Tujina

Je ob koncu vesoljske tekme Amerika poraženka?

Cape Canaveral, 22. 07. 2011 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret/Jani Muhič
Komentarji
57

Zgodovina ameriških vesoljskih poletov je bila zelo pestra. Zadnja misija Atlantisa je bila namreč 135. misija raketoplanov od aprila 1981. Vesoljska tekma med ZDA in Rusijo pa je zaznamovala svet.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cucjetina
28. 07. 2011 22.29
Je ob koncu vesoljske tekme Amerika poraženka? samo da se najde kaka sila da jih porazi na druge načine ker si to ze zdavnaj zasluzijo
viking76
22. 07. 2011 19.24
+1
je pa tudi razlika, da ima Amerika profesionalno vojsko in s tem tudi ljudi, ki bi dali življenje za stvar in so v nulo natrenirani, za razliko od Kitajcev, ki ima, sklepam, nabornike, ki tudi približno niso toliko usposobljeni in opremljeni kot Američani. Tako, da mislim, da bi Američani znali zmagati v taki vojni.
Misija1
22. 07. 2011 15.11
+0
@pika_poka_jezek: Se strinjam. Sej pravim, uradni podatki (recimo da so). Stevilke pa so tako ali tako skrite, vsekakor pa ima ZDA najmanj 2 krat vecji vojaski proracun od Kitajcev, pa jih je 4 krat manj kar se tice prebivalstva. Kitajcev je ogromno, tako da kot si sam rekel, so kanonfuter, ampak v boj z njimi ne bi sel nihce, ker jih je prevec. Tehnolosko so pa dalec za ZDA in Rusijo. Do vojne med njimi pa ne bo nikoli prislo, to je dejstvo, ceprav vsi igrajo neke na videz sovraznike.
BDTR
22. 07. 2011 15.01
ubistvu je tole mal narobe....to ne pomeni konec...ampak shuttli so zastareli....na uradni nasini strani je že objavljen projekt izdelave plovil ki naj bi jih ponesel na mars okoli leta 2025.....leta 2018 bodo skupaj z europsko vesoljsko organizacijo poslali dva robota na mars ki se bosta dejansko lahko vrnila nazaj na zemljo....če sem se kaj zmotil me lahko popravite :D
pika poka ježek
22. 07. 2011 14.19
Misija1, višina obrambnih proračunov je tako - tako. Američani pač imajo poklicno vojsko, plača pa stanejo. Prav tako veliko vlagajo v razvoj, Kitajci pa le kopirajo zastarelo tehniko, recimo kopirajo Izraelskega Lavija in ven pride Chengdu J-10. Edino kar šteje je številčna prednost, kanonenfuter prevlada na bojišču, Kitajci premagajo high tech ZDA, pa čeprav so Kitajci oboroženi s kremenjačami.
cucjetina
22. 07. 2011 14.18
hvala bogu umikajo se iz vesolja samo še iz okupiranih drzav potem bodo pa za pohvaliti
pika poka ježek
22. 07. 2011 14.16
Gojčič, a praviš da je uradni vesoljski program le igra in da smo zares do vratu v vojni z Golauldi. Zato pa vsako serijo na temo zvezdnih vrat prekinejo. Prva serija SG1 je trajala 10 sezon, SGA 5 sezon, SGU pa le dve sezoni. Torej je le vprašanje časa kdaj bodo na Zemljo reptilski humanoidi vrgli jedrsko bombo iz Naqvadrie.
Misija1
22. 07. 2011 14.04
Malo sem se zmotil, Kitajcev je 1 300 000 000 :) my bad :)
Misija1
22. 07. 2011 14.03
@vertex: Niti ne. Kitajska ima cca. 10 000 triljonov dolarjev letnega pritoka, kot celota. Prebivalcev pa 1 300 000. ZDA imajo 14 780 triljonov pritoka, prebivalcev pa "samo" 300 000 000. Torej kljub temu da je americanov 4 krat manj, ustvarijo letno 40 procentov vec kot pa Kitajci. To so podatki ki so javni. Kar se tice vojske - ZDA namenijo letno URADNO cca. 700 milirjard dolarjev, Kitajska URADNO cca. 100 milijard dolarjev. Obojni verjetno namenijo vec kot to, ampak se vedno ZDA namenijo veliko veliko vec kot Kitajci, verjetno vec kot pa Kitajska, Rusija in Indija skupaj. Torej ja, Kitajci so novi igralci na igriscu, ampak kar se tice tehnologij, so se vedno 30 let za ZDA in Rusijo, brez slednjih bi pa bili se krepko vzadaj. Vsi vemo kako veselo in pridno Kitajcki kopirajo vso mozno elektroniko dan danes. Enako je z vojaskimi zadevami, kar poglej malo podatke pa bos videl, da je polovica vojastva Ruskega izvora, ostala polovica pa KOPIJE Ruskega izvora. @ gozdar1: Vem kaj si zelel povedat, samo poanta je se vedno ista - Prva balisticna raketa je bila nemska V2, katero so nato kopirali RUSI IN AMERICANI. To je to. Da raketa poleti navzgor z tekocim gorivom je ena stvar (kar je prvemu uspelo americanu), da pa raketa leti navzgor in nato manevrira je pa ze bolj kompleksna zadeva. In sledjo so prvi napravili Nemci, z Von Braunom na celu, kateri je tudi oce vecine ameriskih balisticnih raket, saj je bil po vojni "uvozen" v ZDA. Enako so tudi Rusi "uvozili" kar nekaj znanstvenikov nemskega porekla v svojo drzavo, kjer so nato razvijali za njih orozja.
krivulja
22. 07. 2011 13.48
Američani so bili na Luni. Njihov problem je,da vse bolj zahajajo za Luno!
zssb
22. 07. 2011 13.46
Kaj so nekateri tu preveč naivni. NASA je javna agencija ustanovljena za raziskovanje vesolja, ZDA nikoli niso skrivale, da obstajajo tudi drugi programi. Za tiste, ki ne veste je v bistvu vojska bila prva v ZDA, ki je gradila rakete, šele nato je nastala NASA. ZDA imajo druge programe za raziskovanje vesolja, to se sploh ni nikoli skrivalo, samo mediji delajo zarote iz kao skrivnih programov, skrivnost so podatki o tem, sami programi pa ne. Pomirite se s svojimi zarotami, ker pretiravate, ni vse res, kar preberete, raje sami razmislite in poglejte dejstva.
AnyColour
22. 07. 2011 13.41
očitno ljudje niste tak brihtni kot se delate... bili smo na luni, saj so na njej namestili "ogledalo" in jo lahko z laserom obstreljuješ, laser se bo odbil nazaj na zemljo = dokaz
glas_razuma
22. 07. 2011 12.51
Ce ze iščemo zarote, jih imamo precej bližje. Kaj delamo z našim planetom in z našo prehrano ter rečmi ki jih mažemo po svoji koži. Gotovo je vsak vojaški satelit izstrljen na skriven način, vendar pa ni nobenega smisla, da bi si lagali še o površini lune.
glas_razuma
22. 07. 2011 12.48
Na luni gotovo ni vegetacije. Tudi na Marsu je precej malo vejetno, da bi odkrili vegetacijo v zemeljskem pomenu besede.
glas_razuma
22. 07. 2011 12.45
Morda pa bo komu uspelo na tekmovanju GLXP. Ali bomo verjeli vsaj direktnim posnetkom prvatnih odprav na luno?
vertex
22. 07. 2011 12.38
misija1: se srinjam; če so američani korak pred rusi bodo kmalu korak ali dva za kitajci,ti imajo še več denarja
Ramzess
22. 07. 2011 12.30
Določeni viri trdijo, da so uradni vesoljski programi samo igre za javnost, kaj se v resnici dogaja v ozadju, pa je zgodba čisto zase. Ljudje opažajo, da se v tem času mnogi projekti zaključujejo, mnogi znani obrazi, znani ljudje, ne glede na podočje, zaključujejo svoje javne kariere, ...javnost liderji hkrati še bolj zaposlujejo z nepomebnimi zadevami, itd. itd. Jasno, da, znamenj je vse več, če jih znate videti in razumeti, da se pripravlja nekaj velikega, globalnega, ...težko je videti povsem jasno sliko, ko je vnešenih toliko laži in zmede. NASA je natrosila preveč laži, ...znano je v njej obstajajo dve raziskovalni liniji, ena za javnost (ustvarjanja in vodenje igre zanjo), ter druga za resnje in tajna raziskovanja, ...mnoge sonde so bile namenoma uničene, mnoge iz druge strani, ker pač ne dovolijo vtikanja človeka tja kjer ni treba, ...drugod, so uradno izgubljeni stiki, s sondami ali roboti, denimi tistimi na Marsu, zgolj prevara za javnost, v resnico so samo zamenjali frekvenco, in tajno delali naprej, javnost pa zavedena z dejstvom da je konec. O površju Lune in drugih planetov mi lahko samo špekuliramo, po nekih virih imata Luna in Mars atmosfero in nizko rastje, Mars v resnici baje sploh ni rdeč, tak je navidezno zaradi lastnosti atmosfere, in tal. Da o drugih planetih ne govorimo in njihovih lunah (ne vseh kajpak) ne govorimo. Če bi se ljudje zavedli, da je slika tam zgoraj, precej drugačna, kot so jim jo predstavili, bi jih kajpak šokiralo, ...toliko jim je bilo zatajenega, drugo potvorjenega. Čas je, da je padejo kulise, ki so že zrabljene, od dolgoletne rabe, in se pokaže vsa resnica, ...
gozdar1
22. 07. 2011 12.28
V2 je bila balisticna raketa....kitajci so izdelovali rakete na smodnik...najvecja prednost tekocega goriva je , da lahko reguliras potisk (oz. ugasnes motor) cesar pri raketi na trdo gorivo ne mores...Buran je bil enormno drag projekt in iz tega razloga ob. razpadu SZ tudi opuscen, ker je nastal predvsem iz strahu pred shuttlom (in z njim povezanim projektom vojne zvezd...)...X-37 je npr ce se ne motim predvsem vojaski projekt in ni namenjen poletom s clovesko posadko...
glas_razuma
22. 07. 2011 12.24
Nekaj o lažnih pristankih na luni Sam sem se v zadevo kar precej poglobil, in bil mnenja, da sta bila Apollo 11 in 12 lažna, a sem prišel do sklepa, da to ni mogoče. Očitno so bili vsi res tam in očitno so Američani imeli precej več srečekot pameti, da jim je projekt uspel. Pomankljivost posnetkov, ki jih omenjajo skeptiki, pa so po podrobni analizi logične za lunarne razmere. (na primer: vihrajoča zastava - ker ni atmosfere in z njo upora, zastava MORA nihati precej dlje kot na zemlji, ko jo astronavt zaniha). Pa še odgovor Indalu: Albedo lune je 0,12 in ne 0,07, kar pa (tudi 0,07) povsem zadošča za normalno osvetlitev na luni, ki je od sonca v bistvu oddaljena enako kot zemlja (torej je osvetlitev okrog 1,4kW/m2, česar umetne (dodatne) luči tudi slučajno ne zmorejo). Nizke temperature? Lunarna noč res prinese ekstremno nizke temperature (tudi pod 200°C), vendar so vsi Apolli delovali na Luni podnevi in blizu lunarnega ekvatorja, kjer so temperature nasprotno - zelo visoke - okrog 100°C. Trajanje obiskov in uporabljena izolacija iz več plasti odsevne folije v vakuumu pa tako delovanje omogoča. Na luni ionizirajoče sevanje prihaja iz vesolja (sončni veter, kozmično sevanje...) in ne radioaktivnost, kot jo največkrat srečamo na zemlji. Res je, da je ionizirajoče sevane izven varstva atmosfere in zemeljskega magnetenega polja zelo zoprno, ampak z nekaj tveganja je tako kratek polet kot je do lune mogoč. Privlačnost vakuuma, ki se ji nič ne more upreti? Vakuum na luni ni nič drugačen kot v nizki orbiti (kamor je vedno potoval Shuttle - razen če se ne gremo dvomov tudi v njegove vzlete, kar se mi zdi pa cisto mimo). Siila zaradi vakuuma nastane izključno zaradi tlačnih razlik in razlika me atmosferskim pritiskom in vakkumom je majhnoa v primerjavi z raznimi visokotlačnimi posodami in okolico na zemlji.
Ramzess
22. 07. 2011 12.16
Mnogi projekti v ZDA se končujejo tudi zato ker je ZDA v bankrotu, hkrati se sredstva od zaprtih projektov preusmerjajo drugam.