Tujina

Ob govoru bodoče premierke odjeknili streli

Montreal, 05. 09. 2012 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Quebecu so na lokalnih volitvah zmagali separatisti, a sta njihovo slavje zasenčila streljanje in smrt ene osebe. Motiv napadalca še ni znan. Šlo naj bi za 61-letnika, ki je ob aretaciji v francoščini vpil, da se Angleži prebujajo.

V kanadski provinci Quebec so potekale lokalne volitve. Zmagala je separatistična stranka Quebeška stranka (Parti Quebecois). Prejela je 32 odstotkov glasov ali 57 sedežev v 125-članskem deželnem parlamentu.

A njihovo slavje je zasenčilo streljanje na zborovanju stranke po razglasitvi rezultatov, ki je zahtevalo smrtno žrtev. Policija je potrdila, da je moški streljal na strankine podpornike in pri tem ubil eno osebo, eno pa ranil. Moški je ob aretaciji v francoščini vpil: "Angleži se prebujajo!"

Vir iz policije je potrdil, da je policija prijela 61-letnega Richarda Henryja Baina. Motiv za streljanje še vedno ni znan. Prav tako pa ne obstajajo dokazi, da bi imel napadalec sodelavce. Uradno ime osumljenca še ni bilo sporočeno, prav tako policija ni potrdila navajanja medijev, da so na kraju zločina našli puško AK47, s katero naj bi streljal.

Streljanje ob govoru nove premierke

Streli so sicer odjeknili, ko je bila na odru voditeljica stranke Pauline Marois, ki bo po zmagi postala prva premierka v zgodovini Quebeca. Njeni varnostniki so jo nemudoma zaščitili in umaknili z odra. 63-letna Maroisova se je po streljanju vrnila na oder in množico zaprosila, naj se mirne razide.

Pauline Marois v družbi varnostnikov in sodelavcev
Pauline Marois v družbi varnostnikov in sodelavcev FOTO: Reuters

Pauline Marois bo na premierskem položaju nasledila liberalca Jeana Charesta, ki je bil na čelu te edine frankofonske province v Kanadi skoraj deset let. Liberalci so tokrat na volitvah pristali na drugem mestu in prejeli 30 odstotkov glasov podpore ali 46 poslanskih mandatov. Nova stranka, Koalicija Prihodnost Quebec, je dobila 27 odstotkov ali 20 sedežev, separatistična Solidaren Quebec pa dva poslanska mandata.

Ker Quebeška stranka ni osvojila večine v parlamentu, bo po mnenju poznavalcev prisiljena v oblikovanje manjšinske vlade, prav zaradi tega pa ni v bližnji prihodnosti pričakovati, da bi v provinci kmalu pripravili referendum o samostojnosti Quebeca. Je pa več avtonomije za provinco vendarle visoko na programu zmagovite stranke.

Maroisovi sta za zmago že čestitala tako njen predhodnik Charest kot kanadski premier Stephen Harper. "Rezultati teh volitev kažejo na dejstvo, da je prihodnost Quebeca znotraj Kanade," je dejal Charest. Harper pa je poudaril, da rezultati volitev ne kažejo na to, da bi večina Quebečanov zagovarjala samostojnost.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nina Nubia 1
05. 09. 2012 22.07
+2
demokracija po amerisko!!!
lolipoly
06. 09. 2012 06.45
-3
Nina Nubia 1
06. 09. 2012 10.20
+1
DEMOKRACIJA PO AMERISKO!!!!ocitno ne razumes komentarja ,v sloveniji imamo ameriski kapitalizem pa nismo v ameriki,sedaj razumes????
lolipoly
06. 09. 2012 20.02
To kar je v Sloveniji, niti ni senca od ameriske demokracije in kapitalizma....
odbogaposlan
05. 09. 2012 17.23
+2
Ameriško maslo, je lepo rekla, da bo vzdignila davke za bogate in davke na rudnike! Kot da bi dregnila v osir!
HAWX
05. 09. 2012 14.44
+4
Kar ste sejali to žanjite!!! Isto velja za angleže kjer škotska že napoveduje odcepitev, Bavarska v Nemčiji napoveduje isto, Amerika tudi pride na vrsto kjer sta najglasnejša Vermont in Texas.. Čisto prav kar Seješ to žanješ!!!
Infadel_no1
05. 09. 2012 17.31
-4
Nina Nubia 1
05. 09. 2012 22.09
+3