Tujina

Na izginulem letalu tudi Hrvat

Pariz, 01. 06. 2009 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/Š.Z./I.A./T.Š./D.L./M.K./STA
Komentarji
615

Letalo družbe Air France je vstopilo v nevihtno območje z močnimi vremenskimi motnjami, nato pa izginilo z 228 osebami na krovu. Mesto, kamor je strmoglavilo, so določili na nekaj deset kilometrov natančno.

Arhivska fotografija tipa letala, ki je izginilo nad Atlantikom. Airbus A330 za prevoze potnikov uporabljajo od leta 1990. Pogrešano letalo je prvič poletelo 18. aprila 2005.
Arhivska fotografija tipa letala, ki je izginilo nad Atlantikom. Airbus A330 za prevoze potnikov uporabljajo od leta 1990. Pogrešano letalo je prvič poletelo 18. aprila 2005. FOTO: Reuters

Potniško letalo airbus 330 francoske družbe Air France, ki je bilo na poti iz Brazilije v Pariz, je izginilo nad Atlantikom. Gre za let 447. V letalu je 216 potnikov, 126 moških, 82 žensk, sedem otrok in dojenček, ter 12 članov posadke, od tega trije piloti. Iz Ria de Janeira so poleteli okoli polnoči, v Parizu pa bi morali pristati ob 11.15 po srednjeevropskem času.

Pot, na kateri je izginilo letalo, je sicer dolga 9145 kilometrov, običajno pa bi zahtevala 10 ur in 20 minut letenja.
Pot, na kateri je izginilo letalo, je sicer dolga 9145 kilometrov, običajno pa bi zahtevala 10 ur in 20 minut letenja. FOTO: Google Earth
Telefonske številke za svojce:

- če kličete iz Francije: 0800 800 812,
- iz Brazilije: 0800 881 20 20,
- iz drugih držav: + 33 1 57 02 10 55.

Air France je na svoji spletni strani objavil naslednje podatke o ljudeh na letalu: 73 Francozov (61 potnikov in 12 članov posadke), 58 Brazilcev, 26 Nemcev, devet Kitajcev in Italijanov, šest Švicarjev, pet Britancev in Libanoncev, štirje Madžari, trije Irci, Norvežani in Slovaki, dva Američana, Maročana, Poljaka in Španca ter po en Argentinec, Avstrijec, Belgijec, Danec, Estonec, Filipinec, Gambijec, Hrvat, Islandec, Južnoafričan, Kanadčan, Nizozemec, Romun, Rus, Šved in Turek. Seznam še ni dokončen, sestavili pa so ga s pomočjo informacij, ki so jih brazilske oblasti dobile od sorodnikov pogrešanih potnikov.

Letalo A330-200 velja za eno od najbolj varnih na svetu. Edina nesreča s smrtnimi žrtvami se je zgodila leta 1994 med testno vožnjo, za kar pa naj bi bila kriva posadka in napačno testiranje. Prvo letalo je v komercialnem letalstvu začelo leteti leta 1998, danes pa jih po vsem svetu leti 341. Uporabljajo ga številne letalske družbe, med njimi poleg Air France tudi KLM, Turkish Airlines, Air China in Jet Airways.

Iz turistične kooperacije Odpotuj.net, katera mreža šteje preko 40 turističnih agencij po vsej Sloveniji in s tem preko 120 poslovalnic, pa so sporočili, da slovenskih potnikov na tem letalu ni bilo.

Je kriv udarec strele?

"Najverjetnejša hipoteza je, da je letalo zadela strela, nato pa je strmoglavilo," je sporočil direktor službe za stike z javnostmi pri Air Franceu Francois Brousse. Letalo naj bi vstopilo v nevihtno območje z močnimi vremenskimi motnjami, kar je povzročilo napake v delovanju. "Pred izginotjem smo okoli 4.14 prejeli avtomatsko obvestilo zaradi kratkega stika po močni turbulenci. Nato so bile povezave s kontrolo zračnega prometa prekinjene," je pojasnil. Upanja, da bi nesrečo kdo preživel, ni več.

Pretresena sorodnica pogrešanega potnika
Pretresena sorodnica pogrešanega potnika FOTO: Reuters
Reševalna misija bo zelo dolga. Črna skrinjica bo na dnu morja. Vodilni brazilski preiskovalec letalskih nesreč Douglas Ferreira Machado

Udari strele v letala so sicer pogosti in praviloma ne povzročijo škode. V pilotskih združenjih pa menijo, da bi lahko popoln izpad elektrike po udaru strele pojasnil, zakaj izkušeni piloti niso sporočili, da je letalo v stiski. Tudi Brousse je zagotovil, da je bila posadka izkušena, zadnji varnostni pregled letala pa so opravili 16. aprila.

Generalni direktor Air France Pierre-Henri Gourgeon je pojasnil, da je letalo A330 iz Ria de Janeira poletelo ob 00.29 po srednjeevropskem času. 

Brazilski kontrolorji letenja so stik z letalom zadnjič vzpostavili ob 3.33 po srednjeevropskem času. Takrat je bilo letalo nad Atlantikom, 565 kilometrov od mesta Natal. Letelo je na višini 11.000 metrov. Let je potekal normalno.

Radijski stiki so bili normalni vse do okoli 3.30 po srednjeevropskem času, ko je bil opravljen zadnji kontakt med posadko in brazilskimi kontrolorji letenja. Ob 4. uri po srednjeevropskem času je letalo "vstopilo v območje močnih turbulenc. Ob 4.15 pa so bila poslana avtomatska sporočila, ki so poročala o določenem številu napak, med drugim o okvari na električnem omrežju,'' je povedal. Zatem so po njegovih besedah sprožili klasični postopek v primeru izgube stika z zračnim nadzorom, pri čemer so obvestili brazilske in afriške kontrolorje letenja. Med 7. in 8. uro po srednjeevropskem času "je kazalo, da ima letalo velike težave, zato so vojaške službe pozvali, naj poiščejo signal letala''.

Ugotovili, kam je padlo letalo

Na lov za izginulim letalom so se podale brazilske letalske sile, ki poskušajo A330 izslediti ob brazilski severovzhodni obali. Na iskalno akcijo je iz Senegala proti Braziliji poletelo tudi francosko vojaško izvidniško letalo, pozneje pa so svoje letalo, opremljeno z najsodobnejšim radarskim sistemom, na pomoč poslali tudi Španci. Uradni Pariz je za sodelovanje prosil tudi Pentagon, ki naj bi preiskal satelitske posnetke območja, kjer je letalo izginulo. To je široko kar 2000 kilometrov in ni v celoti pokrito z radarskim signalom.

Kot kaže, bodo kljub temu letalo uspeli lokalizirati. Območje, kamor je padlo, so namreč že določili na nekaj deset kilometrov natančno, je povedal generalni direktor Air Francea Gourgeon. Letalo je opremljeno s sistemom Argos, ki tudi več dni po nesreči oddaja signale, tako da ga je mogoče najti.

Svojci čakajo na novice

Svojci prihajajo v krizni center
Svojci prihajajo v krizni center FOTO: Reuters
Na spletni strani Aviation Safety Network so k novici o letu 447 okoli 20. ure dodali število žrtev: 228.

Na pariškem letališču so vzpostavili krizni center, v katerem se že zbirajo sorodniki pogrešanih potnikov. V Air France dogodek obžalujejo, novic pa dejansko nimajo. Obvestili pa so francoski Urad za za preiskave in nesreče (BEA) in proizvajalca letala Airbus. Svojcem na letališčih v Parizu in Riu de Janeiru pomagajo tudi zdravniki, psihologi in posebej izurjeni prostovoljci.

Odzvali so se tudi politiki. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy "je zelo zaskrbljen''. Sorodnikom je "povedal resnico", da so "možnosti, da bomo našli preživele, minimalne". Pristojne je pozval, naj storijo vse za čimprejšnje odkritje letala. Minister za okolje Jean-Louis Borloo pa je poudaril, da bi letalu že zmanjkalo goriva, če bi bilo še v zraku. ''Moramo se pripraviti na najbolj črn scenarij,'' je dejal. 

Najhujše letalske nesreče

Brazilski zračni prostor velja za varnega, z malo nesrečami. Najhujša se je zgodila julija leta 2007, ko je potniško letalo med pristajanjem v Sao Paulu zdrsnilo s steze in se zaletelo v bencinsko črpalko. Umrlo je 199 ljudi. Več o tem ...

Najhujše letalske nesreče v zgodovini ...

Zadnjo veliko nesrečo, ki je doslej veljala za najhujšo v njeni zgodovini, je imela družba Air France julija 2000, ko je po vzletu iz Pariza proti New Yorku strmoglavilo nadzvočno letalo concorde. Umrlo je 109 ljudi na letalu in štirje na tleh.

Letalske nesreče v zadnjih letih ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (615)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oligarh
02. 06. 2009 22.15
Tanja321
02. 06. 2009 18.40
Mojbog, madmusic, tis mau ... khm ... mau maš velik cajta?
mggiugsic
02. 06. 2009 16.55
Moderator, naprošam te, da sporočiš gospodi in gospem iz 24ur.com, iz POP TV ter iz PRO PLUS, da ste si z vašim početjem, cenzuro in brisanjem mojih zapisov pravkar prislužili par prijav na nekatere institucije ki so odgovorne za medije (kajti ne pozabite - tudi vi na 24ur.com STE MEDIJ), najverjetneje pa bom sledila prijava tudi na kako uradno inštitucijo ki bo nato po službeni dolžnosti preverila kaj pa kako počenjate. prisrčen pozdrav moderatorju, glavni urednici portala in še komu iz Kranjčeve. M.P.
mggiugsic
02. 06. 2009 16.47
+1
Pa to je neverjetno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... so bili 3 moji posti v katerih sem skritiziral POP TV, PRO in 24ur.com gor, ko sem pa oddal post kjer sprašujem ali ni pozakonu obvezno da so članiki podpisani pa so tisti trije posti čudežno izginili !!!
mggiugsic
02. 06. 2009 16.43
a ni po zakonu obvezno, da so članki podpisani, da se ve kdo so avtorji ? Na kratice, katere ste natalali pod naslovom člankov se lahko skriva kdorkoli !!!
mggiugsic
02. 06. 2009 16.35
GENIJALCI 24ur.com ! kaj zdaj tudi kritike na svoj račun ne sprejemate in preprečujete objavo postov !!!???
dkey
02. 06. 2009 15.27
Kaj pa 9 italijanov,sej so tudi oni nasi sosedi,pa madzar,pa avstrijec
Lykos
02. 06. 2009 14.48
zakaj ne poveste še ostalih potnikov kaj so bli po narodnosti ne samo da je bil en hrvat gor.......če naštevate naštejte use al pa nč...pa ne drmite te teme ceu dan sam naslvo drgačn
dunc46
02. 06. 2009 13.15
+1
dajte no kake naslove date gor poptelebajski !ma kaj me boli ce je bil hrvat gor v miru naj pociva ne pa da ga zdaj blatie tu gor !!!joj joj
buba100
02. 06. 2009 13.13
britanga prav imaš res so krivi mediji za naše spore eni pa sam še napihujejo in grajajo. jernej711 škoda da ni bla tvoja familija gor pa ti tud res naj te bo sram ker drugim privoščiš k.r.e.t.e.n.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zupkle
02. 06. 2009 12.47
Verjetno je zaradi Hrvata dol palo....
kuzlentar
02. 06. 2009 10.49
Se opravičujem za vse, ki sem jih namerno prizadel.
biby24
02. 06. 2009 10.44
TO JE FUL "POMEMBNO" DA JE BIL GOR HRVAT. SRAMOTA OD 24UR. DA SE JA LAHKO KRITIZIRA IN DEBATIRA NA VELIKO O NAS IN NJIH, DA SPET NAPIHUJETE. RES STE PODN OD PODNA S TEMI NOVICAMI! 3 DNI ENO IN ISTO GONITE SAM BESEDE OBRAČATE!
pralina
02. 06. 2009 10.40
Pa kaj se sploh debatira o neki politiki in skupni ''streh'' z Hrvati, pa to sploh nima veze glede na ta članek. Vsi smo enako krvavi pod kožo, in je škoda vsakega življenja ki se izgubi. In sram vas je lahko da sploh pišete takšne komentarje, malo se zamislite !!
frako
02. 06. 2009 10.28
naj gre sanader do svojega vrača ki mu bo razložil da je to cahn on boga ki napoveduje da bo hrvaška pozna, nato bo poskušal uzleteti a bo potonila za vedno :)
Jernej Kos 1
02. 06. 2009 10.27
-1
škoda da niso bili VSI hrvati gor..
eureka
02. 06. 2009 10.23
Le zakaj je naslov "Na izginulem letalu tudi Hrvat". KER 24ur IZRABLJAJO NAŠE SLABE MEDSEBOJNE ODNOSE ZA REKLAMIRANJE ČLANKOV O MNOŽIČNIH SMRTIH. SRAM VAS JE LAHKO! TUDI TA HRVAT SI NI ZASLUŽIL SMRTI
gjuro2
02. 06. 2009 10.08
Debilizem brez primere... ...mislim; to, kar lahko človek tukaj prebere, je DEFINITIVNO NAJVEČJI DEBILIZEM, KAR SEM MU BIL PRIČA V ŽIVLJENJU... ...in potem gre človek čiste vesti, mirne duše in dobre volje na Jadran in dobi po piksni, zato, ker je nekdo prebral neki umotvor kakega kre.tena tukaj... ...sam bi se- na vašem mestu- malo vprašal....ne samo malo, kar precej...
prim00z
02. 06. 2009 10.02
eh, brezveze. so že hin. gremo naprej.
sottozero
02. 06. 2009 09.58
Na izginulem - strmoglavljenem letalu je bilo je bilo 228 ČLOVEŠKIH duš. 228 ljudi. In niti malo me ne zanima od kod so ali niso bili! Bili so LJUDJE!