Tujina

Tudi ameriški obveščevalci sumijo, da je bila na letalu bomba, podstavili naj bi jo pripadniki IS

Kairo/, 04. 11. 2015 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/N.Š.
Komentarji
86

Preiskava strmoglavljenega nad Sinajskim polotokom zaenkrat ne daje jasnih odgovorov. Še vedno strokovnjaki ugotavljajo, ali je bila na letalu bomba ali pa eksplozije sploh ni bilo. Medtem Britanci svoje turiste opozarjajo na potencialne nevarnosti, ustavili so polete iz Šarm el Šejka.

Britanske oblasti so ustavile polete iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk zaradi suma, da je rusko letalo nad Sinajem uničila "eksplozivna naprava". Polete iz Šarm el Šejka v Veliko Britanijo so ustavili preventivno, da bi britanski strokovnjaki lahko preučili varnostne ukrepe na letališču v Šarm el Šejku, so sporočili iz Downing Streeta.

Strokovnjaki naj bi preiskavo varnostnih ukrepov na letališču zaključili še nocoj, poroča britanski BBC.

London je tudi opozoril britanske turiste v Šarm el Šejku, naj se javijo turističnim operaterjem, in jim svetoval previdnost. Trenutno je tam kakih 2000 britanskih turistov.

Britanske oblasti so se sicer za ustavitev vseh poletov iz tega egiptovskega letovišča odločile, potem ko je "na dan prišlo več informacij" glede skrivnostnega strmoglavljenja ruskega potniškega letala v soboto nad Sinajskim polotokom, še navaja BBC.

Je bomba bila na letalu ali ne?

Čeprav vzrok za strmoglavljenje ruskega potniškega letala airbus A321 nad Sinajskim polotokom, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, še ni znan, na dan prihaja vse več podrobnosti najhujše letalske tragedije v ruski zgodovini.

Britanske oblasti pravijo, da je prav mogoče, da je bila na nesrečnem letalu bomba.

Medtem ko ameriški CNN povzema ruski medij Fontanka, ki piše, da so forenzični strokovnjaki na truplih potnikov našli dve vrsti poškodb - takšne, ki jih povzroči padec letala in takšne, ki jih povzroči eksplozija, je ruska državna tiskovna agencija poročala, da strokovnjaki poškodb, povezanih z eksplozijo niso našli.

Strokovnjaki sicer dodajajo, da to ni neizpodbitni dokaz za ali proti teoriji o bombi, saj bi lahko šlo tudi za manjšo eksplozijo, ki se ne bi odražala v obliki poškodb potnikov.

V teorijo z bombo sicer verjamejo tudi ameriški obveščevalci. Po njihovem mnenju je bombo podstavila skrajna skupina Islamska država IS ali katera izmed njenih podružnic, poroča CNN.

Ne gre sicer za uradne ugotovitve, vendar obstaja močan sum, da je bila v prtljago ali kam drugam podtaknjena eksplozivna naprava, je za CNN povedal neimenovani predstavnik ene od ameriških obveščevalnih služb. Kot je povedal, so do te ocene prišli na podlagi obveščevalnih poročil, ki so jih dobili pred sobotnim strmoglavljenjem letala.

Kriv popravljen rep?

Druga teorija, s katero se ukvarjajo strokovnjaki, pa je, da je za tragedijo krivo slabo popravilo. Rep letala, ki je letelo iz priljubljenega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk v ruski Sankt Peterburg, nato pa 23 minut po vzletu strmoglavilo, so našli okoli pet kilometrov stran od ostalih razbitin, danes poroča Russia 24. Ta razdalja lahko pove marsikaj, pravi aviacijska strokovnjakinja Mary Schiavo. "Meni to pove, da je rep letala odpadel, še preden je prišlo do eksplozije in je letalo zajel ogenj," je povedala po poročanju CNN.

V Egiptu so danes območje iskanja ostankov letala razširili s 30 na 40 kilometrov, je sporočil vodja ruske civilne zaščite Vladimir Pučkov. Dodal je, da si bodo pri iskanju pomagali tudi z droni.

Glede na to, da je bil rep letala letalske družbe Kogalimavija poškodovan že leta 2001 pri pristajanju na stezi v Kairu, Schiavijeva meni, da je verjetno šlo kaj narobe med popravili. Sama je nekoč sodelovala pri preiskavi nesreče letala, kjer je zaradi v preteklosti poškodovanega repa le-to strmoglavilo skoraj dve desetletji pozneje. "Slabo popravilo je kot tempirana bomba - ko je enkrat storjeno, ostane tam za vedno!" je dejala.

Tiskovni predstavnik letalske družbe Andrei Averyanov je sicer potrdil, da je bilo letalo poškodovano leta 2001, a je bilo za tem večkrat temeljito pregledano in od tedaj enostavno ni minilo dovolj časa, da bi na njem lahko nastale kakšne nove poškodbe. Po njegovih besedah je bilo letalo sestavljeno leta 1997, za seboj je imelo več kot 56.000 ur letenja. 

Razbitine ruskega letala - 8
Razbitine ruskega letala - 8 FOTO: Reuters

IS še naprej zagotavlja, da je tragedija njihovo delo

Skrajna skupina Islamska država (IS) je danes ponovila, da je odgovorna za strmoglavljenje letala. V tonskem posnetku, ki ga je objavila na družbenih omrežjih, je napovedala še, da bo sama odločila, kdaj bo objavila podrobnosti napada. "Nismo obvezani da pojasnjujemo, kako je bilo sestreljeno. Analizirajte črni skrinjici in nam sporočite izsledke svoje preiskave. Dokažite, da ga nismo sestrelili in kako je strmoglavilo. Mi bomo sami izbrali trenutek, kdaj bomo to, kako je bilo strmoglavljeno, objavili," je sporočil IS dan po tem, ko so bili objavljeni videoposnetki borcev IS v Iraku, kako proslavljajo nesrečo.

Dejstvo pa je, da večina dvomi v njihove navedbe. Predstavniki letalske družbe so prav tako takoj zanikali krivdo pilota ali tehnično napako. "Ni mogoče, da Airbus razpade v zraku zaradi tehnične ali pilotove napake. Edina razumna razlaga je, da je šlo za zunanjo dejavnost," je pred dnevi dejal direktor družbe Aleksander Snagovski.

Letalo nenadoma upočasnilo, nato strmoglavilo

Pogubljeno letalo naj bi se po podatkih iz črnih skrinjic v pičlih treh sekundah dvignilo in spustilo za nekaj sto metrov, nato pa se z velike hitrosti nenadoma upočasnilo in na višini preko 9.000 metrov razpadlo, poroča Daily Mail, ki povzema vire iz vodstva letalske družbe. Potnike naj bi s stoli vred "posesalo" iz trupa airbusa skozi odprtino, ki je nastala, ko so izgubili rep letala.  

Ruski mediji poročajo, da naj bi tudi zvočni posnetki iz črne skrinjice dokazovali nenavadno dogajanje v kabini. Po povsem običajnemu pogovoru letalskega osebja je tako "na posnetku tik preden je letalo izginilo z radarjev slišati zvok, ki ni običajen". Ruski Interfax poroča, da posnetki kažejo na to, da je situacija na krovu presenetila osebje, zato pilota nista imela časa, da bi sprožila klic v sili. 

Kasneje so na pristojnem ruskem ministrstvu sicer pojasnili, da so posnetki iz letalske kabine poškodovani in bo potrebnega veliko dela, če se bodo želeli dokopati do podatkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
05. 11. 2015 16.59
Vse bolj sem prepričan, da za padcem ruskega letala stojijo ZDA..To si je tamkajšnja politika od srca želela in to se jim je uresničilo. To je država, ki ima na voljo mnoga sredstva in kako so to izvedli ne bo nikoli pojasnjeno. Pa če bodo že odkrili, kakšna tehnika je bila uporabljena, bodo raziskovalci prišli najdalje do nekih teroristov, ki so kupovali na prostem trgu.. Ne verjamem da je Putin in njegovi raziskovalci tako naiven. Mislim da bodo toliko časa raziskovali da bodo odkrili točno pravo odgovorno osebo. Potem pa ne bi bil rad v njegovi koži..
BUONcaffee
05. 11. 2015 13.47
+0
Naj Rusija prvo pomete pri sebi doma, nato drugje! Rusi ne dajo in ne dajo mira!
vertex
05. 11. 2015 16.34
+1
kraljicavesolja
05. 11. 2015 12.10
-2
Ja, da nau res.
MA007
05. 11. 2015 10.56
+4
Zakaj se nic ne pise o vojni ki se dogaja v Yemnu kjer Saudska arabija in USA bombadirajo Civiliste
dostojevski II
05. 11. 2015 11.43
+4
Tudi ameriški obveščevalci sumijo, da je bila na letalu bomba, podstavili naj bi jo pripadniki IS.... V JEMNU SE NIČ NE DOGAJA.... Ker ameriški obveščevalci nič ne sumijo glede Jemna, se tam nič ne dogaja. Kdor spremlja samo ta portal, meni da je tam vse mirno. Prava idila.
MA007
05. 11. 2015 10.54
+2
Obama je rekel 2013 da ne bo poslal kopenske vojske v Sirio kako da je zdaj 50 vojakov poslal v Sirijo
Uporabnik113189
05. 11. 2015 16.51
+1
Obama poskuša rešiti tisto kar je še možno po posredovanju Rusije. Čeprav nima prav nobene pravice do posredovanja v Siriji, ZDA vse počno kar na svojo roko, kot da so oni od boga izvoljeno ljudstvo. Skratka, ker je šlo vsaj pol države že v roke opcije ki američanov ne sprejema, bodo poskusili skupaj z "zmernimi" teroristi ohraniti vsaj del ozemlja pod njihovim nadzorom. Na kocu se bodo pogajali o delitvi plena z Rusijo..Putin bi moral oborožiti Sirce in jih poslati v izgonjanje vsakega ki samo smrdi po ameriških plačancih in tajnih službah.
BUONcaffee
05. 11. 2015 10.11
-10
Naj Rusija začne razmišljati o demokraciji v lastni državi!!!!!
MA007
05. 11. 2015 10.50
+5
Kmetek pejt u stalo nazaj pa našitek ameriške zastave si našij na ramo đekija
dostojevski II
05. 11. 2015 09.56
+5
27. avgust 2015..........Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v Moskvi sprejel egiptovskega kolega Abdel Fataha al Sisija. Govorila sta o “razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, pa tudi o prizadevanjih za mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci ter o boju proti mednarodnemu terorizmu”, so sporočili iz Kremlja. To je že drugi obisk Al Sisija v Moskvi od maja. Junija sta Rusija in Egipt v bližini Aleksandrije izvedla tudi prve skupne pomorske in letalske vaje. Odnosi med državama so očitno vse boljši, potem ko so se zaradi odstavitve predsednika Mohameda Mursija precej ohladili odnosi med Kairom in Washingtonom. Al Sisi je medijem ob obisku izrazil zadovoljstvo s krepitvijo dvostranskega gospodarskega in vojaškega sodelovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z Vladimirjem Putinom sta včeraj govorila tudi o prvi egiptovski jedrski elektrarni, ki jo Rusija gradi na severu države v pokrajini El Daba. Putin je projekt pohvalil kot enega največjih skupnih projektov v zgodovini sodelovanja obeh držav. Dejal je, da bo elektrarna kmalu dokončana. Putin je napovedal tudi okrepitev izvoza žita v Egipt. Lani je Rusija v deželo ob Nilu izvozila za 4 milijone ton žita, s čimer je pokrila 40 odstotkov egiptovskega povpraševanja.
dostojevski II
05. 11. 2015 09.56
+6
Ker uvoz demokracije v Egipt ni uspel, ker se je Egipt preveč navezal na Rusijo, so potrebni drugi ukrepi. Egipt ni varna država. Tam teroristi nastavljajo bombe v letala. VB je že ukinila polete v Egipt.
BUONcaffee
05. 11. 2015 10.09
-5
V Egiptu je IS aktiven kljub diktaturi in Ruskemu vplivu. Očitno tudi Egipt rabi malo demokracije.
dostojevski II
05. 11. 2015 11.27
+3
cavlek... Imaš prav. Z uvozom demokracije, z zrušitvijo Mubaraka v letu 2011 je IS postal dejaven tudi v Egiptu. Vendar je v Egiptu Al Sisi napovedal odločen boj proti teroristom. Uvoz ameriške demokracije in svobode dejansko pomeni vzpon IS. Tako je v Iraku, Siriji, Libiji...
hotchilipoper
05. 11. 2015 09.27
+6
Kar naj dražijo Putkota,ko se bo on enkrat raz---,bo hudo
drrmrr
05. 11. 2015 09.16
-1
Namen posvečuje sredstva in to na obeh straneh............učinek pa .........?
ginger 1
05. 11. 2015 08.54
-5
Rusi s prepovedanimi kasetnimi bombami nad bolnisnice v Siriji...neee pa,kako so humani rusi zgresili in zadeli bolnisnico z njihovo napredno tehniko pa se s kasetnimi bombami ? Oni imajo baje tako napredno vojasko tehniko,da se bombe,kar same umaknejo od bolnisnic...aja v tem primeru pa so se v bolnisnici skrivali IS...
hotchilipoper
05. 11. 2015 08.54
-6
Pripadniki IS so na varnem v Nemčiji,rusi pa pobijajo nedolžen narod.Res ne vem,če ni to načrtno,bo pokazal čas
marcel124
05. 11. 2015 08.37
+3
Spet bučke za rajo in popolnoma neodgovorne izjave odgovornih oseb. Bomba bi lahko bila tudi samo mini toliko da naredi luknjo v trupu in se to ne bi poznalo na truplih, po drugi strani to ti letalski mehaniki ki popravljajo letala še hujši diletanti kot avtomehaniki, sicer pa morajo bit novice senzacionalistične če ne jih nihče ne bi bral.
Jimi1
05. 11. 2015 08.33
+13
Mislim, da so se tokrat ISIS-CIA bojevniki na napačne spravili.... Samo vprašanje je koliko kraterjev bo tokrat Rusija naredila v Siriji za vsakega svojega umorjenega državljana...? So že Čečeni svojčas pogruntali, da rezanje vratov takrat ruskih ujetih nabornikov ne pelje v drugo kot v s tlemi poravnana mesta upornikov. Če se ZDA tokrat "vojskujejo" z pinceto, Rusi pač na vsako tarčo vržejo nekaj ton eksploziva in poravnajo teren v okolici kraterja.... V takšnih razmerah dajem Rusom popolnoma prav.... Naj sprašijo riti onim srboritcem v rjuhah....
marcel124
05. 11. 2015 08.40
+8
V tem primeru bodo naredil prostor za ogromno podzemno garažno hišo z 12 nadstropji pod zemljo, za kakšnih miljon avtomobilov, treba je zda in eu pokazat kako se temu streže.
Ciymbalta
05. 11. 2015 08.27
+0
Američani joj spet pretiravajo za njih že pomeni če se kaka nesreča zgodi da so že teroristi na deli.
T_one
05. 11. 2015 08.02
+6
če jo je res kdo podstavil, potem jo je izraelski Mossad ali pa CIA...oni dve najbolj radi strmoglavljata letala svojih "sovražnikov".
Kwaj
05. 11. 2015 07.54
+6
USA in Savdska Arabija...............
lordslayer
05. 11. 2015 07.37
+11
Podstavili so jo člani ISIS, dostavile pa ZDA, ker jim Rusi napačne teroriste pobijajo
siupamoizvedetiresnico
05. 11. 2015 07.04
+10
ISIS je enako CIA, torej....
bobii
05. 11. 2015 06.42
+18
Ko bodo medvedi dojeli da za napadom stoji США se bo začelo ...
T_one
05. 11. 2015 08.04
+11
brez skrbi, da že vedo; saj je Putin že takoj tisti dan poslal proti Siriji nekaj Ruskih jedrskih podmornic..
novak.novak
04. 11. 2015 23.47
+10
kakorkoli že, le kdo bo še želel letovat in zapravljat evre ali dolarje v teh deželah? spomenike svetovnih vrednosti uničujejo, turiste napadajo, ...da pa bi šel gledat ogromno peska, ne mogel spit piva, žensk skoraj ne vidiš, al pa so pokrite...ma ko jih šmirka..je veliko lepših in varnejših kotičkov na svetu, itak pa je zame hrvaško in črnogorsko primorje eno najlepših na svetu...
BUONcaffee
05. 11. 2015 00.05
-10