Tujina

Je Kitajska problem ali rešitev?

Peking, 09. 10. 2011 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska zadnja leta v obnovljive vire energije vlaga več kot vse druge države na svetu, vendar pa se zaradi hitro rastočega gospodarstva, ki prinaša negativne okoljske posledice, ne more otresti vloge največjega onesnaževalca na svetu.

Večino energije na Kitajskem še vedno pridobivajo v termoelektrarnah.
Večino energije na Kitajskem še vedno pridobivajo v termoelektrarnah. FOTO: Reuters

Samo lani je Kitajska izpuste toplogrednih plinov povečala za 10 odstotkov. Prispevek Kitajske h globalnemu segrevanju je večji od prispevkov vseh drugih držav na svetu. Drugo največje gospodarstvo na svetu je denimo od leta 2003 podvojilo emisije ogljikovega dioksida.

Na ta način je azijska država močno prispevala k dvigu emisij CO2 na svetovni ravni. Te so namreč lani narasle za pet odstotkov, kar predstavlja največjo rast v zadnjih dveh desetletjih.

Hkrati pa je Kitajska tudi vodilna država na svetu na področju vlaganja v zelene vire energije. Glede na nedavno poročilo Združenih narodov je s svojimi naložbami naredila dober vtis tudi na okoljevarstvene organizacije, kot je Greenpeace.

Kitajska je tako v zadnjih letih močno povečala delež energije, pridobljene s pomočjo vetra in sonca. Ob tem je največja proizvajalka sončnih kolektorjev na svetu.

Kljub temu pa sta dve tretjini energije v tej državi še vedno proizvedeni v termoelektrarnah. Poraba premoga se je na Kitajskem lani okrepila za 10,1 odstotka, tako da predstavlja že 48 odstotkov vse svetovne porabe.

Skladno s tem se je Peking z novim petletnim načrtom zavezal, da odstotek energije, proizvedene z vetrnimi, sončnimi, vodnimi in jedrskimi elektrarnami, poveča na 11 odstotkov. Obenem je predvidel tudi ukrepe za varčevanje z energijo.

Ker pa kitajsko gospodarstvo raste zelo hitro in je povpraševanje po energiji vse večje, pri čemer nič ne kaže, da se bo to v kratkem spremenilo, bodo v tej državi hkratno še naprej naraščali tudi izpusti toplogrednih plinov.

Okolje - 12
Okolje - 12 FOTO: Reuters


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Obradovi?
10. 10. 2011 04.53
white power -me prov zanima iz kje je tvoj komp
white power
09. 10. 2011 15.00
kitajskega sranja ne kupujem
luckyss
09. 10. 2011 11.13
Ruski permafrost bo v kratkem izpustil več toplogrednih plinov, kot jih je celotno človeštvo kdajkoli pridelalo.. Gre za naravne procese matere Zemlje - človeštvo je le nepomemben madež na površini, ki bo kmalu izginil !
tinetone
09. 10. 2011 11.13
@white power ne ni kriva kitajska kriv si ti ker te izdelke kupuješ
roaddogg
09. 10. 2011 11.07
Zanimivo kako 2008-2009 ni bil CO2 noben problem, ko nam je rahlo upadel BDP. takrat so bile naslovnice kako gremo k hudiču v košarici... Povečevanje BDP-ja in zmanjševanje izpusta CO2 je tko kot bi hotel avto pospeševati in hkrati zmanjševati porabo goriva... Nonsens.. Sicer pa več ne govorijo o "Globalnem segrevanju" (ker ne vejo a se planet segrreva ali ohlaja) ampak sedaj govorijo o "Klimatskih spremembah" ker tako imajo pokrit svenarij v obe smeri.. Z drugimi besedami, koga boli Qur.. kaj se s planetom dogaja, važno da se ljudstvu vsili nove davke ki temeljijo na lažeh in manipulacijah...
Maxster
09. 10. 2011 10.58
Seveda je teza s CO2-jem nateg in še samo en faktor več za javno krajo države . Si predstavljate, EN Peking, en Šanghaj, en Hong Kong,... proizvedejo na dan ter izpustijo v zrak več CO2 -ja kot celotna Slovenija v 10 letih. Samo en dan, eno od teh mest onesnaži svet bolj kot SLO v 10 letih. kje pa je še ostalo, npr. poleti letal, avtomobili ter ostala "industrija". Ma dajte no mir. Če bi bilo to z CO2-jem vse res bi moralo takoj ostati več kot 2/3 letal na zemlji, da o vsem ostalem sploh ne govorim...
bobocat
09. 10. 2011 10.50
VERJETNE POSLEDICE 1. Dobesedno sesutje ‘zahodnega’ gospodarstva. (zaradi limit izpustov CO2 in posledične selitve proizvednje v tretji svet, ki bo imel začetne bonuse pri limitah izpustov CO2; zaradi neučinkovitih programov zelenih služb in projektov izrabe alternativnih virov, ki bodo samo povečevali brezposelnost in pomanjkanje energije) 2. Množični bankrot posameznikov in družin. (zaradi nezmožnosti plačevanja dodatnih CO2 davkov, zaradi povečevanja finančne krize in zaradi pomanjkanja priložnosti za zaposlitev oziroma odprtje podjetja) 3. Omijitev gibanja/potovanj. (CO2 limite, imaš letiš nimaš hodiš princip …) 4. Ohranjanje naravnih virov za kasnejše generacije. (sliši se dobro v praksi pa to pomeni peljati žejnega čez vodo, oziroma osnovne dobrine samo za tiste, ki si jih lahko privoščijo, kar se danes že dogaja v nekaterih delih sveta z vodo
bobocat
09. 10. 2011 10.49
Širša javnost je prvič resno podvomila v ‘globalno segrevanje’ po tem, ko se je leta (2009) okoli 20. novembra na javnodostopnem strežniku v Rusiji pojavila datoteka z 1000 elektronskimi sporočili in drugimi dokumenti ukradenimi z Univerze v Vzhodni Angliji z oddelka, ki je imel ključno vlogo pri pripravi ’študije’ o človekovem vplivu na okolje , ki jo je elita promovirala na srečanju v København-u samo nekaj dni kasneje. (Climate Research Unit, University of East Anglia) 1. Uvedba nizkoogljične družbe. (trajnostna razvojna politika)Uvedba davka na izpuste CO2 po celem svetu. (dražba pravic za izpuste CO2)Uvedba svetovnega političnega organa (Nova Svetovna Ureditev – New World Order), ki bo imel moč nadzora in sankcioniranja emisij CO2. (OZN in druge organizacije dobijo pooblastila, da žačnejo javno delovati, kot ena svetovna superdržava)
bobocat
09. 10. 2011 10.42
Teorija, da človekovi IZPUSTI CO2 segrevajo planet NI DOKAZANA! Človek NI povzročitelj OTOPLITVE na prelomu tisočletja!CO2 davek je cilj te PREVARE! 1. človek s svojimi izpusti toplogrednih plinov NIMA aktivnega vpliva na temperaturo/klimo 2. SONCE je največji faktor klime, posledično temperature, NE CO2 3. sonce z svojo aktivnostjo vpliva na tvorjenje oblakov in tvorjenje oblakov je ključni faktor uravnavanja temperature
roaddogg
09. 10. 2011 10.41
Hehe zdele boste vidl kako se bo hinavščina medijev pokazala v svoji luči.. Kitajska gospodarska rast se bo MOČNO upočasnila... In posledično se bo tudi onesnaževanje Kitajske zmanjšalo.. Vse kar bomo slišali od medijev pa je kako se Azija gospodarsko ohlaja-regija , ki nas je bolj ali manj edina še držala nad gospodarsko vodo... O zmanjšanem onesnaževanju pa ne bo niti besede hehe..
keramicar2
09. 10. 2011 10.30
ne lažite- oni gradijo hidroelektrarne mi pa termoelektrarne. dokler bo pri nas tako nimate pravice obsojati nikogar, sploh pa daleč bolj napredne od nas.
Audy
09. 10. 2011 10.24
NIČ za banke in birokracijo, VSE za razvoj in gospodarstvo.
hansola
09. 10. 2011 09.45
queerasyou, sami bi lahko zavrnili industrijo, kot bi lahko voditelji nekaterih držav sami zavrnili okupacijo ZDA, ampak se tu žal vrtijo preveliki denarji, da bi se to zgodilo (pa ne mi rečt, da ne bi mogli, Severni Koreji to brez problema uspeva). Pot Kitajske bo pa enaka ZDA, če zpremljaš, vidiš da se dogaja isto, kot se je pred kar nekaj leti v ZDA (dobro s tem da je sedaj drugačna industrija pa da je bolj malo kavbojcev tam...)
zlobniCO2
09. 10. 2011 09.18
zlobni co2 is back
tinetone
09. 10. 2011 09.02
"...ne more otresti vloge največjega onesnaževalca na svetu...." še 20 let ne bodo 1. onesnaževlaci sveta
QueerAsYou
09. 10. 2011 08.45
Mi smo zadnji da lahko očitamo Kitajski, ko pa smo vso težko industrijo prestavili k njim!