Tujina

Je Donald Trump vedel, da je Michael Flynn lagal FBI? Trump na tviterju: Vse je laž

Washington, 03. 12. 2017 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Donald Trump se je odzval na novico, da je njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn priznal, da je preiskovalcem lagal o svojih sestankih z Rusi. Trump vztraja, da je Flynn ravnal zakonito, v tvitu pa je nehote priznal, da je vedel za Flynnove laži. Na nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja pa naj bi vršil pritisk, da naj opusti preiskavo o Flynnu.

Ameriški predsednik Donald Trump se je po petkovem molku v soboto le odzval na novico, da je njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn priznal, da je preiskovalcem lagal o svojih sestankih z Rusi. 

Predsednik je v soboto na Twitterju znova zatrdil, da ničesar ne skriva, in ponovil, da njegova volilna kampanja ni sodelovala z Rusijo. Obenem je namignil, da javnosti še ni razkril nečesa pomembnega, kar je vedel o Flynnu, ko ga je odstavil z mesta svetovalca za nacionalno varnost. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Gospoda Flynna sem moral odpustiti, ker je lagal podpredsedniku in FBI. Izrekel se je za krivega teh laži. To je škoda, saj so bila njegova dejanja v času tranzicije zakonita. Ničesar ni, kar bi morali skrivati!" je tvitnil Trump.

Upokojeni general Flynn je v petek na sodišču priznal, da je lagal preiskovalcem o svojem sestanku s takratnim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom lani decembra, ko ga je prosil, naj se Moskva ne odzove na sankcije, ki jih je zaradi vpletanja v ameriške volitve sprejel predsednik Barack Obama. Priznal je tudi, da je veleposlanika prosil, naj Rusija ne podpre resolucije Varnostnega sveta ZN proti Izraelu.

Zaradi laganju mu grozi več let zapora

Flynn, ki mu zaradi laganja preiskovalcem zdaj grozi več let zapora, se je obenem v zameno za nižjo kazen oziroma manj obremenjujočo obtožnico dogovoril, da bo sodeloval s preiskovalci, ki pod vodstvom posebnega tožilca Roberta Muellerja preiskujejo domnevne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusijo pred lanskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Ta dogovor je sprožil val ugibanj o tem, kakšne dokaze ima Flynn in koga vse bi lahko z njimi obremenil.

Tako Trump kot njegovi sodelavci vztrajajo, da je vse skupaj vihar v kozarcu vode, a obenem ne znajo pojasniti, zakaj je toliko ljudi iz Trumpovega kroga lagalo o svojih srečanjih z Rusi, če je vse skupaj res povsem nedolžno.

Michael Flynn je priznal, za kar bo sedel kar nekaj let.
Michael Flynn je priznal, za kar bo sedel kar nekaj let. FOTO: AP

Poleg Flynna je namreč laganje že priznal tudi nekdanji svetovalec Trumpove kampanje George Papadopoulos, prav tako je lagal pravosodni minister Jeff Sessions. Zaradi izjav o stikih z Rusi sta v težavah tudi Trumpov sin Donald mlajši in zet Jared Kushner. Nekdanji šef kampanje Paul Manafort je obtožen kršenja zakonov v zvezi z delom za proruske sile v Ukrajini. V Beli hiši naj bi jih najbolj skrbelo to, da jim nista ne Papadopoulos ne Flynn pred priznanjem krivde z ničimer namignila, da bosta to storila.

Trump je s sobotnim tvitom dejansko priznal, da je vedel za Flynnovo laganje FBI, še preden ga je februarja odstavil - to pa je v nasprotju s tem, kar je Trump trdil doslej, in sicer da je vedel le za Flynnovo laganje podpredsedniku Mikeu Penceu. Če je Trump dejansko vedel za Flynnove laži FBI v času, ko je pritiskal na zdaj že nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, naj opusti preiskavo o Flynnu, pa bi to lahko predstavljalo oviranje pravice s strani predsednika ZDA.

Trumpov tvit naj bi pripravil njegov osebni odvetnik John Dowd, ki se je za svojo napako že opravičil. Bela hiša se na ta potencialno nevaren zaplet še ni odzvala.

V zvezi s tem je Trump znova na Twitterju sporočil, da ni nikoli prosil Comeyja, naj ustavi preiskavo proti Flynnu in dodal: "Samo še ena lažna vest več o še eni Comeyjevi laži!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta konec tedna je sicer na dan prišla tudi informacija, da je Mueller letos poleti iz svoje ekipe, ki preiskuje rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve, izključil dolgoletnega agenta FBI Petra Strzoka, ker naj bi ta govoril proti Trumpu in pošiljal sms sporočila, v katerih ga je kritiziral.

Trump je v luči tega razkritja danes tvitnil, da je omenjeni agent vodil preiskavo zoper takratno predsedniško kandidatko Hillary Clinton in njeno afero z elektronsko pošto. "Sedaj mi je vse jasno," je še zapisal v tvitu. Trump je nato še tvitnil, da FBI izgublja svoj ugled. Strzok je sodeloval v preiskavi proti Clintonovi, ker je ta v času, ko je bila zunanja ministrica, uporabljala zasebno pošto za službene zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 12. 2017 22.36
+0
Flynn pa poje kot kanarček, drugače bi šel v arest. Če lažeš je hudič, se spomnite Nixona, lagal je pa odletel.
Viggen
03. 12. 2017 21.54
+1
ja grdi zlobni Rusi. Trump je njihov človek, Rusi so ga nastavili. Saj ne, da je bil izvoljen ...
crni12345678910
03. 12. 2017 20.20
+1
Dobr bi blo, če bi se Nemčija povezala z Rusijo ...
nikhrast
03. 12. 2017 22.35
+0
Rusija je prevelika da bi jo Nemci aneksirali, pa Rusi so izguba, še sto let bo vzelo da spremenijo mentaliteto.
Ate_ist
03. 12. 2017 20.03
+1
kdo je slovenski delegaciji dovolil glasovati za podalšanje licence za glifosat še za 5 let v evropi
trumpet2018
03. 12. 2017 18.38
+1
normalno da je vse laž, samo bedaki prepisujejo iz CNN-a, ABC-ja, medija, ki fabricirata laži, kot po tekočem traku. Za demokrate je vsakdo ki se samo pogovarja z Rusi, takoj ruski vohun, tudi skoraj vse alternativne novinarje so obtožili da so ruski vohuni, kar je totalna neumnost. Vsaj v nedeljo dajte mir s temi lažnimi novicami
nikhrast
03. 12. 2017 22.33
vozl123
04. 12. 2017 14.02
BobbyP
03. 12. 2017 18.09
-2
Je Donald vedel? Pomembno vprašanje. Nikogar pa ne zanima pranje iranskega keša v NLB. Kdo je pa za to vedel? Medijska hipnoza odlično deluje v slovenskih Butalah. Kako kaj Severina? Lili Žagar? Vse kul? Lučke v prestolnici? LOL
CestniKolesar370Wattov
03. 12. 2017 17.54
-4
To je nova udarna zgodba zgolj zato, da se prikrije fake news ABC.
trumpet2018
03. 12. 2017 18.42
+2
itak, zaradi teh lažnih novic s strani ABC-ja je tudi padla vrednost ameriških delnic na ameriški borzi, že omenjeni levi fake mediji so sovražniki ameriškega naroda, podobno velja pri nas. samo to je za ta trolast forum že prezahtevna tema
Foen
03. 12. 2017 16.18
-2
Lov na carovnice. Raje naj se drzave po svetu posvetijo vmesavanju v notranje zadeve s strani sorosa in podobnih. Propagirajo 'demokracijo' oz v resnici konfliltne ideje, da pride do vsesplosnega konflikta in celo vojn, ko cena dobrinam posledicno pade poceni pokupijo, na koncu pa drago prodajo.
Iluzionist
03. 12. 2017 16.04
+0
hillary je pa lagala celemu narodu, da je sposobna voditi državo, potem se je pa zgrudila v javnosti, posledica njene privatne vojne v libiji pa je, da sedaj tam prodjajao sužnje, prej je bila pa to urejena država z brezplačnim zdravstvom in šolstvom
ljx
03. 12. 2017 15.01
-2
Medijske BUČE,ki se v praksi lahko sesujejo v vodo,lih tako kot Hillary zgubila na volitvah.Vse je iz muhe delanje slona!
Vabis
03. 12. 2017 14.41
+6
V Ameriki je itak vse zgrajeno na lažeh oziroma je vse zlagano...
nikhrast
03. 12. 2017 15.35
-3
Viggen
03. 12. 2017 21.56
-1
Ja mogla bi zmagat psihopatka Killary, a ne? Modelka je za na zaprti oddelek psihiatrije, ne pa za predsednico ...
Viejo cabron
03. 12. 2017 14.40
-3
Ja koga pa to zanima??
Viejo cabron
03. 12. 2017 14.40
+1
nikhrast
03. 12. 2017 15.34
+1
Prav imaš, še večji lopov je kot Trump.