Tujina

Letalo so našli 1000 metrov globoko

Ankara, 24. 06. 2012 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
G.G./STA/N.Š.
Komentarji
70

Turški zunanji minister trdi, da je bilo letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru. Letalo naj bi preizkušalo turški radarski sistem in naj ne bi bilo oboroženo. Bi lahko sirska vojska letalo prepoznala?

Reševalci vedo, kje je sestreljeno letalo, niso pa ga še našli. Prav tako nadaljujejo z iskanjem dveh pilotov.
Reševalci vedo, kje je sestreljeno letalo, niso pa ga še našli. Prav tako nadaljujejo z iskanjem dveh pilotov. FOTO: Reuters

Po petkovi sestrelitvi turškega letala, ki je strmoglavilo v Sredozemsko morje v bližini sirske obale, so odnosi med Sirijo in Turčijo napeti. Razbitine letala so danes našli v Sredozemskem morju, na globini približno tisoč metrov, še vedno pa iščejo pilota.

Sirske oblasti so včeraj zatrdile, da je protizračna obramba sestrelila turško letalo v sirskem zračnem prostoru. Toda turški zunanji minister Ahhmet Davutoglu je danes dejal, da je bilo letalo v trenutku, ko je bilo sestreljeno, v mednarodnem zračnem prostoru.

Davutoglu je priznal, da je letalo (F-4 Phantom) pred tem po pomoti za kratek čas vstopilo v sirski zračni prostor, kot se to pogosto dogaja med vajami vojaških letal, ki pri letu dosegajo visoke hitrosti. Vendar je bilo potem sestreljeno približno 25 kilometrov od sirske meje, nad Sredozemskim morjem. Po mednarodnem zakonu pa zračni prostor posamezne države sega še 22 kilometrov od obale, poroča BBC. Sirci vztrajajo, da je bilo sestreljeno okoli 10 kilometrov od obale.

Prav tako je Davutoglu pozval zvezo Nato, naj zaradi incidenta skliče posebno zasedanje. Pri tem se, kot je dejal, opira na četrti člen severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da se bodo članice zavezništva skupaj posvetovale, ko bo po mnenju katerekoli od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katerekoli od članic.

Ker je Turčija med državami, ki so doslej najbolj ostro obsodile sirski režim, bi lahko bil ta incident pomemben preizkus za sosednji državi, ki sta bili nekoč v dobrih odnosih. V Turčijo se je doslej pred nasiljem v Siriji zateklo že skoraj 30.000 ljudi. Nedavno je Turčija tudi gostila pomembno srečanje sirskih opozicijskih aktivistov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iafna
25. 06. 2012 01.27
+3
Tako bom povedal: Kaj pa porečete na to, da sta pri črpanju nafte v Iraku močno vpleteni tudi Rusija in Kitajska, kao nasprotnici politiki ZDA?? Khm..se mi bolj dozdeva, da celo sodelujeta z njo pri globalnih zadevah. Tudi glede ofenzive NATA nad Libijo nista preprečili, sta se vzdržali glasovanja proti, to je tako kot bi glasovali za in pustili prosto pot NATO operaciji, pozneje sta se pa tako navidezno pritoževali. Saj sta vedeli, kaj se bo zgodilo, če sta dali lahko veto v VS ZN leta 1999 za operacijo nad Jugoslavijo, takrat že ZRJ, in je NATO posredoval brez dovoljenja ZN, kar je bila huda kršitev. Torej opravičevanje Pekinga in Moskve, da ju je NATO "potegnil za nos" ne nese vode. Kdor misli, da sta Rusija in Kitajska proti ZDA se močno moti, ovce ste tisti, ki verjamete v vse teorije o zarotah, pa ne zato ker nebi bile resnične, morda se le malo razlikujejo kot so prikazane na spletu. Ampak zato, ker ste se opredelili na tiste podrepnike Amerike in Amero mrzce. Kajti Novi suženjski fašistični red lahko pride iz desne ali iz leve strani, kajti "stvar je okrogla" in ker ste večinoma že popredalčkani na "Vzhod" in "Zahod" ste že nasedli ideologiji modernega sveta, to je sovražiti nekoga. In kot je nekoč rekel neki Američan ki tudi verjame v NOVI SUŽNJELASTNIŠKI RED, mora najprej umreti Amerika, da bodo lahko izpeljali New World Order. Kako drugače, kot tako, da zasejejo sovraštvo na svetu do Amerike, še bolj pa do DEMOKRACIJE, ki dejansko je svoboda za ljudi, Demokracija=Socializem in sovraštvo mora rasti proti Ameriki, proti demokraciji, da bodo ljudje podpirali Rusija in Kitajsko, tak sistem bo resnično na svetu v vseh državah sveta, kajti najmočnejše sile sveta bodo zahtevale od lokalnih vlad, da jih vodi mafija, podobna kitajski komunistični stranki ali pa ruski Enotna Rusija.
Iafna
25. 06. 2012 01.31
+2
Še enkrat ZDA moraj umreti, da bo NWO zaživel, vlade v ZDA, Rusiji in na Kitajskem pa so tako lutke eliti iz ozadja! Kdor koli se opredeljuje, v slogu: "Če ZDA napadejo Iran, se bo vmešala še Rusija in Kitajska in potem si bodo ZDA razbile zobe", se globoko moti in je že nasedla ovca na propagando. Propaganda je forsirana za obe strani v konfliktu. Veliko vas je pa že nasedlo bodisi kateri strani že!!!
Iafna
25. 06. 2012 01.52
+1
Naj še podkrepim: Veliko se ve o tem kako je Amerika delala državne udare po vsetu, tajne milice, nasploh večje vojne v katere je bila udeležena. Kot recimo Afganistanska vojna med leti 1979-1989 ko je Sovjetska Zveza napadla Afganistan, se je šele kasneje izkazalo da so tam podtalno delovale tajne agencije kot so CIA in paramilice. Bolj malo se ve, da je z enako metodo Sovjetska Zveza privabila ZDA v Vietnamsko vojno. Še prej pa v Korejsko vojno. Tudi zelo malo se ve, da je Sovjetska zveza prisilila takrat zavezniški Egipt, da je leta 1970 napadel Jemen in podprl paramilice, ki jih je organizirala Sovjetska Z. Ta jemenska vojna je za egiptovske zgodovinarje pomenovana kot "Egipčanski Vietnam". Zato je Anvar Al Sadat leta 1973 prekinil odnose z zaveznico SZ in se oprl na ZDA. Kako podobna slika je Iran, najprej ameriški zaveznik, potem pa ruski zaveznik. Podobno sta Izrael na isti dan priznali tako ZDA, kot Sovjetska Zveza, čeravno je SZ kasneje vodila kampanje za uničenje Izraela s strani večih arabskih držav. Še nekaj, strmoglavljeni egiptovski diktator Hosni Mubarak, danes zaveznik ZDA, včasih vojaški pilot se je šolalo v Katahstanu, v takratni SZ. Podobno je bilo z iraškim diktatorjem, Huseinom podpirali sta ga tako ZDA kot SZ, a je o tem malo znano, ZDA so Irak podpirale bolj ob začetku iraško-iranske vojne, SZ pa vse bolj intenzivneje do konca vojne 1988. Zakaj se vse govori le o vojaških udarih ZDA na druge države, zakaj slika ni prikazana iz obeh strani? Odgovor je zgoraj v prejšnjem postu, "ZDA morajo umreti, da zavlada NWO". Saj večino teh tajnih dokumentov o vpletenosti ZDA v številne vojne, so kar same ZDA objavile kot dostopne širši publiki.
Nina Nubia 1
25. 06. 2012 09.37
-2
o tem je veliko znano kdo je koga podpiral kdo neti vojne sam ti iz tega delas neke teorije zarote
Iafna
25. 06. 2012 13.30
+3
Nič ni teorija zarote, to so zgodovinska dejstva, le na spletu je treba poiskati informacije, če boš čakal le na Televiziji boš morda vsake toliko časa slišal le delček tega. Pa še nekaj, če boš iskal le informacije o enem akterju, jih boš tudi samo za tega našel, razširi zorni kot in poišči na nasplošno.
ServerAUTOMATIC
24. 06. 2012 23.03
-9
Sedaj mora NATO posredovat. Sirija si upa preveč.
Nina Nubia 1
25. 06. 2012 09.38
-1
luckyss
24. 06. 2012 17.08
+28
Sedaj pa si samo poglejte za kakšne ovce imajo mediji svoje bralce ! Če bi našli letalo v mednarodnih vodah (kar vseeno ne pomeni, da ni bilo zadeto nad Sirijo), bi to z metrskimi črkami pisali v naslovih. Tako pa poudarjajo globino 1000 m :)) Čakam, da se nekdo spomni, da so na tistem območju močni morski tokovi, ki so prinesli letalo pred sirsko obalo. Človeka kar srh spreleti, ko se zave kako mediji manipulirajo z državljani...
Warlock.
24. 06. 2012 17.15
+7
Ne se trudit so že rekli, da je letalo bilo najdeno v mednarodnih vodah....
luckyss
24. 06. 2012 17.28
+7
Samo so se malo zaje* z objavo globine na kateri so našli letalo :DD V okolici Latakije kjer se je incident zgodil je morje, ki je od obale oddaljeno več kot 15 km precej globlje od 1000m. To lahko vsak preveri na Google Earth. V kratkem pričakujem popravek globine na 1500 m - seveda, če jih bo kdo opozoril na napako :))
Mr.JanHara
24. 06. 2012 21.17
-2
Sam ne mi dokazvat, da je blo letalo tam dolo še diht. Tudi ti nisi.
CDROM
24. 06. 2012 16.48
+16
1. Mednarodna skupnost že nekaj časa poziva, da se prenehajo streljat in izvajat genocid v Siriji, a ti jih ignorirajo na celi črti. 2. Zahodne države tuhtajo kako bi vstopile v novo vojno, a, da ta vojna ne bo kot vojne v Iraku (jedrsko orožje), Afganistanu (teroristi), Libanonu (kršenje človekovih pravic),.... 3. Pogruntali so novo taktiko, da je najbolje sestrelit letalo sosedov in le ti bodo zahtevali da zahod ukrepa, ker kršijo mednarodna pravila! 4. Zakaj se pa Turkov ne vpraša, zakaj tako vztrajno kršijo Sirski zračni prostor (še sami so priznali, da so večkrat že kršili) 5. Pri tako velikem Turškem ozemlju oni morajo ravno se smukat okrog Sirskih meja?????? 6. Kaj če so pa šli v špijonažo "kot dobri sosedje"? 7. KO IMA ZAHOD VELIKE APETITE NE IZBIRAJO SREDSTEV, LE TO IMEJTE V MISLIH!!!!
Warlock.
24. 06. 2012 16.31
+7
United States, Israel, in Turčija so plačevali, dajali orožje za "Free Syria Army". To je prav USA in Israel rabile, da bo vojno začela neka druga država, oni se pa bodo priključili kot zavezniki Turčije.
Iniesta
24. 06. 2012 16.29
+3
Mislim da NATO ze pripravlja intervencijo. Potrebovali so samo se povod ...
CRNALUKNJA
24. 06. 2012 18.38
+6
ampak....če se zdaj začne vojna,amerika in natovci lahko računajo na začetek njihovega konca,kajti iran ne bo to gledal z prekrižanimi rokami,velika kitajska in rusija sta takoj zraven in svetovni klavci bojo prvič matirani po kretkem postopku.
sahrana
24. 06. 2012 16.12
+9
krsitve zracnega prostora se dogajajo vsakodnevno vsepovsod po svetu v 99% zadostuje opozorilo v 1% se pac zgodi sestrelitev po vsej verjetnosti se je pilot turskega letala zavedal v kaj se podaja in zagotovo to ni bilo po nesreci interesi ZDA kot svetovnega policaja so tudi tukaj gotovo mocno prisotni vecja kot je kriza povsod po svetu vedno vec je kriznih zarisc in potecialnih vojnih poligonov orozarska industrija in lobiji so pac nad zakoni in edino vodilo jim je zasluzek ne glede na to kako krvav je ta denar
luckyss
24. 06. 2012 16.04
+14
"Letalo so našli 1000 metrov globoko" Bolj pomemben je podatek, da je letalo globoko v sirijskih ozemeljskih vodah :)
ljx
24. 06. 2012 15.54
+9
Tole si lahko razlagam na samo en način,Rusi so Sirijski zavezniki in imajo tam pomorsko bazo.Turki so v NATU,ampak z Armenci ,ki so Ruski zavezniki nimajo dobrih odnosov.Armenci so sovražniki Azerbajdžana in trenutno v spopadu,Gruzija in Azerbajdžan pa kandidata za NATO. Torej če vzamemo v poštev še Črno Morje po katerem na bi tekel Azerbajdžanski plinovod do Evrope,potem vam bo jasno zakaj so tam nad Iranom na Kaspijskem Jezeru imeli Eurosong?
luckyss
24. 06. 2012 15.08
+24
Ko so Izraelci napadli turško ladjo v mednarodnih vodah in pobili devet turških civilistov pa niso delali takšnega kravala... Me zanima kaj bi ostalo od Sirije, če bi bili takrat Sirci namesto Izraelcev :)
nejcM
24. 06. 2012 15.37
-19
izraelci so imeli informacije da je na ladji orožje za teroriste...kot je že večkrat bilo. zato so izvedli racijo ladje...do smrti je pa prišlo ker so je posadka branila oz je napadla vojake. kar pa se tiče sirije upam da je to začetek nekega vojaškega posredovanja ker sirija že desetletja destabilizira razmere v regiji.
Audy
24. 06. 2012 14.46
-2
Turki so taki kot Slovenci. Vedno rinejo do meje, raje malo čez, da svoje zemlje ne umaže. Ko pa do česa pride je pa jok in stok.
ljx
24. 06. 2012 14.24
+6
Letalo je padlo v morje,kako prikladno za skrivanje dokazov.
rissp
24. 06. 2012 14.09
+33
NE, turški premijer je rekel, da je "letalo ZAPUŠČALO ali že ZAPUSTILO sirski zračni prostor. Torej je priznal, da letalo JE letelo v sirkem zračnem prostoru. In pa kako je lahko letalo padlo več km znotraj sirskih voda če pa je "že zapustilo" sirski zračni prostor? A ga je orožje s katerim so ga sestrelili potegnilo nazaj kot magnet?? In pa to da je "bilo neoboroženo" - to nima NOBENE teže razen propagandne. Čisto normalno je , da država, KI JE V VOJNEM STANJU, sestreli sovraržno letalo, ki pride v njihov zračni prostor. Letalo je sicer 2x zaokrožilo nad sirskim morjem. Torej ni le ponesreči "za trenutek prečkalo košček sirskega zračnega prostora". To je očitno več kot provokacija Sirije s strani ameriške podrepnice, preizkus sirkih obrambnih sistemov ter propagandna poteza tistih, ki želijo s Sirijo storiti enako kot so z Irakom, Libijo,itd.. Kot je nekdo že napisal - "... ali so zelo neumni da gredo z bojnim letalom v zračni prostor države ki je v vojnem stanju, ali pa so to izvedli po naročilu gospodarjev."
rissp
24. 06. 2012 14.12
+24
Pri vsem tem je najhuje to, da kvazimediji kot ste 2.4.k.u..r. slepo prikimavate in trobite izključno enostransko propagando - s tem ste enako če ne še bolj krivi za pokol (v zadnjih nekaj letih več kot milijon ljudi) , kot pa sami storilci.
llluuullliii
24. 06. 2012 14.28
-24
Rissp, ti si zelo omejen. Ne glede na to ali je letalo bili v sirskem zračnem prostoru ali ne, sestrelitev vojaškega letala je resen incident še posebej za državo v katero je usmerjen pogled celotnega sveta zaradi dokazanega kršenja človeških pravic ali kot bo tebi bolj jasno - pobijanja civilnega prebivalstva. Res da svet še ne ukrepa ampak to ne pomeni, da nimajo za voditelja krvoločnega psihopata, ki pa ga ti posredno podpiraš s takimi glupimi izjavami. Pojdi dol v Sirijo Baširju noge umivat, upam, da ti bo ves čas prihajalo.
rissp
24. 06. 2012 14.32
+12
Še sreča da je vedno manj slepih ovčk tipa Iu .
llluuullliii
24. 06. 2012 14.33
-3
llluuullliii
24. 06. 2012 14.35
-12
hellbastard666
24. 06. 2012 14.50
+6
mogoce bi mu ti mogu umit slončkovo surlico
dadocar
25. 06. 2012 02.36
+4
luu evo da ti predstavim tako, da bo razumljivo tudi 3 letnem otroku. Ti na svoji posesti zalotis soseda s pusko v roki s katerim sta v zelo napetih odnosih (odkrito grozi tebi in tvoji druzini, na razne nacine deluje proti tebi, skratka ob prvi priloznosti te bo napadel) . Kaj bos storil ? Bos rekel ej stari a je puska nabita al bos treljal pa pol spraseval? Kajti ravno po ameriskem zakonu imas pravico na svoji posesti ustreliti vsakogar. In po mednarodnem zakonu, ima drzava pravico sestreliti letalo, ki krsi njen zracni prostor. Torej kaj ti ni jasno v tej celotni zadevi? Glede krsenja clovekovih pravic pa drzave kot so ZDA, Turcija, Savdska Arabija, Katar nimajo nobene pravice, da se sploh oglasajo. V ZDA 46 mil ljudi se vedno nima osnovnega zdravstvenega zavarovanja, v Turciji se vedno grobo krsijo pravice Kurdom, Katar in Savdska Arabija pa je bv karkoli pisat :)) In taksne drzave, ki odkrito rovarijo proti Assadu, pametujejo drugim glede clovekovih pravic?
n0mistakez
24. 06. 2012 14.01
+12
Nima veze...sej če bi hrvati letal nad našo mejo bi jih tud sestrelil pa ne bi NATO posredoval ker nimamo nafte.
luckyss
24. 06. 2012 14.14
+16
Hrvati so že leteli v našem zračnem prostoru - "streljali" pa smo na njih takrat s protestno noto....
BogatunLOL
24. 06. 2012 13.59
+13
Komisija je v dokumentu, dolgem 220 strani,....... Za zločine so odgovorni tudi uporniki, ki so po besedah preiskovalcev prav tako izvajali izvensodne usmrtitve, naključne aretacije in mučenje, s kršenjem človekovih pravic pa so nadaljevali tudi po padcu nekdanjega režima. Mednarodna preiskovalna komisija v poročilu poziva tudi k nadaljnji preiskavi posredovanja Natovih sil v Libiji. Kot so zapisali, so natančneje preučili 20 zračnih napadov Natovih sil. V petih od njih je bilo ubitih 60 civilistov in 55 ranjenih. Kirsch zahteva nadaljnjo preiskavo, saj Nato kljub zagotovilom, da je sprejel vse varnostne ukrepe, s katerimi se je poskušal izogniti nedolžnim žrtvam, ni priskrbel zadostnih dokazov, ki bi to trditev podprli. 24 UR je "spregledal zločine posvečenih" Menda je to najnovejši dosežek neodvisnega in objektivnega poročanja...
BogatunLOL
24. 06. 2012 13.48
+17
Davutoglu je priznal, da je letalo (F-4 Phantom) pred tem po pomoti za kratek čas vstopilo v sirski zračni prostor, kot se to pogosto dogaja med vajami vojaških letal, ki pri letu dosegajo visoke hitrosti. Vendar je bilo potem sestreljeno približno 25 kilometrov od sirske meje, nad Sredozemskim morjem. Po mednarodnem zakonu pa zračni prostor posamezne države sega še 22 kilometrov od obale, poroča BBC. Sirci vztrajajo, da je bilo sestreljeno okoli 10 kilometrov od obale. PRAV VSAK KOMENTAR JE ODVEČ, SAMI SO PRIZNALI; DA JE LETALO KRŠILO ZRAČNI PROSTOR. SE ŠE SPOMNITE SESTRELITVE KOREJSKEGA LETALA NAD RUSIJO? ZELO PODOBNA ZADEVA. Pa še tole: raketa je bila izstreljena, ko je letalo BILO v Sirskem zračnem prostoru. Kje je letalo zadelo je povsem brezpredmetno. Je pa zanimivo koliko različnih zgodb je okoli pilotov. Sem bral že včiraj, da sta bila pilota rešena... BOLJ ZANIMIVO JE, DA "24UR" NI POROČAL O POROČILU PREDSTAVNIKA UN, DA SO NAPADI Z BREZPILOTNIMI LETALI USA "VOJNI ZLOČIN". Predvsem zato, ker po prvem napadu nad civilne reševalce pošljejo še drugi smrtonosni napad. Ja ja, niti rdečega križa se ne spoštuje...
rissp
24. 06. 2012 14.14
+3
Letalo je 2x zaokrožilo nad sirskim morjem - ni le za trenutek prečkalo sirskega zračnega prostorra.
Smrekar1
24. 06. 2012 14.42
-6
Če je bila sestrelitev Korejskega letala nad Rusijo podobna zadeva, je tole kar konkreten zločin. Tistega so namreč sestrelili praktično brez opozorila (kratek rafal s topom ne šteje kot omembe vredno opozorilo).
rissp
24. 06. 2012 14.47
+3
A misliš korejskega POTNIŠKEGA letala? Kakšno povezavo ima to s sovražnim bojnim letalom ki leti v zračnem prostoru države ki je v vojnem stanju?
Jure Herer
24. 06. 2012 13.44
-7
Ni bilo letalo, bil je SUPERMAN
stepi_me
24. 06. 2012 13.43
+27
Iščejo vse mozne nacine za zakurit vojno.
ljx
24. 06. 2012 13.17
+21
Vidim da ni nobenega govora o pilotu,zato ne izključujem nožnosti da je bilo opremljeno z napravami za daljinsko vodenje. Pa tudi to da gre za F-4,ki je v bistvu stara kanta,mi čedalje bolj zgleda kot zrežirana provokacija.
Gavrane20
24. 06. 2012 13.21
+5
ma js to cist nc neverjamem lej prvo kao da so jih iskal u morju zdj pa kao da brez pilotno pa dj nehite zdj Turcija hoce v javnost poslt da so jih sestrelil v mednarodnih vodah ker potem majo dober razlog za napad in tocno to se bo zgodil bos vidu :)
bravo16100
24. 06. 2012 13.25
+8
Ja to to z letalom je mozno ampak jaz verjamem da je bil namen testirati zračno obrambo sirije
pop greznica
24. 06. 2012 13.29
+8
mah resnico teh vojaških zadevah bojo zvedel čez 100 let v kšni oddaji na Discoveriju, tako kot danes razkrivajo skrivne operacije v 1. sv vojni
gjah
24. 06. 2012 13.44
-3
Piloti so bili rešeni v akciji Sircev po njihovem opravičilu. ljx, najprej poglej pol piši bedarije
ljx
24. 06. 2012 14.23
-1
Gjah,kje piše da so bili rešeeni,dej da preberem?
Smrekar1
24. 06. 2012 14.43
+2
Čisto možno, Turkom režim v Siriji ne diši ravno in bi počasi radi naredili kaj bolj konkretnega, da ga odstavijo.
zundapp
24. 06. 2012 13.11
+12
če je izzival je prav, da so ga sestrelili