Tujina

Je bila likvidacija naročena ali ne?

Zagreb, 12. 06. 2010 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbske in hrvaške oblasti se ne morejo zediniti glede motiva za streljanje na domnevnega člana Zemunskega klana Kalinića. Srbska policija je prepričana, da je šlo za naročen umor, hrvaška meni drugače.

Sretko Kalinić.
Sretko Kalinić. FOTO: Interpol

Srbska in hrvaška policija se očitno ne moreta zediniti glede tega, kaj je bil pravi motiv, ki je pripeljal do streljanja, v katerem je bil ranjen Sretko Kalinić, sicer domnevni član 'Zemunskega klana', ki je v Srbiji obsojen za umor nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića, piše Index. Ustrelil ga je Miloš Simović, prav tako domnevni član klana. Srbska policija tako verjame, da je bil pravi razlog ukaz vodje največjega balkanskega narkokartela Darka Šarića, medtem pa viri blizu preiskavi, ki jih navaja Index, trdijo, da je šlo za nenačrtovan poskus umora.

Po njihovih informacijah naj bi šlo za osebni obračun, ki naj ne bi bil povezan s kakšnim širšim načrtom. 'Zemunski klan' namreč na Hrvaškem nikoli ni bil pretirano aktiven, saj so mu pripisali odgovornost za le tri zločine – umor Iva Pukanića in Nika Franjića ter zadnje streljanje na Rakitju.

Ključni dokaz, zaradi česar hrvaška policija misli, da je šlo za obračunavanje med prijateljema in sodelavcema, je dejstvo, da je Simović po streljanju pobegnil na kolesu. Če bi namreč nameraval ubiti svojega prijatelja, bi imel verjetno pripravljen avtomobil ali celo voznika.

Srbska policija se medtem ne more sprijazniti z domnevami hrvaške, da je Simović streljal na Kalinića, ker je sumil, da ga žena vara z njim. Prepričani so, da je ukaz o umoru 'Zveri' prišel neposredno od Šarića. Pomemben dokaz se jim zdi umor Cvetka Simića. "Verjamemo, da je pravi razlog obračuna Kalinića in Simovića Darko Šarić in njegov denar od prodaje kokaina. V enem od stanovanj v Zagrebu, kjer so se skrivali 'zemunci', so našli sledi krvi, ki najverjetneje pripada Cvetku Simiću, članu klana Darka Šarića. Simića so 10. marca zverinsko ubili, kar je značilno za umore, ki jih izvrši Kalinić. Če k temu prištejemo še dejstvo, da je bil Simović nedavno v Sloveniji, kjer je narko klan vodil Darko Tošić, lahko zaključimo, da je Šarić ukazal Kalinićevo likvidacijo,“ Index povzema pisanje Pressa.

Obe možnosti sta tako povsem mogoči. Po eni strani je bil sestavni del vseh naročenih umorov, ki so jih na Hrvaškem izvrševali plačani morilci, tudi načrtovan pobeg, Simović pa je potreboval poldrugi dan, da je prišel do meje. Po drugi strani pa je tudi povezovanje Kalinića in Simovića s Simićem na mestu, saj je Kalinić svoj vzdevek 'Zver' dobil prav zaradi brutalnih zločinov, zaključuje Index.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
04. 07. 2010 11.47
nevem zakaj toliko pisete o tem zoranu dindjicu sej pa vsi vemo zakaj je bil ubit nevem zakaj hocete prikazat kot da je slo za mafiske posle...zoran je bil ubit ker je bil srpski izdajalec ki je izdajal svoj narod prodal kosovo in marsikaj drugega.
bemtisunac
13. 06. 2010 07.52
v bistvu je itak zaželjeno da se med sabo fentajo...
Karmen Sedlar
12. 06. 2010 19.50
ZAKAJ BI SE BRIGALI ZA SRBSKO MAFIJO? SAJ JE IMAMO V SLOVENIJI PREVEČ!
top contact
12. 06. 2010 18.55
in use tiho je bilo ;)