Tujina

Javno dostopni podatki o plačanih davkih? To bi lahko škodilo konkurenčnosti podjetij, menijo nekateri

Amsterdam, 23. 04. 2016 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na vprašanje novinarjev, ali bi morali biti podatki o tem, koliko davkov plačajo velika podjetja, javno dostopni ne samo davčnim organom, ampak tudi državljanom, je bilo s strani nekaterih finančnih ministrov EU slišati previdne izjave.

Na dnevnem redu zasedanja finančnih ministrov EU v Amsterdamu je boj proti goljufijam na področju DDV, ki sodi v širšo razpravo učinkovitejšega boja proti davčnim goljufijam. V luči izbruha afere Panamski dokumenti in izogibanja davkom se zastavlja tudi vprašanje, ali naj bodo davčni podatki podjetij dostopni javnosti. Slišati je previdne izjave.

Afera Panamski dokumenti je izbruhnila potem, ko je mednarodna skupina novinarjev razkrila imena svetovne elite, ki je s pomočjo panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca svoje premoženje skrivala v davčnih oazah. Afera je tudi okrepila pozive k boljšemu davčnemu nadzoru multinacionalk. Evropska komisija je sredi aprila predlagala uvedbo obveznega javnega poročanja za največja podjetja, ki delujejo v EU, po posameznih državah.

Po predlogu bodo morala podjetja, ki imajo več kot 750 milijonov evrov letnih prihodkov, davčnim organom med drugim razkriti višino dobička ter obračunanega in plačanega davka v vsaki državi članici.

Previdni

Finančni ministri osemindvajseterice, tudi slovenski Dušan Mramor, so prvi dan neformalnega zasedanja v petek podprli pobudo o izmenjavi podatkov o dejanskih lastnikih podjetij in se zavzeli za oblikovanje skupnega evropskega seznama davčno ugodnih območij, ki ne sodelujejo z EU.

Na vprašanje novinarjev, ali bi morali biti podatki o tem, koliko davkov plačajo velika podjetja, javno dostopni ne samo davčnim organom, ampak tudi državljanom, je bilo s strani nekaterih ministrov danes slišati previdne izjave.

Nizozemski finančni minister in predsedujoči EU Jeroen Dijsselbloem je bil sicer mnenja, da bi morali biti podatki velikih podjetij o plačanih davkih dostopni ne samo davčnim oblastem, ampak tudi javnosti. To podpira tudi Nizozemska. Je pa pri tem nakazal, da vse države članice temu niso naklonjene, saj se bojijo, da bi to lahko škodilo konkurenčnosti podjetij.

O tem vprašanju bodo sicer podrobneje razpravljali na naslednjem srečanju finančnih ministrov Unije, je še povedal ob prihodu na zasedanje.

Malteški finančni minister Edward Scicluna pa je menil, da bi morali biti podatki o plačanih davkih v prvi fazi dostopni zgolj davčnim oblastem, kasneje pa bi lahko razmislili tudi o dostopnosti podatkov za javnost. "Ne bi se smeli odzvati pretirano," je dejal in pri tem opozoril na odgovornost podjetij do delničarjev.

"Zakaj (državljani) javno ne objavimo lastnih davčnih podatkov?" je Scicluna pri tem vprašal novinarko, ki mu je odgovorila, da ti ne zaslužijo 750 milijonov evrov letno.

Tudi avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je mnenja, da za zdaj zadostuje, če vpogled v finančne podatke podjetij dobijo zgolj davčni organi, nadaljnja razprava pa bo pokazala, ali naj vpogled v podatke po posameznih državah dobi tudi javnost.

Schelling je pri tem posvaril pred pretirano histerijo zaradi Panamskih dokumentov. Panama ni edini tak primer, je dejal in pri tem omenil ameriško zvezno državo Delaware, ki tudi slovi kot davčna oaza.

Po mnenju belgijskega finančnega ministra Johana Van Overtveldta bi morali davčni organi ob ustrezni zakonski podlagi nadzirati več, kot so to sposobni sedaj. "Z razkritjem panamskih dokumentov se stvari premikajo veliko hitreje kot prej," je ocenil. Po njegovih besedah bi morali na področju izmenjave informacij in večje preglednosti storiti korak naprej. Pri tem je pozval k previdnosti z vidika pravic do zasebnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
24. 04. 2016 09.11
+1
javni vpogled v plačilo davkov bi pokazal vso zlaganost in koruptivnost birokratov, ki omogočajo izogibanje plačevanja svojim kolegom , zatirajo pa tiste , ki težko plačujemo obveznosti. Primer CSD ali zavod za zaposlovanje iz Trbovelj(se ne spomnim točno) ,za katerega se je ugotovilo , da več let ni plačevalo prispevkov in obveznosti, po drugi strani pa mizar ,ki 15 . v mesecu ne plača obveznosti , bo imel 22. v mesecu blokiran račun .Zakaj to velja samo za posameznike in ne za vse.Zakaj ni nihče v tem primeru ostal brez službe ????
gaby2
23. 04. 2016 18.15
+5
Edino učinkovito "orožje" v tej državi so SEZNAMI, javno objaljeni seznami denimo tistih, ki so dobili sporne kredite, ČAKAM ta seznam. Seveda SE STRINJAM, z vsemi seznami možnimi, tako, da bo enkrat jasno od kje in koliko. Pošteni ljudje ne bodo imeli težav...Predlagam, da volimo, tistega, ki bo zagovarjal transparentnost na takšen način....
rimska5
23. 04. 2016 16.39
+4
Oprostite?. Če ste v gostilni imeli zapitek in ste ga poravnali, nihče ne bo vedel, da ste bili v gostilni. Če pa omenjenega zapitka niste poravnali!? Istočasno, pa pljuvate po sorodnih dušah!? Slej ,ko prej, vas čakajo vile.
rimska5
23. 04. 2016 16.07
+2
Zgoraj omenjeni EU ministri so po človeških merilih bedaki! Davki so ¸v večini normalnih držav z zakonom predpisani javni prihodki ! ALO! Vrnite diplome! Vsako prikrivanje poslovanja, za katere finančne zakonodaje zahtevajo plačilo davka, je kraja. Aja, "poštena" Evropa. Prihaja čas za ljudi, razreda Varufakis, vse ostalo je mivka na obali ocena.
Ramzess
23. 04. 2016 16.41
Davek je prej odhodek kot pa prihodek, slednje je zgolj za državo, oz. tiste za njo.
flojdi
23. 04. 2016 16.07
+4
. spomnim se liste plač vseh na oglasni deski. / in tole bi Škodilo le lop ovom.
staridida
23. 04. 2016 16.15
+3
Tudi jaz sem delal v podjetju, ker so bile plače objavljene na oglasni deski pri vratarju-pa nobenmu ni škodilo....
Ramzess
23. 04. 2016 16.41
+1
Plače vseh v podjetju, do vrha, ali samo delavcev?
flojdi
23. 04. 2016 16.51
-1
. ej , nekoč ni bilo toliko vip ovc ev .. kuplenih spričvalov....in take razlike .. za Delo ; ali tudi ne
murate
24. 04. 2016 09.13
se je pa od fovšarije kadilo, vsaj tam kjer sem jaz delal,je blo nekaj ritoliznikov en teden vsak mesec na šefa jeznih
ROMELS
23. 04. 2016 15.06
+2
To ne bo preprečilo kraje iz proračuna.
tali?ni tom
23. 04. 2016 15.05
+3
namreč,hočejo pustiti zakrito koliko se podjetja in posredno sami hranijo iz denarja davkoplačevalcev! oa saj v tem zosu kjer se grebejo posamezniki za vsak cent niti ne more biti drugače! morala vrednot je popolnoma izpod psa,vse je v malori!
devlon
23. 04. 2016 14.39
+4
vsa podjetja zapret!!
asdfghjklqwertz
23. 04. 2016 14.21
+14
Vse bi moglo biti javno! VSE, kjer je zraven državni denar in denar, ki bi se mogel stekati v državno blagajno!
Explainator
23. 04. 2016 14.37
+1
ja, dokler bi vsi živeli znotraj iste države...ko pa smo v eu, pa druge države še kako zanima, kako bi nas prehiteli po desni, zato ni prav, da je vse spet preveč javno ane
flojdi
23. 04. 2016 16.08
-1
Mejduš
23. 04. 2016 13.51
+7
To nebi nč škodilo tisti ki so kukurenčni pač korubcija bi bilo majn,saj tisti ki so kukurenčni pa dobijo po drugi strani od države zopet en denar da se pokrije svojo kukurečnost,to se pravi da na davčnem je kar močna korubcija,ki bi morali jo preprečiti in nebi bilo več kukurenčnosti,
flojdi
23. 04. 2016 16.10
+1
.. hihi...in sj.. mogoče bi kukurenčnost postala Poštena ; ne lop ovska..