Tujina

Javni uslužbenci bodo stavkali, Cipras se je znašel 'na minskem polju'

Atene, 14. 07. 2015 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/U.Z.
Komentarji
1001

Grški premier Cipras je pred težko nalogo. Poslance vladajoče Sirize mora prepričati, naj v parlamentu potrdijo ukrepe, ki jih upniki zahtevajo pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči. Del Sirize reformam nasprotuje, obeta pa se tudi več stavk. Mediji pišejo, da se je Cipras znašel na minskem polju.

Potem ko so na maratonskem vrhu Evropske unije dosegli dogovor z Grčijo, se je težišče dogajanja preselilo v Atene.

Tam se premier Aleksis Cipras sooča s težavami, ker dogovor vsebuje ukrepe, za katere je ljudem obljubljal, da jih ne bo, proti njim pa so se odločili tudi na referendumu, ki jim ga je ponudil kot višek demokratične izbire. Cipras, ki je po koncu pogajanj dejal, da boljšega dogovora ni mogel doseči, se je tako zdaj znašel pred težko nalogo. "Vlada se giblje na političnem minskem polju," je danes zapisal grški časnik To Ethnos.

Grški parlament potrdil paket varčevalnih ukrepov - 2
Grški parlament potrdil paket varčevalnih ukrepov - 2 FOTO: Reuters

Del poslancev Sirize pri takšnem varčevalnem paketu - evropski partnerji sicer poudarjajo, da gre bolj kot za varčevalni za reformni program - ne želi sodelovati, lahko pa Cipras računa na podporo opozicijskih strank, ki so zagotovile, da bodo ukrepe podprle. Čeprav ima Cipras večino za sprejem ukrepov praktično zagotovljeno, pa lahko razvoj dogodkov negativno vpliva na vlado. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ne gre izključiti niti delitve Sirize. Mediji denimo že ugibajo, da bi se lahko levo krilo Sirize odcepilo in ustanovilo Stranko drahme.

Cipras bo tako šele na glasovanju, ki je predvideno jutri pozno zvečer, videl, koliko je odpadnikov v njegovi stranki. Na zadnjem glasovanju, ko so mu poslanci potrdili mandat za pogajanja na vrhu območja evra, se je 32 od 149 poslancev Sirize tako ali drugače oddaljilo od vlade. Nekateri so glasovali proti, nekateri so se glasovanja vzdržali, nekateri pa so premierju potrdili mandat, a so ob tem jasno povedali, da so to storili v nasprotju z lastnimi prepričanji. Takšnih poslancev naj bi bilo v sredo še več, saj so tokrat na mizi konkretni ukrepi, ki bodo vplivali na življenje navadnih državljanov.

Cipras naj bi še v tem tednu tako načrtoval menjave v kabinetu in rekonstrukcijo vlade, da bi pred glasovanjem pogojem zagotovil zadostno podporo. Jutri morajo sprejeti štiri reformne pakete, med njimi tudi dvig DDV in pokojninsko reformo.

Grški javni uslužbenci medtem načrtujejo, da bodo zaradi predvidenega novega zategovanja pasu - obeta se jim, da bodo ostali brez nekaj dodatkov, napredovanja pa bodo zamrznjena ali počasnejša - jutri stavkali, v Atenah so zaradi ukrepov že potekali protesti.

Sprejet dogovor sicer Grčiji ponuja 86 milijard evrov, morajo pa nov reševalni paket potrditi tudi v nekaterih članicah evroobmočja, med njimi v Nemčiji, kjer je razpoloženje proti novi pomoči na višku.

Grške banke medtem še naprej ostajajo zaprte, tako naj bi ostalo do srede. Grki lahko na bankomatih še naprej dvignejo 60 evrov, nakazila v tujino pa so možna le z dovoljenjem centralne banke in finančnega ministrstva.

Od kod denar za začasno financiranje?

Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je danes ocenil, da je iskanje možnosti za premostitveno financiranje Grčije v višini 12 milijard evrov težavno. "Preučujemo vse instrumente in sklade, ki jih lahko uporabimo, in vsi kažejo slabosti, neizvedljivost ali pravne omejitve," je dejal ob prihodu na srečanje finančnih ministrov EU v Bruslju.

Voditelji območja evra so v ponedeljek dosegli dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo, težkem od 82 do 86 milijard evrov. Ker bo ta denar v najboljšem primeru na voljo šele sredi avgusta, morajo čim prej rešiti vprašanje premostitvenega financiranja Grčije, saj Atene že pred dogovorom o novi pomoči nujno potrebujejo denar. Do ponedeljka potrebujejo približno sedem milijard evrov, do sredine avgusta pa še dodatnih pet milijard evrov.

Več kot 70 odstotkov Grkov se je najnovejši anketi izreklo za potrditev s strani mednarodnih upnikov zahtevanega varčevalnega in reformnega programa v grškem parlamentu. Druga anketa, opravljena v Nemčiji, pa je pokazala, da 55 odstotkov Nemcev podpira delovanje nemške kanclerke Angele Merkel v maratonskih pogajanjih o reševanju grške krize.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da finančni ministri EU tudi po srečanju tehničnih strokovnjakov glede vprašanja premostitvenega financiranja Grčije tavajo v temi. Finski finančni minister Alexander Stubb je pojasnil, da obstaja do šest možnosti za premostitveno financiranje in da ne gre podcenjevati evropskih pravnikov, ki iščejo rešitve.

Med možnostmi za črpanje denarja za premostitveno pomoč so v minulih dneh med drugim omenjali mehanizem za finančno stabilnost EFSM v sklopu proračuna EU, dobičke iz grških obveznic v lasti ECB ali dvostranska posojila.

Vprašanje se vrti predvsem okoli tega, ali bi pri premostitveni pomoči sodelovale tudi članice EU, ki niso prevzele evra. Britanski finančni minister George Osborne je po poročanju dpa denimo že dejal, da Velika Britanija ni del območja evra in zato pri reševanju Grčije ni pripravljena sodelovati.

IMF: Grčija bi potrebovala 30-letni moratorij na evropski dolg

Medtem pa študija IMF, ki jo je videla tiskovna agencija Reuters, kaže, da bi morale evrske partnerice Grčiji zaradi opustošenja gospodarstva in bank v zadnjih dveh tednih dolžniško breme razbremeniti precej bolj, kot so to predvidele doslej. IMF je posodobljeno analizo vzdržnosti grškega dolga predstavnikom članic območja evra poslal pozno v ponedeljek, več ur po sprejetem dogovoru.

"Dramatično poslabšanje vzdržnosti dolga kaže na potrebo po lajšanju dolžniškega bremena v precej večji meri, kot so razmišljali doslej in kar je predlagal mehanizem za stabilnost evra ESM," so zapisali strokovnjaki IMF. Ocenili so, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje celotnega evropskega dolga, vključno z novimi posojili, in dramatično podaljšati dospelost dolga. Če tega ne želijo, bi morale pristati na posebne letne fiskalne transferje v grški proračun ali sprejeti globok in takojšen odpis posojil Grčiji, razkriva poročilo.

V IMF so ugotovili, da sta zaprtje grških bank in uvedba nadzora kapitalskih tokov zelo obremenila grški bančni sistem in gospodarstvo ter dodatno oslabila vzdržnost grškega dolga.

Grčija ima trenutno približno 320 milijard evrov dolga, najnovejša študija IMF pa kaže, da bo v naslednjih dveh letih dosegel vrh s približno 200 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko so ta delež v prejšnji analizi pred dvema tednoma ocenjevali na 177 odstotkov BDP. Do leta 2022 se bo znižal le na okoli 170 odstotkov BDP, kar je več od prejšnje ocene, ki je bila pri 142 odstotkih BDP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1001)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
22. 07. 2015 08.51
Delni odpis dolga se bo zgodil, ni dvoma. Samo počakali bodo na prevzem oblasti Neofašistične stranke Zlata Zora. Že vse dogovorjeno.
ArkaMast
22. 07. 2015 08.44
Nemčija si želi v Grčiji Neofašizma - skrajno desničarske stranke Zlata Zora. V Grčiji želi postaviti le protektorat. Grčija, kot nekoč za vzgled in izvir intelektualnosti, umetnosti in demokracije bo v kali zatrta za celo EU. Spet bo VELIKA NEMČIJA in naš Cmerko in Mramor se že prilizujeta. Na ta način se je rodila kolaboracija. Razmišljali so: "Sam narod nismo nič vredni in nimamo politične moči, za to sledimo Nemčiji (trenutni in prihodnji voditeljici). Vse kar bodo naročili bomo storili. Naše ljudstvo se bo za to podredilo. Volja našega ljudstva ne bo upoštevana. V EU velja le volja Nemčije." ... ob tem pa pozabljajo, da je za razcvet NEMČIJE pripomogel odpis dolga in njihova delovna vnema zaradi sramu in ponižanja, vse za kar so storili med 1WW in 2WW. Bili so tiho in pridni kot miši. Danes so tam pridni balkanci na cestah, Nemci pa služijo z njimi in obresti posojil. ... Če je to prihodnost EU se NE-Nemcem slabo piše.
ArkaMast
22. 07. 2015 08.49
Hitler je želel cel svet, Merklova pa za začetek celo EU.
Blaška
15. 07. 2015 06.55
+2
in kot vedno Slovenčke veliko bolj zanima kaj se kuha v sosedovem loncu, kakor doma , kjer imamo problemov za izvoz ! vi s svojim pametovanjem ne boste rešili ali uničili Grke, lahko pa bi veliko storili doma ; )) nenehno ponavljajoče se vlade, ki delajo samo v intresu določenih, ki v resnici upravljajo državo ! prevelik, nedelujoč, počasen, birikratski aparat države, da, več kot polovico bi jih bilo potrebno nagnat , politika "ustvarja" že 24 let pogoje za boljše gospodarstvo, ustvarili so samo rušenje le tega, nepravilna poraba denarja davkoplačevalcev, saj nima smisla, da plačujemo davke, če se ni nikoli nič naredilo, vsi ti javni razpisi so samo leglo korupcije, razpišejo, ker morajo, izbran vedno nekdo, ki ima poznanstva in pretok denarja v zasebne žepe ! da vas ni sram vseh skupaj, ki tukaj opletate, namesto, da bi se posvetili razmeram doma, Grki se naj rešujejo sami, kar so skuhali, naj pojedo, če so nekoč same dobre stvari, potem itaq rabijo malo posta, pri nas pa polovica naroda živi v revščini, to, vas pa absolutno ne zanima ! da, kot vedno velja, bolje je videti tuje probleme, ker s tem zanikamo svoje ali po Cerarju; revščino imajo ljudje samo v glavi ;)) ne vem kakšno ima, da strelja neumnosti, pomembno, da odgovarja ostalim , katerim kima in se priklanja, tisti slo eliti , ki bo iz vseh nas naredila resnične reveže in upognjence ; ))
kapljač1
15. 07. 2015 08.44
+0
nehaj Slovence naslavljat z slovenčki. Trebali smo razmislit preden smo podeljevali državljanstva. Tako se kaže kot d a vam je nekaterim hudo , ker ste slovenski državljani. Pa ne bi zahtevali izbirsa???? Men če nekaj ne diši , sploh pa družba, grem. Se izognem
User416781
15. 07. 2015 18.39
+0
Kaplač, glede na tvoj komentar sklepam, da si ravno ti profitiral s podeljevanjem državljanstev, tako da...
ArkaMast
22. 07. 2015 08.46
Blaška pa že na vse zgodaj vesela :)) pa ;)) pa step :)) ...... tavca?
Angela Franko
15. 07. 2015 06.40
+1
Nebo razpisal referenduma ????? ja seveda teroristi mu bodo dali denar bravo !!!
ficfiric 1
15. 07. 2015 05.14
+1
Vrhovni ti si res en nerazvit petelincek...civkas eno in isto...sam kaj cmo...tud taki morjo zvet da je bolj zanimivo...al si pa socialc ki se boji da bo zgubu socialo na racun drugih...ker jih je v slo zmeri vec...ce mas cas cel dan na vsak post odgovarjat...glih delaven nisi...si pa smesen to ti pa priznam... Pa ne pozab zdej sejtana prlimat v odgovor pa izjavo mamasa ze ta 500tic....;-)
CyberWorm99
15. 07. 2015 03.46
+0
drgač pa grčijo nebo rešu nek komunizem pa to : ))) bolj sužnelastništwo pa to : ))) jawni sektor more ene 10 let delat brez plače pa to : )))) alternatiwa je da poknejo par sto tisoč držawnih uradnikou pr nam w kočewskem rogu pa to : ))) problem rešen zgodba zaključena in grčija bo rešena pa to : ))))
RožleX
15. 07. 2015 00.33
+2
Tukaj se lepo vidi , da talewi še sami ne vejo kaj pravzaprav hočejo....
CyberWorm99
15. 07. 2015 00.36
+3
troika k so jo meli w grčiji so bli tut lewi oz. so bli zamaskirani kućko hanžek pa mali lukec k so se pretwarjali da so trojka iz eu pa so jo sprauli na kolena : ))))
CestniKolesar370Wattov
15. 07. 2015 00.30
+6
Ma da se poparčkamo z USA in postanemo EUSA. Dolar/Euro 1:1 razmerje, pa čao. Karseda free market z malo regulacijami. Tole o Monsantu tut men ne diši. GSO je prihodnost, ampak ne na način kot ga reklamira Monsanto. Ostali pa čim prej zbežat v Braziliji, Rusijo, Indijo, Kitajsko... BRICS pa to. Visok BDP, ki pa z življenjskim standardom nima popolnoma nobene veze. Alternativa: Izstop iz EU, davke na minimum, uvesti tajnost bančnih podatkov, pa se pejmo davčno oazo kot bi se mogl it že mal bolj pospešeno že leta 1991. Sam bi nam hitr kakšna demokratična bomba zašvigala na Triglav, nismo mi Švica, halo.
Diškor
15. 07. 2015 00.33
+0
gongash
15. 07. 2015 00.25
+8
brca ven iz eu, problem rešen, pa bojo volivci dobili kar so hoteli in mi bomo imeli tudi mir , nič več kreditov na naš račun
Diškor
15. 07. 2015 00.30
-2
Mamas&Papas
14. 07. 2015 23.47
+8
V glavnem - Nemci (narod) so jezni, ker bodo moral s svojim denarjem zopet filat banke preko Grčije.
Mamas&Papas
14. 07. 2015 23.45
+5
TITO bi tole 1, 2, 3 pošlihtu ...
Mamas&Papas
14. 07. 2015 23.51
+6
... dva, tri telefone bi obrnu, pa bi mu nakazal - brez pogojev. Če ne eni, pa drugi. TO JE SUVERENOST!
Mamas&Papas
14. 07. 2015 23.59
+3
TITO je bil car, tako je! Vidva z Janezom sta pa pusi smouk.
GURT1
14. 07. 2015 23.18
-2
ONniON
14. 07. 2015 23.05
+1
v sloveniji revščina raste
Moj?ica123
14. 07. 2015 22.50
+7
Jaz vas bom resil,sam podpiste to.Ta podpis vam je prinesel 82000000000 evrckov.Sofokles,Homer,demokracija,odisej.......
funi
14. 07. 2015 23.30
+0
Joza joza boj se lakote ,guge in komunizma
Jožajoža
14. 07. 2015 22.37
+1
cipras, izdal si narod. škoda. mi slovenci vemo, kako trpi vaš narod, ker mi smo že šli skozi takšno kalvarijo. leta 91 smo izgubili samostojnost, na oblast so prišli neki tujci, razdelili so si firme zaposlili svoje v javni sektor, , razdelili so si banke in izvršilno vejo oblasti. razpustili so narodno vojsko in narodno milico in si nastavili za zaščito profi vojsko in dobro plačano policijo. samo z namenom, da se zaščiti kapital. aja, v nato in eu so nas prodali. grki, razumemo vas, ker vas je izdal vaš idol
grnac994
14. 07. 2015 22.41
+2
večina je res....le policija res ni ne vem kako plačana in na oblast niso prišli tujci temveč slovenci ki se pretvarjajo kot da so tujci vsaj glede na nekatere njihove odločitve
LLLEPI
14. 07. 2015 22.55
+1
Spostujejo povelja eu ki jih je postavila na ta polozaj
grnac994
14. 07. 2015 22.58
+1
ne le da jih spoštujejo....takoj jih zanima kako jim še lahko ustrežejo
zulj001
14. 07. 2015 22.34
+11
Saj Cipras lahko takoj zapusti pogajanja v Bruslju in začne izvajati politiko ,ki jo je napovedoval pred volitvami in med in mleko se bosta pocedila.Potem se bodo pa zbudili....................
bad-grandpa
14. 07. 2015 22.31
+10
Teli grki so mi ze krepko cez glavo, vsak dan eno in isto.. nej mal delajo, se mal zavzamejo pojdite v grcijo vendar na na znane turisticne tocke, vse zanemarjeno
grnac994
14. 07. 2015 22.26
+11
cipras je očitno zatajil ker mi ni jasno kako lahko nekdo zmaga na referendumu in nato po tednu dni podpre drugo opcijo.....izvoljen je bil od ljudi ti so mu povedali da nočejo varčevanja in v kolikor ni mogel izpogajati mnogo boljšega dogovora kot ga je poslal na referendum bi se pač moral ostati na svojem bregu in grčijo popeljati iz evroobmočja na neznana pota in upati da mu bo to čim bolje uspelo.
tali?ni tom
14. 07. 2015 22.18
-1
nič , cipras je izdal grke in jih prodal nemcem! ironično , spet so trenutno zmagali nemci , leta 41 je bilo isto! kar pa je vzpodbudno , so nemci leta 45 izgubili in , čez par let bo verjetno zgodba ista! in takrat , takrat se bo odprlo za , ah , ne smem napisat!
korintos23
14. 07. 2015 22.02
-5
Naša desnica se pa sedaj boji za Ciprasa, prej pa za Grke!
LLLEPI
14. 07. 2015 22.15
+2
Saj bi jih nagnali pa se Bruselski politiki bojijo za svoje place in privilegije Lahko propade cela eu samo da politiki obdrzijo svoj status