Tujina

Javne usmrtitve kot opozorilo drugim: skrajneži IS jih snemajo in posnetke pošiljajo v svet

Mosul, 17. 01. 2015 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Iraka prihajajo posnetki javnih usmrtitev. Te v svet pošiljajo sami skrajneži, z dejanji pa se hvalijo. Med usmrčenimi sta tudi dva moška, obtožena posilstva. Nekaj, kar počno tudi skrajneži. A sami menijo, da jim njihova prepričanja dovoljujejo imeti spolne sužnje in da je njihovo posiljevanje "upravičeno".

Pripadniki samooklicane Islamske države (IS) še naprej sejejo teror med civilisti. Tokrat med iraškimi. 

Iz okolice mesta Mosul, ki je pod nadzorom IS, prihajajo posnetki in fotografije usmrtitev civilistov. Način, kako so okrutna dejanja posneta, kaže na to, da usmrtitve snemajo skrajneži IS, posnetke pa nato prek svetovnega spleta pošiljajo v svet.

Zadnje objavljene fotografije med drugim kažejo usmrtitev dveh moških v Mosulu. Skrajneži so pred zbrano množico prebrali "obtožnico", v kateri jima očitajo istospolno usmerjenost. Skrajneži so ju nato vrgli z mestnega stolpa oziroma stolpnice. Spodaj je bila zbrana množica, ki je opazovala usmrtitev.

Prav tako iz Mosula prihajajo posnetki usmrtitve dveh moških, katerima so skrajneži očitali razbojništvo. Privezana sta na železni križ in obdana z množico opazovalcev. Zamaskirani skrajneži preberejo "obtožnico" in kazen za očitana dejanja. Od zadaj pristopita zamaskirana skrajneža in ju ustrelita v glavo. Njuna trupla še nekaj časa pustijo na prizorišču.

Nato sledijo posnetki usmrtitve ženske, katera je bila obtožena prešuštva. Ženska, oblečena v črno burko, stoji mirno in posluša "obtožnico" in nato še izrek sodbe. Nato jo do prsi zakopljejo v zemljo. Zbrani v njo z vso silo mečejo kamne. Ženska umira v mukah. Iz posnetka je razvidno, da usmrtitev ni potekala pred množico, njeni morilci pa so večinoma uniformirani pripadniki IS.

Nato so še dva moška križali, in sicer zaradi obtožb o posilstvu.

Na večih posnetkih je moč zaslediti starejšega moškega, oblečenega v črno uniformo. Njegova naloga je, da prebere "obtožnice" in izreče kazen. Gre za Abu Omarja al-Ansarija, sicer znanega s posnetka "Sporočilo borca", v katerem je Iračane pozival, naj aktivno pristopijo Islamski državi.

Irak: Izkopavanje posmrtnih ostankov žrtev skrajnežev Islamske države.
Irak: Izkopavanje posmrtnih ostankov žrtev skrajnežev Islamske države. FOTO: Reuters

Na območjih pod nadzorom IS se javne usmrtitve dogajajo vsak dan. Prebivalci se morajo zbrati v čim večjem številu in opazovati.

Na številnih posnetkih so v množici vidni tudi otroci. Obstajajo tudi posnetki IS, na katerih so prav otroci tisti, ki morijo. Skrajneži so namreč pred nekaj meseci objavili priročnik za matere, v katerem podajajo navodila in nasvete, kako naj ženske svoje otroke od rojstva naprej vzgajajo v duhu načel IS.

Na udaru IS so vsi, ki jih skrajneži dojemajo kot "nevernike". Med žrtvami IS so tudi Jazidi, katere napadajo z vsemi sredstvi. Tudi otroke Jazidov.

Otroci Jazidi: Fotografija je nastala 20. septembra lani, in sicer v jazidskem templju Lilaš na severu Iraka. Na fotografiji so notranje razseljeni otroci, ki so zbežali iz okolice Sindžarja na severozahodu Iraka, kjer so skrajneži izvajali morilski pohod.
Otroci Jazidi: Fotografija je nastala 20. septembra lani, in sicer v jazidskem templju Lilaš na severu Iraka. Na fotografiji so notranje razseljeni otroci, ki so zbežali iz okolice Sindžarja na severozahodu Iraka, kjer so skrajneži izvajali morilski pohod. FOTO: Reuters

Jazidske ženske in deklice so večinoma končale kot sužnje. Posiljujejo jih in preprodajajo. Morijo na grozljive načine, žive zakopavajo in mečejo v vodnjake.

Skrajneži IS namreč menijo, da so Jazidi častilci hudiča, kot taki pa nimajo nikakršnih pravic. Zato z njimi lahko počnejo kar koli želijo, pri tem pa sami ne bodo odgovarjali za svoja dejanja, saj ne grešijo, če ubijajo nevernike oziroma nekaj, kar po njihovem prepričanju ni oseba.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni