Tujina

Japonsko močno streslo

Tokio, 26. 02. 2010 22.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonsko je stresel potres, ki je bil po nekaterih podatkih celo močnejši od sedme stopnje po Richterju. Epicenter je bil na otoku Okinava. Oblasti so opozorilo pred cunamiji po eni uri preklicale.

Jug Japonske je zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel potres z močjo okoli sedme stopnje po Richterjevi lestvici. Epicenter je bil na otoku Okinava, okoli 80 kilometrov vzhodno od mesta Naha in 1600 kilometrov južno od prestolnice Tokio. O žrtvah ali gmotni škodi za zdaj ne poročajo. Japonske oblasti so takoj izdale opozorilo pred cunamiji, ki bi lahko v Tihem oceanu dosegli višino do dveh metrov, a so ga že po eni uri preklicale.

Spomnimo, da je bil potres na Haitiju, ki je zahteval kar 200.000 življenj, skoraj enake moči kot ta na Japonskem.

Ocene moči potresa se razlikujejo. Po podatkih japonske meteorološke agencije je dosegel magnitudo 6,9 po Richterju, medtem ko so mu znanstveniki v ZDA pripisali še večjo razdiralno moč – 7,3. Potres so čutili tudi na Tajvanu, na Kitajskem in v Južni Koreji.

Japonska leži na enem seizmološko najbolj aktivnih območij na svetu. Tresenje tal je pogosto, temu primerna pa je tudi gradnja. Tam zabeležijo kar petino vseh potresov z magnitudo 6 ali več, žrtev pa je sorazmerno malo.

Oktobra 2004 je nekoliko šibkejši potres z močjo 6,8 stopnje po Richterju stresel severni del Japonske, umrlo je 65 ljudi, ranjenih je bilo 3000. Še večja katastrofa pa se je zgodila leta 1995, ko je potres z močjo 7,3 stopnje po Richterju v mestu Kobe ubil več kot 6400 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
27. 02. 2010 09.43
Zdaj vam razložim princip delovanja potresov,neviht,suš,poplav.Pravljica v vaših očeh,pa vendar,mogoče bo nekdo razumel,sprejel.Zame je to resnica ki sem jo predkratkim zvedel in je podana človeštvu. V vesolju je 3/4 celotne energije duhovnega značaja.1/4 je energija v tej,nam fascinantni obliki.Vem tudi da je popolni red v vesolju,v katerem smo seveda mi.Obstajajo bitja kot so angeli,nešteto drugih ki imajo različne naloge.So v drugih dimenzijah in svetovih,vendar je vse povezano.Mi ne uporabljamo možnost in Modrost,sposobnost da se povežemo v te svetove,njim je to normalno lahko. Med temi Bitji so tudi Bogovi ki so nam dodeljeni in nam služijo.Služijo na način da naredijo tisto kar mi želimo.Ker nazven pošiljamo neljubeča sporočila,v času vojn,klanja živali,mučenja živali,lovljenja rib in vsega živega,mečemo atomske bombe,strupe in detergente v vode,smo negativni,s tem izjavljamo da rabimo poduk.TO JE KLJUČ. Vem od kod izhaja ta resnica in je tudi logična,vem da je resnična,kakor ljudje hodimo po žerjavici.Znanstveniki ne znajo razložiti,vandar ljudje brez posledic hodijo po ognju.Gdo smo mi da nam Bogovi celo služijo?Ja,po vseh religijah,Božji Otroci!!!Razumete?Naravnajte se na dobro,Ljubezen,Naravo,Vesolje.Nehajte tudi jesti meso.Od tod izhajajo ti problemi.Izpit moramo narediti,materi Zemlji dati vedeti da hočemo Mir.Ona nas komaj čaka da se spremenimo v višje zavestne Ljudi! Peace & Love vsem!
MrRudi333
27. 02. 2010 08.49
Zdaj vam razložim princip delovanja potresov,neviht,suš,poplav.Pravljica v vaših očeh,pa vendar,mogoče bo nekdo razumel,sprejel.Zame je to resnica ki sem jo predkratkim zvedel in je podana človeštvu. V vesolju je 3/4 celotne energije duhovnega značaja.1/4 je energija v tej,nam fascinantni obliki.Vem tudi da je popolni red v vesolju,v katerem smo seveda mi.Obstajajo bitja kot so angeli,nešteto drugih ki imajo različne naloge.So v drugih dimenzijah in svetovih,vendar je vse povezano.Mi ne uporabljamo možnost in Modrost,sposobnost da se povežemo v te svetove,njim je to normalno lahko. Med temi Bitji so tudi Bogovi ki so nam dodeljeni in nam služijo.Služijo na način da naredijo tisto kar mi želimo.Ker nazven pošiljamo neljubeča sporočila,v času vojn,klanja živali,mučenja živali,lovljenja rib in vsega živega,mečemo atomske bombe,strupe in detergente v vode,smo negativni,s tem izjavljamo da rabimo poduk.TO JE KLJUČ. Vem od kod izhaja ta resnica in je tudi logična,vem da je resnična,kakor ljudje hodimo po žerjavici.Znanstveniki ne znajo razložiti,vandar ljudje brez posledic hodijo po ognju.Gdo smo mi da nam Bogovi celo služijo?Ja,po vseh religijah,Božji Otroci!!!Razumete?Naravnajte se na dobro,Ljubezen,Naravo,Vesolje.Nehajte tudi jesti meso.Od tod izhajajo ti problemi.Izpit moramo narediti,materi Zemlji dati vedeti da hočemo Mir.Ona komaj čaka da se mi spremenimo v višje zavestne Ljudi! Peace & Love vsem!
ne.me.basat
27. 02. 2010 04.03
dilerja zamenjaj, tale roba ti škodi. :o)) veš, o politiki debatiramo na forumih. tule je še vedno govora o potresu in podirajočih se zgradbah. pa če se še tako trudiš spremenit temo. ;) in ne nazadnje: ne boš verjel, niti me ne zanima, o čem si haluciniral... :P
DarthRevan
27. 02. 2010 03.51
nemebasat, jaz sem bolj govoril o razkolu med vrednotami in realnostjo, ki je povsod isto, tud tam kjer ni "partijskih veljakov." Poleg tega je pa v angleščini vsaka stranka "party", torej partija.
ne.me.basat
27. 02. 2010 03.47
ja kaj pa ti haluciniraš? PA KDO GOVORI O AMERIKI? le omenil sem, da je v San Franciscu protipotresna gradnja na višjem nivoju kot v Evropi. te to tako zelo moti? ČE BOŠ LAŽJE SPAL, LAHKO REČEM, DA SEM SE HECAL. a ne pozabi: k evropi spadajo tudi razi cipri in grčije in turčije in albanije in romunije in sLOVEnije in češke itd itd itd... menda ne boš rekel, da so v naštetih državah zgradbe ne vem kako protipotresno varne? bolj kot v ZDA? veš, ne govorimo o standardu in stopnji demokracije ter socialni varnosti povprečnega državljana. če nisi opazil. o potresu in stavbah govorimo.
Sueniq
27. 02. 2010 03.44
kaj se zdaj spuscate v evropsko arhitekturo, ne vidim razloga da bi bila slabša od tuje, saj se arhitekti ucijo v istih šolah, hodijo na dodatna izobrazevanja, vse novejše hiše in stolpnice so dobro protipotresno zaščitene, prepričan sem da v Evropi nimamo kakšnih gmotnih škod zaradi potresov Kar se tiče pa slovenije, pregledal sem nekaj potresov ki so se zgodili na naših tleh, vse hiše ki jih je poškodoval potres so bile zgrajene še preden je obstajala jugoslavija, in če jih ne bi porušil tisti potres, bi jih porušil prvi močnejši veter
DarthRevan
27. 02. 2010 03.40
Ne me basat, a misliš da v krasni Ameriki se pa cedita med in mleko? Naka... Kanada je sicer še izredno državljanu prijazna država (vsekakor bolj kot Slovenija, že zaradi mentalitete ljudi), o ZDA pa raje besed ne bi izgubljal.
ne.me.basat
27. 02. 2010 02.25
koly666 ne dojameš, da sta to dve povsem različni stvari: kitajska tradicija in tradicionalno znaje in kultura, ter novonastali tajkuni, bivši partijski veljaki, ki poskušajo podeseteriti svoj nakradeni krvavi denar? ki ne gledajo na tradicijo, pravico, predpise, varnost, človeka, življenje. vidijo le denar. in Ljubljana je v Evropi, pa če ti je to všeč ali ne.
koly666
27. 02. 2010 01.53
Dadicaa, ne vem kje jih pobiraš, ampak si že mogoče slišal/a da je Ljubljana daleč od Evrope? Kitajci so še zdaleč od dobrih mojstrov v gradnji. Zakaj je rudnik Velenje še vedno varen rudnik, in zakaj na kitajskem vedni pride do največ nesreč v rudnikih????? Mal se vprašaj!
ne.me.basat
27. 02. 2010 01.41
@Dkoly666 1. Dadicaa ni napisal, da je bil ta potres na Kitajskem. pač je povedal, da kitajce redno trese 2. najbolj varen način gradnje bi ti dal na stran. hmmm... 3. tista stolpnica, ki jo imaš ti v mislih, je padla na kitajskem. in ne zaradi potresa. in pod njenimi temelji ni bila betonska plošča z valji, pa vzmeti... pod njenimi temelji ni bilo - nič. pametni kitajci so šli postavit naselje stolpnic na razmočeno neutrjeno rečno nabržje. direkt na blato. res čudno, da je padla... 4. če smo že natančni: stavba se ni zrušila! stavba se je nagnila in prevrnila. cela. ne porušena. 5. v San Franciscu ali na Japonskem so zgradbe neprimerno varneje zgrajene kot v Evropi. vsi evropski potresu kljub mali moči terjajo veliko žrtev. koliko jih je umrlo v tem zadnjem japonskem? ki je bil zelo močan... 6. vidiš, ni pametno bit pameten, kadar to nisi... pride nekdo drug in te sesuje! :))
R0ss0
27. 02. 2010 01.35
koly666, kako misliš da zaupaš Evropskem gradbeništvu? Misliš tako morda kot pri nas ki po Ljubljani gradijo 6 in več nadstropne stolpnice, bloke....iz betona? Pa veš kaj bi bilo če bi prišel potres 7 po Rihtarju v Ljubljani? Bloki ki so narejeni iz betona bi kot domine se zrušili. Zakaj za gradbeni material ne vzamejo opeko kot jih imajo nekateri strejši bloki po Ljubljani? Ker je dober material ampak je za njih drag in nebodo imeli dobička. Kitajsi so mojstri v gradnji.
koly666
27. 02. 2010 00.15
Dadicaa Oprosti ampak se ne strinjam s tabo ... 1. potres je bil na Japonskem 2. Njihove gradnje na fedrah oz. valjih bi jst dal na stran in raje imel leseno bajto iz fornirja ! Zakaj? Spovni se par mesecev nazaj ko se je na novo zgrejena bivalna stavba res nagnila v levo ampak precej preveč kot so domnevali! Če smo že natančni ; Stavba se je zrušla , na srečo še nenaseljena. Zaenkrat jst zaupam samo evropskim gradbeništvu ampak so tudi izjeme ...
nmjev
27. 02. 2010 00.12
Haitijski potres je bil umenti od strani USA da bodo zavzel spet koscek ozemlja...
simon@stegel.net
27. 02. 2010 00.06
Saj nocem biti grob do novinarjev 24ur. Ampak so pa res ena velika tesla. Z veliko so odebelili, da je bil na Haitiju skoraj enako mocen potres. Ce je Japonsko stresel potres s 7,3 po Richterju in Haiti s 7 po Richterju pomeni, da je bil v epicentru potres na Japonskem TRIKRAT (3x) mocnejsi od potresa na Haitiju. Richterjeva lestvica je namrec LOGARITEMSKA, kar pomeni, da je potres 2. stopnje 10 x mocnejsi od potresa 1 stopnje. Da je potres 7. stopnje 100x mocnejsi od potresa 5. stopnje itd... A se je o clanku tako tezko prej poduciti? A clankov ne pisejo univerzitetno izobrazeni novinarji?
marconi
26. 02. 2010 23.55
Aaron-Heydar
26. 02. 2010 23.46
Najbolj nevaren je tisti potres, ki traja dlje časa (10 sekund in več). Če pa sunek traja 2 sekundi pa ni neke sile...
koly666
26. 02. 2010 23.31
Dokaz, da se nam v prihodnje ne obeta nič dobrega ... Sm se kr odloču da bom zapravu prihranke da ne bodo šli v nič !
darcine
26. 02. 2010 23.22
2012 pa take fore
R0ss0
26. 02. 2010 22.54
Sej jim nič nemore biti. Stolpnice so na fedre pa na tiste valje narejene ko zatrese se samo pomaknejo levo in desno. Drugače pa Kitajsko naj bi vsakih 10 let prizadel hud potres.
Rok Miksa
26. 02. 2010 22.43
bogi ljudje.tam jih vsake tolko časa fajn strese...