Tujina

VIDEO: Japonski vohunski satelit že v orbiti

Tokio, 12. 12. 2011 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska je uspešno izstrelila satelit, opremljen z radarjem, ki bo del mreže satelitov za zbiranje obveščevalnih podatkov. To je že druga izstrelitev satelita letos – prva je bila septembra, naslednja pa je predvidena za prihodnje leto.

Japonska je prva dva vohunska satelita izstrelila leta 2003, povod zanju pa je bila zaskrbljenost zaradi domnevnega raketnega programa Severne Koreje.
Japonska je prva dva vohunska satelita izstrelila leta 2003, povod zanju pa je bila zaskrbljenost zaradi domnevnega raketnega programa Severne Koreje. FOTO: Reuters

Po podatkih japonske tiskovne agencije Jaxa je nosilna raketa vrste H-2A iz izstrelišča Tanegašima v južni japonski provinci Kagošima ponesla v vesolje satelit, opremljen z radarjem, izstrelitev pa je potekala gladko in brez zapletov.

S pomočjo satelita bodo japonske oblasti zbirale podatke o naravnih katastrofah, obenem pa bo satelit del programa, s katerim želi Japonska zaradi grožnje sosednje Severne Koreje izboljšati zbiranje obveščevalnih podatkov. Severna Koreja je leta 1998 izstrelila balistični izstrelek proti Japonski, raketa pa je takrat državo preletela in strmoglavila v Pacifik.

Japonska ima v vesolju trenutno štiri optične satelite za zbiranje podatkov, pri čemer le trije delujejo polno. S tokratno uspešno izstrelitvijo so se japonske statistike uspešnosti povzpele na 95 odstotkov.

Japonska vesoljska agencija Jaxa je raketo z optičnim satelitom izstrelila v sodelovanju s podjetjem Mitsubishi Heavy Industreies, satelit pa se je od nosilne rakete uspešno ločil po 20-minutnem letu do svoje orbite. Novi satelit je opremljen s snemalnimi kamerami, ki lahko slikajo površje zemlje z veliko ločljivostjo tudi ponoči ali v slabih vremenskih razmerah. Japonska je za tokratno misijo satelita namenila 5,15 milijarde ameriških dolarjev, sama izstrelitev pa je proračun japonske agencije olajšala za 1,28 milijarde ameriških dolarjev.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LJUBLJANA.
12. 12. 2011 20.12
+3
Japonska je dozivela katastrofo in sedaj izstreljujejo vohunske satelite, hmmm zdele se res sprasujem , je tisto res bil potres, ali kot nekateri pravijo future weapons HAARP, mogoce so jih pa amerikanjeci malo zbili, pa spet ima veze z jedersko energijo ;)
sdat
12. 12. 2011 12.53
+5
in denar ki je bil namenjen žrtvam cunamija. je šel v roke kitolovcem...... žalostno res žalostno.
hot-shot69
12. 12. 2011 12.58
+7
To pa zato, ker so cunamiji najbolj prizadeli območja kjer je glavna dejavnost ribolov in KITOLOV...
awake1984
12. 12. 2011 12.47
+10
Zanimivo, za popravilo nuklearke žicajo po svetu.Za istrelitev satelitov v vesolje pa imojo dovolj denarja.
dostojevski70
12. 12. 2011 13.36
+11
No ta pa je nova, ali pa živiš v brlogu. Od kdaj pa Japonci nimajo dovolj denarja???