Tujina

Japonski namestnik premierja umaknil besede o nacističi Nemčiji

Tokio, 01. 08. 2013 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik japonske vlade Taro Aso je umaknil svoje besede o tem, kako učinkovito je nacistična Nemčija spremenila ustavo. Sam trdi, da gre za nesporazum in da ni nikoli poveličeval nacistov.

Taro Aso
Taro Aso FOTO: Reuters

Japonski podpredsednik vlade Taro Aso je umaknil svojo ponedeljkovo izjavo, ki je zvenela kot poveličevanje nacistične Nemčije. Aso, ki je nekdanji premier, hkrati pa sedanji finančni minister, je dejal, da gre za nesporazum.

S svojo izjavo je na noge dvignil tako Kitajsko kot tudi Južno Korejo, kjer so še vedno živi bridki spomini na drugo svetovno vojno.

Aso je v ponedeljek dejal, da bi se lahko Japonska kaj naučila od Hitlerjeve Nemčije pri spreminjanju ustavnih določil, ki od druge svetovne vojne Japonski prepovedujejo uporabo sile.

"Nacistična Nemčija je nastala s spremembo nemške weimarske ustave, ne da bi to kdor koli opazil," je v ponedeljek dejal Aso. Kitajska je takrat dejala, da je Aso s svojimi besedami povzročil alarm med japonskimi sosedami. "Zahtevamo, da japonska stran s konkretnimi dejanji spoštuje svoje obveze glede zgodovinskih vprašanj in si pridobi zaupanje azijskih sosed in mednarodne skupnosti," je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Južnokorejsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so Asove besede zagotovo prizadele veliko ljudi.

Aso je danes v odzivu dejal, da umika svojo primerjavo z nacistično Nemčijo, saj je privedla do nesporazuma. "Iz vseh mojih navedb je jasno razvidno, da je moj pogled na dogodke, ki vključujejo naciste in weimarsko ustavo izredno negativen," je dodal.

Debata o ustavnih spremembah je na Japonskem zelo občutljiva. 9. člen povojne ustave namreč Japonski prepoveduje uporabo oboroženih sil za reševanje konfliktov, razen v primeru samoobrambe.

Premier Šinzo Abe, ki ima večino v obeh domovih parlamenta, je v zadnjem času napovedal spremembe ustave, s katerimi bi se odzvali na spremenjene varnostne razmere na azijsko-tihomorskem območju.

Aso je s svojo retoriko že v preteklosti povzročil ogorčenje javnosti. Ko je bil še premier, je dejal, da zdravnikom primanjkuje zdrave pameti, starejše pa je označil za slabiče, in to čeprav se njegova stranka zanaša predvsem na glasove starejših volivcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tutankamon86
01. 08. 2013 15.41
+6
Nemčija je izgubila še največ ozemlja (na račun Hitlerja-.-) Pomeranija, Šlezija, današnja Zahodna Poljska....vse to so bila nemško govoreča/naseljena območja, a so med l.1945 in 1950 okoli do 15 milijonov prisilno izselili, nad nekaterimi so se tudi znašali/morili. (Ampak ti zločini niso v ospredju, temveč vsi omenjajo le leta 1941-1945.) Hitler je bil '*****', to je res....ampak na koncu po 2. sv vojni so še največ ozemlja izgubili Nemci. Med drugimi so imeli tudi še največ škode (popolnima zmombandirana vsa večja mesta) Preberite kaj na wikipediji;) ((Admin prosim da ne brišete komentarja....želim le da bi ljudje se bolj pozanimali o tem odobju, ker so naučeni le o posledicah, ki jih je 'Hitler' počel nad Evropo...ostali podatki niso v ospredju, tudi v šolskih učbenikih ne. Moti me le, da so podatki le enosmerno nastrojeni in niso objektivno v enaki meri prikazani)).
BASILEIA RHOMAION
01. 08. 2013 16.04
+0
Je pač izgubila..važno da to območje nadziramo slovani.
tutankamon86
01. 08. 2013 16.23
+2
ni čudno, da smo Evropejci dovolj 'švoh', da USA z nami pometa....btw tale kriza je prišla iz USA in nas je ful bolj udarla kot njih. v Aziji se pa kriza minimalno pozna oz. se sploh ne....zato pa je Evropa vedno bolj 'ovca'
blaue-augen
01. 08. 2013 13.22
+2
tulk ko amerika dela po svetu nemir in gorja ga nacistična nemčija ni naredila..v bistvu kar je imela nacistična nemčija zgrešeno je bila diskriminacija, no mene ne moti, saj vidte kaj dela izrael z usa na čelu, kar se tiče gospodarstva je bila pa zelo izpopolnjena do ničle natančno, ter pravična plačila brez izkoriščanja na račun pridnih delavcev.
yokerxdinterfan
01. 08. 2013 14.15
+3
nacistična nemčijo iz hitler se je sam zajebo k je ruse napadu oz ni dokonča dela z vb
blaue-augen
01. 08. 2013 14.25
+1
tut to..najbol se je pa zafrkno z jugoslavijo...napad za rusijo je prestavo za en mesec in to ga je koštal...in je raje nas napado..nepremišljena poteza
BASILEIA RHOMAION
01. 08. 2013 14.27
+5
Hitler pa strategija sta tudi 2 različna pojma.
Martian
01. 08. 2013 11.17
+9
zaradi dveh atomskih bomb..se Japonce že desetletja prikazuje kot velike žrtve..v resnici so bili Japonci dosti bolj krvoločni zločinci kot nacisti.. ampak o tem se ne govori... se ne sme govoriti... vprašte Azijce. Korejce,Kitajce,Filipince itd. kaj si mislijo o Japoncih..
dannyer
01. 08. 2013 13.07
+1
ja od 79milijonih jih je večina umrlo v aziji 22m kitajska in ostali kakih 22m zraven
yokerxdinterfan
01. 08. 2013 14.18
Ksenofont
01. 08. 2013 11.14
+2
Očitno tudi Japonska hoče oz. se pripravlja na sodelovanje v World War III,...
pohec =)
01. 08. 2013 14.15
+1
JOJ upam da ne pride do tega.. hočm prej umret pol nej se pa začne 3 svetovna vojna če če...