Tujina

Novo upanje za zmanjšanje nevarnosti

Tokio, 16. 03. 2011 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
405

Delavci v jedrski elektrarni Fukušima poskušajo poškodovane reaktorje hladiti z vodnimi topovi. Nov električni vod, ki bi znova oživil vodne črpalke, je skoraj dokončan, s tem pa se je obudilo tudi upanje, da se nevarnost zmanjšuje.

Sreda je za jedrsko elektrarno Fukušima Daiči prinesla nove težave, saj je v zgodnjih urah po lokalnem času vnovič zagorelo na reaktorju štiri. Japonska agencija za jedrsko varnost je čez nekaj ur sporočila, da požara ni več moč videti.

Ni še jasno, ali je zadrževalnik v tretjem reaktorju res popustil. Kot je povedal Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, bi to sicer pomenilo, da so v ozračje ušle tekoče snovi in plini. V takem primeru bi po predvidevanjih trde snovi ostale notri, tako da večje nevarnosti ni pričakovati.

Japonski mediji so poročali tudi o gostem dimu, ki se je vil iz reaktorja tri, a dim naj ne bi nakazoval na požar, pač pa naj bi šlo v resnici za paro. Najverjetneje je poškodovan notranji zadrževalnik tretjega reaktorja, za nenadno povišanje stopnje radiacije, ki so jo na območju elektrarne zaznali po težavah na tretjem in četrtem reaktorju, pa bi bila lahko kriva radioaktivna para.

Po omenjenih težavah so se japonske oblasti odločile, da iz elektrarne evakuirajo vse delavce. Kot je pojasnil šef vladnega sekretariata Jukio Edano, so to odločitev sprejeli, ker je stopnja radioaktivnosti nenadoma dosegla vrednosti, ki lahko povzročijo radiacijsko bolezen. Za kratek čas so tako evakuirali 50 delavcev, ki pa so zdaj že spet v elektrarni. A pojavljajo se skrbi, da ekipa delavcev, ki poskuša vzpostaviti normalne razmere, ni dovolj velika. Hkrati naj bi bili delavci že izčrpani, saj se s težavami soočajo vse od potresa, ki je japonska tla zamajal v petek.

Morska voda, helikopter, vodni topovi ...

Kot je znano, delavci reaktorje skušajo hladiti z morsko vodo, danes pa so pristojni poskusili težave rešiti tudi s pomočjo helikopterja. Ta bi moral preleteti enega od reaktorjev in nanj spustiti vodo. A akcija je bila neuspešna. Japonska tiskovna agencija Kyodo, ki se sklicuje na besede japonskega obrambnega ministra, poroča, da je razlog za neuspeh najverjetneje visoka stopnja radiacije.

Merjenje radiacije
Merjenje radiacije FOTO: Reuters

Družba Tepco, ki je upravitelj elektrarne, je načrtovala, da bi elektrarno škropili z borovo kislino, s čimer naj bi v četrtem reaktorju preprečili nastanek verižne reakcije, vendar pa je vlada nato sporočila, da je ta načrt prenevaren.

Evropska unija državam članicam priporoča, naj preverjajo radioaktivnost hrane, uvožene iz Japonske. V skladu s tem morajo države članice v okviru omenjenega sistema sporočiti vsakršne ugotovitve o radioaktivnosti, ki presega odobrene ravni.

Japonska televizija NHK pa je poročala, da je vlada v elektrarno napotila tovornjake z vodnimi topovi, ki naj bi zalivali zadrževalnik, od koder voda stalno izhlapeva. Če bi povsem izhlapela, bi bile gorivne palice izpostavljene zraku, v katerega bi lahko ušle radioaktivne snovi.

Nuklearka naj bi kmalu dobila elektriko

Kot je kasneje sporočil operater elektrarne, pa bo poškodovana nuklearka kmalu dobila elektriko, da bodo lahko zagnali črpalke, ki bi ohladile jedrske sredice v poškodovanih reaktorjih. Pojasnil je, da so nov električni vod že skoraj dokončali, s tem pa so se upi za zmanjšanje nevarnosti iz nuklearke znova povečali.

Predstavnik elektro podjetja Tepco Naoki Tsunoda je povedal, da nameravajo električni vod priklopiti "kar se da hitro", ni pa mogel povedati, kdaj natanko naj bi se to zgodilo. To bi pomenilo, da bi znova oživili vodne črpalke, ki bi začele dovajati vodo za hlajenje v poškodovane reaktorje in zbiralnike izrabljenega goriva.

Kritični pogledi na vlado in Tepco

Tako japonska javnost kot tudi japonski mediji postajajo vse bolj nestrpni in odkrito kritizirajo delo vlade in družbo Tepco. "Ta vlada je neuporabna," je dejal 50-letni prebivalec Tokia Masako Kitajima

Cizelj pravi, da bi bilo ohlajevanje z morsko vodo neprimerno, če bi elektrarno želeli uporabljati še naprej. Glede na to, da ta elektrarna ne bo več uporabna, je po njegovih besedah vseeno, s čim jo hladijo.

Premier Naoto Kan pa je jezen na Tepco, saj naj ne bi dobival ažurnih poročil o stanju v Fukušimi. Nazadnje ga je razburilo to, da je za eno od eksplozij, ki so v elektrarni odjeknile v torek, izvedel dokaj pozno. "Kaj za vraga se dogaja?“ je po poročanju agencije Kyodo Tepco spraševal Kan.

'Evakuacije izpeljali pravočasno in učinkovito'

A kot je pojasnil Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, se mu zdi prav, da vpleteni trenutno vso energijo usmerjajo bolj v reševanje zadeve, kot pa v obveščanje javnosti. Ocenil je, da je bilo obveščanje javnosti na splošno dobro, mogoče se je malo poslabšalo v zadnjih dneh. "Glede na potek dogodkov čez vikend so lokalne evakuacije izpeljali izrazito pravočasno in učinkovito," je ocenil.

Glede obveščanja na mednarodni ravni je Cizelj razložil, da sicer obstajajo neki dogovori, ki so med državami v Evropi bolj natančni, na mednarodni ravni pa nekoliko bolj ohlapni.

Fukušima
Fukušima FOTO: Reuters

'Ne širite govoric'

Ker so se prek spleta in SMS-sporočil začele širiti informacije, da se radiacija z Japonske hitro širi tudi na druge dele Azije, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prebivalce Japonske in azijskih držav pozvala, naj ostanejo mirni in naj ne širijo govoric. "Vladam in javnosti zagotavljamo, da ni nobenih dokazov o nekem občutnem širjenju radiacije," je dejal njihov predstavnik na Kitajskem Michael O'Leary.

Fukušima ima šest jedrskih reaktorjev. Prvi, drugi in tretji, ki so v času potresa obratovali, so se ob sunku avtomatično ustavili. Od takrat je v vseh treh prišlo do eksplozij. Četrti, peti in šesti reaktor v času potresa niso delovali, a prav tako vsebujejo jedrsko gorivo, ki mora biti prav tako ohlajeno. Družba Tepco je sporočila, da je verjetno poškodovanih 70 odstotkov gorivnih palic v prvem reaktorju in 33 v drugem. Možno je, da se je kovinska zaščita okoli palic stalila, tako da je bila izpostavljena radioaktivna jedrska sredica.
WHO, ki sodeluje z japonsko vlado in z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, meni, da resna grožnja za zdravje ljudi, ki ne živijo relativno blizu elektrarne, ne obstaja. Tisti, ki živijo na vsaj 30 kilometrov oddaljenem območju, po njihovih besedah niso ogroženi.

Iz Pentagona so medtem sporočili, da so ameriškim letalom, ki nimajo posebne avtorizacije, prepovedali približevanje poškodovanemu reaktorju na manj kot 80 kilometrov, nekateri posadki pa so preventivno že posredovali tablete proti radiaciji. Trenutno še nihče ne kaže bolezenskih znakov, so dodali.

Vremenoslovci pričakujejo, da bodo vetrovi radiacijo še naprej nosili nad Tihi ocean.

Dogajanje opazujejo strokovnjaki

Je pa na območju same elektrarne situacija resna. "To je nočna mora, ki se počasi razvija,“ je dejal Thomas Neff iz Centra za mednarodne študije, ki spada pod Inštitut za tehnologijo v Massachusettsu.

Tudi Sergei Kiriyenko, vodja ruske jedrske agencije, meni, da se japonska nuklearna kriza razvija po najbolj črnem scenariju.

Razmere so "zelo resne“, pravi Jukija Amano, generalni direktor IAEA-ja, ki upa, da bo na Japonsko, kjer si bo situacijo ogledal, odletel jutri. "Ni še čas za to, da rečemo, da so razmere ušle izpod nadzora. Odgovorni delajo s polno močjo, da bi zagotovili varnost reaktorja."

Japonska je nesrečo ocenila kot četrte stopnje na mednarodni lestvici jedrskih dogodkov, a to oceno je izdala v soboto, od takrat pa so se razmere močno poslabšale. Francoska uprava za jedrsko varnost medtem vztraja, da je nesreča dosegla šesto stopnjo. Cizelj pravi, da bi glede stopnje dogodka bolj zaupal lokalnim oblastem.

'Razmislite o možnosti, da bi zapustili Japonsko'

Po močnem potresu, cunamijih in krizi v jedrski elektrarni so sicer številne države izdale posebna navodila za vse svoje državljane, ki so na Japonskem ali pa razmišljajo o potovanju v omenjeno državo.

Francija se je tako odločila, da iz Tokia evakuira svoje državljane. Poziva jih, naj zapustijo Japonsko ali pa se vsaj odpravijo na jug države, saj so prepričani, da je radiacija dosegla stopnjo, ki predstavlja grožnjo.

Japonski Rdeči križ je sporočil, da je Tokio varen in da tujci lahko potujejo tja.

Tudi Kitajska je že organizirala evakuacijo svojih državljanov s severovzhoda Japonske, Rusija pa je danes sporočila, da bo evakuirala družine diplomatov.

"Slovenskim državljanom, ki so na Japonskem, svetujemo pazljivost in previdnost ter priporočamo, da upoštevajo navodila japonskih oblasti,“ pa so sporočili z našega zunanjega ministrstva. Nekateri so se že odločili, da se vrnejo v Slovenijo.

Hrvaško zunanje ministrstvo je svojim državljanom – bilo naj bi jih okoli 40 – svetovalo, naj zapustijo Japonsko, če nimajo nujnih razlogov, da bi ostali. Sicer jim svetujejo preselitev na južna območja države.

Tudi Avstralija je svoje državljane pozvala, naj razmislijo o tem, da bi odšli iz Tokia oziroma iz najbolj prizadetih prefektur. Zunanji minister Kevin Rudd sicer pravi, da je njihov nasvet povezan s težavami z japonsko infrastrukturo in ne s skrbmi glede jedrskih reaktorjev

"Pozorno spremljamo situacijo in pozivamo vse Britance, naj upoštevajo navodila japonskih oblasti. Tistim, ki se nahajajo v Tokiu ali severno od njega, svetujemo, naj območje zapustijo,“ pa je sporočilo britansko veleposlaništvo v Tokiu. Hkrati odsvetujejo vsa potovanja na Japonsko, ki niso nujna. Podobno svojim državljanom svetujejo tudi številne druge države, denimo Kanada, Hrvaška, Nemčija, Filipini, Nova Zelandija, Slovaška, Južna Koreja, Turčija in ZDA. Te so svojim državljanom svetovale, naj se umaknejo iz okolice 80 kilometrov od Fukušime, ali pa se zadržujejo v notranjih prostorih.

Mnogi Japonci, ki se prav tako bojijo radioaktivnega sevanja, se prav tako množično selijo na najbolj južen japonski otok Kjušu, ki naj ga radioaktivno sevanje ne bi doseglo. Mnogi leti so zasedeni, čakalne liste dolge, cene letalskih kart pa so narasle.

Številne države bodo preverile varnost svojih nukleark

Težave japonske elektrarne so spodbudile številne države, da preverijo varnost v lastnih jedrskih elektrarnah.

Jutri bo na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal javni shod aktivistov mednarodne organizacije Greenpeace. Z njim želijo izraziti solidarnost z Japonci in pozvati k razmisleku o rabi jedrske energije v Sloveniji.

Španija bo tako preverila varnost svojih šestih jedrskih elektrarn in izvedla študijo o potresnih in poplavnih tveganjih v državi. Pregled svojih jedrskih elektrarn je napovedala tudi Kitajska, ki je poleg tega začasno ustavila potrjevanje novih projektov. Vlada v Pekingu je pristojnim organom naročila, naj okrepijo varnost v obstoječih jedrskih elektrarnah in pregledajo objekte, ki so v gradnji. "Varnost je prva prioriteta v razvoju jedrske energije," je sporočila kitajska vlada.

Francija je pregled jedrskih elektrarn napovedala že včeraj, danes pa je predsednik Nicolas Sarkozy zagotovil, da je varnost v njihovih nuklearkah "odlična". Napovedal je tudi, da bo  Francija kot predsedujoča skupini G20 v prihodnjih tednih sklicala srečanje ministrov za gospodarstvo in energijo, na katerem bodo razpravljali o energetskih izzivih prihodnosti.

Več okoljskih organizacij je v zadnjih dneh zahtevalo tudi zaprtje španskih nukleark. Med njimi je tudi elektrarna v Garoni na severu Španije, ki je zgrajena podobno kot Fukušima, kjer je po potresu odjeknilo več eksplozij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joze5
17. 03. 2011 12.58
Pravite da zapret vse jederske elektrarne, potem se upraša zakaj in odgovor: zato ker lahko eksplodira in... Pa tudi če se vozite z avtom se lahko zaletite nekoč, boste potem hodili celo življenje peš da se temu izognete?
kamenje33@gmail.com
17. 03. 2011 09.07
"VSE NUKLEARKE BI MORALI ZAPRETI, ZA VEDNO!!!!" Državi kot sta Japonska in Francija ne bi nikoli prišli do take stopnje razvoja kot sta danes brez uporabe jedrskih elektrarn. Japonska nima ne premoga, ne nafte prav tako ne plina.
AdAAdA
17. 03. 2011 09.04
Res mi je zou teh japoncu...zmeraj mi je bila ta drzava usec. Pa obcudujem jih da so tako vzgojeni da se borijo do konca,sploh teh 50 delavcev,tapravi samuraji so...skoda da se jim je to zgodilo.
Bourne
17. 03. 2011 08.35
Madyy, imas prav. Zal. In Japonci imajo vsaj alternativo, ker bodo zadeve zagotovo uspesno sanirali, pri nas pa ... ni ne alternative ne upanja. Pri nas niti najhujsa radiacija ne bi pocistila lopovscine, hinavscine, egoizma, delomrznosti, lahkozivosti, itd.
marakeech
17. 03. 2011 08.32
Sem bila ponoci v sluzbi kjer sm gledala cnn. tam porocajo, da je v elektrarni 180 delavcev, ki rotirajo na dve uri zaradi tako mocnega sevanja. vecinoma so starejsi (mislim, da so rekli da imajo vecinoma okrog 60 let), ker odgovorni predvidevajo, da bodo umrli prej preden bi razne oblike bolezni prisle do izraza (cezij se v telesu razgrajuje 30 let, ko se razgradi pride do bolezni - rak ipd.). Ce sem prav razumela... Morbidno. Kapo dol tem ljudem. Resili bodo ogromno stevilo ljudi s tem, da sem prepricana, da se zavedajo v kaksnem okolju se nahajajo za razliko od tistih dveh, ki so jih v Cernobilu poslali v reaktor zapret nek ventil s cimer sta resila OGROMNO ljudi. Upam, da se bo dobro koncalo!!
nosferatu
17. 03. 2011 08.21
@Madyy Pa spet Komunisti 40..let eni in isti... Hm, nisem vedel, da so bili Pahor, Kresalova in Golubič člani komunistične partije... Imaš kakšen vir oz. kopije njihovih partijskih knjižic? Ker če ne, pol se pa malo skuliraj, ni vedno za vse tegobe človeštva kriv Komunizem. Poleg tega tudi nisem vedel, da imajo komunisti takšen vpliv na naravo, da znajo povzročati potrese in tsunamije. Dajte raje glave iz peska in se končno zavedajte, da je vseeno, kakšen sistem je v državi, pa bo človeška neumnost vseeno glavni krivec za njene tegobe.
mali.banki
17. 03. 2011 08.08
Reaktor 4 je popolnoma brez vode,!! Delavci ne dohajao z dolivanjem vode kar je privedlo do ekstremno visoke radiacije v Fukusimi!
Madyy
17. 03. 2011 07.47
Najhujši reaktor iz katerega se širi smrad in uničujoči hlapi je Slovenski Parlament, saj ob takšnih gorivnih palicah kot so Pahor, Golubič, Kresalova in Turk ter ostalih Komunistih 40 let enih in istih explozije in propada Slovenije ni več možno ustaviti.. Boljša rešitev je da propade vse čimprej..vsako gašenje in polivanje z vodo nima nobenega smisla.. Pa spet Komunisti 40..let eni in isti...
indal
17. 03. 2011 07.10
Zdaj je čas za prave investitorje v JE K 2.b Samo kaj, ko ovce sledijo šokom, ki jih mediji napihujejo. Ovce mislijo, da je JE isto kot jedrska boma in da okvara JE pomeni isto kot eksplozija j. bombe. Če se že govori o eksplozijah na Japonskem , bi se moralo jasno izpostaviti, da je to zarai velikega pritiska pare in ne zaradi tolikšnega števila trkov nevtronov v U jedra.
Gr@bnv@ler
17. 03. 2011 06.54
ammm kje je gumb REFRESH za nove podatke? tale članek je že spran kot moje jeans
cirenij
17. 03. 2011 06.42
Kolikor nas obveščajo, so vse nuklearke grajene za manjše potresne sunke. Čeprav nas tolažijo, je vprašanje kaj bo, če strese naše Krško, ki je na potresnem območju. Iz Japonske bežijo vsi, ki so uživali njihovo gostoljubnost. Lastni narod pa nima kam. Na njihovem mestu bi delil njihovo usodo.Ampak vsak gleda na svojo rit. Na žalost.
comment123
17. 03. 2011 06.29
VSE TE GROZOTE SO SAMO PREDHODNO OPOZORILO ČLOVEŠTVU, NAJ SE NE IGRAJO Z ZEMLJO IN S SVOJIMI ŽIVLJENJI. VSE NUKLEARKE BI MORALI ZAPRETI, ZA VEDNO!!!!
Jak Tobim
17. 03. 2011 06.23
revija nature, današnji komentator k prispevku o potresu. cirkonij gorivnih palic je staljen, kontrolne palice sicer ustavijo verižno reakcijo, ne pa toplote, ki jo generira razpad urana 238. tega je v gorivnih palicah pribl. 7%. ker je pomožni material staljen, talijo pa se tudi kovinski oksidi do kovin, se radioaktivni uran približuje oz. koncentrira. če se skoncentrira do kritične mase sledi eksplozija popolnoma enaka tisti v A bombi. To je postal popolnoma realni scenarij. ohladiti je treba z vse na svetu.
roaddogg
17. 03. 2011 03.18
Tudi v 5. in 6. bazenu z izrabljenimi uranovimi palicami se že 3 dni niža nivo vode.. Če jim ne uspe v kratkem res usposobiti hladilni sistem, ki ga omenjajo bi se znale razmere še poslabšati.. Če še 5. in 6. bazen ostaneta brez vode, bi se znalo zgodit da bodo delavce kar odpoklicali iz elektrarne saj bo sevanje nevzdržno... Se pa sprašujem ZAKAJ IAEA ni že prej nič ukrepala in Japonski vsilila svojo pomoč.. Upajmo na najboljše...
gregaaa3
17. 03. 2011 03.14
Sedim na skretu in serjem, radioaktivnost alarmantna
roaddogg
17. 03. 2011 02.45
4x so v zadnjem času s helikoterjem skipali vodo na reaktor.. Odslužene visoko radiacijske uranove palice menda niso več v vodi ker je izhlapela.. Očitno so zadnja linija obrambe helikopterji in odmetavanje vode direktno na stavbo.. Vprašanje, kako jo bodo odnesli piloti in seveda delavci, ki se nahajajo v samem poslopju... Pišite kar hočete ampak tole je ZELO alarmantno...
Grizlibear
17. 03. 2011 02.06
Če kdo ve kaj je to čast, potem so to japonci. Telih 50 delavcev ne bo več nazaj, ker imajo samo enosmerne karte. Tega se zavedajo. Ljudje, kateri se spoznajo na to, pravijo, da so že zdavnaj prejeli usodno dozo radiacije. Upam samo, da jim bo uspelo v namerah in vsa čast!
xrocker
17. 03. 2011 02.00
zdej se bo nuklearke preverjalo?? zanimivo, da do danes niso ble nevarne, kar na enkrat pa so to postale
SuperVeloce
17. 03. 2011 01.26
@nosferatu... povej mi torej odgovor na to: smo si sposodili geigerjev števec za projekt, med merilnimi mesti sta bila tudi NEK in TEŠ neposredna bližina elektrarne... merili smo tudi deponijo premoga. NEK 70 nSv/h, TEŠ 150 nSv/h, deponija 220 nSv/h !
admir1990slo
17. 03. 2011 00.54
Evo ze dve noci krepko berem usek omentarje ki jih pišete.. Pa bi reku tkole z moje strani. Ne pametujmo kaj je varno i kaj ne, kaj je škodljivo in kaj ne. Raj pomislimo ka se da u naši državi nardit da bo usem bolše in lagodnejše. Japonska je res daleč in use pohvale k se tm folk trud da neb pršl do večje katastrofe kr katastrofa je tko al tko. bojimo se za sebe kar je povsem logično in ljudsko. Naša nuklearka je pač tm kjer je in bo tm še neki časa.. soo what bi reku naš Pahor.. pač tko je. Če bi bla možnost oziroma če bi bilo organizirano da se da it pmagat na japosnko sm takoj za in bi tud šou.. bolš tm pomagat pa zastonj jest pa pit.. k tle 200 ur na mesec delat za 800 eurov k jih itak pou dam državi. Crkanl bomo tko al tko.. Al z radiacijo ali brez. usa čast še enkrat ljudem ki tam pomagajo ter se borijo z tem kar se je naredlo. Vrjamemin trdim da bo čez pou leta use to pozableno in s bo spet omenlo čez par let ob kakšen poobnm dogodku..