Tujina

Japonska izstrelila vohunski satelit

Tokio, 24. 02. 2007 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska je v vesolje izstrelila vohunski satelit, s katerim lahko vsaj enkrat dnevno nadzirajo vsak kotiček na Zemlji.

Japonska je v vesolje izstrelila vohunski satelit (simbolna slika)
Japonska je v vesolje izstrelila vohunski satelit (simbolna slika) FOTO: Reuters

Gre za zadnjega od štirih satelitov, ki jih je Japonska izstrelila, potem ko se je čutila ogroženo zaradi preleta severnokorejske balistične rakete v letu 1998.

Japonske strahove je Pjongjang ponovno okrepil z lanskimi raketnimi in jedrskimi poskusi. V Tokiu so namreč prepričani, da bo v primeru jedrskega napada s strani komunistične Severne Koreje prva tarča prav japonsko otočje.

Države udeleženke šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, med katerimi je tudi Japonska, so sicer v Pekingu 13. februarja dosegle dogovor, da bo Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu. V zameno bo dobila milijon ton nafte, ZDA pa bodo Severno Korejo tudi črtale s seznama terorističnih držav.

Kljub temu je Japonska po pogovorih javno izjavila, da Severni Koreji kljub doseženemu dogovoru ne bo pomagala, dokler ne bo dosežen premik glede vprašanja 13 med hladno vojno ugrabljenih japonskih državljanov.

Kljub siceršnji tehnološki naprednosti pa vesoljski program Japonske ne sodi med najbolj razvite, saj je bilo v skladu s po drugi svetovni vojni sprejeto pacifistično ustavo v tej držav omejeno tudi raziskovanje vesolja in s tem razvoj vesoljskih tehnologij. Danes izstreljeni vesoljski satelit se tako ne more kosati s tovrstnimi ameriškimi sateliti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markopetelin@gmail.com
25. 02. 2007 12.33
japonci so pridni, pametni,marljivi, .... še pa još.
Extreme@njoko
24. 02. 2007 18.15
Honda, Sony.... kej pa Toyota, Bridgestone, Yokohama uf kolk reci je se :P
Denis Mlakar 1
24. 02. 2007 17.48
Dokler ne uničijo Honde in Sonya je vse ok.