Tujina

Japonska: Ognjenik Aso izbruhnil, reševalci evakuirali okoli 100 turistov

Tokio, 14. 09. 2015 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nič ni kazalo, da bo ognjenik Aso izbruhnil, pravijo strokovnjaki, pri tem pa opozarjajo na kamne, ki lahko padejo do kilometer od ognjenika. Poročil o nastali škodi in morebitnih ranjenih še ni.

Strokovnjaki so nedavno opozorili pred možno katastrofo na otoku Kjušu, ki ga je v zadnjih 120.000 letih prizadelo sedem silovitih vulkanskih izbruhov. Območje, kjer živi sedem milijonov ljudi, bi lahko lava zasula v dveh urah, so posvarili.

Ognjenik Aso na jugu Japonske, ki velja za največji še aktiven vulkan v državi, je danes izbruhnil ter s tem sprožil množično evakuacijo nekaterih okoliških prebivalcev in turistov. Vulkan bruha dim in pepel kar dva kilometra visoko. 

Vulkan je sicer od lanskega novembra spal, tokratni izbruh pa so ujele kamere japonske meteorološke službe. Pred lanskim novembrom pa je miroval kar 19 let.

Današnji posnetek vulkana Aso.
Današnji posnetek vulkana Aso. FOTO:

Poročil o nastali škodi in morebitnih ranjenih še ni, v omenjeni službi pa opozarjajo, da lahko kamni in pepel padejo v širši okolici ognjenika.

Gora Aso, ki meri 1592 metrov, leži na japonskem najjužnejšem otoku Kjušu. Spomnimo naj na izbruh ognjenika Ontake v osrednjem delu Japonske, ki je lanskega septembra izbruhnil, pri tem pa je umrlo več kot 60 pohodnikov. Tudi Aso je priljubljen med pohodniki.

Danes so reševalci z območja evakuirali okoli 100 turistov.

Strokovnjaki so pri tem dodali, da ni bilo indicev, da se bo izbruh zgodil. Ne morejo pa izključiti druge erupcije, zato so pozvali k evakuacijo, opozorili pa so tudi na padajoče kamne, ki lahko letijo po zraku tudi približno kilometer daleč.

Japonske televizije kažejo posnetke črnega dima, ki leti do dva kilometra visoko, na zemljo pa pada pepel. Pri tem dodajajo, da jedrske elektrarne niso ogrožene zaradi zadnjih dogodkov. Najbližja se nahaja okoli 160 kilometrov južno od vulkana. 

Na letališču moten promet

Izbruh vulkana je zagodel letalskemu prometu, ki sicer ni v celoti prekinjen, so pa prihodi in odhodi letal na letališču Kumamoto neredni. Nekaj poletov so že preklicali, za pričakovati pa je, da jih bo odpovedanih še več.

Reševalci so z območja evakuirali okoli 100 turistov.
Reševalci so z območja evakuirali okoli 100 turistov. FOTO: Reuters

Strokovnjaki opozarjajo, da je v zadnjem letu aktivnost japonskih vulkanov povečana. Država sicer leži na ognjenem obroču, kjer so številni aktivni vulkani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Las Vegas
14. 09. 2015 19.05
Meje zapret, pa bo pomagal, da vulkan ne bo bruhal... Meh...
walter2
14. 09. 2015 13.05
+2
Žal mi je lokalnega prebivalstva,ki tam živi,a turisti so si sami krivi.Kater pameten pa rine kot turist na vulkansko goro?
devote
14. 09. 2015 11.09
+16
Nemčija zapira meje. Merklco je končno streznilo. Oktoberfest je pred vrati, nihče noče imet zgage, biznis je zopet postavil vse na svoje mesto.
crazy but true
14. 09. 2015 11.45
+9
Ah, kva se sikiraš.. Sej bojo Avstrijc..eer..caki, tudi oni zapirajo meje.. no, sej bomo pa mi poskrbeli za une boge otroke, ane.. Nemčija jih je vabila k sebi, mi smo pa skoraj Nemčija..