Tujina

FOTO: Izredne razmere v dveh elektrarnah

Tokio, 13. 03. 2011 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker je radioaktivno sevanje v jedrski elektrarni v Onagavi kar 700-krat višje od običajnega, so japonske oblasti tudi tam razglasile izredne razmere. Medtem ko v Fukušimi še vedno obstaja nevarnost nove eksplozije, se je okvarila še črpalka hladilnega sistema v elektrarni Tokai.

Merjenje radiacije v prefekturi Fukušima
Merjenje radiacije v prefekturi Fukušima FOTO: Reuters

Po hudem potresu in uničujočih cunamijih japonskim znanstvenikom težave povzroča že drugi reaktor v jedrski elektrarni Fukušima. Potem ko je odpovedal avtomatski sistem za hlajenje v izrednih razmerah, poskušajo v njem znižati pritisk.

Zaradi prekinitve delovanja nukleark bodo vsem Japoncem že jutri začeli izklapljati elektriko.

Že včeraj so imeli preglavice z reaktorjem 1 v elektrarni, danes pa je odpovedalo hlajenje v reaktorju 3. Predstavnik japonske vlade Jukido Edano je nakazal možnost, da se topi sredica reaktorja in dodal, da obstaja možnost eksplozije. Pozneje pa je družba Tokyo Electric Power (Tepco), ki upravlja z elektrarno, sporočila, da ima težave tudi z ohlajevanjem reaktorja št. 2. Potem ko so v reaktorja št. 1 in 3 že vbrizgali morsko vodo, so to zdaj storili tudi v reaktorju številka 2.

V spodnji fotogaleriji si poglejte razmere v elektrarni Fukušima.

Po besedah Edana je možno, da so se v dveh reaktorjih začele taliti radioaktivne snovi. Pojasnil je, da fuzije ne morejo z gotovostjo potrditi, saj se dogaja v notranjosti reaktorja in zadeve ne morejo neposredno preveriti. Menijo pa, da je taljenje sredice možno, zato ravnajo v skladu s to hipotezo. Popolna stalitev sredice reaktorja oziroma odpoved vseh sistemov hlajenja v elektrarni bi lahko privedla do sproščanja urana in drugih nevarnih snovi v okolje.

Kako resno je?

Črpalka za hlajenje se je ustavila tudi v elektrarni Tokai v okrožju Naka v prefekturi Ibaraki, 120 kilometrov severno od Tokia. Elektrarna se je sicer avtomatično zaustavila takoj po potresu, pristojni pa zagotavljajo, da deluje rezervni sistem hlajenja. Leta 1999 se je v tej elektrarni zgodila jedrska nesreča.

Malcolm Crick, sekretar Znanstvenega odbora za posledice jedrskega sevanja pri ZN, je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da v tem trenutku to ni resen javno-zdravstveni problem. "Ne bo se zgodilo nič kaj podobnega Černobilu. Tam je reaktor, ko je eksplodiral, deloval s polno močjo."

Po drugi strani pa nekdanji oblikovalec jedrskih elektrarn Masashi Goto pojasnjuje, da je eden od reaktorjev v Fukušimi izjemno nestabilen in če bi do stalitve sredice dejansko prišlo, bi bile posledice katastrofalne. Reaktorji po njegovem mnenju zadržujejo več pritiska, za kolikor so bili zasnovani, zato je možnost za eksplozijo velika, radioaktivni material pa bi se v tem primeru raztresel širše od 20 kilometrov, ki so jih evakuirali. V najslabšem primeru bi se torej stalila sredica reaktorja, rezultat tega pa bi bila eksplozija. "Ker je v okolici veliko reaktorjev, bi se lahko zgodilo veliko Černobilov," je dejal in vlado pozval, naj v javnost posreduje čim več informacij, ki jih namenoma zadržuje.

Evakuirali 200.000 ljudi

Oblasti so iz okolice elektrarne zaradi močno povišanega radioaktivnega sevanja evakuirale 200.000 prebivalcev. Sprva so včeraj poskušali očem javnosti nekoliko prikriti prave količine sevanja v okolici elektrarne, a je Tepco sporočil, da je sevanje nad dovoljenimi količinami. Oblasti sumijo, da je bilo nevarnemu sevanju izpostavljenih 160 ljudi. 60 naj bi jih bilo izpostavljenih, ko so čakali na helikopterski prevoz, testirali pa bodo še 100 ljudi, ki so jih evakuirali z avtobusom. En primer testa je že pokazal, da je bil človek izpostavljen prekomernemu sevanju in bodo zato morali opraviti dekontaminacijo.

Jedrski reaktor št. 4 elektrarne Fukušima
Jedrski reaktor št. 4 elektrarne Fukušima FOTO: Reuters

Pritisk v prvem reaktorju so namreč včeraj znižali tako, da so iz njega spustili nekaj pare, s tem pa je v zrak prišlo tudi nekaj radioaktivnega materiala. Hkrati je odjeknila eksplozija, v kateri sta se zrušila strop in stena poslopja, v katerem je reaktor. Podobno so tudi danes iz reaktorja št. 3 izpustili nekaj radioaktivne pare, zaradi česar obstaja nevarnost eksplozije.

Britanska medijska hiša BBC pa poroča, da je lahko nesreča v reaktorju 3 precej bolj nevarna kot pa v drugih reaktorjih, saj je ta napolnjen s plutonijem in uranom, medtem ko je v preostalih reaktorjih le uran. Strokovnjaki so prepričani, da dokler jim bo uspelo gorivne palice obdržati v vodi, ne bo nevarnosti pred hudo katastrofo.

Elektrarna Fukušima ima sicer šest jedrskih reaktorjev, a v času potresa in cunamijev so delovali le omenjeni trije, na preostalih treh pa so opravljali redni remont.

Izredne razmere tudi v elektrarni Onagava

Medtem pa je mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) sporočila, da so izredne razmere danes razglasili še v drugi jedrski elektrarni, in sicer v Onagavi.

"Japonske oblasti so nas obvestile o izrednih razmerah najnižje stopnje v jedrski elektrarni Onagava. Alarm je posledica tega, da je raven radioaktivnosti v okolici elektrarne presegla dovoljene količine," so sporočili. Dodali so še, da japonske službe že preiskujejo vir radiacije.

Jedrska elektrarna Onagava.
Jedrska elektrarna Onagava. FOTO: Reuters

Japonska agencija za jedrsko varnost pa je sporočila, da težav s procesom hlajenja v tej elektrarni ni in da vsi trije reaktorji, ki so po potresu avtomatično prenehali delovati, zdaj funkcionirajo normalno. Sevanje naj bi bilo kar 700-krat večje od normalnega, a to je po njihovih podatkih še vedno precej nizko.

Elektrarna Onagava se sicer nahaja v prefekturi Mijagi, požar v njej pa je v zgradbi s turbino izbruhnil že v petek, a so ga kmalu pogasili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

layers
14. 03. 2011 08.04
kaj pa orgon???
pikapokad
14. 03. 2011 07.36
mislim da so vsi komentarji o tem kaj bi morali narediti oz. kaj se bo zgodilo ali če bi,.... povsem odveč. Potrebno je držati pesti, da bi se za te ljudi na koncu vse končalo s čim manj negativnih posledic. Ste opazili, kako so organizirani, mirno čakajo v vrstah za živež, čeprav ga ni, zelo civiliziran narod. Pri nas bi se kričalo in vpilo da bi nas slišali do vesoslja. Držim pesti in pozitivno mislim in upam da se bo vse dobro izteklo, če vsaj kanček verjamete v pozitivno energijo človeka in če jo premorete brez sebičnosti potem lahko vsak prispeva vsaj malo, nič pa vas ne stane.
klemenju
14. 03. 2011 06.25
Drugač pa v primeru takega potresa pri nas, bi bile verjetno edine zgradbe ki bi preživele te v okolici Krškega in seveda sama elektrarna, ker za gradnjo jederskih elektrarn se koristi poseben beton, ki smo ga v Sloveniji porabli rekorno količino (tipična gradnja pri nas en tovornjak v elektrarno en za sosedovo hišo in pri tem naj bi se ga porablo celo tolko, da so se Američani, ki so jo gradili začeli pritoževat)
hotchilipoper
14. 03. 2011 06.25
Resnice sigurno ne bodo povedali
klemenju
14. 03. 2011 06.17
Narko Rešitev je le v decentralizirani obliki proizvodnje energije iz obnovljivih virov, kot so sonce, veter, biomasa, geotermalna, ... ki jo pa energetski lobi noče, tako kot nočejo električnih avtomobilov ali avtov na vodik. To je rešitev sam v manjši meri, ker dokler imamo velike porabnike (težko idostrija) ti viri ne morejo nikol proizvest dovolj energije: npr. zamenjavo ene same srednje elektrarne (premog al pa jederska) z 700MW (krško) moči potrebuješ sončno z vsaj 4GW moči (zaradi števil ur obratovanja) investicija pa te stane 10 miljarde evrov ob tem pa podrebuješ še lokacijo za postavitev (praktično vse Slovenske strehe). Pri tem ne proizvajaš ponoči (dodatni strošek skladiščenja energije za noč - najlažje z pretočno hidroelektrarno) ob tem ti z leti proizvodnja samo pada. Podobni problemi so tudi za druge vire:bio masa-plin majhne količine zaradi omejitev v pridelavi veter- lokacija (najlažje na morju, kjer se doben ne pritožuje) geotermalna se sicer koristi na območjih, kjer je topla voda na površju (gejziri) v primeru da so potrebne glogoke vrtine pa postane zelo draga investicija ob tem niso znane posledice električni avto- prelaganje izpustov iz samega avta na elektrarno (v večini so to klasične termoelektrarne na premog) avto na vodik, enako kot električni pri čemer je poraba elektrike še večja, ker za proizvodnjo vodika potrebuješ ogromno energije Tak, da dokler nimamo čistega in trajnega vira elektrike tudi z takimi rešitvami ne bomo drastično znižali izpostov. Možni rešitvi sta pa trenutno samo 2 sonce (samo ne klasična fotovoltaika) ali pa jederska fuzija, ki se še ne uporablja (da ne bo kdo zamenjal za fisijo, ki se sedaj koristi). Vsi ostali viri imajo pa omejitve v proizvedeni energiji (na nekaterih koncih sveta mogoče lahko zadovoljijo vse potrebe, svetovno pa ne morejo)
Peter Kralj 1
14. 03. 2011 05.46
SuperVeloce 14.03.2011, 01:38 Kdo pa je tebi povedal, da števci niso podivjali?
Alojz Železnik 1
14. 03. 2011 05.45
Narko je zapisal: "Že ene nesreče človeštvo ni sposobno kontrolirano rešiti, pač pa prav uradne oblasti izdajajo zavajajoče informacije in pol-resnice." Jaz mi kar dam prav. Ampak to dejstvo in nuklearne elektrarne sta med seboj neodvisna. V Sovjetski zvezi so morali tujci prisiliti oblast, da je sploh priznala nesrečo, na Japonskem je bistveno bolje ...
SuperVeloce
14. 03. 2011 01.38
ajde ghosty, le kako ves da ni bila para? V nasprotnem primeru bi stevci podivjali, tako kot so po nesreci v Pripyatu...
kleopatra-1
14. 03. 2011 01.17
bobothecat13.03.2011, 22:1711 Če bo v Sloveniji tako močan potres, da bo ogrožena elektrarna Krško, potem bo to zadnja briga, ki jo bomo imeli, saj bo vse ostalo do takrat spremenjeno v prah. Poglej, kaj se je zgodilo na Japonskem, kjer res gradijo zelo protipotresno. Tisoči žrtev, gromozanska gmotna škoda, elektrarna pa se začela varno ustavljati brez kakršnihkoli težav (do prihoda cunamija). Ne upam si predstavljati, kaj bi bilo ob tako močnem potresu pri nas, pa ne z elektrarno, ampak z vsem ostalim. --- ob samem potresu se na Japonskem ni zgodilo nič posebnega, cunami je uničeval. Torej ne moremo primerjat, kaj bi bilo, če bi bilo pri nas ... jedrska v Krškem je protipotresno grajena, cunami pa je ne bi dosegel
David Rezar
14. 03. 2011 00.16
Klampfman tisto ni bila "vodna para" ,nekaj je bilo samo oblasti nocejo povedati tako da lahko samo ugibamo definitivno pa ni bila vodna para!
Tonček Balonček
14. 03. 2011 00.10
Imam na vikendu en Hondin agregat na bencin in ga odstopim mariborskemu Karitasu (s pripisom: Za Fukušimo). In ga lahko tja pošljejo po DHL-u!
jozes12
13. 03. 2011 23.42
JAja obnovljivi viri nas bodo rešili. Kaj mislite, da energetski giganti si ne želijo izkoriščati sonca, vetra, biomase, geotermalne, plimovanja....če bi se to le dalo v takem obsegu, kot mi energijo porabljamo. Dajti si malo čistega vina natočit. Pa hitro dol z računalnika, ker porablja energijo, katero je škoda za take stvari porabit....aja pa ne pozabit ugasnit luči
PejtGaPogledatBrane
13. 03. 2011 23.35
ubogi otroci, nič krivi
big brother
13. 03. 2011 23.20
Narko ceu dan sm čaku da pride en pametn pa sm ga dočaku. Tule jih je ene par odžaganih malo,umrl bi za jedrsko.
Peter Kralj 1
13. 03. 2011 23.05
Že ene nesreče človeštvo ni sposobno kontrolirano rešiti, pač pa prav uradne oblasti izdajajo zavajujoče informacije in pol-resnice. Kaj bi bilo šele če bi se zgodila dva takšna primera v kratkem zaporedju na različnih koncih sveta? Rešitev je le v decentralizirani obliki proizvodnje energije iz obnovljivih virov, kot so sonce, veter, biomasa, geotermalna, ... ki jo pa energetski lobi noče, tako kot nočejo električnih avtomobilov ali avtov na vodik.
hot-shot69
13. 03. 2011 22.33
mac386 Če je bobothecat napisal da jim baterije dovažajo s helikopterji. Ponavadi pa mora biti baterija veliko težja od agregata, da je isto učinkovita...
butnskalca
13. 03. 2011 22.31
namreč, do torka bo radioaktivni oblak zaneslo nad Tokio...............tako pravijo vremenoslovci..........potem resnice ne bodo mogli skrivat................ ps. naj mi kdo razloži zakaj imajo sedaj problem z 3. reaktorjem, če pa ga že ves čas uspešno hladijo z morsko vodo???
big brother
13. 03. 2011 22.29
mac386
13. 03. 2011 22.26
hot shot, to ni agregat za napajanje reflektorja, to je stvar velika kot hiša.
bobothecat
13. 03. 2011 22.26
Pregrevanje in topljenje jedrske sredice se dogaja naprej zato, ker jedrska reakcija, sicer v zmanjšani meri, v reaktorju poteka še naprej. Če bi sredica ostala segreta le od prej, bi se postopoma ohladila in bi bilo treba le čakati. Ta temperatura ni tako visoka, da bi se stvari okoli talile, saj je to normalna delovna temperatura. Ker pa reakcija poteka naprej in hladilni sistem ne deluje, poskušajo na druge načine hladiti sredico, da temperature ne bi narasle do take mere, da najprej stalijo jekleno posodo rekatorja, nato pa še kaj drugega. Tisto drugo je zadrževalni hram, ta je skonstruiran tako, da se v primeru razlitja sredice vanj lahko tudi zalije z vodo, potem je to dovolj hlajneja in stvar naj bi se ustavila. Ker pa je tam vse radioaktivno, zlasti le se prične taliti reaktorska posoda, pa tega nihče ne more iti gledat, razen preko kamer in avtomatskih robotov.