Slovenija

Jaklič in še štirje v preiskavi zaradi oškodovanja Vzajemne

Ljubljana, 04. 02. 2012 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Marko Jaklič in še štirje soobdolženci naj bi bili predmet preiskave, ki so jo uvedli na ljubljanskem sodišču. Preiskovali naj bi domnevno oškodovanje zavarovalnice Vzajemna, ko je bil na njenem čelu še Jaklič.

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: Kanal A

Zaradi domnevnega oškodovanja zavarovalnice Vzajemna je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča uvedla preiskavo proti nekdanjemu prvemu možu Vzajemne Marku Jakliču in štirim soobdolžencem, poroča današnje Delo. Tožilstvo trdi, da je Vzajemna podjetju S&T Slovenija preplačala storitve informacijske tehnologije za pol milijona evrov.

Sklep, s katerim je sodnica ugodila tožilski zahtevi, še ni pravnomočen. Nekateri osumljenci so se po podatkih časnika Delo zoper sklep že pritožili, sicer pa se pritožbeni roki menda še niso iztekli.

Po podatkih Dela je preiskava uvedena tako zoper nekdanjega predsednika uprave Vzajemne in sedanjega direktorja Lekarne Ljubljana Jakliča kakor zoper Klavdija Godniča (bil je predsednik uprave podjetja S&T Hermes Plus, ki se je konec leta preimenovalo v S&T Slovenija), nekdanjega člana uprave Vzajemne Franca Henigmana, podpredsednika uprave S&T Slovenija Saša Bergerja in pravno osebo, podjetje S&T Slovenija.

Zoper Jakliča in Henigmana naj bi bila preiskava uvedena zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali pravic, proti Godniču, Bergerju in podjetju S&T Slovenija pa domnevno zaradi pomoči pri dveh omenjenih kaznivih dejanjih.

Storitve naj bi preplačali za pol milijona evrov

Mediji so že poročali, da je policija po hišnih preiskavah aprila 2009, ko je Jakliču zasegla 300.000 evrov, konec januarja 2010 vložila kazensko ovadbo, (tedanja) skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala pa je čez slaba dva meseca vložila zahtevo za preiskavo. Prepričana je namreč, da je Vzajemna v času Jakličevega vodstva oz. med letoma 2004 in 2006 podjetju S&T Slovenija preplačala storitve informacijske tehnologije za pol milijona evrov.

Vzajemna-6
Vzajemna-6 FOTO: Blaž Garbajs

S&T Slovenija je nato po navedbah časnika Delo denar prek svojih hčerinskih družb v republikah nekdanje skupne države prelil na Jakličevo zagrebško podjetje M-Kontakt, slednje pa ga je domnevno vložilo v nepremičnine na Hrvaškem, predvsem v Dalmaciji.

Ker preiskovalni sodnik do 5. junija 2010, ko se je iztekel čas dovoljenega zasega denarja, ni odločil o tožilski zahtevi za preiskavo, jo je tožilstvo 17. junija 2010 nadomestilo z neposredno obtožnico, da bi tako preprečilo vrnitev denarja. A ker lahko skupno trajanje zavarovanja pred uvedbo preiskave traja najdlje eno leto, je sodišče 300.000 evrov Jakliču vrnilo, neposredno obtožbo pa je zunajrazpravni senat vrnil tožilstvu, da vloži zahtevo za preiskavo.

Tožilstvo je to storilo decembra 2010, preiskovalna sodnica pa je po zaslišanju osumljencev po neuradnih podatkih tožilski zahtevi ugodila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 02. 2012 23.00
+4
BRATJE JAMNIK,OZIROMA PEČAN, TI SO TA GLAVNI AKTERJI LOPOVŠČIN IN GOLJUFIJ,, ZADNJA VEČJA JE BILA PRED LETOM ODTUJITEV 5 MILIJONOV EVROV IZ LUKE KOPER NA CIPER,OD VSE PODIZVAJALVEC V LUKI KOPER MAFIJEC JAMNIK PO VZORU CORLEONE IN DRAGHETTA JEMLJE PROVIZIJE,TISTI KI NE PLAČA ZGUBI POSLE,ČISTO ENOSTAVN A NE EZ
volek
05. 02. 2012 20.34
+2
TončekBalonček, preveč flancaš laži. Mogoče je tudi res, da je janša omogočil nakup Mercatorja Šrotu i Bavčarju, zamolčiš pa, da sta mercator hotela privatizirati dva srbska kompanjona Zoki Janković in Mišković, srbski mafijski tajkun. Če jim Janša ne bi/če sploh/ ne bi izpred nosa speljal Mercatorja, bi bil ta danes zagotovo v 100% lasti Srba Miškovića, ker je bil finančno močnejši od Jankovića. Slovenska industrija hrane in pijače bi se pod nosom obrisala za prodajo svojih izdelkov na policah najboljšega soseda. Nevede je Janša naredil genialno potezo. AVE JANŠA.
volek
05. 02. 2012 20.23
+6
TončekBalonček, k famiglii fratellov Jamnik, po potrebi skrajno levih in desnih prištej tudi sorello Bredo Pečan. Slika je popolna, barve se skladajo črnoin belo gre skupaj. Pa še to bi dodal, da NLB v 22 letni zgodovini svobodne Slovenije nikdar tudi dneva ni imela predsednika uprave, ki bi bil član SDS, vedno je bila v rdeče oranžni obasti. Janša je naredil v svojem mandatu veliko napako, ker ni zbrisal s položajev Kramarja in Gasparija.Se je pa zagotovo zavedal teh dveh kač, vendar bi bili pritiski vsaj s strani 571 mazačev preveliki. Gaspari je še sedaj, ko smo v veliki finančni stiski rdečemu tajkunu lastniku Tosame šenkal 5mio davkoplačevalskega denarja z razlago da pomaga delavcem. Hahaha.
gordo
05. 02. 2012 20.22
+2
pa menda se še splača krast a ste pustil še kaj za nas
volek
05. 02. 2012 15.16
+4
TončekBalonček, a si mislil na brate Karamazove ali fratelle nere Jamnik. Le kaj ima Janša skupnega s temi fratelli, ki se jih mora sramovAti vsak pošten kristjan. Bavčar je z Janšo prekinil leta 1993, ko je uvidel, da pri Janši ne bo kruha oziroma potice. Se je raje udinjal tam, kjer se je obetala bogata prihodnost, pri vrlem Drnovšku, ki je zafural Slovenijo.
Tonček Balonček
05. 02. 2012 16.14
-3
Mercator je dejansko prodal Janez Janša na sestanku z Igorjem Bavčarjem in Boškom Šrotom v njegovem kabinetu, v petek, 12. avgusta 2005. Formalno sta bili to sicer Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, Kad in Sod, a se ni treba slepiti, da v ozadju ni bila zgolj in predvsem politika: tudi Marko Pogačnik, tedaj direktor Soda, ki je prodajo tedaj opravičeval z različnimi strokovnimi razlogi, danes kandidira za poslanca SDS, je pa tudi strokovnjak in predsednik odbora za gospodarstvo v omenjeni stranki in eden glavnih avtorjev njihovega gospodarskega programa.
Tonček Balonček
05. 02. 2012 16.16
+0
JAsno je zakaj je Mercator naprodaj! Ker sta se v težavah znašla kupca Mecatorja Istrabenz in Pivovarna Laško in to zaradi neuspešnega managerskega prevzema s strani nekdaj tajkunov Šrota in Bavčarja. Brez posredovanja sansjke vlade tadva ne bi nikoli dobila kreditov v NLB-ju!
gregz1
06. 02. 2012 07.15
-1
bv tega se veslim tudi sam kajti potem tudi janše pa še koga ne bo več
volek
05. 02. 2012 14.49
+2
TončekBalonček, admin mi ne dovoli replike na tvoje laži. Si mnogo bolj spoiled kot sem si mislil. Upam, da je admin približno toliko razgledan kot ti in ne bo brisal komentarja.
Tonček Balonček
05. 02. 2012 13.46
+2
Dokler se ni pojavil Jaklič nikoli še vedeli nismo, kdo je direktor Lekarne Ljubljana in kaj počne! In vednos mo mislili, d aej Slivnik novinar, uravnotežen, ki širi resnico, ki s eje spreobrnil iz agenta KOSA v Moskvi v pravičnega in objektivnega razlagalca slovesnske politike! PA zakaj bi s eukvarjali s temi zapletenimi posli, če pa s elahko z bulm,astifi, Jakličem in spodnjimi gatami Turkovih zajčic!
volek
05. 02. 2012 12.01
+11
Tonček, ti imaš pa kratko lajtengo. Se vidi da si rdeči intelektualec. Bavčar je Drnovškov produkt in nikakor ne Janšev. Nisi nikoli slišal ne bral, da ga je Drnovšek postavil za direktorja Istrabenza ali pa si senilnež po potrebi in koristi kot Stanovnik? Kredite pa je dobil od Drnovškovega varovanca in soseda Kramarja. Tudi tega ne veš. Tedaj je bil guverner Banke Slovenije tretji Drnovškov prijatelj Gaspari, ki bi moral nadzorovati dajanja kreditov rdeče oranžnim tajkunov, pa je mižal z obema očema ter si zatisnil ušesa. Tudi tega ne veš Tončekbalonček. Ivan Zidar, rdeči pork od rojstva, protežiranec enega najbolj pokvarjenih zločincev nad narodom Matije Mačka. Kaj ima Janša z njim? Šrot je bil vedno v stranki komunistov, kakorkoli so se ti kameleoni imenovali vpolpretekli zgodovini. Sedaj so socialni demokrati, še pred 30 leti b vsakogar, ki bi se opredelil za socialdemokraijo najmanj zaničevali, pred 2WW in takoj po njej pa pobijali. Hilda Tovšak pa je bila velika napaka KD, ki tudi za to še danes plačujejo davek pri volitvah. Janša pa je z njo imel toliko kot s tvojim Murgelčanom. Mnogo več je imel koristnih opravkov in stikov s tovšakovo še en tvoj idol:Zoran Janković.
Tonček Balonček
05. 02. 2012 13.43
-4
Ti pojma nimaš o Bavčarju in nejegovih povezavah z Janšo! Vprašaj brate Jamnik! Eden je ljubljanski pomožni škof, drugi ej bil Zidarjev direktor za finance, tretji pa član uprave NLB, zadolžen za gospodarske druže! Bavčarje JAnšo takorekoč rešil pred komunsiti, sicer se pa poznata še kot skojevca, ko je bil JaAša profi član predsedstva ZSMS (redna zapolitev), BAvčar pa direktor Marksističnega centra v isti ZSMS! Delno semu je Janša oddolžil s prodajo državnih delnic Mercatorja po nekih smešnih cenah, menda tega ni počel Drnovšek. Res pa je imel Drnovšek Janšo za minsitra, ampak ga je po dveh letih napodil!In BAvčar je seveda največ mahiniral za časa Janševe vldae, kot večina največjih tajkunov (Šrot, Tovšakova, Kordež, Zidar....) Drnovšek s tem ni imel nič! Mend aTovšakova ni kreditov dobivala od SKD-ja, etga ni že 15 let! Brez podpore vlade 2004-2008 ti tajkuni ne bi imeli nič! Kakšni rdeče oranžni tajkuni, denar nima nobene zveze z ideologijo, to je vendar smešno!
tony_abcde@yahoo.com
05. 02. 2012 11.42
+3
Vsak oreh se da streti, če se hoče. Vprašanje je ali se ga hoče streti?
volek
05. 02. 2012 11.31
+12
Če bi bil Zoki predsednik vlade, bi njegov prijatelj Marko <jaklič postal minister za zdravstvo. A si predstavljate kakšen profit bi gospod Jaklič naredil za zdravstveno blagajno. Sploh ne bi več vplačevali vanjo, ampak bi iz dobička Jaklič ustanovil še zdravstveno loterijo z velikimi nagradami. Evo zdej pa nič od tega. Sta vse Virant pa Kohl za.....
tony_abcde@yahoo.com
05. 02. 2012 13.10
+8
Tonček Balonček
05. 02. 2012 09.53
+1
Janša je delal red že s sanjsko ekipo, zdaj se je pa v treh letih spet nabralo precej svinjarije, bo pač dokončal delo, on zna! Bavčarju, Zidarju, Tovšakovi in Šrotu se že tresejo hlače!
totnhem
05. 02. 2012 09.13
+9
Men se zdi da vsi srbi sučejo tožilstvo pa tedanje komuniste okoli malega prsta.Janša bo naredil red zato pa se ga komunistična garda boji.
Tonček Balonček
05. 02. 2012 09.54
-2
Od kdaj Janša nadomešča organe pregone in tožilstvo, a smo spremenili ustavo?
Huey
05. 02. 2012 09.06
+12
A preiskava se je začela? No, v pravnem jeziku slovenske prakse lahko rečemo: ''Rdečelični lopov z deškim obrazom je oproščen vseh obtožb, pa še nagrado bo dobil od naroda na minimalcu''. Ker ko se pri nas začnejo ''preiskave'', se ve so VELEIZDAJALCI naroda že na zeleni veji!
bunto
05. 02. 2012 08.44
+13
Janša zaperi ga
Frane Šajn
05. 02. 2012 08.08
+3
NO ČE SE MU TOKRAT NE IZMAKNEJO TLA POD NOGAMI, IMAJO TA LEVI NEKAJ TA GLAVNIH NA DESNI V DOBREM KLINČU!
burek69
05. 02. 2012 07.50
+9
a ni škoda časa...brezveze...kot da bodo sodli komu xD
Iza8
05. 02. 2012 07.37
+18
Ovadba na ovadbo...epilogov pa nobenih!!!
Kwaj
05. 02. 2012 07.03
+17
loopov................
mikson1402
05. 02. 2012 01.23
+19
zapret barabo...in tiste , ki ga ščitijo...
major1
04. 02. 2012 23.35
-4
Marko, ne boj se, saj imaš v rokavu karto za flek v tem špilu.