Tujina

Izumrtje zaradi ebole?

Kinšasa, 07. 12. 2006 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi okužbe z virusom ebole je umrlo okoli 5.000 goril, ki že tako ali tako sodijo med ogrožene vrste.

Ebola je kriva za smrt ogroženih goril.
Ebola je kriva za smrt ogroženih goril. FOTO: Reuters
Virus ebole se je prvič pojavil v Zairu, današnjem DR Kongu leta 1976, ime pa je virus dobil po reki, kjer je prvič prišlo do izbruha virusa. Okuženost z virusom se kaže z nenadno vročico in slabostjo, notranjimi in zunanjimi krvavitvami, ki vodijo v prevelike izgube krvi, motnje v delovanju organov in komo, v večini primerov pa se okužba konča s smrtjo.

Zaradi okužbe z virusom ebole je na severozahodu DR Konga med letoma 2002 in 2004 umrlo okoli pet tisoč goril, ki so že doslej sodile med ogrožene živalske vrste. Po ugotovitvah skupine evropskih in afriških raziskovalcev gre le za manjše število goril, ki so zaradi virusa ebole izgubile življenje v zadnjem desetletju.

Raziskovalci so nevarnost izumrtja afriških goril poleg virusa ebole povezali tudi z divjim lovom, zaradi trgovine z opičjim mesom pa prihaja tudi do okužb z virusom ebole pri ljudeh. "Dodajte lov na opice in dobimo hitro izumrtje. Opice, ki jih je bilo pred desetletjem še veliko, danes počasi izginjajo," je poudarila vodja projekta Magdalena Bermejo iz Gabona.

Rezultati raziskave so še pokazali, da se virus prenaša tudi s stiki med samimi opicami, potem ko so po rezultatih lanske študije virus prenašale podgane. Predstavniki študijske skupine so medtem izrazili upanje, da bo poročilo vodilo v razvoj učinkovitega in zanesljivega cepiva za ogrožene opice proti okužbi z ebolo. Po njihovih ocenah bosta za to potrebna dva milijona dolarjev, ki se bosta po njihovih besedah pokrila z razvojem ekološkega turizma.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.