Tujina

FOTO in VIDEO: Policisti strojevodjo pridržali v bolnišnici

Madrid, 25. 07. 2013 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š./STA/N.S./Reuters
Komentarji
99

V hudi železniški nesreči v Španiji, ki se je zgodila zaradi prevelike hitrosti, je umrlo 80 ljudi, vsaj 140 jih je poškodovanih. Voznik vlaka je sicer že prej vozil tako hitro. Lani je celo objavil fotografijo merilca hitrosti, ki kaže 200 km/h. Policija je proti njemu uvedla uradno preiskavo.

V španskem Santiagu de Compostela se je zgodila huda železniška nesreča. Vlak Alvia, ki vsako popoldne vozi na relaciji Madrid–Ferrol, se je sinoči nekaj pred 21. uro iztiril.

Ker je do nesreče prišlo pri izjemno veliki hitrosti, naj bi eden od osmih vagonov po zraku letel 15 metrov.

Kot poročajo španski mediji, je v najhujši železniški nesreči letos umrlo 80 ljudi, več kot 140 naj bi jih bilo ranjenih, 95 jih je še vedno v bolnišnici, od tega se jih 36 še bori za življenje, med njimi tudi štirje otroci. Ranjene so sicer že vse uspešno identificirali, prav tako v razbitinah ponesrečenih ali mrtvih potnikov ne iščejo več. Na vlaku je sicer potovalo 218 potnikov in štirje uslužbenci.

Kot so za španski El Pais povedali preživeli, so imeli občutek, da je vlak v ovinku ubral napačno smer. "Ko sem odprl oči, so bila ob meni samo še trupla," je povedal eden od preživelih potnikov.

Prvi je na pomoč poklical eden od sprevodnikov, ki je po telefonu ponavljal le: "Iztirili smo, kaj bomo storili? Kaj bomo storili?" Dva nepoškodovana sprevodnika sta bila tudi tista, ki sta prva pomagala ranjenim.

Zastave so spuščene na pol droga.
Zastave so spuščene na pol droga. FOTO: Reuters
Sinočnji dogodek je prva nesreča hitrega vlaka v Španiji in tudi prva železniška nesreča na španskih tleh, ki je v zadnjih 40 letih zahtevala smrtne žrtve.

Čeprav se je preiskava vzroka nesreče šele začela, pa so oblasti sporočile, da je za nesrečo kriva prevelika hitrost vlaka. Policija je zoper voznika uvedla preiskavo, čeprav je v bolnišnici, pa so ga pridržali. Sodnik je namreč policiji naročil, naj voznika v bolnišnici zasliši in pridrži.

Vlak v ovinek namesto 80 kar 190 km/h

Strojevodja, ki je po nesreči ostal ujet v kabini lokomotive, je po radijski zvezi, preko katere je vlak povezan s postajo, ko še ni vedel, kako huda je nesreča, povedal, da ga boli hrbet in da ne more iz kabine. "Samo ljudje smo, samo ljudje smo," je ponavljal. In dodal: "Upam, da ni mrtvih, ker jih bom imel na vesti."

Na ponesrečenem vlaku so bili poleg Špancev tudi tujci, med njimi Britanci in Američani. Uradnih podatkov o tem, ali so bili na njem tudi Slovenci, ni.

Sprevodnik pa je dejal, da je vlak v ovinek zapeljal s hitrostjo 190 km/h namesto dovoljenih 80 km/h. Vmes je dejal, da naj bi bila hitrost celo večja od 200 km/h, a nato spet ponovil, da je bilo 190 km/h, poroča El Pais.

Ni pa znano, zakaj je vlak vozil tako hitro. Vprašanje torej ostaja, ali je šlo za tehnično ali človeško napako. Preiskovalci so iz razbitin že odstranili "črno skrinjico vlaka" oziroma tahograf, ki naj bi razkril, ali je šlo za človeško napako. Iz podatkov bodo razvidni prevoženi kilometri, čas in postanki.

Ovinek, v katerem se je zgodila nesreča, je sicer upravljavcem hitrega vlaka še kako znan. Tam je namreč do iztirjenja prišlo že na dan odprtja proge, 10. decembra 2011. Že takrat se je začelo govoriti o tem, da je ovinek izjemno nevaren pri hitrosti, večji od 80 km/h, kar je postala tudi uradna omejitev. Ponesrečen vlak lahko sicer doseže 250 km/h.

V spomin na žrtve hude nesreče.
V spomin na žrtve hude nesreče. FOTO: Reuters

Ovinek, kjer se je zgodila nesreča, je tudi na delu proge, kjer še niso zgradili proge za hitre vlake, ampak uporabljajo progo običajnih vlakov in na odseku vozijo z manjšo hitrostjo.

Ponesrečeni vlak takšne menjave sicer na svoji poti opravi večkrat. Med Madridom in Olmedo uporablja hitro progo, med Olmedo in Oerensem uporablja stare tire, saj je tam hitra proga še v izgradnji, nato pa se spet vrne na hitro progo vse do prihoda v Santiago, kjer mora vlak začeti zavirati, da varno doseže ovinek, kjer se je zgodila tragedija. Na precej kratki poti se mora hitrost z več kot 200 km/h znižati na 80 km/h.

Zakaj se to tokrat ni zgodilo, ni znano. Poleg tega na odseku nesreče ni nameščen sistem ERTMS (European Rail Traffic Management System), ki vlakom prepreči preseganje maksimalne dovoljene hitrosti.

Je pa na progi deloval španski sistem ASFA, ki ustavi vlak, če ta vozi prehitro. Prekoračitev hitrosti določi na podlagi časa, ki mine med prevoženimi kontrolnimi točkami, vendar mora vlak prevoziti več takšnih točk.

Že prej vozil prehitro

Pri vozniku vlaka, ki je povzročil nesrečo, niso našli sledi alkohola, je za španske medije povedal vir blizu železniškega podjetja. Garzón, ki se bo za nesrečo zagovarjal pri sodniku, je 30 let vozil vlak, zadnje leto pa je vozil po progi, kjer se je zgodila tragedija. Takoj ko je postala znana njegova identiteta, so mediji in širša javnost iskali informacije o njem po spletu.

Zgodaj zjutraj so njegov Facebook profil že izbrisali, so se pa mediji še prej dokopali do fotografije, ki jo je objavil na družbenih omrežjih. Naložil jo je marca lani, fotografiral pa je merilec hitrosti, ko je kazalec kazal 200 km/h. Pod fotografijo so se nekateri njegovi prijatelji razpisali. Nekdo je napisal: ''Človek, prehitro greš. Zaviraj.’''Garzón pa je odgovoril: ''Sem prav na meji. Če grem še hitreje, me bodo oglobili.'' Pod komentar: ''Jezus, kar 200 km/h greš,’’ se je pošalil, da merilca hitrosti ni priredil. Tretji prijatelj pa je pod fotografijo zapisal: ''Če te bodo ulovili, boš izgubil vse točke, hehe,'' voznik pa je z velikimi črkami odgovoril: ''Predstavljaj si, da grem tako hitro mimo policije in se jim radarji ustavijo. Hehe. To bi bila res velika globa, hehe.''

Med poškodovanimi so tudi štirje otroci.
Med poškodovanimi so tudi štirje otroci. FOTO: Reuters

V vagonih, ki so se spremenili v kup železa, so vso noč zvonili mobilni telefoni

Vlak je iztiril, tako so sporočile oblasti, prav zaradi prevelike hitrosti, na kraj nesreče pa so najprej prihiteli domačini, ki so slišali močan hrup in opazili oblak prahu, ki se je dvignil.
Reševalci so na kraj nesreče prišli približno pet minut po klicu na pomoč in se znašli v peklu, kot je situacijo opisal eden izmed njih. Da bi dvignili težke vagone, so pristojni poslali celo po dva žerjava.

Prvih 20 minut je na kraju nesreče vladala zmeda, so še povedali očividci. Domačini in reševalci so ob vlaku, ki se je spremenil v kup železa, že takoj opazili ljudi, ki so bili na prvi pogled brez življenja, ker pa so številni ostali ujeti v vagonih, prve informacije še niso razkrivale vse groze nesreče, saj je bilo govora o "le" nekaj 10 mrtvih in ranjenih.

Kot je povedal eden od preživelih, so v razbitinah vlaka, potem ko je novica o nesreči dosegla medije, ves čas glasno zvonili mobilni telefoni žrtev, ki so jih poskušali zaman priklicati njihovi sorodniki in prijatelji.

Reševanje je zaradi gmote zveriženega železa potekalo zelo počasi, nekaj čez polnoč reševalci še sploh niso dosegli dveh vagonov. Kot so povedali pristojni, je več trupel tako izmaličenih, da bo za ugotovitev identitete potrebna analiza DNK.

Ranjene so prepeljali v okoliške bolnišnice, kjer so okoliške prebivalce kmalu po nesreči zaprosili, naj pridejo v bolnišnice in darujejo kri. Oblasti pa so preko medijev pozvale ljudi, naj ne prihajajo na kraj nesreče. Za svojce preživelih so vzpostavili poseben center, kjer številni še vedno čakajo na novice, ki pa bodo vesele le za peščico.

Premier se je žrtvam poklonil z minuto molka, razglasili so tridnevno žalovanje

Santiago de Compostelo je že obiskal tudi španski premier Mariano Rajoy. S predsednikom Xunte Albertom Nunezem Feijoom sta se žrtvam poklonila z minuto molka.

Rajoy je ob tem še dejal, da je to izjemno žalosten dan in da so misli Špancev z žrtvami ter njihovimi družinami. Zahvalil se je tudi vsem, ki so pokazali solidarnost z ranjenimi in v bolnišnicah darovali kri. V Španiji so sicer razglasili tri dni žalovanja. Predsednik regije Galicija Alberto Nunez Feijoo je razglasil sedemdnevno žalovanje. Regija je tudi odpovedala načrtovano veliko slavje ob godu svojega zavetnika sv. Jakoba.

Na Twitterju se je oglasil papež Frančišek, ki se mudi na obisku v Braziliji. Dejal je, da moli za žrtve in njihove svojce, ki v teh trenutkih trpijo.

Španski kralj Juan Carlos in nekateri drugi člani kraljeve družine so v luči tragedije, ki je pretresla državo, prav tako odpovedali svoje obveznosti. Kralj je že v sredo izrazil sožalje, danes pa je odpovedal sprejem španskega tenorista Placida Dominga. Princ Felipe naj bi obiskal telekomunikacijsko podjetje Telefonica, a so tudi ta obisk odpovedali.

Izrazi sožalja sicer v Španijo prihajajo z vsega sveta, med drugim sta sporočilo španski vladi poslala tudi francoski predsednik Francois Hollande in slovenski predsednik Borut Pahor. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da Nemčija v teh težkih urah stoji s Španijo. V telegramu Rajoyu je zapisala, da svojcem žrtev izreka iskreno sožalje in ranjenim želi čimprejšnje okrevanje. Ruski predsednik Vladimir Putin je izrekel sožalje španskemu kralju Juanu Carlosu I. "Rusija deli bolečino s prijaznimi španskimi ljudmi," je Putin zapisal v telegramu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni