Tujina

Izredni ukrepi na obali Nove Zelandije

Tauranga, 13. 10. 2011 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti so zaprle obalne predele med Mount Mauganuijem in Maketujem, da bi reševalci lažje odstranjevali ostanke nafte in zabojnike z nasedle ladje Rena ob obali. Oblasti so medtem ovadile tudi podpoveljnika ladje.

Da bi reševanje potekalo nemoteno, so oblasti zaprle 30-kilometrski obalni pas.
Da bi reševanje potekalo nemoteno, so oblasti zaprle 30-kilometrski obalni pas. FOTO: Reuters

Kot je povedal predstavnik reševalne ekipe Maritime Nick Quinn je bil ukrep nujen za to, da 500 delavcev lahko nemoteno opravi svoje delo, obenem pa se zagotovi tudi varnost. "Ukrepe smo sprejeli, da ne bi bila ogrožena zdravje in varnost ljudi, zato ljudi pozivamo k strpnosti in razumevanju. Prostovoljci in izurjeni reševalci bodo tako lažje očistili obalo in odstranili naftni madež,“ še poudarja.

236 metrov dolga ladja Rena je 5. oktobra nasedla na koralnem grebenu Astrolabe le 22 kilometrov od pristanišča Tauranga. Do sedaj je v morje izteklo 350 ton pogonskega goriva. Najhuje je prizadeta obala Papamoe. V reševanju sodeluje več kot 1.000 prostovoljcev.

Z nasedle ladje je v morje padlo 88 zabojnikov, ki jih je naplavilo na obalo. V enem od zabojnikov so reševalci našli nevarno snov ferosilikon, 48 zabojnikov na morju pa je praznih. Na ladji je bilo tovorjenih 1.368 zabojnikov, od katerih jih je bilo 11 natovorjenih z nevarnimi snovmi.

Medtem se nadaljuje tudi reševanje krizne situacije na ladji Rena. Trije eksperti so se vkrcali na ladjo, da bi ocenili stanje na ladji in preverili, kakšno je stanje opreme za prečrpavanje nafte z ladje. Na kraj nesreče so poslali tudi reševalne ladje, ki bodo začele prečrpavati 1.300 ton goriva, ki je še v trupu ladje.

Po poročanju novozelandskega kriznega štaba je reševanje zaradi luknje v trupu ovirano, a se poškodba od sinoči vsaj ni povečala, prav tako pa ni videti, da bi z ladje še uhajala nafta. Reševalci iščejo s sonarjem na šestih ladjah tudi potopljene dele tovora in morebitne zabojnike z nevarnimi snovmi. Okoljevarstveniki skupine Forest and Bird so na obali našteli že 380 mrtvih ptic, veliko več pa jih je ranjenih in prizadetih.

Ekološka katastrofa bo pustila neizbrisno sled na populaciji ptic. Okoljevarstveniki so doslej našteli že 380 mrtvih ptic.
Ekološka katastrofa bo pustila neizbrisno sled na populaciji ptic. Okoljevarstveniki so doslej našteli že 380 mrtvih ptic. FOTO: Reuters
Novozelandska katastrofa
Novozelandska katastrofa FOTO: Reuters

Oblasti so medtem na sodišču v Taurangi zaradi nepotrebnega ogrožanja in tveganja ovadile tudi podpoveljnika ladje, v sredo pa so zaradi istih obtožb ovadile tudi kapitana ladje. Kapitan ladje, čigar identitete niso izdali, se je ob močni policijski zaščiti pojavil pred sodiščem v mestu Tauranga, saj mu očitajo, da je upravljal z ladjo tako, da je povzročil nepotrebno nevarnost ali tveganje.

Največja zagrožena kazen za ta prestopek je po novozelandski zakonodaji 10.000 novozelandskih dolarjev ali leto dni zapora. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je kapitan ladje 44-letni filipinski državljan. Obema je bil izrečen ustni opomin, po poplačilu varščine in izročitvi potnih listov pa so ju izpustili iz pripora, pred sodiščem pa bosta morala pričati 19. oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

safeta
13. 10. 2011 23.45
in zakaj je tajnost, kaj je v kontejnerjih? denar? droga? zlato? plutonij? virus? strup? orožje? dokumenti? kaj je vredno tega, da so zaprli celotno območje?
Bu?ko Štru?ko
13. 10. 2011 10.00
Oh ja tonček balonček, bo treba še mal v šolo... Panika je zato, ker je ladja nasedla v okoljevarstvenem območju, praktično kot bi se zgodila katastrofa v naravne rezervatu. Ne ne potone jih veliko, še manj pa jih nasede s polnim tovorom in rezeorvarjem. Zakaj misliš da imajo v prstaniščih tista velika dvigala za kontejnerje? Misliš da so to kot lego kocke, ki jih lahko prelagaš kar z rokami? Glej, eden tehta več kot 40 ton. Računaj sam, kako to premakniti na ne preveč mirnem morju brez dvigala. Kaj je to 380 ptic? Ja če so ogrožena vrsta in jih je recimo samo še 1000 živih primerkov je to več kot tretjina mrtvih. Pa ne samo ptice, tudi drugo. In ne pozabi tam doli imamo tudi največje koralne grebene, ki nas praktično zalagajo s kisikom. Če tisto izgubimo, boš dihal "na škrge"? Ja v mehiškem zalivu je steklo ven veliko nafte, pa tudi tam je bila katastrofa in so poročali povsod. Še Slovenci smo imeli veliko idej kako rešiti problem. In da rabili so kolikor vem več kot en teden da so zaprli tisto vrtino.
Tonček Balonček
13. 10. 2011 09.10
Pa zaakj takšna apnika s to nasedlo aldjo, a veste koliko jih potone vsako elto? In zakaj ne izpraznijo rezervoarjev, nafte ne prečrpajo? Zaakj ne odstranijo kontejnerjev, ladja bi s erešial ečri? Tu ej enkaj zelo čudnega? Kaj pa je to 380 ptic! Toliko jih ena horda italajnskih lovcev v Slavoniji recimo pobije v enem popoldanskem lovu! A veste koliko miljonov litrov ej steklo iz vrtine v Mehiškem zalivu? Tu pa poročate kot d abi šlo za neko kataklizmično katastrofo! Oglejte sdi kdaj kakšno obalo v Perzijskem zalivu!
pehtateta
13. 10. 2011 09.02
Zdaj pa o tej neserči poročte, namesto da bi o Murkotu ali Zokiju!
Klampfman
13. 10. 2011 09.01
A ste na 24ur končno pogruntali, da to ni tanker? Bravo!
resenik
13. 10. 2011 08.50
Zakaj niso takoj začeli z prečrpavanjem,reševanjem...
safeta
13. 10. 2011 08.42
a je situacija kaj bolj alarmantna, če VI fotografijo obrežete pod kotom in ladjo nagnete?
senker17
13. 10. 2011 08.39
to se bo ja prevrglo.. potem bom pa js šou pogledat kaj je v teh kontejnerjih
Janezova Andreja
13. 10. 2011 08.36
Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, je kapitan ladje 44-letni filipinski državljan. Obema je bil izrečen ustni opomin ter sta bila po poplačilu varščine in izročitvi potnih listov izpuščena iz pripora... EDNINA_DVOJINA?