Tujina

Izraelski vojaki priznali pobijanje civilistov

Jeruzalem, 19. 03. 2009 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelska vojaki so v pričanjih priznali, da so v Gazi zavestno pobijali tudi nedolžne civiliste. Preiskava je že stekla, izraelski obrambni minister pa v odzivu vztraja, da je izraelska vojska najbolj moralna na svetu.

Izraelsko javnost so pretresla pričanja izraelskih vojakov o tem, kako so med januarsko 22-dnevno ofenzivo na območju Gaze nekritično pobijali palestinske civiliste in namenoma uničevali njihovo lastnino. Vojaki naj bi ta priznanja izrekli februarja na zborovanju na vojaški akademiji Jicaka Rabina.

Vojaki, ki so sodelovali v obleganju Gaze, pričajo o nekritičnem pobijanju tamkajšnjih civilistov ...
Vojaki, ki so sodelovali v obleganju Gaze, pričajo o nekritičnem pobijanju tamkajšnjih civilistov ... FOTO: Reuters

Bilten omenjene vojaške akademije, ki je izšel ta teden, med drugim navaja pričanje enega od vojakov o tem, kako je izraelski ostrostrelec ubil palestinsko mater in njena dva otroka, ki so nehote vstopili na območje, ki ga je izraelska vojska pred tem razglasila za zaprtega. Navaja tudi primer starejše Palestinke, ki je bila ubita 100 metrov od svojega doma, pa tudi primere ugrabljanja civilistov ter vandalizma in uničevanja palestinskih domov.

Izjave vojakov pričajo tudi o zelo ohlapnih pravilih, ki so bila vojakom dana glede streljanja na civiliste. Eden od vojakov je celo povedal, da jim je bilo s strani nadrejenih rečeno, da je streljanje na civiliste med opravljanjem hišnih preiskav v redu, saj so vsi, ki so tam, teroristi. Tudi drugi vojaki naj bi mu govorili, da "so vsi ljudje v Gazi teroristi".

Izraelska vojska je zaradi omenjenih pričanj odredila kazensko preiskavo. Izraelska vojska je danes še sporočila, da za omenjene incidente ni vedela. Glavni odvetnik izraelske vojske pa je vojaški policiji nato odredil, da razišče omenjena poročila.

Izraelska vojska najbolj moralna na svetu?

"To so bila zelo kruta pričanja o neupravičenem streljanju civilistov in uničevanju lastnine, ki so izražala vzdušje, v katerem se nekdo počuti upravičenega, da nad Palestinci uporabi neomejeno nasilje," je pisanje biltena za izraelski radio komentiral direktor vojaške akademije Dani Zamir. Kot je še dejal, so bili vojaški častniki presenečeni nad ugotovitvami, ki jim jih je razkril.

... obrambni minister pa vztraja, da so najbolj moralna vojska na svetu.
... obrambni minister pa vztraja, da so najbolj moralna vojska na svetu. FOTO: Reuters

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je v odzivu zatrdil, da "je izraelska vojska najbolj moralna na svetu". "In vem, kaj govorim, saj vem, kaj se je dogajalo v nekdanji Jugoslaviji, v Iraku," je dejal. Kot je dodal, pa "lahko vedno prihaja do izjem, o katerih se govori sedaj, in vse, kar je bilo izrečeno, je treba preiskati". Tudi predstavnik izraelske vojske je zatrdil, da bodo trditve preučili, izraelska skupina za človekove pravice Ješ Din pa je že zahtevala neodvisno preiskavo.

Aretirali 12 pripadnikov Hamasa

Izraelske varnostne sile so medtem davi na Zahodnem bregu izvedle operacijo proti palestinskemu gibanju Hamas in pri tem aretirale 12 vodilnih predstavnikov gibanja na tem območju. Hamas je dejanje Izraela obsodil kot "izsiljevanje", saj sledi propadu pogajanj med Izraelom in Hamasom glede izmenjave palestinskih ujetnikov v zameno za osvoboditev izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ob posredovanju Egipta potekala v Kairu. V soboto bo minilo 1000 dni od zajetja Šalita na meji med Izraelom in Gazo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
18. 02. 2010 09.00
aja, pa še to: "Vendar sam sebe ne rad opredeljujem ali po nacionalnosti ali religiji ali rasi ali čemer koli kar nas razdvaja. Najraje rečem, da sem preprosto človek! In mislim, da to čisto dovolj pove o osebi. Vsi ostali "pridevniki" so odveč in so v uporabi le za to, da smo ljudje zaslepljeni in ne vidimo, da smo vsi po celem svetu enaki. So le nekatere sfere, ki nam preprečujejo, da bi se zedinili in nas nepresrano pehajo v jezo, sovraštvo in nerazumevanje drugih in drugače mislečih." Itd... Uroš123, bravo, ne bi mogel lepše povedat, ser 100% strinjam z vsem, kar si napisal. Me zelo veseli, da se še nekateri drugi med nami zavedajo, da smo vsi ljudje sestavljeni iz enakih molekul in da imamo vsi brez izjeme rdečo kri ter utripajoče srce. Mogoče, če nas bo v prihodnosti več, se zna celo zgodit, da bo šlo na bolje... lahko samo upamo.
nosferatu
18. 02. 2010 08.49
datenabijem, se podpišem poleg tebe, vendar anonimno - glede na oni drugi članek o ubitem pripadniku Hamasa nikoli nikjer ne moreš vedeti, kje se bo pojavil Mosad. Sicer pa se take in podobne stvari dogajajo povsod po svetu, ne samo tam; vendar pa je redkokatera država tako pokvarjena in licemerska kot Izrael.
Bolivar
20. 03. 2009 23.18
Uroš321 Ja denar je sveta vladar! To drži kot pribito! In kar se tiče gospodarske/finančne krize ja ZDA jo je zakuhala,ampak predvsem zaradi hitre gospodarske rasti Kitajske in Indije,in s to krizo si ZDA dejansko delajo še kakih 20-30 let prednosti pred obema državama! Seveda to ni pravično,tudi noben sistem ni pravičen,zaenkrat žal še ne! In če bi šlo pri razpadu jugoslavije samo za to ,da jih "vsrkajo" v EU??? Potem bi bile že vse notri,pa Turčija tudi! Jugoslavija tudi ni razpadla,zato ker smo se Slovenci odcepili od nje ampak je bi to že dolg proces razslojevanja(od leta 1980(Titova smrt)-1990(smrt Jugoslavije)) na silo združene državotvornosti,katero je lahko držal skupaj samo in edino semi-diktator Tito,katerega je 90% ljudji ljubilo,med seboj so pa narodi(predvsem Srbi,Hrvati,Bošnjaki) po 2.SV samo na hitro zakrpali rane katere so naredili zločini,ki so imeli izvor v etničnem ločevanju in sovraštu,katero na žalost ni nikoli umrlo,tudi sedaj skoraj 15 let po koncu vojne v Bih se še bolj ločujejo gledano etnično! Nevem če ni to začaran krog,podoben Kavkaškemu kotlu ali Bližnjemu vzhodu kateri ima v dolgi zgodovini izredno malo mirnega obdobja! In vsem tem trem "vročim točkam" je skupno to,da so skupna stičišča mnogih kultur,verovanj in in različnih etničnih ljudstev!-Srž problema je prav v tem! Aja enotna denarna valuta praviš? Do te je še daleč,če bo sploh prišlo do nje v tem stoletju!?!? Drugače se pa načeloma strinajm,demokracija(ki v bistvu to ni!) je res malo sranje za ljudi,a je kje na zemlji kaj več pravic? Mogoče na enaki ravni? Ja najbolj ljudje živijo v Tibetu predvsem kar se tiče miru in spiritualnosti ,a imajo tudi sami sodobne težave "opresije" s strani Kitajcev. Tako da res nevem,kako in kaj,ampak še vedno bolje pod semi-diktaturo,kot pa absolutno! Je pa res,da množica ljudi lahko pritisne na vlado in jih prisili v spremembe ampak bi se moralo to zgoditi globalno! mogoče bo finančna kriza sedaj kaj spremenila!?
alojzrijavec@gmail.com
20. 03. 2009 17.42
+1
PODPORA AMERIKE IZRAEKLU JE PREVELIKA IN NEPRAVIČNA.KAR JE KAZALA TV SO SE IZRAELCI KRUTO RAVNALI Z PALESTINCI.UPORABLJALI SO PREPOVEDANA BOJNA SREDSTVA ,A JIH NIHČE NI OBSODIL.SVET JE TIHO SPREMJLAL NEOPRAVIČENO POBIJANJE CIVILISTOV IN VSI SO MOLČALI. TO NI DOBRO,NITI PRAVIČNO.
dolzvlado115
20. 03. 2009 17.13
+2
VSEGA JE KRIV DOLFI
Uros321
20. 03. 2009 13.55
aha... ni šlo vse not... ahhhh... Kar sem še hotel napisat... Da se lahko odločamo le med že "uveljavljenimi" strankami, torej takimi, ki so kompatibilne in z Vatikanom in bankirji in korporacijami.,... Torej le med tistimi, ki delajo le za dobro denarja in ne za ljudstvo. Država niso več ljudje ampak kapital in gospodarska rast. Ljudje smo potisnjeni na sam rep prioritet. In pa drugo. demokracija ne more obstajati v sistemih, kjer vse temelji na lažeh, zavajanjih, manipulacijah. Nemogoče! In lažejo pa vsi po vrsti. In levi in desni. hehe spet le 2 frakciji. Da ne bo pomote in mi bo kdo govoril, da imamo večstrankarski sistem le za te primere. Vse ostale stranke, od Jelinčiča pa do Ljudskih in Upokojenskih, so tu le zato, da se za vsakega nekaj najde. Torej, da tudi tisti, ki imajo druge ideje, dobijo občutek, da so tudi oni imeli možnost in se ne počutijo ogoljufanih. Vendar glavni opciji sta zmeraj le 2, ki se menjata, spreminjata,... vendar še zmeraj sta. 2 stranki, ki imata na papirju določena nesoglasja a v osnovi imata isti namen. In to je integracija Slovenije v Svetovni sistem pod taktirko denarja. Saj razmislite. A lahko recimo manager v katerikoli firmi sprejema optimalne odločitve, če se odloča na podlagi zavajanj, laži, kvazi statistike, medijskih insinuacij? Seveda,da ne. In tudi mi ne moremo sprejemati pravih odločitev, če niti ne vemo kaj vprašanje je. Demokracija v današnjem svetu je le iluzija. Lepa iluzija, a še zmeraj le iluzija.
Uros321
20. 03. 2009 13.23
kontra-skids... Imaš smešno taktiko. Kar poznana taktika manipuliranja. Prvo kot prvo... sem 100% Slovenec po krvi. Vendar sam sebe ne rad opredeljujem ali po nacionalnosti ali religiji ali rasi ali čemer koli kar nas razdvaja. Najraje rečem, da sem preprosto človek! In mislim, da to čisto dovolj pove o osebi. Vsi ostali "pridevniki" so odveč in so v uporabi le za to, da smo ljudje zaslepljeni in ne vidimo, da smo vsi po celem svetu enaki. So le nekatere sfere, ki nam preprečujejo, da bi se zedinili in nas nepresrano pehajo v jezo, sovraštvo in nerazumevanje drugih in drugače mislečih. In moj namen ni opravičevanje ne enih ali drugih. Moj namen je, da se ljudje začnejo zavedati, da je vse... Popolnoma VSE zrežirano in implementirano s strani menjalcev denarja. Kar je Hitler poskušal doseči na silo, torej "New Wordl Order", sedaj druga sfera to poskuša doseči preko manipulacij in vsiljenega strahu. To je lepo razvidno iz raznih imperialističnih akcij "Zahodnih Osvobajalcev", še najlepše pa v sedanji krizi. Ideja o svetovni denarni enoti ni bila nikoli všečna ljudem. Le zakaj bi nam bilo všečno, da določena sfera posameznikov kontrolira ves svet. Potem pa proizvedeš krizo, ja PROIZVEDEŠ, kajti to je bilo vse načrtovano. Ameriški kongres je načrtno višal procent, koliko morajo banke dajati podojil za hipoteke. In v zadnjih 10ih letih so to povečali za okoli 30%. Z ZAKONOM! Kar je bankam onemogočilo manevrski prostor in ta kriza je postala neizogibna. A ne nepredvidljiva, še posebej pa ne neizogibna. In sedaj se odprto pogovarja o svetovni valuti. In glej ga zlomka, sedaj vsi govorijo o tem v superlativih. In ljudje, prestrašeni, ker jih oblastniki zasuvajo z groznimi predikcijami in strahotami, začenjajo masovno podpirati idejo svetovne valute. Zakaj to govorim? Ker bi rad pokazal o kakih subtilnih manipulacijah se tu gre. Kako smo ljudje res kot ovce. Vsi stojimo na eni strani ograje, verujemo, da je vse lepo in prav, pastir zažvižga in že se vsi spravimo na drugo stran ograje. Ne, da bi pogledali, če je res na drugi strani več trave. In tako nas pehajo že stoletja. Če niste opazili, nam ljudem zmeraj predstavijo 2 opciji. To je taktika. Če imaš le dve opciji, ju lahko primerjaš le med sabo. Torej lahko človek z lahkoto ugotovi, da je pa ena boljša v primerjavi z drugo in tako se je lažje odločit. Ampak običajno je, da sta obe opciji slabi. Vsaj za ljudstvo. A ker sta dve, človek še zmeraj izbira po pravilo manjšega zla. Res, ljudje ki manipulirajo z nami so genialci. A pokvarjeni genialci. Sem se že malo preveč razpisal za uvod v poanto :) Hočem samo povedat, da vse kar se je dogajal in v Jugoslaviji in po svetu, se dogaja le z enim namenom. In to je Ena vlada, ena banka za celoten svet. Moto je pa "Divide and Conquer". In kje je lepši primer kot Slovenija. Mala državica, ki so jo "izkoriščali" v Jugoslaviji, da je morala vse prenašat dol v Beograd. A hkrati smo bili najbolj razviti. Dobro, po dolgih letih čakanja, milijonih časopisnih člankov, karikatur, ki so manipulirale z nami in nam govorile kako je slabo v Jugoslaviji in kako smo nepravično obravnavani, se Slovenija zmagoslavno odcepi. Bravo mi, sedaj smo svobodni in avtonomni. In poglej, ni deset let preteklo, ko se Slovenija sama (seveda z pomočjo vseh politikov in medijev), brez prisile podredi novi "državi", Evropski Uniji. A tokrat, ker smo se sami odločili za to, nobenega ne zanima, da pošiljamo še več denarja že bogatim državam, še več denarja že bogatim vojaškim industrijam,... Skratka, kar so stoletja poskušali doseči z vojnami, danes dosegajo preko medijev in manipulacij politikov. In pa vsi, ki hvalite to demokracijo. Res ne vem, kje ste pustili razum. Demokracija je sama po sebi manipulacija. Govorimo o neki vladavini ljudstva, in raznih za ušesa prijaznih besedah, a se ljudje sploh ne zavedajo, da so vse naše odločitve brezpredmetne. Saj se kot prvo lahko opredelimo le
ciaobella
20. 03. 2009 13.00
Palestina pa mora dobiti SVOJO DRŽAVO in SVOJ MIR!
ciaobella
20. 03. 2009 12.59
KRIVCA ZA POBOJE STA HAMAS IZRAEL! Izrael ima neomejeno podporo ZDA in je eden največjih KRŠILCEV vseh možnih konvencij! Hamas pa za živi ščit uporablja NEDOLŽNE CIVILISTE - TUDI OTROKE in ŽENSKE!
friderik1st
20. 03. 2009 12.55
NE! Cilj opravicuje sredstvo. Ce hocejo palestino narediti izraelsko, jo morajo najprej OCISTITI!!
friderik1st
20. 03. 2009 12.53
"so vsi ljudje v Gazi teroristi". So Izraelci svetu vsadili to idejo ali svet Izraelcem??
7a7ec
20. 03. 2009 12.04
kontra-skids --- bravo Vsi ste k ovce za vsako vojno krivite ameriko, a živite v demokratični sloveniji prav zaradi držav kot je amerika, mogoče bomo kdaj živeli pod taktirko kakšnih skrajnežov kot so hamas, takrat bote vsi srečni ???
7a7ec
20. 03. 2009 11.49
To so vse američani organizirali ....teroristi bla bla bla ... hamas so le ljudje ki streljajo na izraelske vojake iza civilistov, večinoma otrok, hamasove rakete so izstreljene iz polnih šol in bolnišnic, pač vojna je sovraštvo če bi bla stvar obrjena bi hamas izbrisal vsakega juda iz izraela in širnega sveta !!!!!
S.R
20. 03. 2009 09.07
"izraelski obrambni minister pa v odzivu vztraja, da je izraelska vojska najbolj moralna na svetu." NE OBSTAJA MORALNA VOJNA IN MORALNA VOJSKA! Razen če je podpira amerika!
Uroš Palhartinger
20. 03. 2009 08.34
Hamas ubije zelo malo Izraelskih vojakov, v glavnem pa pobija Judovske civilste... Novinarji pa zadevo obrnejo tako, da so žrtve le Palestinci...
Bolivar
20. 03. 2009 03.17
Uros321 /Seveda, da ve kaj se je dogajalo v Jugoslaviji, če so Američani skupaj z Izraelci in Britanci vse skupaj organizirali./ Ja to so tvoje blodnje,dejansko pa želiš s tem opravičiti nekatere v Jugoslovanskih vojnah,verjetno si Srb,pa se sedaj skušaš izmakniti s takimi izgovori! Samo TITO je držal Jugoslavijo skupaj! In povej,zakaj pa ni bilo vojne med Češko in Slovaško?? Pa Poljsko-Belorusko mejno vprašanje?? Pa največja grožnja Slovaško-Mađarsko-Romunski spor kar se tiče Trianon-ske pogodbe ko so Mađari izgubili skoraj 70% ozemlja in so do vstopa še vedno imeli pretenzije po njem! Med grčijo in turčijo tudi vedno znova in znova vre!! Pa ni bilo vojn! In dejansko so se vojne v Jugoslaviji končale šele s posredovanjem ZDA in EU(čeprav slednja ni takrat ravno funkcionirala ampak je bila še vedno bolj v senci ZDA še iz časov Hladne vojne) in res so prepozno posredovali! Pa se vprašaš zakaj???? Ja ker je Rusija (in v določeni meri tudi Kitajska) blokirala sankcije proti Miloševičemu režimu,saj jim je bilo v interesu čim večji pravoslavni vpliv na Balkanu,kar so lahko dosegli edino z načrtom "VELIKE SRBIJE" ,ki k sreči ni uspelo in imaš prav ravno zaradi ZDA in VB,Francije in drugih! In šele ko je bila Rusija v hudi krizi konec 90-ih let so se te vojne končale saj ni bila več zmožna nasprotovati zaradi lastnih problemov!!!
Bolivar
20. 03. 2009 03.10
mayita /jaz bi pa rada videla američane priznati, za pobijanje nedolžnih ljudi./ Kaj jamraš mayita! Saj so priznali veliko zločinov,ki so jih zagrešili am.vojaki,še obsodili so jih,nekega vojaka,ki je posilil 14-letno iračanko so pa usmrtili! daj mi povej pupa,kdaj so Rusi(Čečenske vojne) ,Kitajci(Tibet,ter obleganje lastnega prebivalstva),Iranci,Sudanci ali pa kaki drugi obsodili kakšnega svojega vojaka in ga poslali v zapor??? No osveži spomin! Pa so ravno tako delali svinjarije,še celo večje! No moralizatorka,a si boš kaj izmislila!?
Etwa
19. 03. 2009 21.48
a da izraelci pobijajo palestinske civiliste ? a bejs no kej tazga :O
jezek-teka-teka
19. 03. 2009 20.32
Mater, postrelil so par teroristov in je že cela panika.
zofka kveder
19. 03. 2009 20.15
Ni da bi govoril. Izraelci z Amerikanci kažejo svetu najbolj gnusno podobo sprenevedanja in moralne sprevrženosti. In žalostno je, da Evropa miži, da se nje civilizacijska podoba izgublja. Ne gre pozabiti zaničljivega vedenja Angele Merkel do Palestincev in popolne ˝nemoči ˝ Evrope in OZN ob krvavem divjanju izraelskih klavcev. Vse je sprevrženost in Haaško sodišče farsa. Če bi bilo vsaj malo pravice bi Bush, Cipi Livni, Olmert in Ehud Barak sedeli v Haaškem zaporu, toda mislim, da bodo ob vsej moralni sprevrženosti, ki jo kapitalizem premore , kmalu nominiranci za Nobelove nagrade za mir in humanost. Sodoma in Gomora se ponavljata.