Tujina

Izraelski premier se je opravičil za smrt devetih turških aktivistov

Tel Aviv, 22. 03. 2013 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelski premier Netanjahu je v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Erdoganom povedal, da tragični izid napada ni bil nameren in da so v preiskavi ugotovili, da je prišlo do operativnih napak. Voditelja sta se dogovorila tudi za normalizacijo odnosov med državama.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je vendarle opravičil Turčiji za smrt devetih aktivistov, žrtev napada na turško humanitarno ladjo leta 2010, ki je poskušala dostaviti pomoč za območje Gaze. V telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom je obljubil, da bo Izrael sorodnikom umrlih izplačal odškodnine, priznal pa je tudi, da se je ob incidentu zgodila operativna napaka na izraelski strani.

Erdogan in Netanjahu sta se dogovorila za normalizacijo odnosov med državama, vključno z vrnitvijo veleposlanikov in razveljavitvijo pravnih postopkov v Turčiji proti izraelskim vojakom.

Netanjahu je doslej izrazil le obžalovanje zaradi smrti ob tem incidentu, ki je resno poslabšal odnose med nekdaj strateškima zaveznicama.

Turško ladjo so leta 2010 po vrnitvi v Carigrad sprejeli z navdušenjem.
Turško ladjo so leta 2010 po vrnitvi v Carigrad sprejeli z navdušenjem. FOTO: Reuters

Do pogovora je prišlo ob zaključku obiska ameriškega predsednika Baracka Obame v Izraelu, znano pa je, da so ZDA tudi tesen zaveznik Turčije. Obama je pred odhodom v Jordanijo sporočil, da so ZDA zadovoljne, da so njihovi tesni zavezniki, Izrael in Turčija, izboljšali medsebojne odnose.

Spomnimo, da so izraelski komandosi 31. maja leta 2010 ubili devet turških aktivistov, ki so poskušali na ladji s humanitarno pomočjo prebiti izraelsko pomorsko blokado obubožanega palestinskega območja Gaze. Erdogan je takrat Izrael obtožil državnega terorizma, Ankara pa je znižala raven diplomatskega zastopstva v Izraelu in izgnala izraelskega veleposlanika iz Turčije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
23. 03. 2013 13.54
-1
Morjo mal glumit in eni in drugi,ker so se postavili v isto zavezništvo. Turki po novem podpirajo Izrael v svojih namerah,ker drugače jih NATO ne spustil v EU,katero si pa zelo srčno želijo
mcc
22. 03. 2013 21.19
+3
bravo turkom to je narod !!!ponosni
DedekLakai
22. 03. 2013 17.40
+5
Je verjetno Obama mal pritisnil na Izraelce. Ker si ZDA ne more privoščit, da sta dve najmočnejši sili na bližnjem vzhodu skregani... =)
LIGASWISS
22. 03. 2013 17.37
-1