Tujina

'Mračni' zaključki varnostne konference v Münchnu: 'Čaka nas še veliko dela'

München, 18. 02. 2018 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Razprave v zadnjih dneh mi ne vlivajo upanja," je ob koncu tridnevne varnostne konference ocenil predsedujoči Wolfgang Ischinger. Konference se se je udeležil tudi izraelski premier Netanjahu, ki je s seboj prinesel kos domnevno sestreljenega brezpilotnega letalnika, ki naj bi izhajal iz Irana. "Ne preizkušajte naše odločnosti," je sporočil iranskemu zunanjemu ministru.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kritičen do Poljske.
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kritičen do Poljske. FOTO: AP

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je ostro odzval na sobotno izjavo poljskega kolega Mateusza Morawieckija, da so bili med sodelavci nacistov in sostorilci holokavsta tudi Judi. Netanjahu, ki se udeležuje varnostne konference v Münchnu, je te besede označil kot "nezaslišane".

Kot je še dodal Netanjahu, kažejo na "nesposobnost razumeti zgodovino" in "pomanjkanje občutka za tragedijo našega naroda".

Kasneje je Netanjahu po navedbah svojega kabineta še po telefonu osebno govoril s poljskim kolegom in mu ponovil, da so bile njegove sobotne izjave nesprejemljive in neutemeljene, saj da "ni nobene osnove za primerjavo dejanj Poljakov in Judov med holokavstom".

V Varšavi so medtem skušali sanirati škodo. Tiskovna predstavnica Morawieckija Joanna Kopcinska je tako zatrdila, da sporne izjave nikakor "niso bile namenjene zanikanju holokavsta ali kakršnemukoli pripisovanju krivde judovskim žrtvam holokavsta za to, kar je bil genocid, storjen s strani nacistične Nemčije".

A v Varšavi očitno niso bili uspešni, saj je bil vhod v poljsko veleposlaništvo v Tel Avivu danes prekrit s svastikami in psovkami.

Slabi odnosi med Poljsko in Izraelom

Odnosi med Poljsko in Izraelom so se sicer nedavno poslabšali zaradi sprejetja spornega poljskega zakona o holokavstu, ki prepoveduje označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč, ki so med drugo svetovno vojno delovala na tleh današnje Poljske, za poljska taborišča, in tudi navedbe, da naj bi Poljaki med vojno sodelovali z nacisti pri iztrebljanju Judov.

Zakon je nemudoma sprožil proteste Izraela, saj da odpira vrata za zanikanje prave zgodovine. Med drugim naj bi omogočal kazenski pregon preživelih holokavsta, ki bi na primer pričali o sodelovanju posameznih Poljakov pri ubijanju ali pri predajanju Judov Nemcem. V Varšavi sicer zatrjujejo, da ni tako.

Poljski premier je tarča kritik zaradi izjave o Judih in holokavstu.
Poljski premier je tarča kritik zaradi izjave o Judih in holokavstu. FOTO: AP

Kljub kritikam, tudi iz ZDA in Nemčije, sta oba domova poljskega parlamenta ta mesec zakon potrdila. Podpisal ga je tudi poljski predsednik Andrzej Duda, s čimer je zakon stopil v veljavo, a ga je obenem poslal v presojo ustavnemu sodišču, ki bo zdaj imelo končno besedo.

Morawiecki je v soboto v Münchnu odgovarjal na vprašanje nekega izraelskega novinarja, ali bi bil v skladu z novim zakonom nekdo, ki bi izjavil, da so bili med Poljaki sodelavci nacistov in sostorilci pri holokavstu, na Poljskem obravnavan kot zločinec.

Premier je novinarju odgovoril, da seveda ni tako in da nekdo, ki bi dejal, da so obstajali tudi poljski sostorilci, nikakor ne bi bil kaznovan in obravnavan kot zločinec. Kot je nadaljeval, so poleg nemških krivcev obstajali tudi poljski – tako kot tudi judovski, ruski, ukrajinski in še kateri.

Netanjahu ostro nad Iran

Netanjahu je na konferenco prinesel tudi kos domnevno razstreljenega brezpilotnega letalnika, ki naj bi izhajal iz Irana. "Gospod Zarif, spoznate to? To je vaše. Lahko ga nesete nazaj tiranom v Teheran s tem sporočilom - ne preizkušajte naše odločnosti," je dejal iranskemu zunanjemu ministru.

Netanjahu je na konferenco prinesel kos domnevno razstreljenega brezpilotnega letalnika.
Netanjahu je na konferenco prinesel kos domnevno razstreljenega brezpilotnega letalnika. FOTO: AP

Predmet, ki ga je med govorom na konferenci držal v roki Netanjahu, je po njegovih besedah dokaz iranske agresije zoper Izrael. Iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa v času govora ni bilo v dvorani.

Po besedah Netanjahuja je Iran prejšnji teden brezpilotni letalnik poslal v Izrael iz Sirije, tam pa so ga sestrelili. "Iran še vedno predstavlja veliko nevarnost," je poudaril in navedel, da iranske oblasti širijo svoj vpliv na Bližnjem vzhodu in pri tem stalno "prestopajo meje". "Takoj ko bo Iran imel na razpolago jedrsko orožje, ga ne bo več mogoče kontrolirati," je dejal.

Iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa ni bilo v dvorani.
Iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa ni bilo v dvorani. FOTO: Reuters

Kot je še povedal Netanjahu, bo Izrael po potrebi ukrepal proti Iranu, ne le njegovim zaveznikom na Bližnjem vzhodu, saj ta predstavlja največjo grožnjo svetu. "Izrael ne bo dovolil režimu, da nam zavije zanko terorja okoli vratu," je dejal.

Sirska vojska je 10. februarja sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je nad sirskim ozemljem napadlo sisteme sirske zračne obrambe in iranske cilje, ki so del iranske vojaške navzočnosti v Siriji. Izrael se je s tem napadom odzval na vstop iranskega drona iz Sirije v izraelski zračni prostor. To je bil najhujši incident med Izraelom in Iranom po začetku vojne v Siriji leta 2011.

Zarif pa je obtožil Izrael "vsakodnevnih vdorov na ozemlje Sirije in Libanona". "Celoten govor (Netanjahuja) je bil namenjen izognitvi temu vprašanju," je dejal. "Kar se je zgodilo v zadnjih dneh, je to, da je bila okrnjena tako imenovana nepremagljivost (Izraela)," je izpostavil.

Predsedujoči varnostni konferenci v Münchnu pogreša konkretne predloge

Predsedujoči Münchenski varnostni konferenci Wolfgang Ischinger je ob koncu tridnevnih razprav v bavarski prestolnici povlekel mračen zaključek. Slišali smo, kaj je na svetu narobe, kje so nevarnosti in čemu se je treba izogniti, nismo pa slišali dovolj konkretnih predlogov v smeri boljše prihodnosti, je ocenil.

"Čaka naš še veliko dela," je v zaključnem govoru povedal Ischinger.

V Münchnu poteka varnostna konferenca. Poročilo, ki so ga pripravili ob tem, kaže, da prihaja novo obdobje negotovosti, predvsem ob naraščajočem rivalstvu med ZDA in Severno Korejo ter Savdsko Arabijo in Iranom. A ne glede na vse bi moral glavni dejavnik, ko države analizirajo varnostna tveganja, ostati podnebne spremembe, še kaže v poročilu.

Letošnja konferenca je potekala pod geslom 'Do roba - in nazaj?' in predsedujoči je upal, da bo po njenem zaključku ta vprašaj lahko umaknil. A je razočaran ugotovil, da to ni mogoče. "Razprave v zadnjih dneh mi ne vlivajo upanja," je dejal. Pogrešal je predvsem več besed o tem, kaj konkretno bodo vlade držav naredile za zagotovitev miru.

Kot ocenjuje nemški portal Deutsche Welle, evropski voditelji v Münchnu niso uspeli pokazati enotnosti glede tega, kakšno skupno varnostno politiko potrebuje EU. "Kaže, da se evropski voditelji strinjajo, da je potrebna skupna varnostna politika EU. Na Münchenski varnostni konferenci so ministri in visoki predstavniki različnih evropskih držav predstavili svoje predloge in vizije, kako zavarovati unijo v vedno manj varnem svetu. A kako je mogoče doseči enotnost, če države tako različno pojmujejo varnostna tveganja in dajejo v ospredje svoje lastne nacionalne interese," je zapisal njihov novinar Lewis Sanders.

Obrambna ministrica Katičeva z estonskim kolegom o sodelovanju na obrambnem področju

Na konferenci je okoli 500 politikov in strokovnjakov razpravljalo o konfliktih in krizah v svetu. Iz Slovenije se je dogodka udeležila obrambna ministrica Andreja Katič, ki se je ob robu neformalno pogovarjala s številnimi obrambnimi ministri in drugimi udeleženci konference. Kot so sporočili z ministrstva, se je na bilateralnem delovnem srečanju srečala z estonskim obrambnim ministrom Jürijem Luikom. Pogovarjala sta se o dvostranskem sodelovanju med državama na obrambnem področju ter o obrambnem sodelovanju v okviru zveze Nato in EU.

Ministrica Katič je estonskega kolega seznanila z namero, da se bo Slovenija pridružila Natovemu centru odličnosti za kibernetske grožnje, ki deluje v Estoniji, in mu ponudila možnost usposabljanja za usmerjevalce združenih ognjev ter možnost vključitve Estonije v Natov center odličnosti za gorsko bojevanje, ki deluje v Sloveniji.

Konferenco je tudi letos spremljal miren protest. Okoli 2000 protestnikov se je zbralo na münchenskem trgu Karlsplatz in se nato s slogani "nikoli več vojna", "ukinite Nato" in "v vojni ni zmagovalcev" mirno sprehodilo skozi peš cono proti trgu Marienplatz, ki leži nedaleč od prizorišča konference. Po navedbah policije se je število udeležencev z začetnih tisoč povečalo na okoli 2200, incidentov pa ni bilo.

Shodu so se pridružili tudi nekateri Kurdi, da bi protestirali proti turškemu posredovanju v kurdski regiji Afrin na severu Sirije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
19. 02. 2018 11.08
+0
Bravo Izrael. Kar tako korajžno naprej.
iGURT
18. 02. 2018 21.44
+11
So vprašali ZDA kdaj mislijo spokat iz Sirije, kjer so proti vsem mednarodnim zakonom, brez povabila, povrhu pa so še okupirali del države, spet.
nightifly
19. 02. 2018 15.53
+0
ni_mi_vse_eno
18. 02. 2018 20.57
+3
Ne zanikam, da so bila koncentracijska taborišča. Bile so bolezni, lakota, bilo je prisilno delo, omejeno gibanje (zapor), vendar mislim, da načrtnega pobijanja v plinskih celicah s Zyklon B ni bilo. Plin se je uporabljal za iztrebljanje uši (zato tudi britje). Glej: Auschwitz Typhus Delicing Procedure. Mnogi še niste slišali, da je bil v Auschwitzu bazen (Auschwitz swimming pool), mnogi še niste slišali, da so angleži igrali nogomet s pazniki. (Auschwitz football team), mnogi še niste slišali pričevanj zaprtih (Auschwitz Truthers Speak Up !!!). Mladi jud po imenu David Cole hoče izvedeti resnico, ali so v Auschwitzu plinske celice, le kaj odkrije? (David Cole in Auschwitz full documentary 1992). Število 6 miljonov mrtvih judov se ponavlja v medijih (časopisih... ) veliko pred pred drugo svetovno vojno (SIX MILLION JEWS 1915 1938 HD). Rdeči križ je naredil poročilo umrlih v vseh koncentracijskih taboriščih in odkril, da jih je umrlo 271,301. (red cross death camp records). Živelo znanje. Spoznajmo, da nam ti privatniki posojajo potiskane papirčke za dolg in obresti na obresti. Zadolžili so vse države sveta in zasužnjili z davki, ki gredo za plačilo tega dolga. Zgodovina nas uči, kako in zakaj so ravno judje postali svetovni bankirji. Glej: Ascent of money. Zato verjemi, kar ti propaganda prodaja vsakodnevno, le ne sprašuj se, zakaj so vse države zadolžene in komu so dolžne. Ne sprašuj se, kako denar nastaja in kdo ga ustvarja iz nič? Ne sprašuj se, zakaj mora gospodarstvo eksponentno rasti (2, 4, 8, 16 ... ) če želimo, da gospodarstvo preživi. Ko se rast ustavi, je kolaps. Glej: Dr. Tainter; Collapse of Complex Societies. Živelo znanje za vedoželjne in živela svoboda verjetja za tiste, ki ne želijo znanja.
Uporabnik113189
18. 02. 2018 22.58
+0
nimam besed, predlagam da preizkusiš to sredstvo za uši na sebi in svoje znanje izboljšaš..
nightifly
19. 02. 2018 16.00
-3
ni_mi_vse_eno..... midva sva se prijela ze ono dan ,ko ste na vsak nacin skusal ,in kot vidim se vedno poskusate spreobrniti zgodovino in resnico o takratnih dogodkih . Ne vem , ali ste v resnici psiholosko stabilna oseba , ali pa ste placan ,da tako pisete . Normalen clovek , ki teh grozot ni pretrpel , si lahko na podlagi vseh polno dokumentiranih in verodostojnih podatkov ustvari svoje mnenje ,ki sigurno ne odstopa od ogromne vecine vseh ostalih ,ki danes izpricujejo to isto resnico. Zato vas se bolj zanicujem , ker skusate izkriviti resnico trpljenja desetin ,stotin milionov ljudi po Evropi in svetu . Sprasujem se ,ce morda niste oseba ,ki bi morala biti zaprta kje na varnem . Skod, da obstajajo taki kot ste vi . Veste , dobvolj je samo en film ,pa padejo vse vase teorije in vase ogabno pisanje v Nic .
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2018 18.01
+3
Poglej moje vire in komentiraj. Je res ali ni res, da so imeli svoj denar? Je res, ali ni res, da so imeli orkester? Je res ali ni res, da so igrali nogomet? Če pa ti več nekaj več, potem pa kar na dan z viri. Povej katere knjige bereš, katere filme gledaš. Dejstva so neizpodbitna in si jih lahko pogledaš, zato sem navedel vse vire, da si jih boš lahko pogledal in spoznal tudi sam. Če nekdo govori, da je trava modra in nebo zeleno ni zadeva nič ogabna, ker vsi vemo kaj je res in človek, ki bi trdil take neresnice bi lahko bil neveden ali barvno slep, nikoli ogaben. Zato živela resnica in živelo iskanje resnice, imaš pa poplno svobodo, da vejameš karkoli želiš. Trpljenja mnogih ne izničim s tem, če rečem, da ni bilo načrtnega pobijanja, ampak ga povečam. Načrtno pobiješ žival, da se ne ne muči. Ti ljudje pa niso imeli take milosti, ampak so trpeli lakoto, trpeli tifus in umirali na obroke. Načrtnega umiranja v plinskih celicah žal ni bilo.
kolbek460
18. 02. 2018 20.45
+6
Judje so lahko tiho ,saj njihova početja govorijo same zase že par tisoč let ,,
tali?ni tom
18. 02. 2018 19.53
+6
o tem da država postane grožnja vsetu ko pridobi jedrsko orožje je neposredno dokazala amerika! takoj ko ga je dobila je zravnala z zemljo dve mesti na kitajskem! kot zanimivost,še nobena druga država na svetu ki ima jedrsko orožje ni razen amerike nikogar napadla z njim! z vključno s korejo in po moje ga ma tut iran,pa da mir! le američani nonstop grozijo z njim!
Pokerash89
19. 02. 2018 08.55
+1
na kitajskem? Kaj komentiraš, če še kitajske pa japonske ne ločiš...
proofreader
18. 02. 2018 19.51
+5
Iran mora čimprej dobiti jedrsko orožje, da se ponovno vzpostavi ravnovesje. Sedaj si Izrael preveč upa in vdira v sosednje države.
tedoVV2HCmedo
18. 02. 2018 19.41
+5
Netanjahu je tudi diktator Izraela, on je stalno tam predsednik.
Mega100
18. 02. 2018 19.35
+0
Ja 24 ur pljuvajo proti Netanjaha in proti Trumpu. Sej vemo vsi da 24 ur novice pišejo pristransko. Ker 24 ur in vsi ostali mainstream mediji so v lasti elite Rothschilda, Rockenfellera, Goldsmitha, JP Morgan...itd...Ta elita pa itak ne mara ne Netanjaha in ne Trumpa...in stalno pljuva čez njih dva....nič novega.
rossi66
18. 02. 2018 19.31
-4
Rivalstvo med ZDA in S Korejo? Pa dajte bodite no resni!! Rivalstvo je med dvema enakovrednima akterjema... Debelinkov peskovnik americani zravnajo z zemljo za zajtrk...
Mega100
18. 02. 2018 19.37
+8
Ja potem pa Kitajci in Rusi naredijo problem Ameriki..
tedoVV2HCmedo
18. 02. 2018 19.43
-3
Kdo ve.... Kitajska in Rusija imata sedaj kapitalističen bančni sistem in če bi se spravili na Ameriko, bi Bilderbergi finančno napadli Rusijo in Kitajsko. Obe državi bi kmalu bankrotirali. Za ameriško oblast, ki je glavni delavec Bilderbergov, sta glavna diktatorja samo še šefa Irana in S. Koreje, ker te dve državi nimata kapitalističnih bank.
Razumnež
18. 02. 2018 19.15
-6
Dobr je Netanjahu napeesdil Irance.... DOBRO !!! :)))
Kalymero
18. 02. 2018 18.40
+3
Pa se zavedate, kdo so izraelci?
HorstWiesel
18. 02. 2018 19.05
+9
tedoVV2HCmedo
18. 02. 2018 19.47
+9
Isti kot Arabci, imajo podobno pisavo, oboji pišejo iz desne proti levi, govorijo podobno. Razlika je samo vera.
Mogočnež
18. 02. 2018 20.02
-5
Obljubljena dežela in edina demokratična država na bližnjem vzhodu
MavritoGazarinni
18. 02. 2018 18.32
+7
Vsem genijem.Če želite vedeti gdo meša fek..lije,ustvarja vojne,poglejte samo gdo pri tem profitira,ima dobiček,dobi državo,se širi na druga ozemlja..ne rabiš biti raketni znanstvenik,da prideš do spoznaje.
nikhrast
18. 02. 2018 19.13
-1
DAEMONIUM
18. 02. 2018 18.05
+9
Pa saj ni kaj dosti debatirati, stvar je jasna, 8 milionckov Izraelcev drzi v sahu 100 milonov kameltrajberjev, njegovi drzavljani pa imajo najboljsi standard na tem obmocju. Palestinci pa razen razplojevanja ne obvladajo nicesar, ce pa ze kaj naredijo pa naredijo v okolju izraelske drzave. Konferenca naj bi raje odgovorila na vprasanje kako bo starajoca Evropa s povprecno starostjo prebivalstva 40 let odgovorila na pritiske Afrike kjer je starost prebivalstva 20 let zato tega vdora migrantov ne bo nikoli konec v Evropi pa nihce ne ve kaj in kam z njimi?
HorstWiesel
18. 02. 2018 19.02
+6
Kaj misliš, v čigavem interesu je, da evropo preplavljajo migranti? Zakaj na zunanjih mejah eu ne postavimo nato?
tedoVV2HCmedo
18. 02. 2018 19.48
+5
NATO je enaka stvar kot naš javni sektor. vsi tam imajo velike plače, ne delajo pa ničesar.
Uporabnik113189
18. 02. 2018 17.55
+8
Prebiram komentarje, pa nikakor ne morem doumeti, kaj se dogaja z ljudmi. Kot da so brez glave, brez zavesti, slepi tavajo po ulicah, zombiji bi lahko to stanje poimenoval. Sreča se vsa svetovna politična smetana v München-u in sklepi so "mračni", večina trdi da še nikoli svet ni bil tako blizu vojne kot danes, komentatorji pa se prepirajo o preteklosti.. Prihodnost je ogrožena, ta ni vredna naše pozornosti?
Frane Šajn
18. 02. 2018 17.48
+8
Le kaj naj človek pričakuje od Ameriških marionet ne se čudit!!!!
bb5a
18. 02. 2018 17.44
+13
In zarad holokavsta, ki je bil 70 let nazaj imajo danes pravico srat po vsemu in se vtikati v vse?
dannyer
18. 02. 2018 17.12
+8
pravno ima prav tukaj je še zda in eu ki kršita mednarodno pravo
proofreader
18. 02. 2018 16.50
+2
Bibi gre kmalu v zapor.
spletni Kritik
18. 02. 2018 16.36
-9
Eeeeh Izrael zbije vse sosede pa še kakega za zraven :) In to se kamelojahači zavedajo še pa še malo! In še nekaj, nihče več ne bo imel jederskega orožja! jasno!? Še najmanj arabec ali perzijec!!!!
proofreader
18. 02. 2018 16.48
+13
Tudi Izraelu ga je potrebno vzeti, ker se je izkazal kot nevaren.
Jimi1
18. 02. 2018 17.27
-2
Ga pa se ni uporabil v času 3 desetletij # bil je pa že 2 x napaden od Arabcev....
white31
18. 02. 2018 17.34
+0
no ti se malo preveč ceniš a sam si iz države kameltrajbarjev...med njimi :)
HorstWiesel
18. 02. 2018 19.04
+3
mah,teli židi bi kratko potegnilda jih amerika ne brani in zalaga z vsem možnim orožjem
JApajaDAja
18. 02. 2018 15.16
+2
se bojim,da bo bih (zopet)kmalu postala nova gaza...preveč vmešavanja srbije in Urvacke v državo bih o usa raje ne bi!!
korintos23
18. 02. 2018 15.25
+0
JApajaDAja
18. 02. 2018 15.28
+2
ja, "baje ne"! pol hrvatije je Urvatov iz Urcegovine!