Tujina

FOTO: Hamas poziva k vstaji proti Izraelu

Gaza, 27. 12. 2008 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V napadih izraelskih sil na Gazo se je število žrtev povzpelo na 225, vsaj 700 ljudi je ranjenih. Izrael je napovedal okrepitev operacij, izključeno ni niti posredovanje kopenskih sil. Vodja gibanja Hamas je pozval k tretji intifadi - vstaji proti Izraelu.

Gibanje Hamas in druge palestinske skupine so že pozvale k maščevanju. Vodja Hamasa Kaled Mešal je Palestince pozval k začetku tretje intifade - vstaje proti Izraelu. "Pozivam vas, da proti sionističnemu sovražniku začnete tretjo vojaško intifado." Palestinci so ogorčeni in Izrael obtožujejo masakra nad njihovim narodom. “Ne bomo pokleknili, razen pred bogom!” je bojevito sporočilo poslal predstavnik Hamasove vlade v Gazi.

Izraelska vojska je odgovorna za najhujše bombardiranje Gaze v zadnjih 40 letih. Izrael vztraja, da je napadel cilje vladajočega skrajnega gibanja Hamas, palestinske oblasti pa poudarjajo, da je večina žrtev civilistov.

Napadi so se začeli okoli poldneva. Izraelske sile so z letal in helikopterjev na območje Gaze izstrelile več deset raket. Cilj napadov so bi bile policijske postaje v rokah skrajnega gibanja Hamas, ki ima oblast v Gazi. Predstavnik izraelske policije je potrdil, da so večino uničili. Prav tako naj bi bilo močno poškodovano pristanišče, porušene so številne stavbe, nad mestom pa se vije gost črn dim.

Po trditvah zdravstvenih virov je umrlo 225 ljudi, 700 je ranjenih, s čimer je za Palestince ta dan postal najbolj krvav v zadnjih 20 letih. Številni prebivalci med ruševinami iščejo svojce, bojijo se, da se bo število žrtev še povzpelo.

Območje Gaze, eno najgosteje naseljenih na svetu, je zaradi številnih napadov uničeno, ljudje pa živijo v bedi tudi zaradi zaprtih mej.
Območje Gaze, eno najgosteje naseljenih na svetu, je zaradi številnih napadov uničeno, ljudje pa živijo v bedi tudi zaradi zaprtih mej. FOTO: Reuters
Operacija se nadaljuje in po potrebi se bo še okrepila. Boj bo dolg in težak, vendar pa je prišel čas, ko se je treba odzvati in boriti. Ehud Barak, izraelski obrambni minister

Samo napad na poveljstvo policije v Gazi naj bi bilo zahteval 40 življenj, saj so prav takrat imeli slovesnost ob zaključku izobraževanja. Med ubitimi so tudi vodja policije Tavfik Džaber, vodja varnostne službe in guverner osrednjega dela območja Gaze. O žrtvah poročajo tudi iz begunskih taborišč Kan Junis in Rafa na jugu območja Gaze. Tam je bilo ubitih več kot 20 ljudi, na desetine je ranjenih.

Napadli "teroristične cilje"

Izraelska vojska je sporočila, da so napadli "teroristične cilje", pomočnik obrambnega ministra Ehuda Baraka pa je dejal, da namerava Izrael vojaški pritisk na Gazo še stopnjevati.

Hamas je odgovoril z novim raketiranjem izraelskih naselbin, pri čemer je umrl nek moški. Izraelu so zagrozili z maščevanjem, ne izključujejo niti možnosti samomorilskih napadov.

Odgovor na raketiranje

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Zračni napad naj bi bil odgovor na raketiranje izraelskih naselij. Samo v petek so namreč Hamasovi skrajneži čez mejo izstrelili okoli deset raket, ena pa je ponesreči zadela palestinsko hišo in ubila deklici, stari 13 in pet let. Pretekli teden se je izteklo šestmesečno premirje, ki ga Hamas ni želel podaljšati. Izraelski premier Ehud Olmert je zagrozil z ostrejšimi povračilnimi ukrepi.

Izrael: Operacija proti Hamasu se bo nadaljevala

"Operacija se nadaljuje in po potrebi se bo še okrepila," je dejal izraelski obrambni minister Ehud Barak. "Boj bo dolg in težak, vendar pa je prišel čas, ko se je treba odzvati in boriti," je dodal.

Pojasnil je, da se je izraelska vojska več mesecev pripravljala na spopad s Hamasom, da bi ta prenehal napadati izraelske civiliste. "To ne bo lahka naloga in bo nekaj časa trajala. Vojna proti terorizmu potrebuje svoj čas," je še dejal Barak.

Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa je dejala, da je vojna edina rešitev, ki je Izraelu na voljo proti Hamasu. "Če so žrtve civilisti, je za to odgovoren samo Hamas," je dodala.

Palestina: Napad je kriminalno dejanje

Palestinski predsednik Mahmud Abas je napade označil za kriminalno dejanje in od mednarodne skupnosti zahteval, naj jih obsodi. Prvi je to storil Egipt, medtem ko je visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Javier Solana pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Zunanji ministri Arabske lige so se že dogovorili za izredni sestanek, iz Bele hiše pa so Izrael pozvali, naj se v prihodnje izogiba civilnim žrtvam.

Zračni napad na Gazo
Zračni napad na Gazo FOTO: Reuters

Voditelji EU, Rusije, Egipta in Arabske lige so že ostro obsodili današnje nasilje na Bližnjem vzhodu. Predstavniki držav so si v svojih odzivih enotni, da morata Izrael in gibanje Hamas takoj prenehati s sovražnimi aktivnostmi in vzpostaviti premirje.

Tudi predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, je pozval tako gibanje Hamas kot tudi Izrael naj prenehata s sovražnimi aktivnostmi. "Predsednik je izrazil globoko zaskrbljenost nad stopnjevanjem nasilja na jugu Izraela in na območju Gaze. Ob tem je ostro obsodil tako neodgovorno izzivanje, ki je do teh razmer pripeljalo, kot tudi neprimerno uporabo sile," so v sporočilu za javnost zapisali v uradu francoskega predsednika Sarkozyja.

O razmerah na Bližnjem vzhodu sta že govorila tudi ameriški predsednik George Bush in državna sekretarka Condolezza Rice.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johdroe je medtem pozval Izrael, naj se pri napadih na Hamasove cilje poskuša izogniti žrtvam med civilisti. Ob tem je opozoril, da je za prenehanje nasilja nujno, da z raketnim obstreljevanjem preneha tudi Hamas.

Pozivom k prekinitvi ognja se je pridružila tudi Rusija. "V Rusiji verjamemo, da je potrebno takoj ustaviti nasilje na območju Gaze, ki je že zahtevalo številne smrtne žrtve in trpljenje na strani Palestincev," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
29. 12. 2008 15.00
SloVeNeT No ja no maš prav z letnico 5700 pr.nš. Jaz sem samo govoril o kulturi,... Drgač pa Judež je bil izdajalec,tukaj ni dvoma. Saj jaz nimam nič proti židom,samo zgodovino sem komentiral,da bi drugi bolje razumeli spor in to da so židje živeli na tem območju že prej pa so bili pregnani. Res pa je tudi da so židje narod ki jim pripisujejo najvišjo inteligenco med vsemi na svetu. Torej če se to uporabi v dobre namene je vredu. Marsikateri sedaj pa tudi v preteklosti ni maral žida,ker mu je zavidal uspeh. Sedaj je bolje ko so nasvojem teritoriju,prej ko so pa bili razkropljeni po svetu so pa zasedali vodilna mesta povsod in imeli monopol nad bančnim poslovanjem(in kdor ima denar ima moč),zato tudi razumem tiste ki jih ne marajo.
SloVeNeT
29. 12. 2008 14.19
glede hamasa in palestincev pa so si sami krivi, kaj pa raketirajo izrael, mislm k da bi pljuvu v medveda in pol k bi te poču bi pa joku zakaj te napada, idioti....
SloVeNeT
29. 12. 2008 14.17
jezus sploh obstajal ni ( zeitgeist, da se ne bomo za brezveze pregovarjal).... ti zogby pa ne vem kje si dobu številko 3000, če judaizem več kot obstaja 5700 let... za judež ki praviš da je izdajalec, pa ti lahk rečem, če gremo verjet v pravljico o jezusu mu je blo namenjeno da umre za druge ljudi, to je bil načrt že od začetka, tko da je bil judež- izdajalec, žrtveno jagnje, ker nekdo ga je moral izdati, sam itak je pravljica za ljudi, ki se nočejo izobrazit, ki ne iščejo odgovorov, ampak se zadovoljijo s prvo stvarjo, ki jim pride na pot... za bohotenje bogastva židov so pa vsi krivi še iz zgodovine, če veš niso židje smeli posedovati nepremičnine, niso smeli poslovati, edino kar so mel je bil denar in so ga začel posojati, kaj boš pa druzga in postal so najboljši v zbiranju denarja, sam to so si ljudje sami prinesl nase, človek se mora znajti...
zogby
28. 12. 2008 23.01
Kar se pa tiče tega spora je pa zakompliciran do konca!!!! Če človek gleda bližnjo zgodovino se mu hitro porodi.da so židje okupatorji \"svete zemlje\",saj so tam prej živeli Palestinci(to so dejansko Arabci,kot vsi ostali na Bližnjem vshodu) in Islam je bil izpodrinjen,ko je pa tam prej obvladoval kar od leta okoli 622,ko se je začel širiti Islam. Prej pa naj bi bilo to ozemlje prazno,brez kakršne koli vere? Dejansko se začne vse pred pribl.3000 leti ko so judje ustanovili svojo civilizacijo in kulturo. In to je trajalo do zasedbe \"svete dežele\" s strani Rimljanov in le ti so ubili(križali in mučili) JEZUSA KRISTUSA s pomočjo židov. Zato tudi izraz \"judež\" ki pomeni izdajalec ni zastonj! In nedolgo zatem so Rimljani povsem \"skesani\" nad tem da so ubili,mučili tako velikega in svetega moža sprejeli religijo ki jo je učil sam Jezus.To je bilo Krščanstvo. In ker podobnega niso storili Judje so \"sveto deželo\" okupirali pregnali vse prebivalce z nje ter ustanovili provinco ki se je imenovala Palestina-rimska provinca. Judje so se nato razkropili po svetu in naselili predvsem v Evropi,severni Afriki in Aziji. In ko so leta minevala se je razvila nova kultura Islam leta 622 in preplavila tamkajšnje območje. Sledile so Križarske vojne in vse do bližnje zgodovine ko je nastala država IZRAEL( v hebrejščini to pomeni \"naj vlada\") Tako da je težko reči kdo ima prav kjer imajo \"stičišče\" tri religije(židovska,krščanska in islam) Kar se pa tiče zavezništva ZDA-Izrael naj vam pa povem da po koncu 2.svetovne vojne nihče ni bil na strani Izraela ne ZDA ne Sovjetska Zveza,saj sta oboji apelirali na Arabce,ki so posedovali ogromne količine nafte in iskali zavezništvo z njimi. Uspešnejši so bili komunisti ki so dobili podporo večine arabskih držav z izjemo S.Arabije(npr:Egipt,Libija,Alžirija,Sudan,Jemen,Om... tudi Iran,...) in zato so ZDA kot \"poraženke\" natečaja \"dobile\" Izrael. In obe strani so svojim zaveznikom pošiljale orožje.Za obrambo,ker tista stran ko bo nadzorovala ta teritorij ima v žepu NAFTO! Dejansko bi bila najboljša rešitev prenehanje sovražnosti in mir,kar bo pa težko doseženo! Pa še to Jezus je vsem vse oprostil in če on to zmore zakaj nebi še mi :)
tiptronic
28. 12. 2008 22.16
Te ameriške in izraelske morilce je nekako treba zbrisat iz obličja zemlje!!!
DuskoDugousko
28. 12. 2008 22.04
Izraelci držijo v šahu vse države sveta vključno z ZDA in prav zaradi tega bojo v ZDA dobili po glavi.Verjetno so že tarče izsiljevanja judov saj so v orožarskem poslu dokaj odvisni od Izraela (verjeli ali ne).Situacija je sledeča: muslimani v Izraelu trpijo vsa ponižanja zaradi zgodovinskih napak vodilnih sil.Sem 100% prepričan da je vsak musliman na svetu žejen izraelske krvi zaradi tega spora.Judov je približno 14 mio. muslimanov pa čez milijardo.Pakistan ima jedrsko orožje in je pravtako sit Izraela.Iran je v fazi preizkušanja jedrske bombe kar pomeni da se Izrael pod nobenim pogojem ne bo izvlekel. Vse to je izraelsko-ameriška kampanija proti muslimanom, saj vedo, da je Islam najhitreje rastoča religija na svetu. Samo muslimana označijo za \"islamskega terorista\". Ko ETA izvaja terorizem se ne omenjajo \"katoliški teroristi\", ko se je izvajal terorizem za severno irsko ni nihče rekel da je to izvedel \"protestantski terorist\", ko so srbi izvajali genocid nad nesrbskim prebivalstvom v BIH, niso bili omenjeni kot \"pravoslavni teroristi\".Terorizem je mednaroden in ne temelji na religiji.
angelgabriel
28. 12. 2008 21.50
to kar izraelci delajo je katastrofa in sramota za celi svet. če kak palestinc ubije kakega žida je takoj terorist , k pa oni ubijajo na stotine palestincev pa nobeden nič. sram naj jih bodi!!!
sencasrca
28. 12. 2008 21.17
Verjemite mi imel sem ze dosti opravka z njimi to so podlezi,prevarantje,grabezljivi in ker se zgodovina ponavlja imamo zdaj podobno situacijo kot jo je imela nemcija v 30-letih ko so zidje obvladovali njihovo gospodarstvo sedaj pa je to na globalni ravni.Vse kar je povezano z globalizacijo in big brotherjem lahko pripisemo judom.
inna@volja.net
28. 12. 2008 17.11
OROZNICA RUPLOV PLAN ZA OBNOVO GAZE !! RUPLOVO GIBANJE RUPEL=HIGHLANDER DOBI PRAVICO ZA UVOZ POSEBNEGA TIPA KAVE KI SE BO IMENOVALA RUPELCHEAPSTACUNAKAFFE TO BO OMOGOCALO BAJNE ZASLUSKE GIBANJU KI TEMELJI NA NEISKORISCANJU ! UVEDLI BOMO TUDI PROSTO PRODAJO OROZJA IZRAELSKEMU LJUDSTVU PO VZORU USA , SAJ LE TAKO SE BODO NEKATERI DRZAVLJANI POCUTILI VARNE: UVEDLI BOMO TUDI SISTEM SODISC BREZ SOJENJA PO SISTEMU KI JE ZE V PRAKSI V GUANTANAMU , KER TA SISTEM OMOGOCA HITRO RESEVANJE ZASTARALIH PROBLEMOV IN TUDI PRINASA VISOKO RAVEN CLOVEKOVIH PRAVIC ! ZA PODPORO SE VSEM ISKRENO ZAHVALJUJEMO !
inna@volja.net
28. 12. 2008 16.55
PRISTASI RUPLOVEGA GIBANJA ZA PRAVICNOST (RUPEL=HIGHLANDER) SE INTENZIVNO POGAJAJO .Z NOVO USTANOVLJENIM GIBANJEM RUPEL THREE MERILA DA BI SE DOSEGEL CONSENZUS GLEDE OBNOVE GAZE ! V GIBANJU RUPEL=HIGHLANDER SO STALISCA JASNA PALESTINCEM BODO OMOGOCILI PRAVICE DO VSTOPA V KLUB STROSKOPLACEVALCEV, TER MOZNOST OMEJENEGA GIBANJA NA OBMOCJU CELE PALESTINE ! V GIBANJU RUPEL THREE MERILA TEMU NASPROTUJEJO SAJ MENIJO DA BI MOGLI PALESTINCI PRED TEM PODPISATI PRIDRUZITVENI SPORAZUM ! PREDEN BI UZIVALI UGODNOSTI PLANA GIBANJA RUPEL=HIGHLANDER. SICER POGAJANJA SE POTEKAJO IN JAVNOST BO OBVESCENA PRAVOCASNO.
Sadjar
28. 12. 2008 16.02
mojcacoh 5 zvezdic za to kar si napisala
zogby
28. 12. 2008 16.00
Nevem ampak zdi se mi zanimivo: tiskovni predstavnik ZDA in pa zunanji minister Hrvaške imata zelo podobni imeni! ZDA HRVAŠKA Gordon Johndroe Gordan Jandrokovič
pureblood
28. 12. 2008 15.33
dragi miki88 če te je pa sram pa pet žvet k strpnim muslimanom pa ne nam tuki v sloveniji težit
miki88
28. 12. 2008 15.24
Sramote za nepismene in neizobrazene kot tale Mojca. Verjetno bi se bolj ujela v kaksni vaski gostilni z vaskimi kmeckimi fanti ali pa s starimi pijanci.To je njen nivo. SLOVENSKI MUSLIMANI NIMAJO NIČ IN ČISTO NIČ S TEMI EKSTREMISTI Z BLIŽNJEGA IN DALJNEGA VZHODA!!!!!! SLOVENCI SO TUDI MUSLIMANI, KOT KATOLIKI, PROSTESTANTI, PRAVOSLAVCI, JUDJE.... SRAM ME JE VČASIH KER SEM SLOVENEC
inna@volja.net
28. 12. 2008 14.33
PO KOSILU JE OPTIMIZEM V RUPLOVEM STABU NA NAJVISJI RAVNI ! DR. RUPEL JE SAM PREDLAGAL SRECANJE ZVISOKIMI PREDSTAVNIKI UNICEFA DA BI SE VSKLADILA POMOC TAM KJER JE NAJBOLJ POTREBNA ! IN SICER IZRAELSKI VOJSKI NAJ BI SE NAMENILO 99.9 % POMOCI V OBLIKI BOMB IN RAKET . 0,1% PA PALESTINSKEMU LJUDSTVU V OBLIKI MLEKA V PRAHU. ODOBRAVANJA SLEDIJO IZ CELEGA MODERNIZIRANEGA SVETA
pureblood
28. 12. 2008 14.19
anonimnesh se opravičujem, tam ležijo
anonimnesh
28. 12. 2008 14.17
mogu bi rect da so najbolsi muslimani tm okrog srebrenice,
pureblood
28. 12. 2008 14.16
najboljš muslimani na svet živijo na potočarih al okol srebrenice tisti so prav dobri, takih bi moral bit več.
anonimnesh
28. 12. 2008 14.10
mojca sej se ni treba podpisovat... mislm sej si upravicena ce ti sede... sam a vesh itaq pise mojca coh tko da je ful nepotrebno :D
anonimnesh
28. 12. 2008 14.07
Koran 2, 147 : Resnica prihaja od Gospoda, zato ne bodi med dvomljivci!