Tujina

Izrael v administrativni zapor prvič poslal judovskega skrajneža, ki je kriv za smrt dojenčka

Jeruzalem, 05. 08. 2015 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Izraelu so zapor brez sojenja ali t.i. administrativni zapor prvič v zgodovini odredili judovskemu skrajnežu, ki je požgal palestinski dom, v katerem je umrl dojenček. Ta ukrep so sicer doslej uporabljali izključno za Palestince.

Izrael je desetletja staro sporno obliko zapora brez sojenja, t. i. administrativni zapor, prvič odredil za domnevnega judovskega skrajneža. Ta ukrep, ki so ga doslej uporabljali le za Palestince, so v Izraelu odredili po ogorčenju zaradi petkovega požiga palestinskega doma, v katerem je umrl dojenček.

Administrativni zapor, ki ga je mogoče brez obsodbe obnavljati vsake pol leta, izhaja še iz časov britanske mandatne Palestine. Ta ukrep omogoča tudi zapor posameznika, ki se ga prepozna kot varnostno tveganje, še preden zagreši zločin, ali tistega, pri katerem ni jasnih povezav z določenim zločinom, doslej pa so ga uporabljali za palestinske osumljence.

A izraelski varnostni kabinet je v nedeljo ta ukrep poleg drugih uvedel tudi proti judovskim skrajnežem, poročajo tuji mediji.

Izraelski obrambni minister Moše Jalon je posledično v torek podpisal odlok o administrativnem zaporu za izraelskega naseljenca Mordehaja Majerja, in sicer zaradi njegove vpletenosti v nasilne dejavnosti in teroristična dejanja v zadnjem času. Izrael se je tako po petkovem požigu hiše na okupiranem Zahodnem bregu, ki je vodila v grozovito smrt palestinskega dojenčka, njegova starša in brat pa so še vedno v kritičnem stanju, očitno odločil odločneje ukrepati tudi proti drugim skrajnežem.

Judovski skrajneži požgali palestinsko hišo, v kateri je umrl dojenček
Judovski skrajneži požgali palestinsko hišo, v kateri je umrl dojenček FOTO: Reuters

Aretirali so še enega domnevnega judovskega skrajneža, vodji skrajne verske skupine pa podaljšali pripor. Nihče izmed trojice sicer ni obtožen neposredne povezave s petkovim požigom palestinskega doma. Poleg tega naj bi običajen zaporni nalog izdali za še nekaj domnevnih judovskih skrajnežev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po petkovem grozovitem nasilju nad palestinsko družino v vasi Duma, ki ga je označil za teroristično dejanje, napovedal ničelno toleranco za skrajneže tako na izraelski kot palestinski strani.

Napad so po poročanju Al Jazeere izvedli judovski naseljenci, najverjetneje iz Dumi bližnje naselbine Male Efraim. Kot na spletu komentira Al Jazeera, se je Izrael petkov napad odločil za terorizem označiti zato, ker se boji, da bi lahko ta incident odprl Pandorino skrinjico vprašanj v zvezi z legitimnostjo projekta gradnje naselbin in te politike nasploh.

Za njim naj bi stali notranjepolitični boji v Izraelu, saj naj bi pred dejanjem izraelska vojska po dolgem oklevanju po nalogu vrhovnega sodišča vendarle uničila dve nezakoniti naseljenski hiši blizu Ramale. Naseljenci pa naj bi z napadom v Dumi želeli pokazati kljubovanje vladi, ki sicer podpira gradnjo naselbin in je nedavno odobrila gradnjo novih naseljenskih stanovanj.

Za tovrstno obsodbo napada pa naj bi se Izrael odločil tudi zato, da bi se v določeni meri razbremenil mednarodnega pritiska, še piše Al Jazeera.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
06. 08. 2015 09.56
-1
Se vidi da so civilizirani, saj sankcionirajo svoje skrajneze.
yarrick
06. 08. 2015 14.15
-1
O daj no daj, ko bodo oni "civilizirani" bo prvi ki bo v arestu netanyahu.on je šele skrajni extremist in ornk provokator oz vojni provokator. Brez njega bi izrael imel pol manj težav kot pa jih ima sedaj...