Tujina

Izrael umaknil detektorje za kovino okrog jeruzalemskega starega mesta

Jeruzalem, 25. 07. 2017 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vlada je umaknila detektorje za kovino okrog svetih krajev v jeruzalemskem starem mestu. Njihova namestitev po napadu na izraelske policiste je namreč sprožila množične proteste in nasilje. Odstranili naj bi tudi kamere, ki so jih v zadnjih dneh namestili na bližnjih mostovih.

"Sprejeli smo priporočila vseh varnostnih organov, da se inšpekcije z detektorji za kovino zamenjajo z varnostnimi inšpekcijami na osnovi naprednih tehnologij in drugih sredstev," je sporočil kabinet premierja Benjamina Netanjahuja in francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je med Palestinci nemudoma izbruhnilo proslavljanje zmage, čeprav še ni jasno, ali se bodo protesti tudi končali.

Po navedbah AFP so delavci detektorje v zgodnjih jutranjih urah že umaknili, odstranili naj bi tudi kamere, ki so jih v zadnjih dneh namestili na bližnjih mostovih.

Odločitev o odstranitvi detektorjev za kovino je izraelska vlada sprejela po srečanju Netanjahuja z jordanskim kraljem Abdulahom II. Jordanija je uradni varuh svetih muslimanskih krajev v Jeruzalemu.

Izraelska vlada se je odločila, da umakne detektorje za kovino okrog svetih krajev v jeruzalemskem starem mestu.
Izraelska vlada se je odločila, da umakne detektorje za kovino okrog svetih krajev v jeruzalemskem starem mestu. FOTO: AP

Izrael je detektorje za kovino okrog območja, kjer sta mošeji Al Aksa in Haram al Šarif ter drugi sveti kraji judovske in krščanske vere, namestil po 14. juliju, ko sta bila v napadu Palestincev ubita dva izraelska policista. Oblasti so to potezo utemeljevale prav z navedbo, da so napadalci orožje za napad 14. julija pretihotapili na območje in nato to orožje uporabili v napadu na izraelska policista. Po namestitvi detektorjev za kovino so izbruhnili protesti v obliki množičnih molitev na ulicah pred vstopom v zavarovano območje. Palestinci so v namestitvi detektorjev za kovino videli nov poskus Izraela, da si zagotovo nadaljnji nadzor nad območjem. Konec preteklega tedna je bilo ubitih pet Palestincev in več ranjenih, Palestinec pa je na Zahodnem bregu ubil tri izraelske priseljence.

Posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod Nickolay Mladenov je v ponedeljek Varnostni svet ZN opozoril, da je treba krizo nujno rešiti do petka, ko je spet glavni molilni dan v tednu za muslimane, ker se bo nasilje nadaljevalo in se lahko razširi tudi dlje od Bližnjega vzhoda.

Izrael je obsodila Arabska liga in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, jordanski kralj Abdulah pa je Netanjahuja v ponedeljek ponovno pozval naj odstrani detektorje potem, ko je v nedeljo pred izraelskim veleposlaništvom v Amanu prišlo do incidenta v katerem je izraelski varnostnik ubil palestinskega napadalca in še eno nedolžno osebo.

Jordanija je vztrajala pri zaslišanju izraelskega veleposlanika, Izrael pa je vztrajal, da ima varnostnik diplomatsko imuniteto. Varnostnik se je nato v Izrael vrnil v ponedeljek, skupaj z ostalimi predstavniki veleposlaništva in najverjetneje potem, ko je bil doseže dogovor med Netanjahujem in jordanskim kraljem o odstranitvi detektorjev za kovino.

V ponedeljek je svojega posebnega odposlanca za Bližnji vzhod Jasona Greenblatta poslal tudi ameriški predsednik Donald Trump.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2realforu
25. 07. 2017 15.15
-2
Izraelci se mi ne bodo smilili nikoli, smilijo pa se mi palestinci katere izraelci morijo vsak dan, palestina, kraj ki je obkrožen iz treh strani z zidom iz četrte pa z strelskim zidom, ko se bo končal ta genocid bom mogoče imel še malo sočutja za izraelce.
Strelja?ko
25. 07. 2017 13.07
+1
Dajte jih nazaj gor, Izraelci.
appollyon
25. 07. 2017 09.22
+2
V mekki imajo tudi detektorje, tukaj se lepo vidi da gre za nasprotovanje vsega izraelskega. Rasisti