Tujina

'Izrael se oborožuje za napad na Iran'

London, 19. 04. 2009 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cilj izraelskega napada naj bi bilo več iranskih jedrskih objektov. Priprave naj bi omogočile napad v nekaj dneh, takoj ko bi zeleno luč prižgala nova izraelska vlada.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: Reuters

Izraelska vojska se po poročanju britanskega časnika The Times oborožuje za obširne zračne napade na iranske jedrske objekte. Priprave naj bi omogočile napad v nekaj dneh, takoj ko bi zeleno luč prižgala nova desno usmerjena izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja, je v soboto poročal The Times, ki se sklicuje na vojaške kroge.

The Times sicer obenem navaja tudi vire iz tajnih služb, ki poudarjajo, da napad na Iran brez dogovora z ZDA ni verjeten. Sicer pa je tudi izraelski predsednik Šimon Peres še v četrtek poudaril, da iranskega vprašanja ne bodo reševali z vojaško silo.

Po poročanju The Timesa naj bi izraelska vojska z dvema vajama civilne zaščite po vsej državi prebivalstvo pripravila na morebiten povračilni udarec Irana. "Izrael želi vedeti, ali lahko njegova vojska v nekaj dneh, če ne urah, napade Iran, če bi za to dobila zeleno luč," se The Times sklicuje na ne podrobneje predstavljene vire v izraelski vojski. Cilj izraelskega napada naj bi bilo več iranskih jedrskih objektov.

Izraelski časnik Haaretz medtem danes poroča, da naj bi Izrael spričo pripravljenosti ZDA za dialog z Iranom dal vedeti, da razpolaga z realnimi načrti napadov. S tem naj bi judovska država jasno povedala, da brez zadovoljive diplomatske rešitve ne bo imela druge izbire, kot je napad.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
20. 04. 2009 23.28
Aja k Japonski kapitulaciji 1945 naj pristavim še,da se je najprej s kapitulacijo strinjal le japonski cesar,ne pa tudi vojaški vrh,ki je v resnici vodil japonsko politiko v tistem času! Šele,na žalost tragični dogodki,so povzročili "spremembo" mišljenja!
Uros321
20. 04. 2009 12.50
In lahko se tu kregamo levo, desno, gor dol, a ne bomo čist nč dosegl. Preprosto dejstvo je, da edine države, ki v zadnjih 50 letih začenjajo vojne, so "napredne, zahodne, miroljubne" države ala Izrael, Amerika,.... Mislim, kje vam je pamet? Gledate, kako Američan in Izraelc pobijata civiliste, ko nora, a ker vam mediji rečejo, da sta onadva v bistvu dobra, kar verjamete.... pa čeprav v isti reportaži vidite, kdo koga pobija. Nor svet.
Uros321
20. 04. 2009 12.47
Kontra-Skids. Le nekaj glede Hirošime in Nagasakija. Japonska je že kapitulirala in je poizskušala doseči premirje z Ameriko, še preden so oni odvrgli bombe. Tu ni šlo za neko smiselno vojaško operacijo, ampak le za testiranje in razkazovanje novega orožja. Popolnoma nič drugega.
svetaKrava
20. 04. 2009 10.44
če imam na izbiro med svetovnim policajem; ZDA, Rusom, Kitajcem, muslimanom se takoj odločim za ZDA. Kdor pa ne ceni to, kar ima danes in da ima nenazadnje tudi pravico, da lahko svobodno blati vse po vrsti, naj se spomni, da na Kitajskem, Rusiji, Iranu te pravice ni. Amen
zupancicevajama@email.si
20. 04. 2009 09.53
Evo kdo je terorist in ekstrem. IZRAEL! Zidi enostavno uzivajo, da so nonstop z nekom v vojni. Kar naj gredo v vojno.Bojim se, da bodo doziveli neprijetno reakcijo vsega sveta...Ze tako jih nihce ne mara.
izbruh@gmail.com
20. 04. 2009 09.42
Za vsakim takih sr**jem stojijo miljarderji, ki so lastniki oborožitvene industrije...
zogby
19. 04. 2009 22.58
JEDRSKI PROGRAM: Jedrsko tehnologijo so najprej odkrili Nemci med 2.SV,ko so opravljali projekt "težke vode" na Norveškem(seveda je bila okupirana) in malo je znano ,da so Zavezniki(predvsem Američani) napadli ta laboratorij,ga zravnali z tlemi,še prej pa zasegli zapiske in podatke ter primerke,ki so že nastajali! "Ugrabili" pa so tudi veliko znanstvenikov,ki so tedaj delali na tem projektu! Po 2.SV vojni so tudi Rusi prišli do podatkov in nekaterih nemških znanstvenikov,ki so ostali pod Sovjetsko okupacijo Vzhodne Nemčije in pridobili Atomsko orožje! Nato so Američani tako tehnologijo prenesli tudi Francozom in Britancem,kot članicama peterice VS! Sovjeti/Rusi pa so "pomagali" vzpostaviti jedrsko tehnologijo na Kitajskem! >>In ko sta se Kitajska in Rusija začeli ideološko vse bolj oddaljevati(saj Mao Ze-tong ni priznaval Rusije kot prve nosilke komunizma,ki sme postavljati smernice razvoja) leta 1965,so Rusi potihoma oskrbeli tudi Indijo z tehnologijo proizvodnje jedrskega materiala,kot proti-utež Kitajski! Kitajska pa je potem sklenila obkoliti Indijo s svojimi zavezniki(Bangladeš,Pakistan,Myanmar,Kambođa) in sama poskrbela ,da je orožje za množično uničevanje dobil tudi Pakistan(oziroma tehnologijo),ta pa je sodeloval s številnimi državami in širil to znanje,ki ga je dobila Severna Koreja(ob tihi podpori Kitajske) v zameno za tehnologijo produciranja balističnih raket in motorjev Pakistanu! Od Pakistana(in S.Koreje) so potem na različne načine poiskušale pridobiti to znanje razne države:Iran,Sirija,Libija,Irak in svoje čase tudi Egipt. Nejkaterim je transfer tehnologije uspel bolj,nekaterim manj,ali pa splohk ne! Nato so tudi Američani na tiho podprli Izraelski jedrski program(sami Izraelci se nočejo izjasniti o točnosti navedb!) Države,ki so poiskušale dobiti tako tehnologijo: -Nemčiji je bil prepovedan tak program,zaradi 2.SV -Savdska Arabija je že dobila raketno tehnologijo ,samo orožje pa ne,ker so pritisnile nanjo zunanje sile! -Brazilija,Nigerija in Južnoafriška republika so imele vse svoj jedrski program,vendar so vse zaustavile na pobudo OZN pod taktirko VS. JAR je že celo izdelala nekaj atomskih bomb,vendar je vse uničila!->POHVALNO!!!
zogby
19. 04. 2009 22.55
upajmo ,da do napada sploh ne pride,kajti to bi lahko bil razlog za 3.SV!
Bolivar
19. 04. 2009 22.53
Shaikan /kontra-skids: meni verjemi da bush na to ni gledov.On je dobro vedel da nav za vedno predsednik ZDA, in si je lepo biznis za naprej zhritov. Mal poglej firme ki so dol v iraku aktivne, in kdo je zravn korita.Mal poglej lege Afganistana in Iraka, in sam pri sebi razmisl ce sta strateške točke za napad z 2 straneh Irana./ Tebi že nebom verjel,sam dobro vem ,da je bil poglavit razlog za to Nafta! A skriti interesi so možni prav taki kot sem jih predstavil! Firme ,ki so v Iraku so logično od tistih držav ,ki vanj največ vlagajo,kako bi pa tebi izgledalo,če bi sam vlagal v nekega človeka,pa bi ta kupoval pri drugemu dobavitelju ,ki pravzaprav,sploh ni prisoten pri restavraciji!? In te strateške točke sploh niso za napad na Iran amoak za to da ostane podkontrolo! Če pa je to upravičeno bo pa pokazalo pisanje zgodovine!
vatre
19. 04. 2009 22.50
Če bodo izraelske obveščevalne službe ugotovile, da obstaja resna nevarnost, da Iran dejansko izdela jedersko bombo, je Izrael pripravljen iti tudi v solo akcijo. To mu je edina šansa, da ga Iran ne zbriše, kot mu je že obljubili njihov predsednik. To bo povzročilo neslutene svetovne zaplete, a krizo bodo preko svojih lobijev reševali post festum. To jih niti ne skrbi preveč, saj je svet ža polariziran in Zahod ga bo hočeš nočeš moral podpreti.
Bolivar
19. 04. 2009 22.46
Uros321 /Pa a si ti nepismen, al kaj? Katera država je pa edina na Svetu, ki je uporabila to orožje? Naj ti pomagam, niso bili nobeni Islamski skrajneži... A so bili kapitalistični skrajneži. Samo te so "good guys" in lahko uporabljajo to orožje, če hočejo?/ Ja res je,a vendar to jedrsko orožje bi se uporabilo v vsakem primeru,pa neglede na to kdo bi ga prvi proizvedel (Nemci,Rusi,Kitajci,Britanci,Francozi,...)! So ga pač Američani in tako drugim narodom ni bilo potrebe ,da ga uporabijo v vojnah ,saj so že poznali učinke takega orožja ,ki so ga demonstrirali Američani. Seveda pa poskusov na nenaseljena ozemlja to ni ustavilo! Dejansko pa napad na Hirošimo in Nagasaki je štel med 200.000-300.000 žrtev ,kar malo v primerjavi ,če bi bilo treba okupirati Japonsko s klasičnim napadom ,bi bilo predvidoma 7 milijonov žrtev ameriških in predvsem japonskih! Seveda če bi Američani zares želeli izbrisati Japonce bi šli nad Tokio in druga velemesta! Lahko pa še poudarimo ,da je veliko več ljudi v moderni zgodovini umrlo neda bi se uporabilo jedrsko orožje! Npr.:Stalinove čistke (do 30 milijonov ljudi) ali pa načrtno stradanje Ukrajinskega naroda pred 2.SV ,ko je umrlo 2,2 milijona ljudi!! Kar je dodalo posledico ,da so prenekateri Ukrajinci raje sodelovali z nacisti med 2.SV! In tudi sedaj se Ukrajinci(podobno tudi Poljaki) ne razumejo dobro z Rusi,ker jih krivijo za ne tako oddaljene zgodovinske maskre podobno kot mi(Slovenci) Nemce,le da Rusi še danes ne priznavajo popolnoma teh obtožb,kje so šele opravičila in odškodnine! Hitlerjeva kampanja je pa prav tako zahtevala na milijone ljudi!
deadea
19. 04. 2009 22.42
Nauders
19. 04. 2009 22.38
se vidi tam kjer je vera extremna je še največje sranje
Shaikan
19. 04. 2009 22.33
dr.freeman, ne sam hitler ampak vsi nasi predniki ki so vedl kasno ljudstvo so židje. Ce ma lahko izreal atomsko orožje ga ma lahk tud Iran. Enostavna proti utež. kontra-skids: meni verjemi da bush na to ni gledov.On je dobro vedel da nav za vedno predsednik ZDA, in si je lepo biznis za naprej zhritov. Mal poglej firme ki so dol v iraku aktivne, in kdo je zravn korita.Mal poglej lege Afganistana in Iraka, in sam pri sebi razmisl ce sta strateške točke za napad z 2 straneh Irana. Mene je sam to strah ce bo dol počlo, da bo do nas pršlo.
dr.freeman
19. 04. 2009 22.14
Hitler se vam vsem reži iz pekla: "Haha, zdej pa mate!"
Bolivar
19. 04. 2009 22.13
Izraelci so samo čakali kdo bo predsednik ZDA in ko je to postal Barack Obama in ne John McCain so se odločili ukrepati sami,kajti Obama ni naklonjen napadu na Iran kot je to bil McCain! Obama je tudi dal Izraelu jasno vedeti ,da naj "umiri strasti"! Vseeno pa mislim,da ta napad ni verjeten saj drugače nebi prišlo v javnost! To je bolj "svarilni" ukrep! Kajti Izraelci se zavedajo da lahko napadejo Iran le preko treh držav: 1.Savdska Arabija(ki bi zaprla prostor) 2.Irak(pod kontrolo ZDA) kar nebi ustrezalo ne Iraški vladi ne ZDA ,ker bi potem bil Irak posredno kriv in bi Iran tako lahko povračilno napadel Irak,akr bi v spopad zvleklo še ZDA,te pa ne želijo destabilizacije Iraka po vseh naporih,da so situacijo umirili! 3.Preko Turčije ,ki pa tudi nebi bila temu pripravljena prisostvovati,čeprav je njena vojska močno odvisna od Izraela,predvsem kopenska veja teh sil! Dejansko je ameriška okupacija Iraka močno zmanjšala možnosti izraelskega napada na Iran,kajti za tak napad Irana ,ki bi zahteval prelet iraškega ozemlja bi bila bolj primerna vlada Sadama Huseina ,ki ni imela dobrih odnosov ne z Iranom,ne z Izraelom! Protiletalska obramba takratnega Iraka pa tako in tako ni bila vredna omembe ,da bi ogrozili letalske sile Izraela! A je možno da G.W. Bush z napdom na Irak le otežil morebitno vojno med Izraelom in Iranom!? Saj veste majhna žrtev,da se prepreči večjo!????
bnam 2707
19. 04. 2009 22.11
Napad Izraela na Iran,bi imel velike posledice in neposredno ogrozil svetovni mir,zlasti v Evropi.Izrael in ZDA že dolga desetletja žugajo okli in sejejo seme sovraštva na tem območju.Z prihodom Obame,je vse kazalo.da se bodo razmere spremenile,da bodo ZDA igrale drugačno vlogo na tem območju.Verjamem,da Obama ne bo požrl dane obljube in ,da bi Izrael z solo akcijo začel vojno,ki nebi ostala lokalnega znasčaja.Svet danes potrebuje mir in nove dogovore o medsebojnem sodelovanju in novi svetovni ekonomski ureditvi.V ospredju morajo biti države v razvoju in države,ki so ekonomsko izkoriščane s strani zahodnih razvitih držav. V kolikor ne bo nekega novega poštenega in enakopravnega dialoga med dvema vedno bolj oddaljenima poloma,se utegne že tako narušena eksistenca popolnoma podreti.Za to so odgovorne zahodne države,še zlasti ZDA.Iran ni Irak,to mora vzeti na znanje tudi Izrael!
Jože Pernek
19. 04. 2009 21.52
zadnji čas je da se zdravila in hrana v svetu nehata kupovat od američanov vse to lahko dobimo od irana in njemu sličnih
pepar
19. 04. 2009 21.18
Sedj je situacija v svetu na strani Irana.Ne bojo si ga upali napast.Bolj verjetna bi bila kaka diverzija,ki bi bila zavita v meglo.Obama se sedaj ne more v glavo brcnit z odobritvijo napada. Sicer pa ,če bo imel Iran nuklearno orožje bo to zagotovilo za mir na tem področju,ker se bodo drug drugega bali,žal.Teroristi pa bi tako lahko drugje nabavljali.
keith
19. 04. 2009 20.42
sve je dirigirano od masona iz velike britanije i amerike , tudi ova kriza..