Tujina

Izrael se je umaknil

Tel Aviv/Bejrut, 01. 10. 2006 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umik Izraelcev iz Libanona se je končal brez incidentov. Izrael bo libanonsko ozemlje še preletaval z letali.

Izrael je skoraj dva meseca od veljave premirja zgodaj davi končal umik z juga Libanona. Zadnje enote so se začele vračati v Izrael malo po polnoči, potem ko je izraelski obrambni minister Amir Perec v soboto odobril umik. Po vojaških virih je šlo za nekaj sto vojakov, ki so umaknili z zadnjih desetih položajev, umik pa se je končal brez incidentov.

Združeni narodi pa so opozorili, da umik ne bo končan, dokler se Izrael ne bo umaknila še iz zadnje vasi na meji. Poveljnik okrepljenih mirovnih sil ZN v Libanonu (UNIFIL), generalmajor Alian Pellegrini je davišnji umik kljub temu pozdravil kot "pomemben napredek".

Izraelski vojak prečka libanonsko-izraelsko mejo
Izraelski vojak prečka libanonsko-izraelsko mejo FOTO: Reuters

Povedal je, da se izraelske sile niso umaknile samo še iz mejne vasi Gajar, kjer je v libanonskem delu še nekaj izraelskih vojakov, pa tudi, da umik pričakujejo v teku tedna, tako da bo Izrael "končal umik v skladu z resolucijo ZN 1701". Tuje tiskovne agencije, ki so navajale izraelske vojaške vire, so dopoldne poročale, da je z umikom z desetih položajev na jugu Libanona Izrael končal umik.

Pellegrini je še sporočil, da so v prizadevanjih za dokončanje umika v tesnem stiku z izraelsko vojsko in da se bo libanonska vojska na danes izpraznjene položaje začela nameščati v Ponedeljek. Po končanem umiku bodo sile UNIFIL ob sodelovanju libanonske vojske pregledale celotno libanonsko-izraelsko mejo, tako da ne bi prišlo do kršitev.

Spopadi so trajali 34 dni, v njih pa je umrlo 1.200 Libanoncev, večinoma civilistov, in 160 Izraelcev, večinoma vojakov.

Izrael bo sicer ozemlje Libanona še naprej preletaval z letali, dokler ne bodo pripadniki libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah izpustili dveh zajetih izraelskih vojakov in dokler ne bodo zaprli meje med Libanonom in Sirijo, tako da Hezbolah iz Sirije ne bo več dobival pošiljk orožja.

Umik na podlagi resolucije ZN

Izrael se je umaknil v skladu z resolucijo ZN 1701, s katero so se 14. avgusta končali spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom na jugu Libanona, ki so se začeli 12. julija z vdorom Izraela na območje po ugrabitvi omenjenih izraelskih vojakov.

Z resolucijo so dosegli premirje, pa tudi dogovor o namestitvi okrepljenih sil UNIFIL na jugu Libanona, ki naj bi skrbele za spoštovanje premirja. Za razorožitev Hezbolaha je odgovorna libanonska vojska, vendar besedilo resolucije od Libanona ne zahteva, da borce Hezbolaha aktivno preganja.

Do zamika pri odhodu izraelskih vojakov je prišlo, ker je Izrael pričakoval, da bodo v skladu z omenjeno resolucijo ZN okrepljene mirovne sile UNIFIL razorožile pripadnike Hezbolaha in da bodo skupaj z libanonsko vojsko "nevtralizirale" borce Hezbolaha. Izrael je umik postopoma začel po 14. avgustu, končal pa potem, ko je libanonski premier Fuad Saniora v telefonskem pogovoru prosil za posredovanje pri Izraelu ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.