Tujina

Izrael ponujal jedrske konice režimu apartheida

Washington, 24. 05. 2010 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gre za prvi uradni dokument, ki potrjuje, da Izrael ima jedrsko orožje. V času apartheida je namreč sedanji predsednik Šimon Perez južnoafriškemu obrambnemu ministru ponudil jedrske konice.

Šimon Perez
Šimon Perez FOTO: Reuters

Britanski časnik Guardian je razkril tajne južnoafriške dokumente, ki dokazujejo, da je Izrael tej državi v času apartheida ponudil prodajo jedrskih konic. Gre za prvi uradni dokument, ki dokazuje, da Izrael poseduje jedrsko orožje.

Dokument tako razkriva, da sta se južnoafriški obrambni minister PW Botha in njegov izraelski kolega, danes izraelski predsednik Šimon Perez, na sestanku leta 1975 v strogi tajnosti pogovarjala tudi o tem, pri čemer je Botha Pereza vprašal po bojnih glavah, Perez pa mu je zagotovil, da mu jih lahko zagotovi v treh velikostih, kar naj bi pomenilo konvencionalne, kemične in jedrske. Ministra sta tudi podpisala sporazum, ki je določal vojaške stike med državama, vseboval pa je tudi klavzulo, ki je določala, da obstoj sporazuma ostane skrivnost.

Dokument je razkril ameriški akademik Sasha Polakow-Suransky, ki ga je pridobil med raziskavo za knjigo o tesnih odnosih med državama Tiho zavezništvo: Tajno zavezništvo Izraela in režima apartheida v Južnoafriški republiki, zdaj pa ga je objavil časnik Guardian. Z njim je ugibanja o tem, ali ima Izrael jedrsko orožje ali ne, praktično konec.

Botha sicer nakupa ni izpeljal, delno zaradi cene, poleg tega pa bi takšen posel moral odobriti tudi izraelski premier, kar pa ni gotovo, da bi se zgodilo, še piše Guardian.

Južnoafriška republika je kasneje zgradila lastno jedrsko orožje, čeprav verjetno prav s pomočjo Izraela. Pomoč pa je šla tudi v obratni smeri – Južnoafriška republika naj bi priskrbela večino urana, ki ga je Izrael potreboval za razvoj svojega jedrskega orožja.

Obstoj izraelskega jedrskega orožja je sicer že leta 1986 za Sunday Times razkril Mordechai Vanunu, ki je priskrbel fotografije enega od jedrskih reaktorjev in podal natančne opise aktivnosti. Vendar pa uradnih dokumentov, ki bi to potrjevali, ni bilo.

Izrael je tudi zdaj pritiskal na južnoafriško vlado, naj ne objavi dokumenta, ki ga je v roke dobil Polakow-Suransky. "Izraelsko obrambno ministrstvo je skušalo blokirati moj dostop do sporazuma, saj naj bi šlo za občutljiv dokument, sploh kar se tiče podpisov in časa nastanka," je dejal Polakow-Suransky. "Južnoafričanom medtem ni bilo mar. Počrnili so nekaj vrstic in mi ga predali. ANC (južnoafriška vladajoča stranka) ni tako zaskrbljena glede varovanja umazanega perila nekdanjih zaveznic apartheida."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezek_TT_033
24. 05. 2010 20.45
-1
Ja, in ... !?!? Tko pač more bit, da so tvoji poganski sosedje tih kot miške ...
lSRAEL
24. 05. 2010 20.39
+0
Izrael je lansko leto prodal brezpilotne letalnike Rusiji, ker le tej ni uspelo tovrstne tehnologije razviti v desetih letih. Še nekaj let in v izraelsko letalstvo bodo dostavljeni prvi brezpilotni lovci, kopenska vojska bo prejela prve prave bojne robote, vojaki pa bodo postali prvi pravi bionični vojaki 21. stoletja z zunanjim hidravličnim skeletom in medsebojno povezani z WAN omrežjem. Skratka, zopet pretežak zalogaj za fanatike z zarjavelimi kalašnikovkami in simonovkami.
Ca6e
24. 05. 2010 16.57
Mene take zadeve niti ne begajjo ker mi imamo tudi odprti kop urana, pa mislite da vse ostane v državi in za potrebe jederske energije. Sej oni ga tudi niso prodajali drgač, ga je samo minister ponudil, in je samo vprašanje če bi do prodaje sploh prišlo. Mimgrede leta okol 2000 so tudi američani prodali načrte za izdelavo atiomske bombe iranu seveda malo spremenjene hehe , na kar je irance o tem obvestil ruski dvojni vohun, smola ker bi sedaj imeli že mir na vzhodu. Res pa je da je denar sveta vladar. Tudi tank lahko kupiš, še malo pa boš lahk tud načrte za AB kupu prek eBaya.
darolim1938
24. 05. 2010 13.20
Ca6e, vedno sem se v vsem svojem življenju zavzemal za žide in vedno navajal, da pač morajo živeti in preživeti. Vendar s tem jar nima nobene povezave. Razen tega, že zdavnaj sem vedel, da židje imajo jedrsko orožje in tega nisem obsojal, saj jim služi za obrambo pred možnostjo fizičnega uničenja. vendar sem bil prepričan, da ga pod nobeno ceno ne bi nikomur ponujali, saj se jedrsko orožje niti prodaja niti ponuja komurkoli. to me je rahlo zbegalo.
Izbrisani2
24. 05. 2010 13.18
Apartheid je eden najboljših sistemov po suženjstvu. Kar poglejte kaj je iz Južne Afrike nastalo, ko so spustili zamorce iz vajeti.
Ca6e
24. 05. 2010 13.02
Amaričani imajo zalog nafte za potrebe vojske in industrije najmanj za 50 let, sedaj samo pametno kurijo tujo nafto svojo pa lepo shranjujeo, to ti lahko vsak pove ki se je peljal kej po ameriki, od LA pa do mehiške meje je vsakih 200 m delujoča pumpa ki črpa nafto 24 ur na dan, pa si sedaj preračunajte koliko pump je do mehike. Drugič kako bi najvišja stolpnica stala če pa arabci še šotora neznajo dobro postaviti, in kako so plačali za izgradnjo, z nafto kajpak, sej drugega kot peska pa nafte in plina dol ni. Vse ostalo je uvoženo. Židje pa imajo vso pravico živeti in se boriti za svojo zemljo ker so bili na tistem mestu že 2000 let preden se je začela islamska vera.
blejdig
24. 05. 2010 12.33
Ko židi sodelujejo z apartheidom, človek spozna njihovo dvoličnost. Oni bi morali imeti več občutka za zatirane. Sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
darolim1938
24. 05. 2010 12.13
zaenkrat so le dve državi, ki se v svetu lahko gredo bogov, ki odločajo o življenju in smrti, so zda in rusija. ti dve državi bi morali take stvari zatreti v kali, saj neka brezvezna zadeva lahko svet popelje v popolno uničenje. zda in rusija si morajo jasno položiti karte na mizo in si zajamčiti neko medsebojno varnost, preostali svet pa enostavno prisiliti, da spoštujejo pravila igre. zelo velika neznanka je kitajska, vendar rabi še desetletja, da bi rusijo in zda dohitela v oborožitvi.
MERDE-AVE-MERDE
24. 05. 2010 11.35
amerika in izrael delata samo sranje po planetu Te dve državi sta največja grožnja svetovnemu miru
Misija1
24. 05. 2010 11.01
@ HAMZA_23: Previdno kaj pises. Glede na tvoj avatar in tvoje komentarje v drugih temah, sklepam da si iz BIH. Nadalje sovrazis zide, kar tudi pokazes v vsakem komentarju v temi, kjer so omenjeni zidi. Ko pa govoris o fanatikih, pa ne pozabi, da islamski svet pozna malo morje fanatikov, ki se za razliko od zidov, raztreljuje na vse mozne nacine. Pa se nekaj - zakaj pa ne bi bilo vredu da jih imajo? To je bil njihov razvoj, njihov denar, sami so jih razvili in naj jih imajo, kot jih imajo tudi drugi.
HAMZA_23
24. 05. 2010 10.37
Ca6e Full vredu da majo taki fanatiki kot so židi 200 konic.
Misija1
24. 05. 2010 09.54
@ ISRAEL: No Einstein ni imel nic zraven jedrske bombe, razen tega da je bil odlocno proti uporabi. je pa res da je vecina vodilnih v razvoju bila judov. oce jedrske bombe pa je se vedno american Oppenheimer, prvi pa je jedrsko reakcijo "naredil" Italijan Enrico Fermi. Einstein je raziskoval vse drugo kot pa jedrsko fiziko, bolj kvantno itd, ki pa nima kaj dosti veze z atomskim orozjem.
Ca6e
24. 05. 2010 09.31
Si se kdaj vprašal kdo razvija najmodernejše orožje, Izraelci za američane, tako da se še vprašej kdo so bli te znanstveniki bili so židje, tako da oni od Amerike ne rabijo niti enega orožja, ker oni imajo dosti bolj moderno orožje na uporabo. Američanom se še sanjal ni o brezpilotnem avionu dokler jim niso načrte prodal Izraelci. Izrael ima Sigurno tolk konic kolikor je mest na bližnjem zahodu tam okol 200 hehe pomoje jih majo samo ene par več za rezervo.
Torkemada
24. 05. 2010 09.27
Einstein, kot nemec, sploh ni bil deležen zaupanja ZDA in je pri izdelavi jedrske bombe nastopal samo s politično podporo.
lSRAEL
24. 05. 2010 09.11
Aaron-Heydar, pozabljaš kdo je razvil jedrsko bombo za ZDA. Einstein. Hitler pa je jedrsko znanost imenoval judovska fizika.
Aaron-Heydar
24. 05. 2010 08.54
Letnica dokumenta pomeni, da Izrael ni sam razvijal jederskega orožja, ampak mu je najverjetneje prodala ZDA, ki so jih (zgleda) že takrat vodili iluminati.
Uroš Palhartinger
24. 05. 2010 08.50
Massada drugič ne bo padla. Izraelski jekleni tankovski zid je nepremagljiv, podprt z izraelsko doktrino uporabe jedrskega orožja na lastnem ozemlju...