Tujina

Izrael po eksploziji napadel Gazo

Jeruzalem/London/Ljubljana, 24. 03. 2011 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska letala so izvedla tri napade na območje Gaze. Napad se je zgodil po sredini eksploziji bombe na avtobusni postaji v Jeruzalemu, v kateri je umrla britanska turistka. Slovenija obe strani poziva k obnovitvi naporov za dosego mirovnega sporazuma.

Tunel, ki vodi iz Gaze v Egipt, po bombardiranju.
Tunel, ki vodi iz Gaze v Egipt, po bombardiranju. FOTO: Reuters
Tarča dveh nočnih napadov izraelskih letal je bilo po navedbah Palestincev mesto Gaza, tretjega pa podzemni predor blizu izraelsko-egiptovskega mejnega prehoda Rafa. Izraelska stran ni niti potrdila niti zanikala napadov, v katerih po podatkih palestinske strani ni bilo žrtev.

Izrael je napade izvedel dan po eksploziji bombe v Jeruzalemu, v kateri je umrla britanska turistka, so danes sporočile britanske oblasti. Izraelska policija je odgovornost za prvi tovrstni napad v mestu po več letih pripisala palestinskim skrajnežem, ki so po torkovih izraelskih napadih na Gazo – ti so terjali osem življenj – napovedali maščevanje.

Namestnik izraelskega obrambnega ministra Matan Vilnai je danes za ponovno poslabšanje razmer na meji med Izraelom in Gazo okrivil palestinsko gibanje Hamas. "Hamas nosi vso odgovornost za razmere, mi pa ne bomo dopuščali bombardiranja svojih mest," je dejal za izraelski radio. Napovedal je nadaljnje napade, Hamas pa po njegovem razume tveganje svojega početja.

V prvem napadu v Jeruzalemu po letu 2004 umrla britanska turistka

Tako britansko zunanje ministrstvo kot britansko veleposlaništvo v Izraelu sta potrdila, da je bila edina žrtev sredinega napada Britanka. Njenega imena in starosti niso razkrili, po poročanju izraelskih medijev pa je bila stara okoli 60 let. V eksploziji je bila huje ranjena in je na poti v bolnišnico umrla.

Eksplozija v Jeruzalemu - 3
Eksplozija v Jeruzalemu - 3 FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister William Hague je dogodek označil za "neusmiljeno in ogabno dejanje terorizma".

Sredina eksplozija je bila prvi tovrstni napad v Jeruzalemu po septembru 2004, ko se je na avtobusni postaji na vzhodu mesta razstrelila samomorilska napadalka in pri tem ubila dva človeka.

Slovenija zaskrbljena zaradi vnovičnih vojaških akcij

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Aljoša Kravanja

Zunanje ministrstvo je danes izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi ponovnega stopnjevanja napetosti in vojaških akcij na meji med Izraelom in Gazo, katerih posledica so bile številne žrtve. Strani je pozvalo, naj se vzdržita nasilja ter obnovita politični dialog in napore za dosego sporazuma, ki bo omogočil trajen mir in mirno sobivanje.

Ministrstvo je v sporočilu na spletni strani tudi izpostavilo, da so raketni in minometni napadi na naseljena območja popolnoma nesprejemljivi.

Najostreje je obsodilo tudi sredin napad na civiliste v Jeruzalemu. Dejstvo, da se je eksplozija zgodila v bližini glavne avtobusne postaje, je po oceni ministrstva jasen dokaz, da je bil namen napada doseči čim večje število civilnih žrtev. Svojcem žrtve so izrekli iskreno sožalje, ranjenim pa želijo čimprejšnje okrevanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrangeRocket
25. 03. 2011 11.40
Za vsakim bombnim napadom stoji mosad. Židje pač morajo najti izgovor za nadaljne pobijanje in osvajanje Palestine. Že od ustanovitve "izraela" imajo židje načrt za prevzem celotnega ozemlja. ISRAHELL
t.h.banks
24. 03. 2011 19.35
Spoštovani administrator; Sprašujem vas zakaj ste umaknili moj komentar izpred cca. pol ure. Napisal sem namreč, da Židje nad Palestinci izvajajo enako grozovit teror, kakršenga žrtve so bili sami med 2 svetovno vojno. Če vsaj malo razmislite, moj komentar ni mišljen in tudi ni žaljiv ali nestrpen do NIKOGAR. Sprašujem se zakaj se vam ga je zdelo potrebno umakniti; Prav tako se sprašujem čemu je potem namenjen prostor za polemiko bralcev. Lep pozdrav
MK89
24. 03. 2011 18.31
"Slovenija obe strani poziva k obnovitvi naporov za dosego mirovnega sporazuma." Ja, Slovenija pa je res neki faktor tu :D
jurimuri1
24. 03. 2011 15.34
judje so šli mal na jago, so what!
kim llsung
24. 03. 2011 15.16
iran kaj cakas
Alexxsaso@yahoo.ca
24. 03. 2011 14.38
Tipicno za velesile - brez vsakrsne preiskave se spravijo na dezurnega krivca.... In spet trpijo nedolzni ljudje...
sannja5
24. 03. 2011 13.19
So pohiteli medtem ko tolčejo po Libiji, kdo jim zdaj upa reči, da ne smejo, ko sami počno isto z domnevnim diktatorjem Gadafijem. Sem pa že ob začetku nemirov v Egiptu dejala, da je nevarno, da bo to vodilo v 3. svetovno, kmalu po tem imamo napade na Libijo, pa tudi ostalo je kot neki kotel pred vreliščem.
0Artur0
24. 03. 2011 13.11
Kot povračilni ukrep zaradi napada na Gazo sledi nova eksplozija. Čemur sledi nov napad, kot odgovor na eksplozijo. Sledi nova ekplozija, napad, eksplozija, napad,...
_i_love_you_
24. 03. 2011 13.10
Slovenija obe strani poziva k obnovitvi naporov za dosego mirovnega sporazuma. hahahahaha najjprer rešmo našega prijatelja moamerja, ki ga nato sile tepejo ku žvau pol pa se mešejmo v izraelse zadeve....