Tujina

Korak bližje miru v Gazi

Gaza, 16. 01. 2009 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
325

Izrael in ZDA sta dosegli dogovor o seriji ukrepov, ki bodo pripomogli k preprečitvi tihotapljenja orožja v Gazo in prispevali k trajnemu premirju.

ZDA in Izrael sta dosegli dogovor glede tihotapljenja orožja v Gazo, je povedala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. ''Sporazum je treba razumeti kot enega izmed elementov, s katerimi poskušamo doseči trajni sporazum o vzpostavitvi trajnega premirja,'' je povedala, ni pa želela napovedati, ali bo popolna prekinitev ognja mogoča preden ameriški predsednik Bush v torek zapusti svoj urad. Izraelska zunanja ministrica Tzipi Livni pa je dejala, da se obe strani strinjata s serijo ukrepov, ki bi pripomogli k preprečitvi tihotapljenja orožja v Gazo.

Izraelski varnostni kabinet bo v soboto po pričakovanjih odobril enostransko prekinitev ognja na območju Gaze. "Varnostni kabinet bo na jutrišnjem srečanju po pričakovanjih glasoval za enostransko prekinitev ognja po podpisu memoranduma v Washingtonu in znatnem napredku v Kairu," je dejal predstavnik izraelske vlade, ki je želel ostati neimenovan. Dodal je, da bodo izraelske sile ostale v Gazi tudi po prekinitvi ognja. Kako dolgo bo to, za zdaj ni znano.

Predstavnik izraelske vlade je še povedal, da bo tudi Hamas prekinil ogenj, vendar "če se bodo odločili za streljanje, ne bomo odlašali z odgovorom in nadaljevanjem ofenzive". Po njegovih besedah je izraelski premier Ehud Olmert "zadovoljen z rezultati pogovorov v Kairu, ki so odgovorili na temeljne zahteve Izraela glede ustavitve raketnih napadov in dogovora o usklajevanju med Izraelom in Egiptom o odprtju mejnih prehodov," je dodal.

Kmalu premirje?

Protesti proti napadom Izraela
Protesti proti napadom Izraela FOTO: Reuters

Hamas naj bi ponudil Izraelu enoletno premirje, če se vojaške sile umaknejo iz Palestine. Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je pojasnil, da je palestinsko gibanje premirje predlagalo na pobudo Egipta in da na odziv Izraela še čakajo. Vodja Hamasa Kaled Meshaal je poudaril, da ne bodo sprejeli pogojev za prenehanje sovražnosti med državama. Od Arabskih vodij, ki so se zbrali v mestu Doha, je zahteval, da prekinejo vse stike z Izraelom. To sta po poročanju Reutersa že storili Mavretanija in Katar, ki naj bi z Izraelom prekinili vse politične in gospodarske vezi.
Mavretanija je imela diplomatske odnose z judovsko državo, medtem ko ima Katar kot edina arabska država v Perzijskem zalivu z njo trgovinske odnose.

Izraelska delegacija pod vodstvom Amosa Gilada se je v četrtek mudila v Egiptu, kjer so jo egiptovski posredniki seznanili s svojim predlogom za končanje nasilja na območju Gaze. Izraelci naj bi se na predlog odzvali pozitivno, vendar bodo po izraelskih navedbah potrebna še nadaljnja pogajanja, saj ni bila sprejeta še nobena odločitev.

Predstavniki Izraela so tudi sporočili, da so danes napadli 40 tarč na območju Gaze. Po podatkih bolnišnic je v ofenzivi umrlo že več kot 1105 Palestincev, okoli 5100 ljudi pa naj bi bilo ranjenih.

V četrtek so izraelske sile ubile tudi visokega voditelja Hamasa Saida Siyama. V četrtkovem silovitem izraelskem obstreljevanju v Gazi je hudo škodo med drugim utrpela bolnišnica Al Kuds v soseski Tel al Hava. Pri tem je bilo ubitih sedem palestinskih zdravnikov, uničena so bila tri reševalna vozila. Mednarodni Rdeči križ je napad označil kot nesprejemljiv in sporočil, da je bilo v napadeni bolnišnici kar 500 ljudi, med njimi številni bolniki.

Črn dim nad Gazo
Črn dim nad Gazo FOTO: Reuters

Izraelska vojska je v četrtek zadela tudi sedež Združenih narodov v Gazi in pri tem ranila tri uslužbence. Kompleks stavb, ki služi kot sedež številnim skupinam pod okriljem svetovne organizacije, je utrpel resno škodo. Stavbo, kamor se je pred spopadi zateklo 700 Palestincev, naj bi med drugim zadele tudi fosforne bombe.

ZN razpravljajo o Gazi

Generalna skupščina ZN je v četrtek pripravila izredno zasedanje o položaju v Gazi, ki se bo nadaljevalo tudi danes, vendar razen kritik na račun Izraela ni pričakovati konkretnejših rezultatov.

Zasedanje so zahtevale neuvrščene države. D'Escoto se je strinjal ter pripravil predlog resolucije, ki Izrael in palestinsko gibanje Hamas poziva k takojšnjemu spoštovanju resolucije Varnostnega sveta ZN 1860, ki je bila sprejeta pretekli teden in zahteva takojšnjo prekinitev sovražnosti na območju Gaze. Resolucija GS ZN sicer ni tako pravno zavezujoč dokument kot resolucija VS ZN.

ZDA zavrnile resolucijo

Pred glasovanjem je Condoleezza Rice sporočila, da ZDA resolucijo v celoti podpirajo, vendar se bodo vzdržale glasovanja, ker želijo najprej videti, kako se bo razvila egiptovska mirovna pobuda. Resolucija je bila sprejeta s 14 glasovi in vzdržanim glasom ZDA.

Izraelska veleposlanica pri ZN Gabriela Šalev pa je v četrtek zasedanje GS ZN označila za sovražno, zavajajoče in cinično ter nezakonito. Izrael je skušal sejo ustaviti z utemeljitvijo, da po Ustanovni listini ZN GS ZN ne more razpravljati o temi, ki je pred VS ZN. Kot je dejal D'Escoto, je treba izraziti mnenje, ker se resolucija VS ZN ne upošteva. Tudi pravniki ZN so zasedanje razglasili za veljavno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
17. 01. 2009 08.44
zdaj bo vsekakor bolje ..amerikanci imajo drugega predsednika...in to črnopoltega ....kot je rekel M.L.King ..imel sem sanje...
sralec
17. 01. 2009 04.06
hitler,vrni se
-.-krneki
17. 01. 2009 01.00
en_ja 17.01.2009, 00:58 0 pol praviš, da je to razlog LOL pa mimogrede ji je umaknil še iz vseh drugih držav, ker naj bi bil berlin čez celo evropo;) Počakaj na zavednegaSlo, on ima odgovore na takšna vprašanja pomojem;) Ln :]
en_ja
17. 01. 2009 00.58
pol praviš, da je to razlog LOL pa mimogrede ji je umaknil še iz vseh drugih držav, ker naj bi bil berlin čez celo evropo;)
M-teorija
17. 01. 2009 00.56
en_ja17.01.2009, 00:46 To GRUNF nardi z levo.
-.-krneki
17. 01. 2009 00.54
en_ja 17.01.2009, 00:46 0 Aja saj res 24kokoši blames it on israel jap
en_ja
17. 01. 2009 00.52
Pa tudi iz drugih držav jih nebi rabil pobijat mar ne;)
en_ja
17. 01. 2009 00.51
brojjedan bi jih dokaj lahko prestavil;)
M-teorija
17. 01. 2009 00.49
en_ja17.01.2009, 00:46 Bolš da delaš za 24 kur, kot pa za 24 CUR.
en_ja
17. 01. 2009 00.46
Aja saj res 24kokoši blames it on israel
M-teorija
17. 01. 2009 00.43
matjazr716.01.2009, 23:351 Se opravičujem, ker vpadam v vaš 3-alog . Zato na katko. Iz vaše konstruktivne debate se najbolj strinjam z matjaževo kratko zgodovino. Edino imam pomisleke, ko pravite (predvsem en-ja), da so nemci oz Hitler iskali, krivce (žide)za krizo v državi. Po eni varijanti naj bi to bil izgovor za čisto praktično zadevo. Hitler si je namrež zaželel sred Berlina postaviti novodobni, moderni del Berlina . Ravno v tem delu, kjer je Šper načrtoval projekt je živelo večina židov. Če se motim me popravite.
en_ja
17. 01. 2009 00.36
Israel's Attack on Gaza Strip - The reason. google vide you tube
en_ja
17. 01. 2009 00.33
Shabat shalom:)
matjazr7
17. 01. 2009 00.33
en_ja Kaj je razlika med el-maido in temi, ko ne smejo umaknit tega oblačila, da bi jedle špagete? To ne vem... Moram biti malo žleht, ampak je res tako ... Veš kaka je razlika med el-majdo in nami? Ona zdaj seksa in dela male muslimane, mi pa pišemo na forum in se čudimo zakaj izumiramo :-) Grem spat :-), Shalom shabat
-.-krneki
17. 01. 2009 00.32
Razlika:)?Verjetno to, da je el-maida še vedno v Sloveniji, za islam se bori in ga širi v / iz Slovenije..Če bi pa el-maida živela v kakšni bolj vzhodni državi, recimo Jordaniji ali pa še bolje, Siriji, da ne govorim o kakem Omanu ali Saudski arabiji, bi me pa zares zanimalo, kako bi imela čas viseti na portalih in prodajati te svoje bučke:)In po tistem, kar bi lahko doživela tam, dvomim, da bi se še vedno tako zelo zavzemala za celotno zadevo:)V S.A. so kamenjali žensko, ker je rekla, da ji je všeč en moški na Tv:) But we'll never know. And she cant know either, so enough words said:)
-.-krneki
17. 01. 2009 00.26
Predlagam naj si kdo prebere knjigo Afghanistan, Where God Only Comes to Weep, ki lepo opiše, kaj vse doživljajo tamkajšnje ženske. ( ja, napisala jo je muslimanka :))
en_ja
17. 01. 2009 00.26
Nimam nič proti, naj se muslimanka pokriva, če to hoče sama;) Kaj je razlika med el-maido in temi, ko ne smejo umaknit tega oblačila, da bi jedle špagete?
en_ja
17. 01. 2009 00.23
Kar je judov preživelo na balkanu so zato, ker so šli v partizane;)
-.-krneki
17. 01. 2009 00.22
Palestinian terrorists murdered 4 young Jewish children and their pregnant mother this afternoon. The terror attack targeted the family vehicle while it was traveling on the road that leads to the Gaza Strip settlement bloc of Gush Katif. Ker se vsem palestinci trenutno smilijo, ker so pač edini kvazi bogi, revčki, na slabšem, brez orožja itd itd..pozabljajo na vse ostale stvari, ki se tam dogajajo:].
en_ja
17. 01. 2009 00.21
matjazr7 hvala, to vem, samo ni blo ravno ilegalno;) V času od 1920, ko se je začel britanski mandat, se je pač s pomočjo zionističnega gibanja začelo priseljevati judovsko prebivalstvo (nekje okoli 380.000 do 1948). Nekaterim Arabcem, ki so jim lahko 10x dražje prodajali zemljo, je bilo to všeč, nekaterim pa ne. Tako že v času pred 2. svet. vojno obračunavajo med sabo in jasno, da to privleče vse sorte travm za sabo. Recimo, a forumaši veste, da je Jeruzalemski mufti (tudi Arafatov stric) Emin El Husseini iskal pomoč pri Hitlerju proti Britancem? Ta tip je kar nekaj časa preživel na področju rajha in pomagal ustanoviti balkanske muslimanske SS-divizije Kama, Skenderbeg in Handžar? Smešno, kajne? Palestinec je na področju bivše Jugoslavije ustanovil tri SS divizije z muslimanskimi prostovoljci, ki so klale partizane. Večina jih je po vojni pobegnila v arabske države in so tudi pomagali pri napadih na Izrael leta 1948, muftija, ki ga je zajela partizanska vojska, pa je Tito na prošnjo vrnil svojim prijateljem v Egipt. Toliko še o miroljubnih muslimanih s področja bivše Jugoslavije.