Tujina

Izrael nadgrajuje raketni ščit

Tel Aviv, 05. 08. 2012 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael zaradi bojazni pred napadom iz Irana ali Sirije nadgrajuje svoj raketni ščit arrow, ki naj bi bil eden najboljših na svetu. V treh letih naj bi namestili tretjo generacijo ščita, ki je sicer operativen že 12 let.

Izraelski ščit arrow
Izraelski ščit arrow FOTO: Reuters

Izrael zaradi strahu pred Iranom in Sirijo nadgrajuje svoj raketni ščit. T. i. block-4, s katerim nadgrajujejo sistem, so uspešno preizkusili že v februarju, razvijali pa so ga več kot štiri leta. Omogoča pa večjo natančnost, druge rakete pa lahko prestreže na večji oddaljenosti. "Gre za del tehnološke tekme v regiji," je povedal izraelski uradnik, ki ni želel biti imenovan.

Novica prihaja le dan po tem, ko je Iran sporočil, da je uspešno preizkusil novo raketo fateh 110 z dosegom 300 kilometrov. "Gre za obrambno raketo, ki lahko z enako natančnostjo uniči tarče na zemlji in morju," so včeraj zatrdili v Teheranu.

Tel Aviv naj bi skrbel morebitni konvencionalni vojaški napad s strani Irana, hkrati pa tudi raketni oz. kemični napad iz Sirije. Izraelski obrambni ščit arrow je operativen že 12 let, tretjo generacijo tega sistema pa še razvijajo in naj bi jo namestili čez dve ali tri leta. Za razliko od predhodnih različic pa naj bi ta rakete prestrezal že v vesolju. Strokovnjaki pa menijo, da je sistem arrow eden najboljših delujočih obrambnih sistemov kjerkoli na svetu.

ZDA že zelo dolgo investirajo razvoj izraelskega raketnega ščita, pri tem pa sta glavna partnerja Pentagon in Boeing. Več kot polovico od treh milijard dolarjev, kolikor je razvoj ščita stal, so zagotovile ameriške družbe, ki so pomagale tudi pri raziskavah in razvoju tega sistema.

V zameno imajo ameriške oblasti na voljo vse podatke o ščitu in vso tehnologijo, ki jo ta uporablja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
05. 08. 2012 15.26
+4
Se vidi kdo ima komando v ZDA...
ebiga
05. 08. 2012 14.56
+16
Če Irak, Iran, Sirija, Libija ali kdo drug dela rakete je to orožje za masovno uničevanje in napad. Če to isto dela ZDA ali Izrael potem se temu reče ščit oziroma orožje za obrambo. Res so revčki, vsi jih kar naprej napadajo:)
Helmuth
05. 08. 2012 15.19
+13
Teli kekci na 24ur pisejo da so vsi slabi in nevarni za svetovni mir edino amerika in israel ...sta pa miroljubni drzavi
biskotek
05. 08. 2012 16.10
+6
Zadnje čase bolj redko zahajam na ta portal, pa še takrat ko pokuknem, prebiram same neumnosti in laži...žal, meni možganov ne boste več prali.
ebiga
05. 08. 2012 16.42
+1
Priporočam ogled: If Americans Knew What Israel Is Doing!
zajcek_prerok
05. 08. 2012 14.09
+9
to so vse priprave na tretjo svetovno vojno in nov svetovni razpored, ko bojo sile poštenja: irak, sirija, rusija, srbija, indija, kitajska ter celotna južna amerika premagale sile lopovščine, ZDA, izrael, NATO-revčke.... čuvat bo treba na keri strani bo slovenija takrat najboljše bi bilo da takoj začnemo cvilit za milost, in izstopimo z nata, dok je še čas....
DedekLakai
05. 08. 2012 15.19
+2
Pri silah "poštenja" je majhen problem. Kitajska in Indija sta še vedno dokaj v neprijetnih odnosih. Res, da sodelujeta skupaj v BRICS ampak imata še veliko mejnih sporov in imata operjene rakete druga proti drugi. Ampak se pa lahko vse spremeni saj obe državi ne marata ZDA še posebej sedaj, ko so prišle sankcije proti Iranu ki je velik izvoznik nafte za ti dve državi.
KisloZelje333
05. 08. 2012 14.08
+15
hahaahhhaah neverjetno, obnašate se kot da smo živali, res sramota!!! Izrael se boji napadov iz Irana in Sirije, čakajte kaj že po svetu zadnjih nekaj stoletij počnejo Izrael, Zda in Vatikan??
rissp
05. 08. 2012 13.45
+2
IzraHell se bavi z raketami !!!! Raketni ščit!! WMD ! Kje je zdaj OZN ?? Napasti izraHell in ga osvoboditi - izvoziti demokracijo tja !
blaue-augen
05. 08. 2012 13.15
+10
se pravi pol še ne bojo letos napadli irana.. kot nekateri govorijo