Tujina

'Izrael mora končati svojo regionalno izolacijo'

Washington, 03. 12. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški obrambni minister je Izrael pozval k sodelovanju s sosednjimi državami in okrepitvi naporov za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa. "Varnost je odvisna od močne vojske, a hkrati tudi od močne diplomacije," je dejal.

Z neobičajno jasnimi besedami je ameriški obrambni minister Leon Panetta pozval Izrael, velikega zaveznika ZDA, k izboljšanju sodelovanja s sosednjimi državami. Ob tem se je tudi zavzel, da bi moral Izrael končati vedno večjo regionalno "izolacijo" z okrepitvijo diplomatskih stikov z Egiptom, Turčijo in Jordanijo. Varnost je odvisna od močne vojske, a "hkrati tudi od močne diplomacije", je dejal.

"Žal smo bili v zadnjem letu priča, da se je Izrael vedno bolj izoliral od svojih tradicionalnih varnostnih partnerjev v regiji, obeti za vsestranski mir na Bližnjem vzhodu pa so zamrli," je še dejal ameriški obrambni minister. Dodal je, da Izrael ni edini krivec za svoj težaven položaj, saj je bil deležen "mednarodne kampanje", katere namen je bila izolacija države. Ocenil je tudi, da Arabska pomlad Izraelu ponuja priložnost, da postane varnejši kraj v regiji. Predvsem Izrael in Turčijo pa je pozval, naj "storita več za obnovo odnosov" med državama.

Gordijski vozel ostaja zaklet

Predstavnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Mark Regev je v odzivu na poziv Panette k nadaljevanju bližnjevzhodnega mirovnega procesa krivdo za zastoj v pogajanjih pripisal palestinskim oblastem. Kot je zatrdil, je Izrael pripravljen na nadaljevanje procesa in ne postavlja nobenih pogojev. Palestinci "želijo z diplomatskimi igricami prikriti svoj cilj, to je bojkotirati Izrael in se izogniti pogajanjem", je dejal.

Predstavnik palestinskih avtonomnih oblasti Gasan Hatib pa je v odzivu dejal, da si Palestinci želijo nadaljevati pogajanja, vendar se za pogajalsko mizo ne bodo vrnili, dokler ne bo Izrael zamrznil gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu. "Izraelska gradnja judovskih naselbin kaže, da besede Izraela, da je zavezan pogajanjem, niso resne," je še dejal Hatib.

Pakistanci nočejo sodelovati pri preiskavi

Arabska pomlad Izraelu ponuja priložnost, da postane varnejši kraj v regiji, meni Panetta.
Arabska pomlad Izraelu ponuja priložnost, da postane varnejši kraj v regiji, meni Panetta. FOTO: Reuters

Panetta je spregovoril tudi o Iranu in prvič nakazal možnost, da bi lahko iranski podzemni jedrski objekti prestali morebitni zračni napad. Dodal je, da ni nobenih zagotovil, da bi morebitni ameriški vojaški napad dejansko zadel cilje, ki so povezani s spornim iranskim jedrskim programom, "saj jih je težko doseči".

Z ameriškega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da Pakistan ne želi sodelovati pri preiskavi nedavnega Natovega napada na pakistansko obmejno postojanko, v katerem je umrlo 24 pakistanskih vojakov. "Zaenkrat so se odločili, da ne bodo sodelovali," je v petek zvečer dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Dodal je, da bi ZDA pozdravile sodelovanje Pakistana. "Pakistance smo seveda povabili, da sodelujejo pri preiskavi. Njihovo sodelovanje bi bilo pomembno, saj so odnosi s Pakistanom za Washington še vedno pomembni," je še dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
04. 12. 2011 15.49
+2
Iran je sestrelil ameriško brezpilotno letalo na svojem ozemlju...
Bolivar
04. 12. 2011 22.59
+2
Saj je vse eno Iran pa ZDA itak delata z roko v roki, vir: NWO! Tako, da je čisto vseeno za koga navijaš, ker navijaš za enega in edinega=NWO
sikorsky
04. 12. 2011 13.42
+4
Iranci niso nikakršni Arabci,temveč Perzijci.To je isto kot bi rekel Srbu da je Albanec,...
MERDE-AVE-MERDE
04. 12. 2011 11.35
+0
izrael naj preneha z okupacijo
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.23
Ker znanost ni taka, da bi lahko en človek vse ugotovil, ampak vsak da svoj košček k mozaiku znanja, se vedno NUJNO navaja vire. Vsak so lahko pogleda ozadje, kaj in pod kakšnimi omejitvami nekaj drži in drugo ne.
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.21
2. Izvedem poizkus! Na vse načine poizkušam ovreči hipotezo, da vidim pod kakšnimi pogoji velja, da je nekaj res in pod kakšnimi ne velja. 3. Ker poizkusi potrdijo hipotezo, potem lahko izpeljem teorijo. (primer potrjene teorije relativnosti)
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.19
Lep primer je tudi, kako si znanost prizadeva doseči kaj je nekaj res in zakaj drugo ni res in je razvila metode znanstvenega dela. 1. Hipoteza (Mislim, da bi to bilo lahko res)
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.17
+2
Kako odkriti, da je nekaj res in zakaj bi bila druga trditev napačna. Če je vse laž, potem ne beri po internetu novice, ker je vse laž. Moja pot bližje k resnici je, da si pogledaš obe možni zgodbi (to je samo možno, če so ti dostopni vsi viri) in preveriš trditve na drugih straneh s ključnimi besedami in si tako ustvariš sliko. Primer: Jaz trdim, da sem videl vijolično kravo z belimi pikami in navedem vir: milka. Potem pa trdim, da take krave res obstajajo.
vrbe
03. 12. 2011 23.22
+0
mislim da iran ni irak da bo tu dosti drugač in da ni pametno ćohat tam ko ne srbi da nebo pol volka rana
Desktop.Messiah
03. 12. 2011 19.10
+3
Število komentarjev in burni odzivi javnosti niso presenetljivi, saj je rešitev palestinsko-izraelskega konflikta bistvenega pomena za nadaljni razvoj Slovenije. Upam, da zanimanje javnosti za palestinsko vprrašanje ne bo usahnilo in pereča bližnjevzhodna tematika ostane v središču *. Free Palestine!
Hyper
03. 12. 2011 16.57
+7
Fantje motite se Iran bojo napadli in to zelo kmalu pomoje ze do konca meseca.
Bolivar
03. 12. 2011 19.01
+5
ja jaz to na teh forumih spremljam že od leta 2006 dalje...pa vedno je rečeno da bo kmalu...
Brazi
03. 12. 2011 15.50
-2
Nimivseeno
03. 12. 2011 16.38
+2
katere vire lahko naevdeš, ki govorijo v prid tvoji tezi?
devote
03. 12. 2011 19.25
+0
in kaj naj bi viri tako zmagoslavno zagotavljali.?? še vedno so le viri oz.neke inf. , katere se lahko izpodbija kot ti prejšnje. tako, da že nehajte z argumentacijo z navedo nekih neumnih virov ,itak je vse laž
Nimivseeno
04. 12. 2011 01.17
+3
Kako odkriti, da je nekaj res in zakaj bi bila druga trditev napačna. Če je vse laž, potem ne beri po internetu novice, ker je vse laž. Moja pot bližje k resnici je, da si pogledaš obe možni zgodbi (to je samo možno, če so ti dostopni vsi viri) in preveriš trditve na drugih straneh s ključnimi besedami in si tako ustvariš sliko. Primer: Jaz trdim, da sem videl vijolično kravo z belimi pikami in navedem vir: milka
janez6b
03. 12. 2011 15.04
+13
Pozabite da bo kdo izbrisal Iran, tega Kitajska enostavno ne bo dopustila, in eden od Kitajskih generalov je napovedal da boo branili Iran za ceno ww3 Vojaški General iz Kitajske Univerze za Nacionalno Obrambo pravi da Kitajska ne sme oklevati pri zaščiti Irana, tudi če to pomeni začetek tretje svetovne vojne, medtem ko še več bojnih ladij iz ZDA pluje proti regiji sredi vseh napetosti. Sodeč po kitajskih novicah NDTV s sedežem zunaj države, v zvezi z nedavnimi špekulacijami, da bo Iran postal tarča ameriško-izraelskih vojaških napadov je general-major Zhang Zhaozhang dejal da, »Kitajska ne bo oklevala pri zaščiti Irana, tudi z tretjo svetovno vojno.« Novice navajajo tudi citat profesorja Xia Minga, ki parafrazira »ne oklevamo z tretjo svetovno vojno v celoti iz notranje političnih potreb«. Kitajska je odločno potrdila svoje zavezništvo z Iranom v zadnjih tednih, nedavno je zavrnila kritike na račun Irana za napad na britansko veleposlaništvo v Teheranu, ki so ga pričeli iranski študentje. Tako Rusija kot Kitajska sta bili jasni, da bosta uporabili možnost veta pri vsakemu dovoljenju OZN-a za vojaške akcije proti Iranu, potem ko naj bi ta bil tik pred tem da razvije jedrsko orožje. »Kitajska je seznanjena s strogimi reakcijami relevantnih držav o tem primeru, in je zaskrbljena nad nadaljnjim potekom situacije« je povedal novinarjem kitajski tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hang Lei. »Upamo, da bodo te države ostale mirne in se obnašale zadržano in se izognile sprejemanju čustvenih ukrepov, ki lahko vodijo v spopad.«
janez6b
03. 12. 2011 15.06
+11
Kitajska vojska se pripravlja na masovno vojaško vajo v Pakistanu, v odgovor na kopičenje ameriških enot v regiji Kitajski vladni predstavniki opozarjajo, da bo vsaka grožnja Pakistanu razumljena kot neposreden napad na Kitajsko.
Bolivar
03. 12. 2011 19.06
+4
Seveda Pakistan je za Kitajsko pomemben zaveznik vojaški strateški partner. Vitalnega pomena za kitajske globalne interese. Preko njega ima Kitajska dostop do plinskih in naftnih rezerv Irana, hkrati pa s pomočjo Pakistana in na drugi strani Bangladeša ter po novem Šri Lanke(kjer gradijo mornariško bazo) drži na vajetih Indijo, kot največjega rivala v regiji.
KungFuPanda
03. 12. 2011 14.18
+2
Tu ma po moje CrusaderKnight prav. Edino kar se mi zdi mali prelahko rečeno je to, da Irana ni v trenutku. Izraelci so zelo učinkoviti, to je res. Iran pa lahko v dveh tednih rekrutira 2 milijona fanatičnih vojakov. Čeprav ne bodo učinkoviti, bodo pripravljeni umreti mučeniške smrti. In kaj je pri teh fanatičnih arabcih še najbolj grozljivo: njihove matere bodo vesele, da je sin umrl mučeniške smrti. Zato mam vseeno raje Američane za svetovne policaje, kot pa take fanatike. In verjemem, da tudi ostalim na tem forumu ne bi bilo všeč, da bi bil svetovni policaj tak, ki bi vsiljeval šeriatsko pravo. Iz naslonjača je preko tipkovnice lahko biti pameten. Če bi pa vi bili voditelj ene države in bi nek drug voditelj odkrito priznal, da bi vas rad izbrisal iz obličja zemlje, če bi imel atomsko bombo, bi bili zelo zaskrbljeni. In to se je zgodilo.
a1b2c3d4e5f6
03. 12. 2011 14.45
+0
Tu ma po moje CrusaderKnight prav. Edino kar se mi zdi mali prelahko rečeno je to, da Irana ni v trenutku. Izraelci so zelo učinkoviti, to je res. Iran pa lahko v dveh tednih rekrutira 2 milijona fanatičnih vojakov. Čeprav ne bodo učinkoviti, bodo pripravljeni umreti mučeniške smrti. In kaj je pri teh fanatičnih arabcih še najbolj grozljivo: njihove matere bodo vesele, da je sin umrl mučeniške smrti. Zato mam vseeno raje Američane za svetovne policaje, kot pa take fanatike. In verjemem, da tudi ostalim na tem forumu ne bi bilo všeč, da bi bil svetovni policaj tak, ki bi vsiljeval šeriatsko pravo. Iz naslonjača je preko tipkovnice lahko biti pameten. Če bi pa vi bili voditelj ene države in bi nek drug voditelj odkrito priznal, da bi vas rad izbrisal iz obličja zemlje, če bi imel atomsko bombo, bi bili zelo zaskrbljeni. In to se je zgodilo. Iranci so Arabci? Še sreča da nisi to kateremu od Irancev rekel, ker bi jih hitro fasal "na gobec". Iran ima krut režim in tam se res dogaja marsikaj (tako kot v medijih sicer opisujejo spet ne), vendar so te zgodbe o jedrskem orožju samo propaganda in ustrahovanje, da bi 1. kot 1. povečali zaupanje (zahoda) v oblast, 2. kot 2. pa da bi napadli Iran in že sama vojna prinaša ZDA dobiček, kaj šele nafta ki je tam dol... baje bi lahko z njo zaslužili toliko da bi vse svoje dolgove več kot odplačali. Sicer če mi ne verjameš, zgodovina se ponavlja :) Trenutno nihče nima interesa da bi dokončno izbrisal človeško civilizacijo z Zemlje (kar bi nas sicer rešilo muk, kajti sami se bomo mukoma in postopoma verjetno v naslednjih 100 letih), imajo pa elite, ki obvladujejo svet (sem spadajo razne finančne elite, lože itd. in nikakor ne Obama, Merklova in podobne marionete v njihovih rokah) vzpostaviti NWO (new world order
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 12. 2011 20.50
+2
Zmago Jelenčič je bil nedolgo nazaj v Iranu in je pripovedoval prijatelju kako je tam, da ti ne naštevam ni tako kot na televiziji mnogo lepše in glede smrtne kazni ki jo imajo je čisti dokaz da imajo sistem za katerim odločno stojijo in njihov sistem usmrti mnogo manj ljudi kot ZDA, če bi bilo v Iranu slabo bi bilo mnogo već imigracij v evropo a v evropi so uglavnem visoko izobraženi Iranci z poslanstvom ne z dobičkom in Iranci imajo najdaljšo zgodovino državništva in njim ni treba govort kaj naj delajo, ker dobro poznajo vse svetovne sisteme in jih študirajo......že govor Ahmadinedžada v UN-u je eden najbolj inteligentnih govorov zadnih 10 let in kolikor jaz razumem on ni za vojno niti uničenje Izraela to so diplomatski izpadi posledica 30 letnih sankcij in izolacije.
janez6b
04. 12. 2011 15.56
+1
gottche res je, jst poznam tut osebo, ki je bila tam pa ni znala povedati veliko slabega,o samih ljudeh pa najbolše, nikjer v evropi ni popoln neznanec tako dobrodošel kot v iranu.
Audy
03. 12. 2011 13.50
+17
Iran je nevaren zato ker propaganda pravi da je. Poglejte si število ameriških baz po pakistanu, afganistanu, savdski arabiji, iraku, turčiji in še letalonosilke v zalivu in presodite kdo predstavlja večjo grožnjo
Nimivseeno
03. 12. 2011 13.00
+8
Točno tako, vir wikipedia. Z njo ni nič narobe, ker je informacija sveža in če se kdo heca in objavlja napačne informacije ga hitro izbrišejo. Ni pa preverjena, zato seveda pogledamo še kakšno drugo, saj imamo internet za to, da jo najdemo.
d888
03. 12. 2011 11.04
+18
Iran ni Irak.Če pride do vojne bo Izrael gorel.
CrusaderKnight
03. 12. 2011 12.13
-20
če pride do vojne, Irana ni več, izrael ima ga lahko izbriše v trenutku, vendar ne razmišljajo tako kot muslimani oz. Hitler o izbrisu nekega naroda. Potem s pa tukaj še Izraelski zavezniki ki so veliko močnejši kot pa Iranski, da ne govorimo kaj bi pomenilo za rusijo in kitajsko poslabšanje trgovanja uz EU in ZDa, pogreb na celi črti!
Mr.357
03. 12. 2011 13.04
+8
V bistvu so Obama, Kitajski in ruski vrh sklenili sporazum, v katerem piše, da v primeru varnostnih sankcij nad Iranom, ZDA prodaja nafto Rusiji in Kitajski. Globalna vlada se bliža, Iran je še ena izmed zadnjih ovir na tej poti. Iran je proti Izraelu samo pikica na zemljevidu. Ni problem v tem. Problem je, kaj bodo porekli ljudje ko bodo zopet videli krvavo demokracijo. Zato pa čakajo na "legitimizacijo". Oziroma jo ustvarjajo z novicami o Iranskem jederskem programu. Ki pa se ve da je enak kot je bil nekoč Sadamov(t.j. GA NI!)
vzhod
03. 12. 2011 13.35
+8
izrael ne more izbrisati irana to so neumnosti ! niti kopensko ni povezan z iranom niti kako drugace...ce je lahko neka srbija bila sama proti celemu svetu se bo lahko veliki iran ! :D
yarrick
03. 12. 2011 14.51
+2
@crusader Ravno tako bi bil pogreb Eu in zahoda, če bi se slučajno tako skrhali odnosi z Rusijo, da le ta preneha izvažati plin in nafto v evropo, ter da venezuela, ki je zaveznica rusije preneha dovažati svojo nafto ameriki.V vsakem primeru bi vse velike razvite države potegnile kratko.
Bolivar
03. 12. 2011 19.25
+3
To je res a glavna naftna pipica Zahoda je Savdska Arabija in države v zalivu! Saj problem za Zahod ni iranska vlada, ampak sporno morebitno jedrsko oboroževanje. S tem pa se lahko ogrozi naftno pipico Zahoda, v skrajnem primeru iranskega napada na Arabski polotok, kar bi zelo otežilo črpanje nafte. Kitajski in Rusiji pa stanje z jedrsko oborožitvijo Irana koristi, saj Savdska Arabija ni pod njuno kontrolo in od nje nimata koristi, kot jo ima ZDA in je hkrati nima pri Iranu. Kdor pa obvladuje območja z nafo in plinom pa obvladuje svetovno politiko! Za to se gre ves čas. Za Zahod je to še bolj kritično, ker praktično nima lastnih surovin, kot jih ima Rusija od koder lahko v skrajnem primeru katastrofe na Bližnjem Vzhodu dobiva energijo tudi Kitajska zato sta obe neobremenjeni z "grožnjo" , ki naj bi ga predstavljal Iran. Kdor misli, da Iran ne razvija jedrskega orožja...hm naj raje še enkrat malo premisli...pomagajo jim nekdanji strokovnjaki iz Rusije in Pakistana(temu so ga pa Kitajci pomagali zgraditi). Vendar pa se bo v tem primeru jedrsko oborožila tudi Savdska Arabija, denarja imajo dovolj.
Bolivar
03. 12. 2011 19.32
+3
Problem niso države, kot je Iran ampak vsa svetovna igra med velesilami. Te regionalne države pa le iščejo najboljšo možnost za preživetje, s tem da so si pogosto tudi same regionalne države med seboj v konfliktu in izbirajo svojega zaveznika v drugem taboru. Veliki igralci pa nikoli ne riskirajo svoje lastne varnosti in celo do neke mere sodelujejo med seboj. Recimo ZDA so se dogovorile s Kitajsko da ne bodo dobavljali najmodernešega orožja Tajvanu. Kitajska in Rusija pa to ko toliko kritizirata delovanje zveze NATO nad Libijo je le notranjepolitični dialog, da ostaneta notranje močni pred lastnimi ljudmi, saj sta sami v VS ZN podprli akcijo zveze NATO. Vsakršno drugo besedičenje je le sprenevedanje!
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 12. 2011 21.00
+0
crusader....kaj ti misliš, da bi Rusija dovolila izolacijo ali sankcije s strani evrope hahahahahah? Pa rusija=europa kojn, če bi si kdo samo zamislil tako idejo bi Rusija avtomatsko začela vojno pa si predstavljaj v katerem bunkerju bi potem pametoval, Rusijo nemoreš podhranit saj so ONI končali 2 svetovno vojno, Napoleon, Turki.....
lolipoly
04. 12. 2011 19.57
+0
Bolivar , meni se zdi, da se ti motis....Severna Amerika ima vec nafte in plina kot pa cele arabske drzave skupaj, samo da se ni vse v predelavi, ampak se dela na tem.
Bolivar
05. 12. 2011 23.02
+1
Seveda nafta je po veliko koncih sveta ampak črpanje je za današnjo tehnologijo še predrago, v puščavah je najlažje vrtati, veliko bolj kot v kakem skalnem gorovju.
Nimivseeno
03. 12. 2011 10.58
-6
Pakistan ima jedrsko orožje in hkrati je Wall Street Journal objavil novico, da je general Mohamed Atta (napadalec 911 prejel 100.000 dolarjev od Ahmad Umar Sheikh po navodilih šefa obveščevalne v Pakistanu ISI generala Mahmuta Ahmeta. (Vir: Ahmed Omar Saeed Sheikh, wikipedia) Torej je Pakistan financiral :) ampak oni niso teroristi.
CrusaderKnight
03. 12. 2011 12.21
-1
ma jersko nima pa rakete ki bi konico ponesla do izraela, izrael pa ima rakete z 10000+ km dometa pa veliko število jedrkih konic. Jim je pa že pokazal v vseh vojnah, 67 jih je z dosti slabšo zastarelo oborožitev nasekal v 6 dneh, 2006 so imeli 10x manj smrtnih žrtev. Je pa cajt da se ahmeda in podobne odstavi, ker groziti bilo kateremu narodu z izbrisom ni za na predsedniški položaj zaradi takih fanatikov bodo vedno vojne! Nafta ni nič, zaradi nobene vojne se ni pocenila dobava, vse kar je jo zastojn dobijo za svoje ubijalske mašine.
Nimivseeno
03. 12. 2011 13.05
+8
Nafta igra ključno vlogo v vojni. To bi se lahko naučil že iz druge svetovne vojne. Prav to je vodilo Hitlerja, da je šel z invazijo na Sovjetsko zvezo proti polju
Nimivseeno
03. 12. 2011 13.18
+6
yarrick
03. 12. 2011 14.55
+9
A izrael je pa nedolžen eh? Glej ahma ni NIČ ker je ital ajatola vrhovni poveljnik iranske vojske.Če te pa moti, da se pač neka država noče podrejati zahodnjaškemu sistemu potem pa je to druga stvar...Pa ne pzabi da četudi izrael zmeče na iran vse jedrske konice da s tem še ni zmagal.le kaj bi se zgodilo, če bi se v tem primeru boju pridružili palestinci in na sveru hezbolah? trditi, da je hezbolah NIČ v tej enačbi bi bilo nesmiselno.Niti izrael navkljub boljši izurjenosti in tehnološki naprednosti nebi kar tako zmagoval.Pa ne pozabi, d lahko izrael rožlja z orožjem zgolj zato ker ga podpirajo ZDA pa verjetno še kak PRO sionistična država v Eu.Brez podpore le teh bi izrael bil precej bolj tiho....