Tujina

Izrael je molk o skrivnostni smrti zaprtega agenta kupil za 840 tisoč evrov

Tel Aviv, 11. 09. 2013 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je zaprti tajni agent izraelske obveščevalne službe Mosad storil samomor v sumljivih okoliščinah, je njegova družina sprožila tožbo proti izraelski vladi. Izraelske oblasti pa so družini plačale 840.000 evrov odškodnine, saj ne želijo, da bi se v sodni dvorani razkrivale občutljive informacije.

Leta 2010 je tajni agent izraelske obveščevalne službe Mosad Ben Zygier storil samomor v najstrožje varovanem zaporu v bližini Tel Aviva. Informacije o vzroku za njegovo kazen in tudi njegovo smrt so bile skope in šele leta je avstralska televizijska hiša ABC poročala, da naj bi pristal v ječi zaradi sabotaže tajne operacije, s katero so hoteli iz Libanona prepeljati trupla izraelskih vojakov. Obsodili naj bi ga na 10-letno zaporno kazen.

Zygierjevi starši, ki so bili doma iz Avstralije, so sprožili tožbo proti izraelski vladi zaradi domnevnega malomarnega ravnanja paznikov v zaporu. Izraelske oblasti so vztrajno trdile, da ni nobenih dokazov za takšno tožbo, kljub temu pa so se nedavno odločile, da družini pokojnega ponudijo 840.000 evrov odškodnine, če bo odstopila od tožbe.

Bena Zygierja so pokopali v njegovem rodnem Melbournu.
Bena Zygierja so pokopali v njegovem rodnem Melbournu. FOTO: Reuters

Iz pisarne državnega tožilstva so ob tem dodali, da ne gre za priznanje napake, čeprav je preiskava pokazala, da bi morali pazniki bolj pogosto preverjati Zygierja, ki je bil v zelo klavrnem psihičnem stanju.

Razlog tiči drugje. Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da si država ne želi sodne obravnave, med katero bi lahko v javnost pricurljale podrobnosti, ki bi lahko škodile državni varnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sieg Heil
11. 09. 2013 19.29
+3
borisl1
11. 09. 2013 19.15
+4
denar danes kupi vse. tako je...
rissp1
11. 09. 2013 18.15
+12
A zfaj je pa kar OK ko bo družina dobila denar? Se jim gre za resnico,pravico ali pa bo zdaj kar OK ko bodo dobili cekine...
mo?virniki => ?udaki
11. 09. 2013 18.53
-7
Veprl
11. 09. 2013 19.11
+2
Lej clouk... Ce teb umre brat kot tajni agent nekje pa ti ponudjo miljon € da se nehas vmesavat v to kaj je blo... Lej, nehu se boš. Sam se je odloču da bo šou delat za Mossad, če je pa dvojnega agenta špilu je lhk pa še srečn da je sam v zaporu prstau. Realno lej..
Misija1
11. 09. 2013 21.18
+8
Tocno tako. Ce pa se ne bi nehali vmesavat, pa bi jih cakalo kaj podobnega. Tako to pac je. Ce bi danes navaden drzavljan izumil zadevo, ki bi realno popolnoma nadomestila nafto in to brezplacno, te naslednji dan vec ne bi bilo med zivimi. To je dejstvo. Dokler si mala ribica, ni problema. Ce pa mešaš štrene, pa te ne caka nic dobrega. Fant je bil agent, kot tak, se je zavedal, kaj ga caka ce bo proti "svojim". To sprejmes s sluzbo, ce pa ne, pa boljse da se ne igras agenta!