Tujina

Izrael bo izpustil palestinske zapornike

Jeruzalem, 28. 07. 2013 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
5

Kljub burnemu odzivu izraelskih ministrov jih je 13 podprlo predlog premierja Netanjahuja o izpustitvi 104 Palestincev, ki prestajajo dolge zaporne kazni.

Izraelska vlada je po dolgotrajni razpravi danes odobrila izpustitev 104 Palestincev in izraelskih Arabcev, ki prestajajo dolgoletne zaporne kazni. Predlog premierja Benjamina Netanjahuja, ki je v vladi naletel na burne odzive, je v 22-članskem kabinetu podprlo 13 ministrov, medtem ko jih je sedem glasovalo proti predlogu.

''Ta trenutek ni lahek zame, niti za kabinet ministrov, še posebej pa ni lahek za žalujoče družine, katerih čustva popolnoma razumem,'' je povedal Netanjahu, ki se je skliceval na družine, ki so v vojaških napadih izgubile svojce. ''Vendar so trenutki, ko je treba sprejeti težke odločitve za dobro vsega naroda, in to je eden takih trenutkov,'' je dodal.

Abbas in Netanjahu
Abbas in Netanjahu FOTO: Reuters

Palestinski predsednik Mahnud Abbas je zahteval izpustitev zapornikov, ki so jih zaprli pred letom 1993, ko je začel veljati začasni mirovni sporazum. Izrael je od takrat zaprl več tisoč Palestincev, številne zaradi smrtonosnih napadov.

Izpustitev zapornikov bo Netanjahuju omogočila zahtevo drugih ukrepov, kot so zaustavitev širjenja judovskih naselbin in jamstvo, da bodo pogajanja o meji potekala na podlagi mej pred vojno na Bližnjem vzhodu leta 1967, ko je Izrael zasedel Zahodni breg, Gazo in vzhodni Jeruzalem.

Bližnjevzhodni mirovni pogovori naj bi se predvidoma začeli v torek v Washingtonu. Izraelska vlada je na današnji seji tudi formalno potrdila začetek pogovorov s Palestinci, so zapisali v izjavi iz premierjevega urada, pri čemer ne navajajo, kdaj in kje naj bi ti potekali.

Mirovna pogajanja med Palestinci in Izraelci z vzponi in padci potekajo že več desetletij. Septembra 2010 pa so popolnoma zastala, ker je Izrael zavrnil možnost ustavitve gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, kar je bil za Palestince eden od pogojev za nadaljevanje pogajanj.

Za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj si močno prizadeva ameriški državni sekretar John Kerry, ki se je v zadnjih mesecih večkrat mudil v regiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinocio
28. 07. 2013 19.41
+1
da vidmo če se bo kaj zgodilo al so sam .....................
Bongoo
28. 07. 2013 18.19
+2
Denarja zmankal, da bi jih lahko vzdrževali.
Duhec3
28. 07. 2013 18.12
-6
Bog blagoslovi ZDA in Izrael.....
xelA
28. 07. 2013 18.03
+10
free palestina izpod krvavih rok izraela in amerike!