Tujina

Izpustili osumljence, ki naj bi načrtovali napad na silvestrovo v Sarajevu

Sarajevo, 20. 01. 2016 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Osem moških, ki jih sumijo, da so v Sarajevu na silvestrski večer pripravljali napad, je na prostosti. Iztekel se je namreč enomesečni pripor. Osumljenci sicer ostajajo v hišnem priporu, tožilstvo pa napoveduje, da bo kmalu vložilo obtožnico.

Protiteroristična akcija v Sarajevu
Protiteroristična akcija v Sarajevu FOTO: klix.ba

Osmim osumljencem, ki so jih pred mesecem dni prijeli v Sarajevu zaradi suma, da pripravljajo teroristični napad na silvestrski večer, se je včeraj iztekel enomesečni pripor. Osmerico so zato izpustili na prostost, a bodo ostali v hišnem priporu je dejal predstavnik tožilstva BiH Boris Grubešić.

Državno tožilstvo je sicer sporočilo, da je preiskava pri koncu in da bodo kmalu vložili obtožnico.

Odvetniki osumljenih sicer dvomijo, da bo tožilstvo na sodišču uspelo dokazati njihovo krivdo. "Vse ostaja v sferi domnev in teorije. Ni nobene organizacije, vse to so le floskule," je dejal Rusmir Karkin, odvetnik enega od osumljencev.

Bosanska javnost je ogorčena, sprašujejo se, zakaj za osumljence tako težkih dejanj sodišče ni izreklo daljši pripor. Hišni pripor ali prepoved odhoda iz kraja bivanja je namreč v današnjem visokotehnološkem času brezpredmetna, so glasni kritiki. 

Osmerica je osumljena, da je pripravljala napad z bombo, v katerem bi umrlo okoli 100 ljudi in dva policista. Po podatkih tožilstva so nameravali postaviti eksploziv pod policijski avtomobil na eni od lokacij, kjer se zbira veliko število ljudi. Eksploziva sicer med preiskavami niso odkrili, a tožilstvo je to navedlo kot dodatni razlog, da osumljence zadržijo v priporu. 

Osumljencem sicer za očitana kazniva dejanja grozi do najmanj 10 let zapora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
20. 01. 2016 18.37
+1
Računajo na sodišču morda, da se slednji ne bodo vrgli v zrak, ker se pač bojijo zaporne kazni.
kapljač1
20. 01. 2016 15.11
+6
Silvestrovo je mimo. So lahk spet skoraj leto dni "zunaj", do naslednjega silvestrovega! Ti boga, se špilajo Bosanci.
Jimi1
20. 01. 2016 14.27
+8
No ja, dali so jim čas za še eno "možnost", da pokažejo svojo "mirovniško usmerjenost", za katero jih bo Alah nagradil z 70 devicami.... Kdo pravi, da sodstvo ni razumevajoče za kriminalce in prestopnike, če namreč vsak še tako "nepoboljšlijvi primerek" dobi še eno priložnost....
tomirus
20. 01. 2016 14.14
+4
do velike noči rabijo čas za nove priprave
LAC
20. 01. 2016 13.40
+11
Treba jim dati še eno priložnost? Upam da bo kateri od tožilstva med žrtvami če že morajo biti žrtve.