Tujina

Izpoved nemškega policista: Nasilnih beguncev ne moremo aretirati, ko posredujemo, pa nas zmerjajo, da smo rasisti

München, 13. 01. 2016 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napadi, ki so jih migranti izvedli na ženske na silvestrsko noč v Kölnu, so močno razburili Nemčijo in tudi ostalo Evropo. Največ kritik je letelo na policiste, češ, da niso opravili svojega dela. Za nemški časnik je spregovoril policist, ki pravi, da imajo zvezane roke in da so navodila nadrejenih takšna, da je bolje, da nasilnežu pustijo pobegniti, kot pa, da ga poskušajo pridržati.

Napadi, ki so jih migranti izvedli na ženske na silvestrsko noč v Kölnu, so močno razburili Nemčijo in tudi ostalo Evropo. Še posebej, ko je v medije prišla novica, da so se podobni napadi zgodili tudi v drugih evropskih državah. 

Nemški policist: nasilnih beguncev ne moremo aretirati 

Največ očitkov je letelo na policiste, da niso ustrezno odreagirali in zaščitili žrtev, vse skupaj pa naj bi poskušalo vodstvo celo pomesti pod preprogo. Za časnik Bild je spregovoril nemški policist, ki so ga imenovali zgolj kot Bernd K., ki je dejal, da so policisti nemočni, ko se soočajo s kriminalom med migranti. "Ne moremo učinkovito posredovati, ne da bi nas označili za nasilneže ali rasiste," pravi policist, ki je šest mesecev služboval na glavni železniški postaji v Münchnu ter na dveh vstopnih točkah za migrante na Bavarskem – v Passau in Freilassingu. Opozarja, da je zadeva zelo resna in da se nemški policisti že dlje časa ne morejo ustrezno soočati z begunsko krizo in nasiljem med begunci oziroma migranti. Še več. Pravi, da so prisiljeni velik delež nevarnih in nasilnih incidentov spregledati, mnoga nasilna dejanja pa so označena zgolj kot prekrški. Vse z namenom, da bi bile statistike ugodne in bi bilo vsaj na izven vse skupaj videti kot, da imajo oblasti vse pod kontrolo, še pravi.

V Nemčiji beležijo niz spolnih napadov in tatvin v več nemških mestih, ki so jih zagrešili prosilci za azil.
V Nemčiji beležijo niz spolnih napadov in tatvin v več nemških mestih, ki so jih zagrešili prosilci za azil. FOTO: AP

"Sprva so v Nemčijo prihajale v glavnem družine in bolj izobraženi ljudje, ki so se sporazumevali z nami angleško. Danes je kar 95 odstotkov vseh beguncev moškega spola in samskih," pravi in dodaja, da so dejanske razmere, vsaj kar se tiče nasilja med migranti, povsem drugačne. "En prosilec za azil je poskušal prerezati vrat prijatelju, a v policijskem poročilu o dogodku ni bilo navedeno, da je šlo za poskus umora," pripoveduje Bernd, ki je prepričan, da stopnja kriminala med begunci in migranti močno presega stopnjo kriminala med lokalnimi prebivalci.

Ob vsakem posredovanju letijo očitki, da so rasisti

Na vprašanje o dogodkih v Kölnu, ko naj bi skupina neznancev napadla in spolno nadlegovala skupino žensk, ki so se zbrale na silvestrskem praznovanju na prostem, je odgovoril, da je podobne spolne napade in nadlegovanja zaznal tudi na Bavarskem. "Na železniški postali so ženske nenehne tarče spolnega nadlegovanja, ki ga nad njimi izvajajo begunci. Ko smo jim poskušali preprečiti dostop in jim omejiti gibanje, pa so začeli kričati na nas: 'Vi niste moja policija, vi ste rasisti!'," pripoveduje.

Nemčija je v lanskem letu sprejela preko 1,1 milijona prosilcev za azil in je najbolj obremenjena evropska država z begunci.

Bernd K. je prepričan, da imajo policisti zvezane roke. Tudi v skrajni sili, ko bi bilo nujno, da begunca, ki je nasilen in neobvladljiv, aretirajo, tega ne smejo narediti, niti za kratek čas ne, pripoveduje, saj naj bi bila takšna "navodila nadrejenih". "Tako velja nenapisano pravilo – najbolje, da mu pustimo pobegniti," pravi policist, ki je prepričan, da je vse skupaj kot tempirana bomba, ki bo kmalu eksplodirala, če ne bo Evropa sprejela strožje in bolj odločne politike nadzora nad množicami beguncev in migrantov, ki prihajajo v Evropo. Nemško vlado poziva, naj zagotovi več policistov, ki bodo imeli več pooblastil in ne bodo odvisni od političnih spletk.

Nemška, avstrijska in švedska policija so tarče številnih kritik, da so poskušale prekriti spolne napade, ki naj bi jih begunci severnoafriškega in azijskega porekla storili nad ženskami konec lanskega in v začetku letošnjega leta. Prav tako jim očitajo, da niso ustrezno odreagirali na prijave nasilja in ustrezno zaščitili žrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3