Tujina

Izpoved 35 žrtev padlega zvezdnika: Da te posili moški, ki je rekel, da te bo imel rad kot oče … Bolno!

New York, 27. 07. 2015 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več kot desetletje je bilo potrebno, da se je javno mnenje o slavnem Billu Cosbyju začelo obračati. Šele takrat je ameriška javnost Cosbyjeve domnevne žrtve namesto kot "slave in denarja lačne starlete" videla kot neverjetno veliko skupino žensk s srhljivo podobnimi izkušnjami.

35 žensk, ki so legendarnega ameriškega komika Billa Cosbyja obtožile posilstva, je spregovorilo za New York Magazine. Gre za 13 strani dolg esej s fotografijami žensk. Podobne obtožbe je zoper igralca doslej izreklo že več kot 40 njegovih domnevnih žrtev.

Za večino od njih je bila bolj kot samo dejanje posilstva, travmatična izdaja. "Bil je ameriški najljubši očka," pravi Barbara Bowman, ki pravi, da je bila posiljena kot 17-letna mlada igralka. Je ena od prvih, ki je javno spregovorila – že leta 2014 je pričala v prid Andree Constand, ki naj bi bila ena od prvih Cosbyjevih žrtev.

Kot pravi, je šla v projekt s Cosbyjem v prepričanju, da se bo v skladu s svojo takratno javno podobo vedel kot "prijazen očka". "Da se zbudiš napol gola in ugotoviš, da te je posilil moški, ki je dejal, da te bo imel rad kot oče … Bolno!"

In ni bila edina, ki je situacijo videla kot takšno. "Američanom je bilo zelo težko prebaviti resnico. Bilo je veliko jeze, napadov na žrtve, zanikanja ..."

Več kot desetletje je bilo potrebno, da se je javno mnenje začelo obračati. Šele takrat je ameriška javnost Cosbyjeve domnevne žrtve namesto kot "slave in denarja lačne starlete", videla kot neverjetno veliko skupino žensk s srhljivo podobnimi izkušnjami.

To je dokončno pokopalo tudi kariero Billa Cosbyja, ki si je s svojim neizmernim talentom v dolgi karieri prislužil okoli 400 milijonov ameriških zelencev, ob tem pa še prejel številne nagrade. Ko se je mnenje javnosti obrnilo, je izgubil televizijsko oddajo, nastope, pogodbe …

"Mislim, da bo njegova zapuščina podobna zapuščini OJ Simpsona," pravi Joan Tarshis, prav tako ena od njegovih domnevnih žrtev. "Ko slišite ime OJ Simpson, nihče ne pomisli, oh, kakšen odličen igralec ameriškega nogometa. In tudi pri Cosbyju ne bo – kakšen fantastičen komik, ampak prej, da je  serijski posiljevalec."

Bill Cosby - 6
Bill Cosby - 6 FOTO: Reuters

Nekaj izpovedi Cosbyjevih domnevnih žrtev …

Lachele Covington, takrat 20-letna igralka, je leta 2000 na policiji prijavila, da bo je Cosby med večerjo v njegovi hiši neprimerno otipaval. Pisarna okrožnega državnega tožilca je takrat dejala, da ni bil storjen nikakršen zločin.

Andrea Constand, nekdanja športnica, je policistom prijavila, da jo je Cosby omamil in spolno napadel. Pisarna okrožnega državnega tožilca je sklenila, da ni dovolj dokazov za obsodbo, zato primer ni šel na sodišče. Je pa Constandova proti Cosbyju vložila civilno tožbo, ki je bila leta 2006 zaključena z izvensodno poravnavo.

Tamara Green, odvetnica iz Kalifornije, je Cosbyja opisala "kot pajka, ki čaka v mreži in preži na plen". Cosby bi jo naj v sedemdesetih omamil s pretirano količino sredstva proti kašlju, nato pa jo odpeljal v njeno stanovanje in jo otipaval.

Beth Ferrier, ki je bila ena od prič v primeru tožbe Constandove, je dejala, da jo je Cosby z drogami omamil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in jo otipaval.
Barbara Bowman, ki je Cosbyja prvič srečala pri 17 letih, pravi, da jo je večkrat omamil in posilil.

Joan Tarshish je svojo zgodbo razkrila v intervjuju z Donom Lemonom. Dejala je, da jo je Cosby posilil, ko je bila stara 19 let. "Pripravil mi je brezalkoholno pijačo, ko sem jo spila, sem se onesvestila," je dejala.

Linda Joy Traitz je svojo zgodbo razkrila za Washington Post. Dejala je, da je bila natakarica, ko je v restavracijo prišel Cosby. Odpeljal jo je na plažo in jo skušal prepričati, da iz kovčka, v katerem je imel številne droge, izbere eno, ki "ji bo pomagala, da se sprosti". Bolj kot je droge zavračala, bolj je vztrajal, je dejala.

Janice Dickinson, danes slavna manekenka in televizijska zvezda, je razkrila, da bi jo naj Cosby leta 1982 omamil in posilil ob jezeru Tahoe.

Therese Serignese je dejala, da jo je Cosby omamil in posilil po neki zabavi v 70, ko je bila stara 19 let.

Renita Chaney Hill je za CBS povedala, da je bila stara le 15 let in je bila začetnica v svetu mode in igre, ko ji je bilo naročeno, naj Cosbyja spremlja na turnejo po več mestih. Ponoči je morala v njegovo sobo, kjer ji je postregel s pijačo, za katero verjame, da je bila polna drog.

Carla Ferrigno, nekdanja Playboyeva zajčica, je za Daily Mail dejala, da jo je Cosby napadel v njenem domu in jo začel grabiti in otipavati.

Louisa Moritz, znana iz oddaje Love American Style, ki so jo predvajali v 70, je za TMZ dejala, da jo je Cosby prisilil, da ga je oralno zadovoljila pred nastopom v oddaji Johnny Carson’s Tonight Show leta 1971.

Andrea Leslie, trdi, da jo je leta 1992 poklical v svojo hotelsko sobo pod pretvezo, da gre za avdicijo v zadnjem trenutku. Nato ji je nalil pijačo, ker bi se naj za avdicijo pretvarjala, da je pijana. Namesto avdicije je, ko se je vrnila iz kopalnice, Cosbyja našla golega v postelji, pijača pa je bila po njenem polna pomirjeval.

Kristina Ruehli je Cosbyja spoznala leta 1965, ko je bila tajnica v agenciji za lov na talente. Povabil bi jo naj k sebi domov, ji "začinil" pijačo in prisilil v oralni seks.

Victoria Valentino je dejala, da naj bi Cosby njo in njeno prijateljico, igralko Meg Foster, po večerji omamil in ju prisilil v oralni seks.

Joyce Emmons je bila upraviteljica kluba, v katerem so nastopali komiki. Nekega dne je imela glavobol in Cosby ji je dal belo tableto, ki bi naj pomagala proti migreni. Ko se je ponovno zavedla, je bila v postelji z njegovim prijateljem.

Beverly Johnson, znana igralka in manekenka, je dejala, da jo je Cosby omamil po avdiciji, ki jo je imel kar v svojem stanovanju. Ker je bila še dovolj prisebna, se mu je uprla, ko jo je zgrabil za roke, je je uspelo pobegniti. Povedala je še, da takrat svoje izkušnje ni razkrila nikomur, ker se je bala, da ji bodo zaprta zaradi tega vsa vrata do uspešne kariere.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3