Tujina

Razlike, kritike in zbadljivke

Washington, 27. 09. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama se je prvega predvolilnega soočenja bal zaradi premoči nasprotnika glede zunanje politike, McCain pa zaradi govorniško bolj podkovanega Obame.

Demokrat Barack Obama in republikanec John McCain sta svoje prvo medsebojno soočenje po več mesecih kampanje dobro izkoristila in tudi voditelj soočenja Jim Lehrer z javne televizije PBS je dovolil, da sta si neposredno odgovarjala na medsebojne kritike. V zanimivem besednem dvoboju je Obama dokazal poznavanje vprašanj zunanje politike, še bolj pa McCain, za katerega je bila to tako ali tako tema, ki naj bi jo bolje obvladal.

Oba kandidata sta se bala soočenja. McCain ga je celo najprej hotel odpovedati, vendar pa sta ga oba uspešno prestala.
Oba kandidata sta se bala soočenja. McCain ga je celo najprej hotel odpovedati, vendar pa sta ga oba uspešno prestala. FOTO: Reuters

Obama: Večino Američanov bi nižje obdavčil

Uvodni del je sicer potekal v prepirih glede gospodarske politike zaradi trenutne finančne krize, pri čemer sta se oba kandidata povsem izogibala podrobnostim glede tega, ali podpirata načrt za reševanje krize, ki ga je pred tednom dni pripravila administracija predsednika Georgea Busha. Obama je prepričeval volivce, da ne namerava višati davkov, česar ga obtožuje McCain. Nasprotno, zatrdil je celo, da bo z njegovo gospodarsko politiko več kot 90 odstotkov Američanov imelo nižje davke.

Ko je McCain dejal, da nosi zapestnico od matere padlega vojaka, ki ga je zaprosila, naj ne dovoli poraza, mu je Obama odvrnil, da nosi zapestnico padlega vojaka, katerega mati ga je zaprosila, naj poskrbi za to, da nobeni drugi materi ne bo treba doživeti česa podobnega.

Obama je McCaina obtoževal, da namerava spet znižati davke za bogataše, tako kot je to počel trenutni predsednik Bush, in je tudi izkoristil vsako priložnost, da je senatorja iz Arizone skušal povezati z Bushem, ki v zadnjih mesecih pred iztekom mandata uživa nizko stopnjo priljubljenosti. McCain pa je ob vsaki priložnosti zagotavljal, da ne bo nadaljeval Busheve politike in da je v svoji dolgoletni kongresni karieri dokazal, da se ga ne da povezovati s skoraj nikomer. Branil se ni le pripadnosti še vedno priljubljenemu pokojnemu republikanskemu predsedniku ZDA Ronaldu Reaganu.

McCain je po drugi strani izkoristil vsako priložnost, da je poudaril, da je Obama eden najbolj levih oziroma liberalnih politikov v ameriškem senatu. Kot je vztrajal, bo ameriško finančno krizo rešil s tem, da bo omejil proračunsko porabo, Obama pa je zatrjeval, da se s tem strinja, vendar naj to ne bi bilo dovolj. Sicer se je izognil neposredni omembi višanja davkov za vse, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto, in je poudarjal predvsem vlaganja v obnovljivo energijo ter pri tem obljubil, da bodo ZDA v 10 letih rešene odvisnosti od tuje nafte.

McCain in Obama se soočita
McCain in Obama se soočita FOTO: Reuters

Za vojno, proti vojni

Kandidata sta se najbolj očitno spopadla glede iraške politike, pri čemer je McCain nenehno izpostavljal svojo podporo načrtu povečanja števila vojakov, ki naj bi pomagal izboljšati varnostni položaj v državi. Obama se je medtem nenehno vračal na začetek in zatrjeval, da je vedno nasprotoval vojni, ki se mu je zdela napaka, saj je bil sovražnik, ki je napadel ZDA 11. septembra 2001, v Afganistanu, vojna proti Iraku pa je preusmerila sredstva, zaradi česar je danes teroristična mreža Al Kaida v Afganistanu in na zahodu Pakistana tako močna kot pred sedmimi leti.

Obama je McCaina zbodel, da je glede zunanje politike nepreviden, saj je grozil z uničenjem Severne Koreje ter "pel pesmi o bombardiranju Irana".

Glede Iraka je Obama še dejal, da skuša McCain prikazati, kot da se je vojna začela šele leta 2007, ko se je Bush odločil poslati dodatno število vojakov za izboljšanje varnosti. Obama je spomnil nasprotnika, da se je vojna začela leta 2003 in ji je sam nasprotoval, ko to še ni bilo priljubljeno.

Izkušenost ali starost?

McCain se na soočenju ni izogibal eni od njegovih domnevno največjih slabosti, to je dejstva, da je star 72 let in bi bil ob nastopu položaja najstarejši predsednik ZDA v zgodovini. Poudarjal je svoje izkušnje in nasprotniku pogosto "pridigal" o zgodovini. 47-letni Obama pa je skušal vse tiste Američane, ki ga še ne poznajo, pomiriti, da ni tujec, ampak je svoje ime dobil zaradi očeta, ki je bil iz Kenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savic.stane@gmail.com
28. 09. 2008 18.08
Žal bo zmagal McCain saj bodo za to poskrbeli ljudje na \"pravih \" mestih !!!
Buena Vita
28. 09. 2008 02.25
TUPKO SE STRINJAM
ServerAUTOMATIC
27. 09. 2008 21.18
Dejstvo je, da Amerika ugaša. Krizo v ZDA ne more rešiti več nihče. Amerika se bo dejansko sama sebe uničila, kot se je Sovjetska Zveza. Čez noč ne bo več kar je bila.
Patr Bojan
27. 09. 2008 20.05
Amerika kot najbolj rasistična država na svetu bo težko gledala morebitnega črnega predsednika. obeta se mu usoda Kenedya
xxmany
27. 09. 2008 18.13
Obama ali McCain ali kdorkoli se bo moral ukliniti ameriškemo vojaškemu lobiju.
Jozsef
27. 09. 2008 15.44
Jaz tudi. Ker sicer bog pomagaj Ameriki in svetu. (tudi Sloevniji).
_Incy_
27. 09. 2008 15.40
Naj zmaga boljši --> torej Obama :)
Elica86
27. 09. 2008 13.57
Jst resnično upam, da Obama zmaga!