Tujina

FOTO in VIDEO: Rusko letalo ni poslalo klica na pomoč

Moskva, 31. 10. 2015 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./K.H./STA
Komentarji
578

Rusko potniško letalo je strmoglavilo na polotoku Sinaj. Na krovu je bilo 217 potnikov in sedem članov posadke. Preživelih ni. Ruski prometni minister pravi, da trditve IS, da so odgovorni za strmoglavljenje, ne morejo obravnavati kot resnične. Kljub temu sta iz varnostnih razlogov Lufthansa in Air France preusmerili svoje lete.

Nad polotokom Sinaj je danes strmoglavilo rusko letalo z več kot 200 potniki. Airbus A321, družbe Metrojet je poletel iz letovišča Šarm el Šejk in je bil na poti v ruski Sankt Peterburg.

Na letalu je bilo 224 ljudi: 217 potnikov in sedem članov posadke. Med potniki naj bi bilo 25 otrok, so sporočile ruske oblasti. Večina potnikov je bila Rusov, štirje so bili Ukrajinci in en Belorus. 

Z radarjev je letalo let 7K9268 izginilo 23 minut po vzletu ob 5.51 po srednjeevropskem času.

Svojci žrtev na letališču v St. Petersburgu:

Preživelih ni

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojcem že izrekel sožalje. 1. november je razglasil za dan žalovanja.

Razbitine letala so našli na območju Hasana v osrednjem delu Sinaja, od koder so potegnili številna trupla.

Letalo je zelo uničeno, pri strmoglavljenju se je razpolovilo. Pojavila so se poročila, da bi morda, ker naj bi slišali glasove, lahko kdo preživel, a zdaj so oblasti potrdile, da ni tako. Egiptovski reševalci so, kot navaja agencija Tass, povedali, da v razbitinah niso našli preživelih. 

Rusko ministrstvo za izredne razmere je objavilo seznam imen potnikov na letalu, na katerem so bili od desetmesečne deklice do 77-letne ženske. Iz Moskve so sporočili, da bodo identifikacijo trupel opravili v Sankt Peterburgu, kamor jih bodo prepeljali te dni.

Iz letala naj bi potegnili že več kot 129 trupel. Na kraju so že našli tudi črni skrinjici, so sporočile egiptovske oblasti.

Vsi potniki so umrli v nesreči.
Vsi potniki so umrli v nesreči. FOTO: Reuters video

Letalo ni poslalo klica na pomoč

Po nekaterih podatkih naj bi rusko letalo zaprosilo za zasilni pristanek, malo preden je izginilo z radarjev. Kasneje pa je egiptovsko ministrstvo za civilno letalstvo sporočilo, da rusko letalo ni poslalo klica na pomoč.

"Vse do strmoglavljenja nismo bili obveščeni o kakšnih napakah na letalu in nismo prejeli klica na pomoč," je dejal minister za civilno letalstvo Hosam Kamal.

So bile vzrok za tragedijo tehnične težave?

Ruska tiskovna agencija Tass ob sklicevanju na vire na mednarodnem letališču v Kairu piše, da je letalo letelo na višini 9000 metrov, ko je pilot stopil v stik z nadzorom zračnega prometa zaradi tehničnih težav, težave naj bi imel z radijskim sistemom letala. Po tem so z letalom izgubili stik. Letalo je začelo izjemno hitro padati – v minuti naj bi se spustilo za 1500 metrov, hitrost pa naj bi padla na vsega 170 kilometrov na uro.

Letalska družba je po poročanju RT.com sporočila, da vzrok nesreče ni človeška napaka. Dodali so, da je bilo letalo servisirano in da je bil pilot izkušen, saj je opravil že več kot 12.000 ur letenja.

Ruski prometni minister pravi: Trditve IS, da so odgovorni za strmoglavljenje, ne moremo sprejeti kot resnične

Egiptovske oblasti so po poročanju Tass izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži, ki so sicer dejavni na delih Sinaja. Glede na višino leta naj bi bila sestrelitev nemogoča.

Po številu žrtev je to druga največja letalska nesreča airbusov v tem desetletju. 1. 6. 2009 je med letom iz Ria de Janeira v Pariz strmoglavilo letalo francoske letalske družbe Air France. Takrat je umrlo 228 ljudi.

Na Twitterju se je oglasila veja džihadistične skupine Islamska država (IS) v Egiptu, ki je prevzela odgovornost za strmoglavljenje ruskega potniškega letala. Dodali so, da naj bi šlo za povračilni ukrep zaradi ruskega posredovanja v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskovalci teh trditev še niso komentirali. Se je pa na izjavo teroristov odzval ruski minister za promet, Maksim Sokolov, ki je dejal, da trditev, da so teroristi povzročili strmoglavljenje ruskega letala v Egiptu "ne moremo sprejeti kot resnično".

"Sedaj se v različnih medijih pojavlja informacija o tem, da je rusko potniško letalo sestrelila zenitna raketa islamskih skrajnežev. Ta informacija ne more biti verodostojna," je povedal ruski minister. "Tesno sodelujemo z našimi egiptovskimi kolegi. In v tem trenutku nimajo nobenih takšnih informacij, ki bi potrdile podobne izmišljotine," je še dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Tudi tiskovni predstavnik egiptovske vojske Mohamed Samir je ovrgel to trditev. 

Egiptovski premier Šarif Ismail, ki je potrdil, da so v krilu letala našli črno skrinjico, je dejal, da so strokovnjaki potrdili, da tehnično letal na tej višini (9000 metrov) ni mogoče sestreliti. Dodal je, da bo "črna skrinjica tista, ki bo razkrila vzrok nesreče", je poročala egiptovska tiskovna agencija Mena. Kot je dodal, so črno skrinjico predali strokovnjakom v analizo. Dodal je še, da so doslej našli trupla 129 žrtev z letala.

Po poročanju AFP so jim trije vojaški strokovnjaki zatrdili, da IS na Sinaju nima raket zemlja-zrak, ki bi lahko zadele letalo na višini 9000 metrov. Ne morejo pa izključiti možnosti, da bi bila bomba na letalu ali pa da bi skrajneži letalo s svojimi raketami lahko zadeli, če se je spustilo zaradi tehnične napake.

Ruski preiskovalci preverjajo tudi vzorce goriva na mestu, kjer je letalo zadnjič napolnilo rezervoar v ruskem mestu Samara, poroča Reuters.

Na območju strmoglavljenja naj ne bi vladali zaostreni vremenski pogoji. Bilo je nekaj oblakov, vidljivost pa je bila dobra.

Posmrtne ostanke žrtev so prepeljali v Kairo.
Posmrtne ostanke žrtev so prepeljali v Kairo. FOTO: Reuters

Lufthansa in Air France se bosta izogibali zračnega prostora nad Sinajskim polotokom

Dve veliki evropski letalski družbi – nemška Lufthansa in Air France-KLM – sta v luči današnje nesreče sporočili, da se bosta izogibali letenja nad Sinajskim polotokom, dokler vzrok za nesrečo ruskega letala ne bo razjasnjen.

"Takšno odločitev smo sprejeli zato, ker razlogi za strmoglavljenje še niso znani," je povedal tiskovni predstavnik nemške Lufthanse in dodal, da bodo polete preusmerjali vse dokler ne razjasnijo razlog za strmoglavljenje.

V zračnem prostoru nad Sinajem sicer dnevno leti manj kot 10 Lufthansinih letal.

Podobno so odločitev o preusmeritvi poletov pojasnili v francoskem prevozniku Air France. "Potrjujemo, da smo iz previdnostnih razlogov sprejeli odločitev, da se izognemo zračnemu prostoru nad Sinajem," je povedal tiskovni predstavnik letalskega prevoznika.

Šlo je za letalo družbe Metrojet

Metrojet Airbus A-321. To je letalo, ki je danes strmoglavilo. Fotografija je bila sicer posneta 17. septembra v Turčiji.
Metrojet Airbus A-321. To je letalo, ki je danes strmoglavilo. Fotografija je bila sicer posneta 17. septembra v Turčiji. FOTO: Reuters

Šlo je za letalo Airbus A321, letalske družbe Kogalimavija (krajše Kolavia), znane tudi pod imenom Metrojet. Airbus A321 je bilo letnik 1997, kar pomeni, da ni zelo staro letalo, je pa bilo eno od zgodnejših letal tega modela. Metrojet ima sicer v floti 5 takih letal. 

V Airbusu, proizvajalcu letal, so pojasnili, da je bilo za letalom okoli 56.000 ur letenja na skoraj 21.000 letih. Drugih podatkov pa nimajo, so pa pripravljeni pomagati pri preiskavi. Dodali so, da je A321 največji v družini Airbusov A320 in lahko sprejme do 240 potnikov. Prvi so poleteli januarja 1994.

Proizvajalec letal Airbus je izrekel sožalje vsem prizadetim.

Svojcem žrtev in Moskvi so sožalje že izrazili tudi številni tuji državniki, med njimi britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški zunanji minister John Kerry.

Kazenska preiskava

Putin je odredil napotitev reševalnih ekip v Egipt, poleg tega je vladi naložil oblikovanje posebne komisije, zadolžene za nesrečo. Na območje strmoglavljenja se bosta odpravila tudi ruski prometni minister Maksim Sokolov in vodja ruske agencije za zračni promet Aleksander Neradko. Na poti tja naj bi bil tudi egiptovski premier.

Poleg tega je ruski preiskovalni odbor sprožil kazensko preiskavo sibirske letalske družbe, ki deluje tudi pod imenom Metrojet, zaradi morebitne kršitve pravil letalske varnosti.

Letalo naj bi bilo že udeleženo v nesreči

Doslej je bila z Airbusom 321 samo ena nesreča s smrtnim izidom, in sicer leta 2010 je v bližini Islamabada v Pakistanu v strmoglavljenju umrlo 152 ljudi. Pilot se je takrat ob pristajanju zaletel v hrib.

Metrojet pa je imel eno nesrečo s smrtnim izidom leta 2011, ko je letalo zagorelo na vzletni stezi na ruskem letališču Surgut. Umrli so trije ljudje, letalo je zgorelo v pičlih 10 minutah.

To isto letalo naj bilo že udeleženo v nesreči leta 2001, ko je še letelo za letalsko družbo Middle East Airlines - MEA. Z repom je udarilo ob tla na letališču v Kairu. 

Zadnja večja letalska nesreča, v katero so bila vpletena ruska letala, se je zgodila leta 2014, ko je letalo Tatarstan Airlines strmoglavilo na mednarodnem letališču Kazan. Umrlo je 50 ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (578)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazator
01. 11. 2015 17.21
+2
Rusi ljubezen Balkanu. Ljubezen Sloveniji. Zahvaljujemo se vam, da tisti, ki verjamejo v nas!
maneno48
01. 11. 2015 08.45
-6
kaj rusi mečkajo, da še niso uničl isis, na začetku je kazalo da bojo v enem tednu fertik, pol niso tko dobr kot jih rusofili opevate !
BandaRde?aSkorumpirana
01. 11. 2015 08.48
-7
Rusi so bli vedno najboljši pri pobijanju svojih, pa to ... zgodovina ne laže ... razen če je komunistična ...
prašek
01. 11. 2015 08.53
+8
Kaj pa ameri čakajo ?????? Že kar nekaj let so tam spodaj, pa so ISIS čedalje bolje oboroženi !!!!
zinaaziza
01. 11. 2015 14.20
+7
ja seveda, če jim pa po pomoti orožje dobavljajo
srebrnibreg
01. 11. 2015 17.39
+6
Rusi pobijajo svoje....kaj so pa kavboji naredili z pravimi američani Indijanci pa kaj so počeli s sužnji iz Afrike, pa kaj so počeli med državljansko vojno med severom in jugom? Takšni preblond nič ne vidijo svojih le pri tujih malenkost spremenijo v mogočnost.
LepistaNuda
01. 11. 2015 08.17
+4
Pojdite na nova24tv. Če še niste jutranjega izločanja opravili.
prašek
01. 11. 2015 08.29
+2
vetlan
01. 11. 2015 08.34
+6
prašek
01. 11. 2015 08.11
+7
224 ljudi je umrlo in to ni razlog za veselje nekaterih !
prašek
01. 11. 2015 08.13
+6
Da pa so ga sestrelili IS, to pa ne verjamem !
vetlan
01. 11. 2015 08.23
+5
prašek
01. 11. 2015 08.03
+5
Eno lepo jutro in še lepši dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
felix58
01. 11. 2015 13.55
torej edini ki ti pomaha nazaj je tovariš Janez
felix58
01. 11. 2015 13.55
Fredi34
01. 11. 2015 07.20
-2
Na tak način bo isis uničil egiptovski turuzem. Za njih oa vemo da živijo pretežno od turizma. Zgleda da bodo res na celem kontinentu naredili štalo.
BandaRde?aSkorumpirana
01. 11. 2015 07.15
-5
Stalin je potamanil 40 miljonov Rusov ... tko, da tele številke so res minimalne v primerjavi z zgodovinskimi dejstvi, pa to ...
mokocoko
01. 11. 2015 07.18
+4
zguba cerkvena....kaj ima stalin z krajo orožja iz skladišč in krvavimi janezovimi tacami....
Slovenec34
01. 11. 2015 07.20
-3
Ti pa tudi vse verjameš kaj ti reče Kučan & Co.
vetlan
01. 11. 2015 08.38
+3
govorite o ljudeh, ne pa o številkah....se tega zavedate?
pmx
01. 11. 2015 08.38
+4
Koliko bi jih šele na koncu vaš Hitler pod katerim ste se ali pa somišljeniki borili. Kaj šele bi tvoja cerkev uspela potamaniti s tehnologijo in številčnostjo prebivalstva v tistem času. V vsakem primeru pa je bil zločinec to je jasno, sociopsihopat.
BandaRde?aSkorumpirana
01. 11. 2015 08.45
-12
Cerkev v vsem svojem 2000 letnem obstoju na slovenskih tleh skupaj s Hitlerjem ni pobila toliko Slovencev kot krvavi Jože, pa to ... dejstvo ...
.jest
01. 11. 2015 10.25
+5
Kot eni pišete na tem portalu ugotavljam, da je tisti rov še preveč prazen
felix58
01. 11. 2015 13.57
vau.....ne čitam več knjig in drugega poučnega gradiva če pa so tu vsemogoči možgani....ti komentarji so pa res neki
križnagorc
01. 11. 2015 07.15
-2
A spet airbus?
abigail
01. 11. 2015 07.10
+4
Strašno, grozljivo in zelo žalostno, ne glede na to, kaj je vzrok in kdo je kriv. Ubogi svojci! Če pa so res krivi mudžahedini, je grozljivo tudi to, da so izbrali prav ta praznik za svoje maščevanje.
BandaRde?aSkorumpirana
01. 11. 2015 07.08
-10
Faliran kagebejvski psihopat bi očitno rad začel 3. svetovno vojno, pa to ...
mokocoko
01. 11. 2015 07.12
+6
ha ha ha psihopat...veš jež da Putin ni faliran kaplar...
LOPOVEpredZID
01. 11. 2015 07.01
+1
Ko se bodo enkrat začel v evropi na letala ukrcavat......................
BandaRde?aSkorumpirana
01. 11. 2015 06.51
-6
Kaj pa, če je bla wodka spet ... drgač pa ... na malezijskem potniškem letalu, ki so ga sklatili Rusi je blo 80 otrok, pa to ... kaj si pa takrat sanjala ... ruske rakete ...
mokocoko
01. 11. 2015 07.00
+0
kwa je smrad cerkveni....uživaš v smrti kod janez ...a ne...
Slovenec34
01. 11. 2015 07.21
+2
Lumina
01. 11. 2015 02.39
+11
Sožalje svojcem. Samo to lahko rečem....
Klimova
01. 11. 2015 01.13
+3
V petek oziroma v soboto sem šla spat ob pol šestih zjutraj, ob šestih pa sem se zbudila, ker sem imela srhljive sanje o belem cvetju. Med žrtvami je najmanj 25 otrok..
železovbeton
01. 11. 2015 00.47
+37
Tisti, ki se veselite smrti ruskih potnikov, ne rabite kostumov za noč čarovnic. Že imate jih na sebi.
helter skelter
01. 11. 2015 00.45
-3
Rusom se je_be za svoj narod, če imajo v igri višje interese. Podobno kot pri podmornici Kursk, tiste fante bi lahko rešili, pa niso dovolili pomoči, tudi za Černobil so nekaj dni celemu svetu lagali, da ni nič narobe.... pač rusi...
SERIOUSLY01
01. 11. 2015 01.00
-5
najlepše je bilo ko so čečeni zavzeli gledališče v moskvi.rusi so spustili uspavalni plin, ko so vsi popadali dol pa so vstopili in pobili vse . ki so bili nezavestni :.gledalce civile in čečene.sicer pa je star ruski pregovor(stalin): je človek je problem.ni človeka ni problema....
Klimova
01. 11. 2015 01.17
+11
Verjemi dbitls, da se ne hebe vsem Rusom. Počasi bojo že poštimal svoj sistem, ker narod ne spi tako kot Slovenci
helter skelter
01. 11. 2015 00.27
-11
Rusi sami razstrelili, imajo izkušnje iz Ukrajine.... namen pa večanje vojaške prisotnosti na Bližnjem vzhodu
FolkloraS
01. 11. 2015 00.45
+3
pmx
01. 11. 2015 10.26
+2
Če smo pri tem, s pobijanjem, tajnimi eksperimenti, ... imajo imperialisti še bistveno več izkušenj.
lnterReflections
01. 11. 2015 00.19
+7
Angela Merkel je en korak pred vsemi nami. Nalašč bo sprejela 1 milijon Sirijcev, da jih bo po koncu sirske krize poslala obnavljat Sirijo in bodo delali za nemška podjetja. Kdor pa ne bo hotel iti delat v Sirijo, ga bodo pa deportirali, kar pomeni, da bodo v vsakem primeru morali nazaj v Sirijo, razlika bo samo v tem, a bodo delali za nemška podjetja ali ne.
M_teorija
01. 11. 2015 01.07
+2
abigail
01. 11. 2015 07.05
+1
Ampak Nemci so pa res zmeraj vzrok ali pa eni od vodilnih v vseh vojnah v zadnjih 500 letih...Američani, Nemci, Židje, skrinja zaveze, izbrani narod, obljubljene dežele???? Sorry, samo prebliski, niti ne vem, kaj bi rada povedala...čez 50 ali 100 let se bo rdeča črta v zgodovini jasneje izoblikovala.
McClain
31. 10. 2015 22.57
-10
takoj ko ruske oblasti govorijo o izmisljotinah IS, je verjetnost, da to niso izmisljotine , blizu 100% Priblizno tako kot z razpizdetjem Černobila; ko smo že vsi vedeli,oni še niti slišali niso, da bi kaj razneslo... Rusija, pač.
logite?než
31. 10. 2015 23.11
-3
ja itak... kaj so šele s podmornice naredil. Za domovino s kurskom navzdol
Prototip
31. 10. 2015 22.50
+6
a ni strmoglavilo v težko dostopnem goratem področju?????
logite?než
31. 10. 2015 23.35
-9
a ti posnetki niso dovolj????? a rabiš še potrdilo od ruske dume?