Tujina

Proti Romuniji poletelo letalo z več kot 130 Romi

Pariz/Bukarešta, 20. 08. 2010 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francija kljub vse hujši kritiki mednarodne skupnosti nadaljuje s spornim izgonom Romov. S pariškega letališča jih je tako proti romunskemu Temišvaru poletelo več kot 130.

Po besedah ministra za priseljevanje Erica Bessona je bilo na današnjem letalu, ki je odletelo s pariškega letališča Charles de Gaulle proti romunskemu Temišvaru, 139 Romov. Navedbe o tem, koliko jih je v Romunijo odpotovalo oz. pripotovalo v četrtek, se sicer razlikujejo. Medtem ko francoske oblasti trdijo, da jih je iz države odpotovalo 86, romunska stran pravi, da jih je nazaj v domovino pripotovalo le 70. Do konca avgusta naj bi francoske oblasti izgnale skupno okoli 700 Romov.

Francoska vlada vztraja, da Romi odhajajo iz Francije prostovoljno, potem ko vsaki odrasli osebi izplačajo 300 evrov plus dodatnih 100 evrov za vsakega otroka. Tudi na romunskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve po francoskem upravnem pravu.

V Franciji naj bi medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa preučevali pravne možnosti, kako izgnanim Romom preprečiti ponovno vrnitev v državo. Ker so romunski in bolgarski Romi državljani EU, lahko namreč v Francijo pridejo kadar koli, ta pa jih lahko izžene, če zagrešijo kaznivo dejanje ali ne morejo poskrbeti zase oz. so breme družbi. Eden od načinov, da preprečijo vrnitev Romov v Francijo, je, da ob odhodu poberejo njihove biometrične podatke.

Počitnice, ki jih je plačala Francija?

“Definitivno se bom vrnil v Francijo, saj Romi, ki smo se vrnili, nimamo kaj početi tu v Romuniji. Svojim trem otrokom ne morem ničesar ponuditi tukaj,” je po pristanku v Bukarešti povedal eden od skupine 61 Romov, 37-letni Adrian Paraipan.

Romi
Romi FOTO: Reuters

Večina sicer ni hotela komentirati izgona oziroma, kot vztrajajo francoske oblasti, prostovoljnega odhoda. Z novinarji se je bila pripravljena pogovarjati le peščica. Med njimi že omenjeni Adrian, ki je povedal še, da je v Franciji živel v kampu v izjemno slabih higienskih pogojih, a bi se raje vrnil tja, kot pa ostal v Romuniji. Francoske oblasti so se sicer korektno obnašale do njega, vseeno pa se je počutil prisiljen oditi.

Romi se v Romuniji počutijo diskriminirane prav toliko kot v vseh ostalih državah, zato se mnogi odločijo oditi.

Mlada urejena ženska je medtem povedala, da je med svojim bivanjem v Franciji imela službo, hrano, oblačila in priboljške za otroke. Želi se vrniti, ker je, kot pravi, življenje tam boljše.

Napoved vlade Nicolasa Sarkozyja o tem, da bo do konca avgusta iz države izgnala okoli 700 Romov, pa medtem razburja javnost tudi zaradi dejstva, da sta tako Romunija kot Francija članici EU. To pomeni, da državljani obeh lahko prosto in brez viz potujejo in vstopajo v eno ali drugo. Za daljše bivanje morajo pridobiti le delovno dovoljenje ali dovoljenje za bivanje.

“Gre za prostovoljne vrnitve,” je vztrajal vodja službe za socialno zaščito v Romuniji Valentin Mocanu. Medtem pa podpredsednik stranke Romov Daniel Vasile vztraja, da gre za diskriminatorno potezo Francije. “Prostovoljnost je temeljila na plačilu 300 evrov, kar pomeni, da so bili Romi podvrženi psihičnemu pritisku.” Kljub temu da jih je veliko kruh služilo na ulici z beračenjem, to po mnenju Vasila ne sme in ne more biti razlog za izgon. Poleg tega so po njegovih besedah francoske oblasti že sprožile postopek za pridobitev sodnih nalogov za izgon za vse tiste, ki niso hoteli sprejeti denarja in oditi prostovoljno.

Da gre za počitnice, ki jih je plačala francoska vlada, pa je z ironičnim tonom komentiral vodja nacionalnega urada za integracijo Romov v Romuniji Ilie Dinca. “Prišli so za teden ali dva, nato pa se bodo vrnili v Francijo.”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ibella B-p
21. 08. 2010 16.41
SLOVENIASTAN
21. 08. 2010 11.42
+0
Zadnjic sm bil v Grosupljem v industriski coni pa sm videl eno romsko naselje , zravn nove hiske pa novega BMW 7 pa mi je kolega rekelk da so to Strojani baje , ej sm študiral od kod jim te za novega BMW 7 ce so vsi na socialni .hisko pa jim je baje drzava postavla , ej se splaca bit Rom v SLO
rissp
21. 08. 2010 09.07
Sarkozy (po madžarsko pomeni Prebivalec Blatne Vasi) se gre nacionalista, medtem pa je sam madžarski žid, četrtino rom. Sicer ne podpiram nacionalizma, vendar pa v tem primeru vem kako je s temi romi. Madžarski romi so prav tako šli v Francijo, potem ko so jih izgnali, pa v Belgijo itd., češ da "na Madžarskem nad njimi izvajajo genocid". Mectem pa so vseeno vsak mesec enega izmed njih pošiljali domov na madžarsko da je dvignil socialno pomoč za vse (zaradi zapletov so jo morali dvigovati osebno). Ta agonija je trajala 2 leti, dokler se njih in njihovih zgodbic ni naveličala večina evrope in so jih poslali domov. Aja, pa še nekaj - tem romom je takrat madžarska vlada zgradila NOVE HIŠE , v mestu kjer so prebivali (medtem ko madžari kljub delu komaj plačujejo najemnine itd.). Res hud genocid! Takšni romi delajo sramoto vsem drugačnim in drugače mislečim , saj zaradi njih in podobnih večina ljudi postane nacionalistov/rasistov.
nkmb321
20. 08. 2010 23.50
-1
ja in ti romi niso nič kaj prijazni še posebej slovenski... oz. toti romi ki v sloveniji živijo, ker naredijo samo več slabega kak pa dobrega samo socijalno podporo dobivajo delajo pa en drek. gre jim lepše kot našim politikom v sloveniji. upam da se tega čim prej domisli naša državica. zdaj pa vi zavezniki romov pište kaj hočete
nkmb321
20. 08. 2010 23.47
samuello20.08.2010, 23:14-5 ...sem sprejel Rome na dom in se jih bom! Pa še neki; moj dom ima veliko vrednostnih predmetov pa ni nič zmanjkalo! PREJ STOJIM ZA ROMI KOT PA ZA NAŠIMI P O K V A R J E N I M I POLITIKI!!!! Sedaj pa pišite vi brez-vedneži kar želite kako ti lahko napišeš vi brez-vedneži čepa ma tukaj vsaki svoje mnenje... in ti si povedal svojega in nisi zarad tega brez-vedneš... svoboda govora ali kako?
Albin Sarkezi
20. 08. 2010 23.30
-1
melissa mislim da si ti nora pa kaj ti govoriš o romi če nimaš pojma poglej kdo krade romi ali politiki malo romi več pa politiki
veliki_vamp
20. 08. 2010 23.21
Francija je ena izmed svetovnih velesil,le kdo ji kaj more.Vsa ji čast za tole,kriminal jim bo tkoj padu za polovico.
samuello
20. 08. 2010 23.14
...sem sprejel Rome na dom in se jih bom! Pa še neki; moj dom ima veliko vrednostnih predmetov pa ni nič zmanjkalo! PREJ STOJIM ZA ROMI KOT PA ZA NAŠIMI P O K V A R J E N I M I POLITIKI!!!! Sedaj pa pišite vi brez-vedneži kar želite
Robert Ma
20. 08. 2010 22.54
samuello20.08.2010, 22:33-8 koliko teh romov si ti sprejel na svoj dom??? ko jih boš mel polno hišo takrat lahko nam razlagaš kako fejst so!!!
samuello
20. 08. 2010 22.36
ŠE SE BOM VRNIL K NJIMI IN JIM POMAGAL! VŠEČ MI JE,KER SO SKUPNI SI POMAGAJO IN ZIVIJO LAHKO ŽIVLJENJE, KAR GA MI NE ZNAMO...
hcaine
20. 08. 2010 22.34
@dedra Rom v ciganskem jeziku pomeni človek. Oni nas imenujejo neromi (neljudje). Torej že s samim poimenovanjem zaničujejo lastne molzne krave. Da ne govorimo o tem, da nekateri necigani to veselo podpirajo, torej zaničujejo sami sebe. @majka To NI izvedljivo iz sledečih razlogov: 1. Nisem tak človek, da bo nekje ležal in le zahteval pomoč drugih. Sem delal, delam in bom delal, pa četudi v določenem trenutku od tega ne bi bilo odvisno moje preživetje 2. Tudi, če bi bil tak, ne bi dobil tako visoke podpore, ker sem Slovenc... V eni izmed oddaj Piramida, v kateri so imeli za gosta tudi roma je na delno zabaven način predstavljenih veliko resnic o tem ljudstvu, je pa vse skupaj le del zgodbe. Priporočam ogleda vsem, ki je še niste videli, predvsem zagovornikom romov... Za pomoč pri iskanju, ta oddaja je bila na sporedu 28.11.2006.
samuello
20. 08. 2010 22.33
...če pa že pišete kako Romi kradejo...jao, jao kot teleta ste!!!!!!! Eno tele gre in potem vse za njo....isto tukaj! En piše in pol vsi ostali isto! Kdo največ krade v Sloveniji?!?!? JA politiki, odvetniki, duhovniki....Kaj pa ti lahko en Rom ukrade kot kilo železa, če že ukrade...politiki pa nakradejo za milijone evrov... Slovenci, žalostno, da ne znate razmišljati.....ROMI SO FEJST LJUDJE IN VEDNO TI POMAGAJO...SAMI NIMAJO PA TE VZAMEJO ZA SVOJEGA...KDAJ TI BO PAHOR ALI PA KRESALOVA NUDILA POMOČ??? N I K O L!!!!!!!!
kekec_mlekec
20. 08. 2010 22.26
at samuello: potem pa bi ostal pri romih če ti je blo tak všeč.
variolog
20. 08. 2010 22.26
--gunneholic--delno se strinjam ztabo.SAMO PRI NAS BOJO NAJPREJ NAS POSPRAVLI ,SAMO DA BOJO ONI V BRUSLJU LEPI.
9osvajalc9
20. 08. 2010 22.23
samuello ti si butl če ti je tak fajn pr njih pejt k njim pa čist logično da jih naše vedenje do njih združuje
samuello
20. 08. 2010 22.22
ROMI SO ZAKON! Znajo živeti si pomagajo, držijo skupaj! Kaj naj delajo, če še mi izobraženi Slovenci ne moremo dobiti službe??? Lahko je pisati tukaj in se delati pameten...
Skeletor
20. 08. 2010 22.15
Gas, gas, gas.......kako mi je všeč un komad od Bregovića!
samuello
20. 08. 2010 22.15
Moje mnenje...bil sem teden dni pri romih. Oni pa res znajo živeti! Njihovo življenje ima smisel! So veseli, skupni, si pomagajo in držijo skupaj. Jedli in pili smo na pretek. Drugače sem Slovenc. Tako lepo kot so me medse sprejeli nisem še doživel od nas Slovencev. Torej?!?!??! VSAK NAJ POMETE POD SVOJIM PRAGOM!!!!!! ROMII RAD VAS IMAM IN VAM BOM VEDNO POMAGAL!
variolog
20. 08. 2010 22.10
Pri nas se kaj takega ne bo zgodilo so vsi preveč podelani vhlače.Socializaja ja ampak tudi oni sami morajo k temu kaj dobrinesti.Kdor se pa ne socializira pa RAUS.Pa naj se Čebaškova in njej podobni še tako repenčijo.Bruselj pa--ko šiša--od njih tako in tako nič dobrega.
Francek62
20. 08. 2010 22.04
Bravo, Sarkozy, vsaka čast!