Tujina

Izgnane diplomate pričakali podporniki

Teheran, 03. 12. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina izgnanih iranskih diplomatov se je vrnila v Teheran. Na letališču so jih pričakali podporniki, ki so vzklikali: Smrt Angliji. Francija pa je sporočila, da bo zmanjšala osebje na svojem veleposlaništvu v Teheranu.

Jezni iranski študenti so napadli britansko veleposlaništvo v Teheranu.
Jezni iranski študenti so napadli britansko veleposlaništvo v Teheranu. FOTO: Reuters

Iranski diplomati, ki jih je po napadu na britansko veleposlaništvo v Teheranu Velika Britanija izgnala iz države, so se vrnili v Teheran. Skupina diplomatov je iz Londona poletela s čarterskim letom, pristali pa so na mednarodnem letališču v Teheranu. Tam jih je pričakala skupina podpornikov, ki so vzklikali slogan: Smrt Angliji.

Velika Britanija je dala v sredo iranskim diplomatom 48 ur, da zaprejo iransko veleposlaništvo v Londonu in zapustijo državo.

Iranski študenti, ki so jezni, ker je Velika Britanija zaradi spornega jedrskega programa uvedla sankcije proti njihovi državi, so v torek napadli britansko veleposlaništvo v Teheranu. Protestniki so se zbrali pred britanskim veleposlaništvom v Teheranu. Protest se je nato sprevrgel v nasilje. Zbrani so v stavbo metali zažigalne bombe, kamenje, zažgali so britansko zastavo in nato vdrli v veleposlaništvo, kjer je sledilo uničevanje. Nato so protestniki vdrli v še eno drugo britansko diplomatsko poslopje v Teheranu.

Študente je razjezila uvedba sankcij proti njihovi državi.
Študente je razjezila uvedba sankcij proti njihovi državi. FOTO: Reuters

Dan pred tem je namreč svet iranske revolucionarne garde sprejel zakon, v katerem zahteva izgon britanskega veleposlanika v dveh tednih, odnose med državama pa so znižali na raven odpravnikov poslov. Iransko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi napada, predsednik parlamenta Ali Laridžani pa je branil protestnike, češ da jih je "razjezilo obnašanje britanske vlade".

Napad na veleposlaništvo pa so obsodile tudi verske oblasti. "Ni dvoma, da je Velika Britanija ena najstarejših sovražnic Irana ... vendar pa mladi revolucionarji ne bi smeli kršiti zakona," je dejal veliki ajatola Naser Makarem Širazi. Kot je dodal, je pomembno poudariti, da so določena dejanja zunaj zakona in da lahko Iran zanje plača visoko ceno.

V tej luči je protestnikom svetoval, naj bodo previdni in naj Britancem ter drugim nasprotnikom ne dajejo izgovorov za nadaljnje sankcioniranje Irana. S tem bi lahko ajatola meril na ustavitev vse bolj intenzivnega protibritanskega gibanja.

Po napadu na britansko veleposlaništvo so svoje diplomate iz Irana poleg Velike Britanije odpoklicale še Nemčija, Francija in Nizozemska in Italija. Francija je še sporočila, da bo kot preventivni ukrep "začasno" zmanjšala osebje na svojem veleposlaništvu v Teheranu. Kot so ob tem pojasnili, bo ukrep veljal za diplomatsko osebje in njihove družine, ne bo pa prizadel francoske skupnosti v iranski prestolnici.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
04. 12. 2011 15.58
+1
To bos pa verjetno ti znanstvenik ze vedel. Smesko, spet najbolj pameten, kot vedno ;) skratka, najlazej je nadaljevati delo nekoga oz. ga kopirati. Kar pa se tice znanstvenikov, zraven nemskih so bili se najbolj dejavni angleski in ruski. Seveda pa ne moremo mimo ostalih evropskih narodov, kateri so tudi doprinesli kaksnega izmed pomembnih izumiteljev (recimo Tesla itd.)
Misija1
04. 12. 2011 10.57
+1
@ gottche: Iran ima avtomobilsko industrijo? Sicer imas prav, ampak daj malce bolj se poglobi v to informacijo. Imajo tovarne avtomobilov, katere so KUPILE pravice do izdelovanja dolocenih evropskih vrst avtomobilov, z iranskimi znamkami. Tudi ZASTAVA v Srbiji izdeluje moderne kombije Fiat Ducato, pa to se ne pomeni da imajo lastno industrijo za izdelavo avtomobilov. Razvoj so naredili v FIATU, deli so FIATOVI, znanje je plod FIATOVIH raziskav in tehnikov. Tako je tudi v Iranu, seveda imajo avtomobile, zdaj pa hitro poglej katere in katera podvozja oz. na katerih znamkah bazirajo - vecinoma francoskih (Peugot itd.). In da ima Iran kapacitete da iztreli cloveka v vesolje? Kaj se hecas fantic? Spet prodajas bucke. Sicer pa, vse to je plod zahodnega dela in raziskav (ZDA, Evropa in Rusija). Ravno tako so 99 procentov vseh izomov in razsikav ki so pripeljale svet do sem kjer smo, da imamo to kar imamo, izumili bodisi ameriski, evropski ali pa ruski znanstveniki. Izumov pa ti ne bom nasteval, bos sam uporabil internet ce ne druga. Tako da ne prevec hvalit nekoga, kateri uporablja zadeve, katere zahodni svet pozna ze par desetletij, vzhodni pa ga pridno kopira. Pa brez zamere.
Platon23
04. 12. 2011 11.05
+1
za 90% od teh 99% so odgovorni Nemški znanstveniki! Zda so pa itak izbeglice iz celegea sveta tako da ne vem kako jih šteješ kot narod;) mogoče si mislil ameriške indijance??
Platon23
04. 12. 2011 11.06
+0
Moderni fiat kombi je lažje sestavit kot staro stojadinko!
tekavcminka56
04. 12. 2011 10.27
+0
tisti ki še vedno navijate za ameriko, ne veste da je vse zgolj propaganda? berite raje russija today ali beforeitsnewscom, vem da tudi tisti tam dol niso nedolžni, ampak če si pogledamo na youtube nevidni imperij s slovenskimi podnapisi, točno vemo kdo so tisti, ki navadnih ljudi ne marajo in se že več let trudijo za depopulizacijo človeštva, sedaj pa ko je kriza po celotnem svetu, morda rešitev vidijo v vojni z iranom, že sama vojna jih spravi skoraj ven iz dolga, kaj pa iranska nafta, obromne količine zemeljskega plina, ki so ga našli pred kratkim? Dajmo ljudje razmišljat z lastno glavo, ww3 je 99:1. imamo še par mesecev da se tisti, najbolj naivni zbudijo iz doooolgega spanca, spomladi pa ma da obračunamo s tem procentom, prva tri srčenova gnezda so družini rothschild, rockefeller in vatikan. Lp iz Trbovl.
Osvald
03. 12. 2011 18.45
-4
Nekaterim paše biti v kameni dobi saj tako lažje nadzoruješ rajo.
tim.slum
03. 12. 2011 13.47
+1
"English goverment" - fofografija Protest Iranskih študentov, ki imajo očitni zelo velike probleme z angleščino. Saj ne, da je angleščina vse, edini in posvečen jezik na tem svetu, ampak če med študenti ni niti enega, ki bi znal na plakat par besed prav napisat, potem... Še posebno, ker so takšni plakati namenjeni predvsem zahodnemu svetu.
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 12. 2011 16.01
+3
Matr ti si naredil analizo, celo eno črko si našel, kot, da je u Iranu alternativa angleščina oni se učijo kitajščino bolj kot vse drugo imajo svojo avtomobilsko industrijo in astrološko center in so zelo blizu lansiranja človeka v vesolje pa preden obsodiš se pozanimaj kaj si ti napisal, ker sem našel napako ironično v 1 črki hahaha
KungFuPanda
03. 12. 2011 13.35
+5
Jaz sem tudi nasprotnik ameriškega imperialistične politike in kapitalzma po ameriško. Pa vseeno sem oster nasprotnik tega, da Iran poseduje jedrsko orožje, ker so ga sposobni uporabit. In to so odkrito priznali. To je, kot da bi norcu dal pištolo. Žal je dejstvo, da bo vedno neka država igrala svetovnega policaja. In če me vprašate, koga imam raje za svetovnega policaja; Arabce, Kitajce ali Američane, imam najraje zadnje.
EmperorP
03. 12. 2011 13.21
-1
Treba se bo sprijazniti.... Nemorete nič proti ZDA in Angliji Ena misel, en parlament, ena valuta. Vsi, ki bodo proti bodo označeni kot teroristi in bodo uničeni.
Boobie
03. 12. 2011 10.51
+5
Začenja se. Od jutri dalje je ogromna možnost napada na Iran.
SLOmadman
03. 12. 2011 12.12
+5
včeraj v Odmevih so govoril na to temo, in je nek strokovnjak povedal da se vse skupaj ("napetosti") dogajajo le na dipomatski ravni (zaenkrat). in dokler bo tako, je to še daleč do vojne. če pa bo napad na iran, bo katastrofa po celem svetu
Boobie
03. 12. 2011 12.31
+6
Ja, problem je v tem, ker se te stvari zgodijo čez noč in hitro. Ko se bo zgodilo bo blitzkrieg varianta. Brez opozorila vnaprej.