Tujina

Izčrpani Filipinci so se zatekli v šole in telovadnice

Manila, 29. 09. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posledice katastrofalnih poplav, ki so minuli konec tedna prizadele filipinsko prestolnico Manilo, dobivajo nove razsežnosti. Medtem pred poplavami trepetajo v Vietnamu, kjer je že začelo deževati.

Predstavniki filipinskih oblasti so tri dni po katastrofi priznali, da ne zmorejo oskrbeti ogromnega števila žrtev poplav, ki se še kar stekajo v evakuacijske centre.

Filipini-1
Filipini-1 FOTO: Reuters

"Vsako uro prihaja več ljudi. Ne vemo, koliko časa bomo lahko to še vzdržali," je opozoril eden izmed predstavnikov lokalnih oblasti v enem od zatočišč na obrobju Manile ter opozoril, da potrebujejo predvsem obleke, hrano in zdravila.

Kot je še sporočila filipinska vlada, si je v več kot 600 centrih zatočišče poiskalo skoraj 375.000 preživelih. Ta številka je skoraj trikrat višja kot v ponedeljek. Število smrtnih žrtev se je namreč povzpelo za več kot sto v primerjavi s ponedeljkom in žrtev je zdaj že 240. Od tega so samo v prestolnici Manila potrdili 101 smrtno žrtev.

Oblasti sicer še pričakujejo naraščanje števila žrtev, vendar ne več tako skokovito. Utegne pa skokovito poskočiti ocena gospodarske škode zaradi poplav.

Deževje ceste spremenilo v reke

Poplave na Filipinih-2
Poplave na Filipinih-2 FOTO: Reuters

Tropska nevihta Ketsana je že v soboto prešla sever Filipinov blizu Manile, pri tem pa je v 12 urah padlo toliko dežja kot v mesecu dni in povzročilo poplave in zemeljske plazove. Nevihta se je nato obrnila proti Južnemu kitajskemu morju.

Silovito deževje je potopilo hiše, odplaknilo barakarska naselja v predmestju Manile in ceste spremenilo v reke. Na nekaterih območjih v Manili je bila voda visoka tudi do šest metrov. Silovitost je presenetila celo državo, ki je sicer navajena tajfunov.

Sedaj jo v strahu pričakujejo v Vietnamu, kjer so oblasti že evakuirale 170.000 ljudi. Vietnam naj bi Ketsana dosegla popoldne po lokalnem času, že davi pa je v osrednjem delu te države začelo močno deževati.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
29. 09. 2009 15.43
srečni so lahko,da se lahko varno zatečejo v šole in telovadnice. Pri nas namreč že ob najmanjšem piši šole in telovadnice odkrije.
cali_love25@hotmail.com
29. 09. 2009 13.49
a tam ni krokodilov ki bi recimo zdaj iz rek splavali v te poplavljene ulice...folk pa kar hodi oz. plava po tem >.<