Tujina

Izbruhi ptičje gripe verjetni

Bruselj/London, 05. 02. 2007 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Evropski uniji bo verjetno še prišlo do izbruhov ptičje gripe. Še vedno pa se ne ve izvor virusa v Veliki Britaniji.

Moški si v zaščitni obleki in maski dezinficira noge na perutninski farmi blizu Haleswortha v vzhodni Angliji
Moški si v zaščitni obleki in maski dezinficira noge na perutninski farmi blizu Haleswortha v vzhodni Angliji FOTO: Reuters
Rusija je že sporočila, da bo prepovedala uvoz perutnine iz Velike Britanije. Prepoved bo na žive ptice, jajca, perutninsko meso in vse perutninske proizvode, ki niso namenjeni za termično obdelavo.

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu je v Bruslju dejal, da bo v prihodnje v Evropski uniji verjetno še prišlo do kakšnih izbruhov ptičje gripe. Ob tem je poudaril, da Evropska komisija ptičjo gripo obravnava kot "bolezen živali" in ne kot "pandemijo". Komisija je tudi sporočila, da ne ve natančno, od kod je prišel virus H5N1, ki se je nedavno pojavil v Veliki Britaniji.

V Veliki Britaniji so minuli konec tedna potrdili virus ptičje gripe na farmi s 160.000 purani. Sum se je pojavil potem, ko je poginilo okoli 2500 puranov. Britanske oblasti so po podatkih Evropske komisije že sprejele vse potrebne ukrepe, vključno z uvedbo trikilometrskega zaščitnega pasu okoli žarišča in desetkilometrskega pasu nadzora ter prepovedjo prostega gibanja za živali. Farma puranov se nahaja v Suffolku v vzhodni Angliji.

Ptičja gripa se je letos v EU pojavila najprej na Madžarskem, nato pa še v Veliki Britaniji
Ptičja gripa se je letos v EU pojavila najprej na Madžarskem, nato pa še v Veliki Britaniji FOTO: Reuters

WHO opozarja pred mutacijami

Naslednji konec tedna bo minilo natanko leto dni, odkar je bil v Sloveniji odkrit prvi primer virusa ptičje gripe. Od tedaj je Veterinarska uprava opravila 999 pregledov pri divjih pticah. Kot je znano, je bilo 48 ptic okuženih z virusom ptičje gripe. Od tega je bilo 44 labodov, ena raca mlakarica, ena dolgorepa raca in dve sivi čaplji, je pojasnila direktorica VURS Vida Čadonič Špelič. Ponoven pojav ptičje gripe na evropskih tleh za direktorico VURS ni presenetljiv. Kot je dejala, so jo pričakovali in je bilo to le vprašanje časa. "Prepričana sem, da so veterinarji na Madžarskem dobro in hitro ukrepali," je ravnanje madžarskih kolegov ocenila in dodala, da so bili s strani Madžarske o pojavu virusa tudi obveščeni.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob pojavu virusa ptičje gripe v Veliki Britaniji opozorila, da evropskih držav ne sme "uspavati lažen občutek varnosti pred ptičjo gripo". Velika Britanija in ostale evropske države so lahko ravno tako kot Afrika ali Azija vir mutiranega virusa H5N1, ki bi se hitreje širil med ljudmi, je dejal tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl.

Mutacija se lahko pojavi kjerkoli, pravi Hartl in dodaja, da je nekdo ob pojavu ptičje gripe v Veliki Britaniji dejal, da se to ne bo zgodilo v Evropi. "To je primer lažnega občutka varnosti," pravi Hartl. Znanstveniki se bojijo, da bi lahko človeku nevaren virus H5N1 mutiral v obliko, ki bi se laže prenašala med ljudmi in tako sprožila globalno pandemijo. "Potrebna je le ena mutacija. Ne vemo, kdaj, kako in kje se bo zgodila, ampak ena 'prava' mutacija bo dovolj, da bo virus postal lažje prenosljiv," je povedal Hartl.

Selitev ptic v Sloveniji sicer ni

Čeprav slovenski ornitologi ugotavljajo, da v tem trenutku zaradi ugodne zime selitev ptic ni, ter da so na slovenskih tleh ostali le labodi, ki so tu na prezimovanju, so se predstavniki VURS že sestali s predstavniki nacionalnega veterinarskega inštituta in veterinarske zbornice, da bi si izmenjali najnovejše podatke.

Prostoživeče ptice so največkrat izpostavljene kot glavne prenašalke nevarnega virusa med državami, zato je veterinarska uprava rejce perutnine nedavno pozvala, naj preprečijo stik domače perjadi z divjimi pticami ter da mora biti perutnini preprečen dostop do površinskih vodnih zajetij, s katerimi imajo stik tudi divje ptice.

Kot je znano, se z virusom ptičje gripe lahko okuži tudi človek. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo največ človeških okužb z virusom ptičje gripe potrjenih v azijskih državah, kot so Kambodža, Kitajska, Indonezija, Tajska. Največ okužb pri ljudeh, in sicer preko 90, pa je bilo odkritih v Vietnamu.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.