Tujina

'Izbriši svoj račun': Hillary Clinton s tvitom osmodila Donalda Trumpa

New York, 10. 06. 2016 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hillary Clinton in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump sta se na družbenem omrežju Twitter zapletla v pravo vojno. Čeprav se Clintonova do zdaj ni odzivala na Trumpove provokacije, se tokrat ni zadržala. Podporo sta ji po Obami sicer izrekla tudi podpredsednik Joseph Biden in senatorka Elizabeth Warren.

Hillary Clinton je Donaldu Trumpu "svetovala", naj zapre svoj račun na Twitterju.
Hillary Clinton je Donaldu Trumpu "svetovala", naj zapre svoj račun na Twitterju. FOTO: AP
Na novico, da je ameriški predsednik Barack Obama izrekel podporo Hillary Clinton za novo predsednico ZDA, se je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump odzval po Twitterju.

"Obama je pravkar podprl Pokvarjeno Hillary. Želi si še štiri leta Obame. Ampak tega ne želi nihče drug," je tvitnil.

Čeprav se Clintonova do zdaj ni ostro odzivala na Trumpove spletne provokacije in se ni spuščala na njegov nivo, je tokrat hladno odgovorila s priljubljeno spletno frazo - odgovorila je le: "Izbriši svoj račun".  Gre za pogosto uporabljen odziv na družbenih omrežjih, kadar oseba objavlja slabo vsebino, označeval naj bi namreč, da oseba ni več zabavna.

 

Njen zapis so v eni uri uporabniki ponovno tvitnili kar 130.000, kar je rekordno število v Twitter zgodovini Clintonove.

A Trump ji seveda ni ostal dolžan, odgovoril je s tvitom, v katerem je spomnil na njeno afero z elektronsko pošto in zasebnim strežnikom, ko naj bi Clintonova v času vodenja State Departmenta uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte in bi naj bila malomarna z državnimi skrivnostmi. Obregnil se je tudi v velikost ekipe njene predvolilne kampanje.

"Kako dolgo je trajalo, da se je tvojih 832 ljudi tega domislilo – in kje je tvojih 33.000 elektronskih sporočil," je tvitnil.

Trump je sicer znan po tem, da se na Twitterju ne drži nazaj, temveč je praviloma žaljiv. New York Times celo hrani obsežen seznam vseh "ljudi, krajev in stvari, ki jih je Trump užalil na Twitterju". 

Trump ima sicer na Twitterju 8,76 milijona sledilcev, Clintonova pa 6,6 milijona.

Sicer je tvit "Izbriši svoj račun" izzval mnogo odzivov v političnih krogih.

"Če kdo ve, kako uporabiti gumb 'izbriši', si to ti," je odgovoril  Reince Priebus, predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke, nanašajoč se na sporočila, ki naj bi jih Clintonova izbrisala z zasebnega strežnika.

A najboljši odgovor je prišel s strani nekdanjega newyorškega demokratskega kongresnika Anthonya Weinerja, ki je v kongresu izgubil stolček, ker je ravno po Twitterju več ženskam pošiljal fotografije nabrekline v svojih spodnjih hlačah. Na "Izbriši svoj račun" se je šaljivo odzval z zapisom: "Za nekatere je od nas je za to že prepozno".

Clintonova in Trump sta se sicer v besedno vojno zapletla na dan, ko je Obama prvič formalno podprl Clintonovo. 

Hillary Clinton in Donald Trump sta se v besedno vojno zapletla na dan, ko je Barack Obama prvič formalno podprl Clintonovo.
Hillary Clinton in Donald Trump sta se v besedno vojno zapletla na dan, ko je Barack Obama prvič formalno podprl Clintonovo. FOTO: AP
Po Obami Clintonovo podprli še drugi demokratski voditelji

Podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton sta izrekla tudi podpredsednik Joseph Biden in senatorka Elizabeth Warren, ki sta pred tem doslej najbolj ostro napadla Trumpa zaradi izjav o sodniku iz Indiane.

Biden podpore še ni nameraval izreči, ampak mu je ušlo, da bo, če bog da, naslednja predsednica ZDA Hillary Clinton. To je povedal takoj po srečanju z njenim nasprotnikom v boju za demokratsko predsedniško nominacijo Bernardom Sandersom. Biden je pred tem dejal, da bi bilo Sandersu potrebno pustiti, da kampanjo konča na svoj način in ob svojem času.

Clintonova je osvojila dovolj delegatov za zmago na strankarski konvenciji v Philadelphii, Sanders pa tudi po četrtkovem srečanju s predsednikom Obamo ni odstopil od kampanje. Volilni štab Clintonove je nato v soglasju z Belo hišo objavil v torek posneti video, v katerem Obama izraža podporo Clintonovi.

Sanders je imel v četrtek še zborovanje v Washingtonu, kjer pa 3000 udeležencem Clintonove ni več omenjal. Kampanjo naj bi vodil do torka, ko bodo potekale zadnje demokratske strankarske volitve v prestolnici. Po srečanju z Obamo je obljubil, da bo naredil vse, kar more, da Trump ne bo postal predsednik.

Biden je povedal, da Trump ne sme postati predsednik, ker ne spoštuje neodvisnosti sodstva, in se lahko zgodi, da kot predsednik ne bo upošteval odločitev sodišč, kar je zelo nevarno. "Ali ne razume ali pa mu ni mar za nevarnost, ki jo povzroča s svojimi izjavami. Te nakazujejo avtoritarnost in tiranijo," je dejal Biden, ki ga sam rasizem v Trumpovih izjavah ne skrbi toliko kot njihov učinek na sodstvo.

Trump je namreč večkrat kritiziral sodnika v Indiani Gonzala Curiela, ki odloča o tožbi nekdanjih udeležencev nepremičninskega tečaja pod imenom Trumpova univerza. Tožniki zahtevajo vrnitev denarja, ker jih niso ničesar naučili, Trump pa je o sodniku dejal, da ga sovraži in da ne bo pošteno sodil, ker je Mehičan. Menda zaradi tega, ker napoveduje gradnjo zidu na meji z Mehiko.

"Pisci ustave si niso predstavljali predsedniškega kandidata, ki bo sodnika obtožil krivičnosti zaradi njegovega etničnega izvora," je dejal Biden.

Še ostrejša je bila senatorka iz Massachusettsa, ki jo vse pogosteje omenjajo kot možno podpredsedniško kandidatko Clintonove. Elizabeth Warren je dejala, da je Trump popolna sramota zase in za celo državo.

Senatorka, ki velja za zelo liberalno, podobno kot Sanders, je Trumpa obtožila, da ima tanko kožo, da je rasist in nasilnež, glasen prevarant, ki služi samo lastnim interesom. Pri tem si je privoščila tudi republikanske politike in trdila, da so si ga sami ustvarili.

Donald Trump je kritiziral Obamo, ker je podprl "pokvarjeno Hillary".
Donald Trump je kritiziral Obamo, ker je podprl "pokvarjeno Hillary". FOTO: AP

Trump bo govoril o zakoncih Clinton

Newyorški milijarder se pripravlja na ponedeljek, ko je obljubil, da bo imel govor o Clintonovi in njenem možu, nekdanjem predsedniku ZDA Billu Clintonu. Republikanci si želijo, da bi se omejil na kritike njenega ravnanja z elektronsko pošto in odgovora na teroristični napad v Bengaziju leta 2012, ne želijo pa si osebnih napadov, še posebej ne na osnovi spola.

Trump si še vedno ni opomogel od izjav o sodniku niti pri lastni stranki. Voditelji, ki so ga podprli, obsojajo njegove izjave, čeprav mu podpore večinoma niso odtegnili. Senator iz Floride Marco Rubio je na primer v pogovoru za konservativni Weekly Standard dejal, da Trumpu še vedno ne zaupa z jedrskimi kodami. Na vprašanje, ali to pomeni, da ga ne podpira več kot predsedniškega kandidata, pa je Rubio odvrnil, da o tem več ne bo govoril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
12. 06. 2016 12.21
+1
saj ni važno kdo bo novi predsednik. to so le lutke in volitve so zgolj scenirana igra da imajo ljudje občutek da so nekaj pripomogli in so tiho...saj vsi poznamo politične obljube...je bilo kdaj kaj res oz. bolje?
Al83
11. 06. 2016 11.17
+5
Trump je sesipal republikanski rekord z največjim številom volilcev vseh časov v volitvah za republikanskega kandita. Trump poleg večine belskega glasu računa tudi na okoli 20% črncev in ima že skoraj 40% latinosov. Verjetno bo demokratom pobral več volilcev kot jih je Regan. In med tem ko liberalci na ves glas kričijo rasizm, se večina Amerikancov potihem strinja s Trumpom.
biggbrader
11. 06. 2016 09.34
+5
Amiji imajo spomin in na žalost "demokratov" vejo, kdaj in zaradi česa je prišlo do ameriško - evropske krize ! Zato Obama in Klintonka lahko še tako zabavljata na račun smešnega in podjetnega Trumpa - nič jima ne bo pomagalo. Demokrati bojo dolgo, zelo dolgo časa v opoziciji !
korintos23
11. 06. 2016 11.17
-5
HolyRomanEmpire
11. 06. 2016 09.28
Ora et Labora gospodje. Mešanje megle ne pride v poštev.
Manu Cocker
11. 06. 2016 08.37
+1
dovolj je teh novic o kriminalcih na drugi strani Atlantika - saj jih imamo v bivsi jugi dovolj sami!
TRUMPP
10. 06. 2016 21.56
+0
Trumpa za presidenta Zlovenije,.....ta rdeče bi pošlihtal v dveh urah,......in Zlovenijo spet naredil prijazno , napredno in demokratično deželico na sončni strani Alp.....
Kollerik
10. 06. 2016 21.57
+5
BURGA
10. 06. 2016 21.02
+17
Pravzaprav je popolnoma vseeno kateri bo novi predsednik ZDA, saj se tam vedno dogaja po tistem pregovoru: psi lajajo, karavana gre dalje. Amerika svoje politike, zlasti zunanje, ni spremenila že 100 let, kajti vsi vedo, da lahko svoj standard držijo le z nenehnim izkoriščanjem preostalega sveta, orožarski lobi pa jih sili v nenehne vojne po vsem svetu. Po mojem mišljenju so najhujši teroristi na planetu. Morda bi prišlo do manjše spremembe če bi zmagal Sanders, pa še to le na notranje političnem področju. Sicer pa si želim da zmaga Tramp, ker bi rad doživel tole njegovo predsedovanje. Iz čiste radovednosti, kaj bo ostalo od njegovega napihovanja. Pa še ženo ima Slovenko.
tali?ni tom
10. 06. 2016 20.53
+8
trump je grd,ampak niti senca proti kilari! svet ga bo nadrljal zaradi "ameriških interesov in njihovega načina življenja" če zmaga ona! po drugi strani pa trump ni glih neki as od asa pa vendarle ima mnogo več pameti kot rogonoska in vse kar ima je mnoral zmozgat tako da za gospodarstvo po moje je on bolši,za vojno industrijo in britofe pa kilari! kakorkoli,upam da izbirajo zadnjega ameriškega predsednika! je čas za demokracijo ameripških držav in njihove samostojnosti in svobode!
draghci
10. 06. 2016 19.52
-13
Vsekakor so jedrske kode pri Killary dosti bolj varne :)
.jest
10. 06. 2016 19.59
+16
Tako, kot so bile varne kode pri Hiroshimi in Nagasakiju.
Kollerik
10. 06. 2016 20.00
-9
.jest
10. 06. 2016 20.08
+8
In kaj pravijo zdravniki? Se ti bo stanje kdaj izboljšalo? Ja, največ žrtev je bilo civilistov.
Kollerik
10. 06. 2016 20.46
+0
Ti bi kot general zaradi človekoljubnih razlogov ne uporabil bomb in bi torej poslal svojo vojsko v tisto klavnico, kjer je na amere že kar v prvi liniji čakalo najmanj 3 milijone fanatičnih vojakov? Hitreje ti teče beseda, kot pa razum... kar potrjujejo tudi tvoji prejšnji posti .. :))
.jest
10. 06. 2016 20.56
+1
Ja, te je kar nekaj ljudi hitro pogruntalo, ostali te pa še bodo. Še vedno nisi napisal kaj ti je človek naredil. Pretežka tema zate?
Kollerik
10. 06. 2016 21.08
-3
Kollerik
10. 06. 2016 21.09
-3
.jest
10. 06. 2016 21.15
+2
To vem, saj nisem desni. Drugič ne piši stvari, če jih ne znaš zagovarjati.
Kollerik
10. 06. 2016 21.20
-3
Se mi je kar zdel, da ne kopčaš ironije. Prehitro padeš na finto, to ti je to. Kar pa se tiče odgovora, po katerem tako hrepeniš, si ga lahko prebereš spodaj nižje ;)
.jest
10. 06. 2016 21.24
+2
Ampak s teboj res ni vse v redu. Si rad domišljaš stvari? Glede na tvoje pisanje si jezen na skoraj celi svet. No toliko. Škoda časa zate. Ga nisi vreden.
Kollerik
10. 06. 2016 21.34
-2
No, no... kar brez jeze. Ti kar imej še naprej rad pokvarjenega populista. Svoj k svojim pravijo. Kje pa so sploh še državniki velikega kalibra, ob katerih se začuti spoštovanje....
gospodkaplan
10. 06. 2016 19.10
+4
Zakwa ma ta Hilari narobe pulovar ubrnen pa full velko glavo ma?
korintos23
10. 06. 2016 19.35
+0
To ji ga je Donald posodil, samo njegovo poglej! hahaha
gospodkaplan
10. 06. 2016 18.39
+4
Trump bo zmagal. Kle ni več dvoma. Če so vsi pred njim kupl volitve jih bo tut on.
PIKAPOLONICA1994
10. 06. 2016 18.15
+18
Ta "ženska" je sotonina hči, ki bo svet popeljala v katastrofo, kot njen mož , ko je dal bombardirati SRijo, da se izogne debarti o hlačnih aktivnostih Monike izpod mize.....katastrofa.., mi se čudimo , da imamo takega predsednika drave, ki nd zdrži pol žlice vode, amerigosi so še hujši....bljak!
JanezBos.
10. 06. 2016 18.33
-21
A ti bi rajši tega primitivca Trumpa?Joj čuden svet je dandanes...
bogdajmir
10. 06. 2016 18.10
+16
dejansko to, da sem bolj za demokrate, ampak sem bolj za trumpa kot za hillary, pove nekaj
JanezBos.
10. 06. 2016 18.34
-11
draghci
10. 06. 2016 20.01
-3
I G N O R A N T
10. 06. 2016 17.41
+6
Tožijo ga zaradi nepremičninskega tečaja ker se niso nič naučili? Zanimiva tema za solstvo
SSHanjarDivision
10. 06. 2016 17.20
-22
Ne morem dočakat zmage Killary, nato Rusija gre papa ^^
Salamandros
10. 06. 2016 17.30
+16
Killary tesno sodeluje z družino Rockaffeler in Rotschild. Te dve družini tudi sodelujeta s Putinom in njihove poslovalnice nemoteno delujejo kljub sankcijam Rusiji. :D S te moke nebo kruha. Vse je igra za ovce hahahaha
PIKAPOLONICA1994
10. 06. 2016 18.16
gremo vsi pa pa, ko rus brcnil par atomskih tam nekje v cemter EU.....
JanezBos.
10. 06. 2016 18.35
-1
Joj..aTrumpko,ki ima miljarde pa ne sodeluje???Prej bi rekel,da je on pred njo tam:)
gremonadesno
10. 06. 2016 17.05
+2
Poglejte si trailer od dinesh d Souza ,Hillarys America, govori o zgodovini demokratov kako so bili demokrati za suženjstvo in tako dalje vse do izbrisanih emailov.
Uporabnik113089
10. 06. 2016 16.32
+17
Kaj je admin? Kaj je žaljivega če nekdo napiše za Billyja da je lizač? Še nikoli nisi slišal za Monico Lewinsky?
alicante123
10. 06. 2016 19.59
Nekateri še nikoli niso slišali za Suzanne Coleman in ostale pokojne
Kollerik
10. 06. 2016 20.01
-1
korintos23
10. 06. 2016 15.51
-5
Melanija, krucifiks kam si gledala, a je bila noč in je bil tiho???
User416781
10. 06. 2016 17.48
+3
Kollerik
10. 06. 2016 20.02
-2
polna gnarnca dela čuda pr babah, tako ti je to
fižol?ek5
10. 06. 2016 15.40
+16
Kdor koli bo zmagal bo čisto vseeno, saj oni nič ne odločajo, so samo nastavljene lutke in to ljudje v 21 stoletju še niso dojeli. Tisti, ki pa so v resnici vladajoči v svetu pa odločajo prav o vsem, kje naj bodo vojne, finančne krize itd......... Upam, da se bo tem ljudem (če jim sploh lahko rečemo ljudje) enkrat to vse vrnilo, kar počnejo prebivalstvu zemlje.
crackhead
10. 06. 2016 15.30
+7
zadnje dni beremn da naj bi imeli bildebergi nek sestanek. ima kdo kakšen link oziroma članek na to temo?
crackhead
10. 06. 2016 15.39
hvala bom preveril. sem ne dolgo nazaj pogledal dokumentarec na to temo kjer je bil na začetku tudi alex jones...
aaaaaa122121
10. 06. 2016 15.41
+4
drugace pa imas dve knjigi prevedeni v slovenscino, odlicno poletno branje. pa pobrskaj za jimom tuckerjem, on je legenda, zal lani preminil, ampak oni jih spremljal desetletja, in imel celo notranje vire.
mesaja
10. 06. 2016 15.46
+1