Tujina

'Začeli smo vojno proti Zemlji'

Oslo/Stockholm, 10. 12. 2007 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir Al Gore je opozoril na uničujoče učinke globalnega segrevanja.

Al Gore in Rajendra Pachauri, vodja IPCC. Nobelovo nagrado za mir sta si Gore in IPCC prislužila za prizadevanja pri mobilizaciji sveta proti grozečim podnebnim spremembam.
Al Gore in Rajendra Pachauri, vodja IPCC. Nobelovo nagrado za mir sta si Gore in IPCC prislužila za prizadevanja pri mobilizaciji sveta proti grozečim podnebnim spremembam. FOTO: Reuters
Gore in Pachauri sta prejela zlato medaljo, Nobelovo diplomo in ček v višini 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov).

Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore je v Oslu prejel Nobelovo nagrado za mir. Gore, ki si nagrado deli z Mednarodno skupino Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC), je ob prevzemu dejal: ''Ne zavedamo se, da smo začeli vojno s planetom. Pomirimo se z Zemljo''.

Uničujemo življenje, od katerega smo odvisni, je pojasnil. Opozoril je še na globalno segrevanje, prevelike izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. ''Planet se sooča z ogljikovim poletjem,'' je ponazoril.

Kitajsko in ZDA, ki na svetu proizvedeta največ ogljikovega dioksida, pa je pozval k pogumnim korakom. "Popolnoma jasno je, da morata največji proizvajalki CO2 - predvsem moja država - narediti pogumne korake," je dodal. V nasprotnem primeru bosta "morali odgovarjati zgodovini". "Obe državi bi morali nehati uporabljati ravnanje druge kot izgovor za zastoj in namesto tega razviti načrt za preživetje v globalnem okolju," je dodal.

"Zemlja ima vročino. In vročina narašča," je še povedal avtor dokumentarca Neprijetna resnica. "Začeli smo vojno proti Zemlji," je še posvaril.

V imenu IPCC je nagrado v Oslu prevzel predsedujoči IPCC, Indijec Rajendra Pachauri, ki je prav tako opozoril na klimatske spremembe, pri čemer je izpostavil najrevnejše dežele, kjer bodo ljudje spremembe najbolj občutili. Ponovil je, da bi lahko prišlo do izumrtja številnih živalskih in rastlinskih vrst. ''Posledice bodo resne in katastrofalne.''

"Čestitamo IPCC in Alu Goreu za letošnjo Nobelovo nagrado za mir," je dejal vodja petčlanskega Nobelovega odbora Ole Mjoes, preden je predal nagrado v mestni hiši v Oslu. "Zahvaljujemo se vam za vse, kar ste storili za mater Zemljo, in želimo vam še več uspehov pri nalogi, ki je življenjskega pomena za vse nas. Delovati je treba zdaj. Podnebne spremembe že uhajajo izpod človekovega nadzora," je
dodal.

Al Gore in Rajendra Pachauri
Al Gore in Rajendra Pachauri FOTO: Reuters

Nobelovo nagrado za mir tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, ostale pa v Stockholmu. Lani je Nobelovo nagrado za mir dobil bangladeški ekonomist Muhammad Yunus, ustanovitelj banke Grameen, leta 2005 pa Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in njen generalni direktor Mohamed El Baradej.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
14. 11. 2008 16.27
žal je res, da Zemlja kmalu ne bo mogla prebavit vse svinjarije in takrat bo hudo. Tako, da ne jokajte ko pride, kar in kadar bo prišlo.i
xxheck@yahoo.com
11. 12. 2007 08.02
+1
CO2 je v atmosferi manj kot 0,1%. Tko da......Ne vpliva na segrevanje..V tem stoletju je blo že nekaj hujših nihanj v temperaturah... Za vprašat se je koliko delovnih mest je povezanih s segrevanjem ozračja........
goso
11. 12. 2007 05.49
Kakšno zavajanje si privošči Mjoes! Človek še nikoli ni nadzoroval podnebnih sprememb in jih tudi tokrat ne bo.
soul@hitri.com
11. 12. 2007 01.08
im totally serial :)
fmunih@email.si
10. 12. 2007 18.38
Indijci, Američani in Kitajci bodo z onesnaženjem največ škode naredili sebi. Tajfuni in tornadi postajajo s segrevanjem samo močnejši. Bravo Kitajci za pogum, da se dušite v lastnem smogu. Vse za globalizacijo brez uporabe pameti.
neki.debil@email.si
10. 12. 2007 14.32
Man Bear Pig muahaha :D