Tujina

Iz Sirije prek severa Rusije do Norveške. Najprej peš, nato na letalo, vlak, zadnjih 20 km pa kar s kolesom

Murmansk, 26. 10. 2015 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Evropo begunci prihajajo v glavnem prek Turčije, Sredozemlja in nato po Balkanskem polotoku do Avstrije in naprej na sever. Zadnje čase pa jih vedno več poskuša sever Evrope doseči prek Rusije. T.i. severna pot je sicer zelo dolga in naporna, saj begunce čaka arktični mraz, zadnji del poti pred norveško mejo pa morajo celo prekolesariti.

Begunci poskušajo sever Evrope doseči tudi prek Rusije. Novinarska ekipa Sky Newsa se je v ruskem mestu Murmansk pridružila dvema Sircema, ki sta se na Norveško podala s kolesoma.

Za pot na Norveško večina izve prek družbenega omrežja Facebook, kjer begunci tudi objavijo svoje izkušnje na poti in nasvete za vse, ki prihajajo za njimi.

Amer in Ashraf sta do zaspanega in mrzlega ruskega mesta Murmansk prišla z letalom iz Moskve. Svoj dom v sirskem pristaniškem mestu Latakia sta zapustila pred tedni in se podala na dolgo in nevarno pot, ker je v državi nevarno, saj se spopadi v državi le še stopnjujejo.

Sicer toplo oblečena, a še vedno premalo za leden arktični mraz, ki ju pričaka v Murmansku, se z lokalnim taksistom dogovorita za prevoz. In kam želita? Na Norveško, kjer bosta zaprosila za azil, kot že več kot 1000 sirskih beguncev pred njima.

Policist Stein Hansen opazuje kolesa, s katerimi so iz Rusije na Norveško prikolesarili sirski begunci.
Policist Stein Hansen opazuje kolesa, s katerimi so iz Rusije na Norveško prikolesarili sirski begunci. FOTO: Reuters

T.i. severna pot prek severa Rusije na sever Norveške je vedno bolj priljubljena med begunci. Za ljudi, ki niso navajeni arktičnega mrazu, je ta pot zelo naporna, saj so temperature ponoči krepko pod ničlo, čez dan pa rahlo nad lediščem. A se vseeno podajo na nevarno pot skozi rusko tundro.

Amer in Ashraf sta se z lokalnim taksijem pripeljala skoraj do meje. Po štirih urah vožnje, ju je taksist odložil 20 kilometrov pred rusko-norveško mejo, saj dlje ne sme, begunci pa do meje ne smejo pešačiti, ker je pešačenje prepovedano na avtocesti. Zato sta si Sirca kupila rabljeni kolesi in se z njima odpeljala do mejnega prehoda Storskog. To je majhen mejni kraj, kjer ob vstopu na Norveško begunci zaprosijo za azil.

Sirska deklica v šotoru za begunce v kraju Storskog na norveško-ruski meji
Sirska deklica v šotoru za begunce v kraju Storskog na norveško-ruski meji FOTO: Reuters

Zaenkrat podatki razkrivajo, da je na Norveško prišlo oziroma prikolesarilo že 1500 Sircev, večina v zadnjih dveh mesecih. Vodja norveških policistov na meji Stein Hansen je za Sky News dejal, da se je že razvedelo, da je ena od možnih poti na Norveško prek severa Rusije. "Trenutno k nam prihaja okoli 50 do 70 Sircev na dan, v nedeljo pa jih je k nam prišlo kar 113," pravi Hansen.

Po podatkih UNHCR večina beguncev, ki se poda na t.i. severno pot, iz Sirije pešači v Libanon. Od tam potuje z letalom v Moskvo, nato z vlakom ali letalom do Sankt Peterburga ali še naprej na sever do Murmanska. Nato si organizirajo prevoz pri lokalcih skoraj do meje, zadnjih 20 kilometrov do kraja Storskog pa se prepeljejo s kolesi. Ta pot je sicer hitrejša, kljub temu, da gre za zelo velike razdalje, saj večino poti premagajo z letali. A je zaradi tega tudi zelo draga.

Ti na meji odložijo svoja kolesa, kjer jih norveški smetarji naložijo v posebne zabojnike za smeti. Dnevno tako za mejnim poslopjem najdejo več deset koles, večino od teh so begunci kupili v eni od slabo opremljenih kolesarskih trgovin v Murmansku.

Lokalne skupnosti v bližini norveško-ruske meje zaradi navala beguncev opozarjajo norveško vlado, da potrebujejo pomoč. Župan vasi Kirkenes je dejal, da iščejo načine, kako bi sirske begunce vrnili na rusko stran. "Situacija je ušla izpod nadzora,« pravi županja Cecilie Hansen.

Norveške oblasti pa so obljubile, da bodo bližnje vojaško oporišče, ki je trenutno opuščeno, spremenile v zasilni begunski center, kjer bo zatočišče našlo okoli 1000 beguncev, ki so na Norveškem zaprosili za azil. A to še zdaleč ne bo dovolj, saj vsak dan na sever Norveške prikolesari vedno več beguncev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1