Tujina

Grozljivka nad Atlantikom: Padali kar tri minute in pol

Pariz, 27. 05. 2011 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dve leti po nesreči letala Air France, ki je na poti iz Ria v Pariz strmoglavilo v Atlantik, je svet izvedel, kaj se je v usodnih trenutkih dogajalo v pilotski kabini. Glavni pilot je takrat počival.

Odkritje črnih skrinjic je bilo odločilno pri razvozlavanju skrivnosti.
Odkritje črnih skrinjic je bilo odločilno pri razvozlavanju skrivnosti. FOTO: BEA

Naslednji teden bosta minili natanko dve leti, odkar je letalo Air Francea na poti iz Ria de Janeira v Pariz nad Atlantikom izginilo z radarja. To je bil tudi dan, ko se je začel eden največjih letalskih misterijev zadnjih let. Ne le da preiskovalci niso vedeli, zakaj se je nesreča zgodila, vedeli niso niti, kam natanko je letalo z 228 ljudmi na krovu strmoglavilo. Zdaj, dve leti pozneje, bo skrivnost razkrita.

Potem ko so v začetku aprila na dnu oceana našli razbitine letala in mesec dni pozneje tudi obe črni skrinjici, so preiskovalci končno dobili možnost, da izvejo, kaj se je dogajalo v trenutkih pred katastrofo. Zdaj pa je francoska agencija za preiskavo letalskih nesreč BEA objavila prepis pogovorov v letalski kabini. Pogovarjali so se pilot in dva kopilota.

V začetku aprila so svet obkrožili prvi posnetki razbitin letala na oceanskem dnu. Preiskovalci so bili nad odkritjem navdušeni. Ker niso vedeli, kje točno je letalo strmoglavilo, so namreč prečesavali območje, veliko kar 10 tisoč kvadratnih kilometrov, torej za polovico Slovenije.
V začetku aprila so svet obkrožili prvi posnetki razbitin letala na oceanskem dnu. Preiskovalci so bili nad odkritjem navdušeni. Ker niso vedeli, kje točno je letalo strmoglavilo, so namreč prečesavali območje, veliko kar 10 tisoč kvadratnih kilometrov, torej za polovico Slovenije. FOTO: Reuters

Pogovor in dogajanje v letalski kabini (po našem času)

V času nesreče je glavni pilot počival, za krmilom letala pa je bil najmlajši izmed dveh kopilotov. Kot kažejo posnetki, je sprejel kar nekaj napačnih odločitev. Tako bi moral takrat, ko je dobil informacijo, da izgubljajo vzgon, nos letala spustiti, on pa ga je poskušal dvigniti.

31. maja 2009 ob 23.29 je letalo vzletelo.
1. junija 2009 ob 2.55 pilot zbudi drugega kopilota, reče: "On bo prevzel moje mesto,“ in zapusti kabino.
03:06:04 – Kopilot, ki je takrat upravljal letalo, članom posadke sporoči, da se približujejo območju turbulence.
03:08:07 – Drugi kopilot mu predlaga, naj letalo usmeri malo bolj na levo, kar prvi tudi stori. Turbulenca postane močnejša, zato zmanjša hitrost.
03:10:05 – Izklopi se avtomatski pilot. Letalo se začne premikati proti desni. Za krmilom je še vedno kopilot. Nos letala poskuša pomakniti levo in navzgor. Dvakrat zapored se oglasi alarm, ki sporoča, da ni dovolj vzgona. Hitrost se močno zmanjša.
03:10:16 – Kopilota sta opazila padec hitrosti. Tistemu, ki je za krmilom, uspe z manevrom letalo dvigniti, nato ga začne premikati levo in desno, da bi zravnal nos letala.
Od 03:10:50 – Drugi kopilot večkrat poskuša poklicati glavnega pilota.
03:10:51 – Alarm se znova oglasi. Letalo je na višini 11.500 metrov, kopilot ga še vedno ne more zravnati.
03:11:40 – V kabino se vrne glavni pilot. V naslednjih sekundah alarm odpove, prav tako tudi merilniki hitrosti. Letalo je takrat na približno 10.500 metrih višine, nato pa vsako minuto izgubi 3000 metrov.
03:12:02 – Kopilot za krmilom pove, da na merilnikih ni nobenih podatkov več. Okoli 15 sekund zatem obrne nos letala proti tlom. Merilniki hitrosti spet začnejo sporočati pravilne podatke, znova se oglasi alarm.
03:13:32 – Kopilot pove, da se približujejo 3000 metrom višine.
03:14:28 – Konec posnetka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xrocker
16. 06. 2011 15.49
dej preberi še enkrat.... letalo so obrnili z nosom proti tlom, torej če niso odpovedali krmilni sistemi bi ga lahko poravnali... ...ne vem kdo te je fiziko učil, ampak ne je it učit naprej, ki bojo slabi inžinirji ratali vn... :D
ukrooo7
30. 05. 2011 08.55
+1
..do tega pa pride če piloti delujejo rutinsko.... ...kaj ima kapetan za zapuščat kabino...on je gazda letala....nema spavanja na delovnem mestu...če delaš 10, 12 ali 16 ur.....že veliko nesreč se je zgodilo ker je pilot zapustil kabino za minuto ali dve in prepustil "volan" zelencem....mislim da bi kapetan v tej situaciji bolj izkušeno reagiral in bi problem turbolence rešil....ne on je zapustil kabino, odšel na počitek z simpatično stevardeso in prepustil usodo 228 ljudi dvem zelencem..halooo?????? ko pilot, pomeni ko pilot, ne pa pilot...torej kdo je kriv za nastalo nesrečo...pilot......saj potem ko je letalo zgubilo vzgon ga niti sam bog ne zravna več..!!!!!!!!!
delboske
30. 05. 2011 00.41
Neprofesionalni ljubitelji letalstva pišejo največje neumnosti. Sicer pa tisti s po 1000 naletenimi urami in več tako ne pišejo komentarjev.
tomazbodner
29. 05. 2011 19.28
@due: Narobe sem se izrazil - mislil sem, da v normalni konfiguraciji (first business economy) let ni bil profitabilen. Zato sta oba TG in SQ predelala letala, TG v First Business, SQ pa v business only. Ker je TG kljub temu ostal v rdecih stevilkah, so nekaj mesecev kasneje let ukinili, letala pa prizemljili, in so se vedno "parkirana" na severni strani terminalske stavbe, s pokritimi motorji. Nekaj casa so jih se poskusali prodati, a ni bilo kupcev. Sicer pa je TG let bil vedno proti zahodu, torej preko Pacifika in Kanade v NY, potem pa preko Atlantika, Evrope in Azije nazaj v BKK. Torej, hvala za popravek in dobis se en plus :)
Marjan h.1966
29. 05. 2011 14.01
pilotista 28.05.2011, 13:14 20 Vidim, da nekateri pametujejo o stvareh, o katerih nimajo pojma... Te rute, ki prečkajo ekvator, so zelo nevarne zaradi vremena ob ekvatorju. Vsak, ki je pilot to ve. Bil je nočen let in nevihtno vreme. Cumulonimbusi ob ekvatorju dosegajo tudi do 20km višine. Kopilota, ki sta letela, sta po vsej verjetnosti skušala letet med dvema CB-jema in sta na žalost se "združla". Piloti veste, kaj to pomeni...:( Vertikalni premiki so strašanski in zaledenitve tud. Verjetno niso prižgali gretja pitotove cevke in se je lepo nabral led... Napačna odčitavanja instrumentov, kopilota očitno v paniki, okoli tolčejo strele in avion konkretno premetava. Kapetan pa na počitku. Pilot lahko leti 10 ur ( flight time), največ pa ima lahko 13 ur duty time. Torej, če je let daljši od 10 ur, so na krovu 3 ali pa celo 4 piloti ( na letu Singapur - New York z Airbusom 340-500). Kot je nekdo pred menoj napisal - počitki so točno odmerjeni in planirani. Kapetan prevzame letalo 2-3 ure pred pristankom, še posebej, če se leti zelo dolgo ruto in si na "knap" z gorivom. Tisti, ki delate v aviaciji veste o čemu govorim. Zame osebno je Airbus 330 - 300 eden najboljših avionov in če bi imel možnost, bi ga z največjim veseljem letel. :) Ostala dva favorita sta B777-300ER ali 747-8i. "Hebl" med nogami je še vedno zakon...:) Pa lp Se strinjam z tabo oz kako naj rečem poznam zadeve drugače pa je b777-300er zakon zadeva, čelih ima samo dva motorja ampak ok let iz franfirta preko sibirje v tokio je z njim trajal okoli 12 ur,:)
Marjan h.1966
29. 05. 2011 13.50
Veliko potujem z letali, lani sem letel iz Tokia v Frankfurt in ženska vseh 12 ur hodila od zadnjega dela letala do season clasa japonci imajo več razredov sedežev na letalu:) ne predstavljam si sebe, da bi hodil 12 ur sem ter tja na letu v Evropo domnevam pa samo, da jo je moglo biti strah. Sam sem se bal samo prvega leta potem pa je ta strah izginil in zdaj si sploh ne morem zamisliti, da nebi potoval z letalom.IN zamje je letalski promet dosti bolj varen kot cestni ali železniški
skydrol7
29. 05. 2011 03.55
@pilotista res je,zelo izkusena posadka AF 447 vendar ne dovolj da bi se izvlekli iz vseh complikacij.Osebno misljenje,ko se pride na "check " listi do "Alternate Law"si ti do kolena ali visje in sh....Pilots error,so let's move on. case closed. Amen .
mihael911
29. 05. 2011 00.45
nesreče se dogajajo in se bodo dogajale tud v prihodnosti naj ti ljudje v miru počivajo
Sagitta
28. 05. 2011 22.59
joj grozno!!! Mene je vedno tako strah na letalu! Sovražim letala!
Lucija Mlinari? 1
28. 05. 2011 22.33
Hmm za vse tiste, ki pišete, kako nevarno je leteti, naj samo pripomnim, da je veliko bolj nevarno sesti v avto in se odpeljati. Samo primerajte števila nesreč ... čeprav je v letalski nesreči ponavadi res več mrtvih, je takšnih nesreč dosti manj, nesreče na cesti pa so vsak dan in tudi pri nas skoraj vsak dan kakšna s smrtnim izidom. :((
Robert Pavlic
28. 05. 2011 21.59
ne maram leteti...vendar je včasih neizogibno.....ko bereš take stvari se človek res zamisli ali bo še stopil na letalo:)....najraje ne....vendar na dopust v Ameriko npr se ne da na štop...
due
28. 05. 2011 21.23
@tomazbodner ta let ima zgolj business class brez first classa. let je pa profitabilen, saj bi ga drugače ukinili, tako pa ga imajo že nekaj let. ne letijo preko severnega pola, ampak preko evrope. obstaja tudi takšen let z enakim letalom iz singapurja v los angeles, ki pa je drugi najdaljši let na tem planetu in traja cca 17 ur. v obeh primerih gre za predelane letale (5 airbusov a340-500), ki jih pritiskajo do skrajnih zmogljivosti, da imajo takšen dolet. kolikor sem bral, pa načrtujejo še več letal po sistemu only business class in direktene ultradolge linije. drugače pa večina dolgih poletov traja okoli 10 ur. seveda pa obstajajo tudi poleti, daljši od 20 ur, vendar ima letalo tukaj postanek, da natoči gorivo in tudi posadka se menja.
tomazbodner
28. 05. 2011 20.04
Vcasih je imel tudi Thai Airways, zdaj pa menda samo se Singapore Airlines, let iz Singapura preko severnega pola direktno v New York. Let traja 18 ur, ce se ne motim, opravljajo pa ga z Airbus 340-500. Mislim, da je to najdaljsi let, ki je dejansko neprofitabilen, zato ga je Thai po tem, ko se je podrazilo gorivo enostavno sturniral, Singapore Airlines pa celo kabino spremenil v First in Business class only. Dobro, to ni vazno, hotel sem le napisati, da obstajajo zelo dolgi leti, pri katerih je neprijetno biti potnik, kaj sele osebje... Ima pa 340-500 (ali A345, kot ga ponavadi oznacujejo) dokaj prijetne postelje za posadko :)
tirolec
28. 05. 2011 19.14
Sputnik
28. 05. 2011 18.46
-1
igor gojic imaš prav ja. nisem upošteval spremenljivke kot je višina. ampak še vedno lahko nos spustiš če veš višino in če je višine dovolj. če tega ne veš pol je boljše če ne probaš. hahah dej ti model ne pokaj o jadralnem letalu ker nima veze z medcelinskim. pejdi s tvojim kolegom letet 10ur pa se potem javi ko boš imel usnjeno rit
xxdrgregoryhouse
28. 05. 2011 18.17
03:13:55 - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
brunette18
28. 05. 2011 18.16
grozno do česa je prišlo zaradi bolj ali manj človeške napake... ampak dejansko vsi delamo napake...posledice nekaterih pa so žal veliko bolj katastrofalne od drugih
color
28. 05. 2011 18.09
Nejc Kikelj
28. 05. 2011 17.58
@ShadeOfPale Iz Šangaja, ki je nekako najbolj oddaljen večji kraj na Kitajskem in kjer najbrž živi tvoj prijatelj, je povratni let 11.40min, za dol pa nekje 10.50, vsaj tako vedno napišejo, potem pride -30min. :)
I_LOVE_FOOTBALL
28. 05. 2011 17.41
Ne morem si predstavljati, kako so se piloti in še posebej potniki počutili zadnjih 3000m. letalo pada, ti pa verjetno neveš, kaj se sploh dogaja. Niti si ne predstavljam, kako sta se kopilota počutila, ko sta mogla nekako uravnovesiti letalo, pa ni šlo. Zaradi takšnih stvari me je strah leteti